Wie is... de mol? 2017

Opdrachten

Best gewaardeerde opdrachten   Minst gewaardeerde opdrachten
1. Pretpark (8.8)
2. Underground (8.4)
3. Spreekt voor zich (8.2)
4. Moltown (8.1)
5. Rijdende route (8.1)
  1. Schietopdracht (5.2)
2. Abc-tje (5.7)
3. Koehandel (6.1)
4. Pony Express (6.1)
5. Geld in een hooiberg (6.2)

Opdracht Gemiddelde Jouw cijfer
Aflevering 1
 Game on
Alle 10 kandidaten staan in een bos en gaan op zoek naar 4 helikopter tickets. Degene die de tickets hebben gevonden gaan per helikopter naar Portland en landen daar op het dak van een gebouw. Vanaf daar moeten zij met behulp van een verrekijker op zoek naar een plek in Portland waar zij 4 vrijstellingen kunnen vinden. De plek blijkt een brug te zijn waar zij de 4 vrijstellingen in een kist vinden. De overige 6 kandidaten gaan in 2 groepjes van 3 op zoek naar 5 plekken in Portland waar zij geld kunnen vinden en 1 vraagteken.
6.8 Log in!
 Dubbelspel
De vier kandidaten met een vrijstelling worden één voor één ondervraagd door Art in een oude bioscoop. Zij krijgen de vraag of zij hun vrijstelling willen inleveren om de hele groep door te laten gaan naar de volgende aflevering. Maar zij moeten dan wel allemaal hun vrijstelling inleveren. De andere 6 kandidaten zitten in een andere ruimte en kunnen de ondervragingen zien. Zij kunnen met het gevonden vraagteken de vrijstelling van 1 van de 4 andere kandidaten ongeldig maken indien zij niet unaniem kiezen voor een vrijstelling voor de hele groep.
6.8 Log in!
Aflevering 2
 Papierfabriek
De kandidaten zijn in een oude, verlaten papierfabriek. De kandidaten krijgen een uur de tijd om 7 opdrachten in het uitgebreide complex te vinden en tot een goed einde te brengen. Per opdracht is maximaal 500 euro te verdienen. Tijdens de opdrachten worden 3 kandidaten "ontvoerd".
7.7 Log in!
 Pretpark
De 6 niet ontvoerde kandidaten bevinden zich in een pretpark. Vanaf een centraal punt moeten zij naar een attractie in het park gaan om daar een ritje in de attractie te maken. Per attractie is een bepaald bedrag te winnen en elke attractie mag maar 1 keer door de kandidaten bezocht worden. De aanwezige bewakers in het park kunnen de kandidaten beschieten met een lasergun. De kandidaten hebben ook een lasergun om terug te kunnen schieten. Zodra een kandidaat is geraakt, komt het verdiende geld van die attractie uiteraard niet in de pot.
8.8 Log in!
 Rechtbank
De ontvoerde kandidaten zijn weer terecht. In een rechtbank vertellen zij één voor één wat zij hebben meegemaakt. Twee verhalen zijn waar en 1 is gelogen. De 6 andere kandidaten vormen de jury en zij moeten bepalen welk verhaal gelogen is. Hebben zij dit goed dan verdienen ze 1000 euro voor de pot. Hebben ze het fout, dan verdient de kandidaat die gelogen heeft een vrijstelling.
7.7 Log in!
Aflevering 3
 Zandlopers
In de duinen van Nehalem gaan de kandidaten een estafette doen. Die kunnen ze zelf zo lang en zo kort maken als ze willen. Een rechte streep naar de finish is het snelst, maar levert het minst op. Vijfhonderd euro. Een omweg maakt de route meer waard. Om de kans van slagen te vergroten, mag één van de kandidaten als coach optreden. Die coach bepaalt de opstelling en is de gids bij wie de kandidaten als estafettelopers kunnen checken of er genoeg tijd is om een omweg te nemen, of juist niet. Want als de laatste loper niet op tijd binnen is, verdienen de kandidaten niets voor de pot.
7.6 Log in!
 Vuurwerk
De kandidaten worden gebeld door Art en moeten zich voor de volgende opdracht opsplitsen. De anderen moeten op het strand met behulp van harken en alles wat ze verder op het strand vinden en kunnen gebruiken zoveel mogelijk verschillende kandidaten uitbeelden. Ze mogen daarbij geen cijfers en letters gebruiken. De zon is onder en het is pikkedonker. Vuurwerk is de enige bron van licht. De kandidaten krijgen twintig minuten. Iedere juiste naam die de andere twee aan het einde van de opdracht noemen, levert 500 euro op voor de pot.
7.5 Log in!
 Rijdende route
De kandidaten zijn verspreid over vier auto's en staan ergens in Portland geparkeerd. Aan de buitenkant van iedere auto staat een deel van de route die afgelegd moet worden naar de eindbestemming. De vier auto's samen vormen dus als het ware een rijdende route. Alleen door elkaar te vinden, komen ze erachter wat de eindbestemming is. Iedere auto heeft vier enveloppen. Door de gegevens in de enveloppen op de eindbestemming goed te combineren kunnen de kandidaten in totaal 2000 euro verdienen voor de pot. De kandidaten krijgen een uur om de opdracht tot een goed einde te brengen.
8.1 Log in!
Aflevering 4
 Pendleton Round-Up
De kandidaten zijn aangekomen in Pendleton. Ze moeten de beroemdste arena van Amerika oversteken: de Pendleton Round-Up. In totaal liggen er zes lasso’s in het speelveld. Per persoon mogen de kandidaten één lasso meenemen en die levert ze, als ze de eindstreep halen, 250 euro op voor de pot. Er zijn een cowboy en een cowgirl te paard. Die proberen te verhinderen dat de kandidaten de overkant halen door ze met hun lasso’s te ‘ropen’ voordat ze de finish halen. Als de kandidaten onderweg gepakt worden, gaat een eventueel door de kandidaten gepakte lasso terug in het spel. Eén voor één steken de kandidaten de arena over. De zevende kandidaat kan het geld dat door zijn zes voorgangers is verdiend verdubbelen door zonder gepakt te worden de overkant te halen. Om die laatste kandidaat te vangen hebben de cowboy en cowgirl in het veld alleen nog de lasso’s die de kandidaten in het veld hebben achtergelaten ter beschikking.
7.7 Log in!
 Geld in een hooiberg
Op het land van een boer wacht Art de kandidaten op. In de opgestapelde hooibalen zit tweeduizend euro verstopt. Er zijn vier hooibalen met geld. Eén baal met 250 euro, twee balen met 500 euro en één met 750 euro. Aan de kandidaten de zware taak om gezamenlijk op zoek te gaan naar het geld in de hooiberg.
6.2 Log in!
 Koehandel
De pot staat op het bedrag van 8080 euro. Op het terrein waar elke dinsdag een traditionele vee veiling wordt gehouden, vraagt Art de kandidaten één voor één wat zij over hebben voor drie jokers. Daar komt een gemiddeld bedrag uit. Als laatste komt de penningmeester bij Art. Hij legt uit dat hij zojuist iedereen heeft gesproken en vertelt wat het gemiddeld bedrag is dat de groep over heeft voor drie jokers. Verder vertelt Art dat er straks op de vee veiling niet alleen kalfjes, koeien en stieren voorbij komen maar ook drie jokers. De medekandidaten krijgen de kans om daarop te bieden. Tot het gemiddelde bedrag dat zij hebben geboden voor drie jokers is dat gratis. Als ze eronder blijven krijgen de kandidaten bovendien vijfhonderd euro extra voor de pot. De penningmeester moet inschatten of het de kandidaten lukt om niet meer dan het gemiddelde bedrag te bieden. Hij krijgt van Art zelfs de mogelijkheid om een verzekering bij hem af te sluiten als hij denkt dat de kandidaten zich niet in kunnen houden en meer zullen bieden. De hoogte van het bedrag bovenop het gemiddelde bedrag mag de penningmeester zelf bepalen. En de premie bedraagt de helft van het bedrag dat de penningmeester kiest. En, als aan het einde van de veiling blijkt dat de penningmeester een voordelige deal heeft gesloten, verdient hij zelf ook een joker. Sluit de penningmeester een verzekering af? En hoeveel zijn drie jokers de kandidaten echt waard?
6.1 Log in!
Aflevering 5
 Schietopdracht
De kandidaten staan aan het begin van een hele bijzondere en avontuurlijke tocht. The Oregon Trail. Met drie paard en wagens gaan ze in de voetsporen treden van meer dan 400.000 families, boeren, goudzoekers en kolonisten die halverwege de 19e eeuw op zoek waren naar een beter bestaan. En daarom van het oosten naar het westen van Amerika reisden. De kandidaten trotseren een stuk van zestien kilometer en doen onderweg opdrachten waarmee geld verdiend kan worden voor de pot. Zo proberen ze met 22 millimeter geweren doelen te raken - honderd euro per schot in de roos.
5.2 Log in!
 Pony Express
De kandidaten voeren geheime missies uit nadat halverwege de rit over de Oregon Trail per pony express post wordt bezorgd... Iedereen krijgt een envelop en moet de inhoud voor zichzelf houden. In het bericht van 4 kandidaten staat dat zij goed moeten opletten tijdens de trail want of links of rechts van de weg kunnen zij een joker vinden. Die moeten zij pakken zonder dat een medespeler dit ziet, anders is de joker niet geldig. De andere 2 kandidaten krijgen de opdracht om samen 2 jokers te maken ongemerkt voor de rest.
6.1 Log in!
 Rodeo posters
In een veld dat vol staat met verschillende rodeo posters moet 1 kandidaat 10 verschillende posters beschrijven zodat de andere 5 kandidaten deze herkennen en een envelop op de achterkant van de poster kunnen pakken. In de enveloppen zitten stukken van een andere rodeo poster die samengevoegd 1 poster vormen. De 5 kandidaten moeten vervolgens deze poster beschrijven aan de eerste kandidaat, die deze poster moet vinden.
7.5 Log in!
Aflevering 6
 Underground
Onder de huizen in het centrum van Pendleton is halverwege de 19e eeuw een geheime stad ontstaan. Kelders werden doorgebroken tot een ingewikkeld gangenstelsel dat gebruikt werd om Chinezen onder erbarmelijke omstandigheden te huisvesten terwijl ze werden uitgebuit tijdens de aanleg van spoorlijnen. Later, tijdens de drooglegging, toen alcohol verboden was, kreeg de underground een nieuwe functie: die van illegale kroeg, gokhuis en bordeel. Te midden van deze roemruchte geschiedenis kunnen de kandidaten geld verdienen. Ze worden opgesplitst in twee groepen. Twee kandidaten met een goed geheugen gaan de underground eerst in. Deze twee hebben 15 minuten de tijd om de underground te verkennen. De anderen moeten daarna op hun aanwijzing de juiste enveloppen met geld pakken.
8.4 Log in!
 Maaiopdracht
Belangrijke bron van inkomsten in Oregon is de landbouw. De staat kent zo’n 35 duizend boerderijen en ranches, bijna allemaal familiebedrijven. En die zijn, net als bijna alles in Amerika, een tikkie groter dan in Nederland. Op de ranch van vader Cliff en zoons Randy en Paul gaat een aantal van de kandidaten met tractors een woord maaien. De rest moet dit van grote afstand kunnen lezen. Hoe meer letters, hoe meer geld voor de pot.
7.4 Log in!
 Helix rodeo
De kandidaten zijn op de Helix rodeo. Daar lopen 8 cowgirls en cowboys te herkennen aan een button met daarop een geldbedrag en een portofoon op zak. De kandidaten moeten naar hen op zoek. Als de kandidaten iemand gevonden hebben, mogen ze Art contacten om het bedrag vast te leggen. Maar alleen de eerste vier oproepen worden gehonoreerd. Degene die het meeste geld verdient voor de pot krijgt een privilege: het recht om naast zichzelf twee mensen aan te wijzen bij de executie hun scherm niet hoeven te zien.
7 Log in!
Aflevering 7
 Etherdiscipline
De kandidaten staan verspreid in de lavavelden rondom Dee Wright Observatory. Elke kandidaat heeft vijf vragen over een medekandidaat waar een antwoord op moet komen. En iedere kandidaat heeft twee portofoons. Eén om mee te praten, en één om mee af te luisteren. Met de juiste etherdiscipline moet het lukken om de vragen binnen een kwartier beantwoord te krijgen. Alleen de antwoorden die de kandidaten via de portofoon door krijgen en juist noteren, worden goed gerekend. Bijkomende moeilijkheid is dat elke kandidaat maar 1 andere kandidaat kan horen en tegen kan spreken.
7.3 Log in!
 Ballonvaart
Twee kandidaten gaan ieder een tochtje maken met een luchtballon. De rest moet deze twee per auto zien op te sporen. Onder het mandje van elke luchtballon zit namelijk een code die de codes zijn voor de kluizen in de ballonnen. Zodra de kandidaten in de auto de codes hebben ontdekt, kunnen ze deze doorbellen naar de kandidaten in de luchtballonnen. Zodat zij de kluizen kunnen openen en ze elkaar van de juiste informatie kunnen voorzien. Zo komen ze achter de eindbestemming waar Art ze met het te verdienen potgeld staat op te wachten.
7.6 Log in!
 Opschieten
Om te bepalen wie bij deze opdracht als eerste mag, is er een parcours uitgezet. Dat gaan de kandidaten één voor één afleggen per paard. Degene die het snelste is, mag als eerste. Maar dan komt er een twist… Cowboy Mounted Shooting is een ontzettend populaire sport in Oregon. Professionals rijden al schietend te paard een parcours zoals de kandidaten hebben gedaan, in 15 seconden. En raken dan ook nog eens alle doelen. Om geld te verdienen voor de pot moeten de kandidaten proberen de doelen, die honderd euro per stuk waard zijn, te raken. Maar ze moeten niet alleen op de ballonnen schieten, ze moeten ook binnen hun eigen tijd over de finish zijn.
7.2 Log in!
Aflevering 8
 Abc-tje
De kandidaten zijn in één van de zeven wonderen van Oregon: de painted hills. Ze worden op een willekeurige plek langs de weg afgezet. Hier vinden ze alle letters van het alfabet, alleen niet in de juiste volgorde. Daar moeten de kandidaten voor zorgen. Een abc-tje... Iedere kandidaat krijgt een fiets om de letters te verplaatsen. Ze mogen één letter tegelijk meenemen en omwisselen. Als het de kandidaten lukt om binnen twintig minuten alle letters op de goede plek te krijgen, verdienen ze 1000 euro voor de pot.
5.7 Log in!
 Spreekt voor zich
De kandidaten zijn in Redmond, de ‘antiek hoofdstad’ van Oregon. Ze opereren in duo’s en elk duo bevindt zich in één van de tientallen vintage stores die de stad rijk is. Het komt aan op hun creativiteit. Elk duo krijgt een lijst met spreekwoorden. Ze moeten zoveel mogelijk spreekwoorden op de foto krijgen met behulp van de spullen die ze in hun vintage store vinden. Ieder spreekwoord dat goed wordt geraden door het andere duo, levert 100 euro op voor de pot. De kandidaten krijgen drie kwartier de tijd.
8.2 Log in!
 Fort Rock
Bij deze opdracht staat er meer op het spel dan bij alle vorige opdrachten bij elkaar: een vrijstelling voor de finale. De winnaar van deze opdracht is de eerste finalist van Wie is de Mol? 2017. De kandidaten worden geblinddoekt in positie gebracht. Allemaal op exact dezelfde afstand van een paal met daaraan de vrijstelling. Als een kandidaat die – ongezien door zijn medekandidaten – te pakken krijgt, zit diegene in één klap in de finale. Maar als diegene gezien wordt door één van de anderen en zijn naam en kleur door de portofoon aan Art worden doorgegeven, ligt diegene uit het spel en zal de test uitwijzen of diegene de finale haalt.
6.3 Log in!
Aflevering 9
 Moltown
Art heet de finalisten welkom in Moltown. Dit slaperige stadje kent een roemruchte geschiedenis. Ze moeten erachter zien te komen wie vroeger waar woonde en wat de straatnamen zijn. En dat doen ze aan de hand van de Moltown legende. De kandidaten krijgen twintig minuten om het stadje te doorgronden. Elk bordje dat goed wordt geplaatst levert 50 euro op voor de pot. Als alle bordjes juist worden neergezet levert de opdracht 1500 euro op voor de pot.
8.1 Log in!
 Follow the money
Net zoals bij de allereerste opdracht van de serie moeten de finalisten bij de allerlaatste opdracht van dit seizoen op zoek naar iets dat een grote waarde vertegenwoordigt. De winnaar van Wie is de Mol? krijgt de kans om de pot te verdubbelen. In het bos hangen aan bomen enveloppen met de namen van opdrachten die de kandidaten hebben gedaan en het daarbij verdiende geld. Met een touw moet iedere kandidaat de juiste bomen verbinden totdat exact 12.160 euro bij elkaar is verzameld. Als een kandidaat dit voor elkaar heeft, krijgt diegene toegang tot een puzzel. Wie die als eerste af heeft, verdubbelt de pot… mits diegene de winnaar is van Wie is de Mol?
7.9 Log in!