'...zo gedaan'

 

Het zeventiende molseizoen opent in de mistige bossen van Portland, Oregon, US of A. Art vertelt de 10 deelnemers dat zich in het bos vier helikoptertickets bevinden en dat degene die deze tickets weten te bemachtigen (per helikopter) naar de stad zullen vliegen. Deze vier geluksvogels maken kans op een vrijstelling. De andere zes beginnen dus met een grote achterstand, aldus Art, maar wellicht ‘kunnen zij van hardlopers doodlopers maken’. Choreograaf Vincent Vianen bemachtigt als eerste een dergelijk ticket. Columniste Roos Schlikker volgt snel, gevolgd door acteur Thomas Cammaert en radio-dj Jeroen Kijk in de Vegte.
Na de openings-leader rijden er twee witte busjes door het Amerikaanse landschap. In het eerste busje zitten actrice Imanuelle Grives, wetenschapsjournalist Diederik Jekel en comédienne Sanne Wallis de Vries. In het tweede busje zitten presentator Jochem van Gelder, vlogger Yvonne Coldeweijer en actrice Sigrid ten Napel. Tegelijkertijd vliegen de vier geluksvogels over prachtige natuurgebieden. In de busjes blijken de twee groepen beide dezelfde kaart te hebben, met daarop locaties en prijzen: SW Alder St., Thai food cart  (€1000), Portland Art Museum (€750), Multnomah Library (€500), Umbrella Man (€250),  Portlandia Building (een vraagteken). Diederik denkt dat het vraagteken iets te maken heeft met de akelige mensen in de helikopter. De zes deelnemers moeten binnen een uur zoveel mogelijk van deze enveloppen verzamelen. Sigrid noemt hun zes de 'sukkeltjes van de klas', omdat ze geen tickets wisten te bemachtigen.
De helikopter landt ondertussen op een hoog gebouw in Portland. Er ligt een brief en een verrekijker: ‘ga op zoek naar de locatie en het wachtwoord. Ga naar de locatie, het wachtwoord geef je toegang tot de vrijstellingen’. De vier deelnemers kijken rond en Vincent denkt dat elk woord het wachtwoord/locatie is, maar uiteindelijk zien de deelnemers “Hawthorne Bridge” op een Mol-vlag staan. Later zien ze ook het wachtwoord “Keep Portland Weird” en de deelnemers gaan op zoek naar de brug.
In de bussen wordt ondertussen er hevig overlegd, want beide teams lijken voor het vraagteken te willen gaan. Team Jochem-Yvonne-Sigrid gaat uiteindelijk voor het vraagteken en Diederik geeft nog even aan dat ze op de Mol moeten letten, als die in hun groepje zit. Aangekomen in Portland sprinten de deelnemers uit hun busjes. Team Imanuelle-Sanne-Diederik komt al snel aan bij het Portland Art Museum, maar zien de envelop over het hoofd. Yvonne vindt vervolgens als eerste het vraagteken en verwacht dat Art direct komt, maar die climax zal later zijn. Imanuelle ziet uiteindelijk de brief bij het kunstmuseum, €750. Team Jochem-Yvonne-Sigrid vindt de envelop bij de bibliotheek (€500). Imanuelle, Sanne en Diederik gaan op zoek naar de Thai food court. Imanuelle wordt volledig genegeerd wanneer zij de juiste bordjes wil volgen, maar uiteindelijk vinden ze toch de €1000,-. Yvonne ziet als laatste in de verte de envelop voor €500,-. Alle enveloppen zijn gevonden en de zes deelnemers zijn herenigd.
Het helikopterteam heeft ondertussen de groene ophaalbrug gevonden. Ze klimmen de brug op, geven het juiste wachtwoord en de brugwachter laat hen toe. Op het moment dat de deelnemers op de brug staan, gaat de ophaalbrug op spectaculaire wijze omhoog. Gelukkig maar, want de sleutel hangt bovenin. Vincent vindt de sleutels, open het kistje en daar liggen vier plastic schijfjes, waarmee de kandidaten de eerste test niet hoeven te maken... Beide groepen worden herenigd, maar de vier uit de helikopter liegen over hun vrijstellingen. Later op die avond besluit Vincent uit het niets dat Yvonne zijn bondgenoot wordt en hij laat de groene vrijstelling zien. Tijdens het ontbijt zegt Roos dat ze sinds gisteren voor het eerst het gevoel heeft gehad dat ze keihard genaaid is. De vier van het helikopterticket worden al snel meegenomen in een busje (hebben ze dat toch ook meegemaakt).
Bioscoop Bagdad. De zes sukkeltjes van de klas treden de prachtige bioscoop binnen en op het witte doek verschijnt Art. Roos zit tegenover hem. Ze hebben een stiekem onderonsje (denkt Roos), maar de andere zes kunnen alles horen en zien. Roos, Thomas, Jeroen en Vincent krijgen allemaal een voorstel van Art: in ruil voor het inleveren van zijn/haar vrijstelling, krijgen de kandidaten een groepsvrijstelling. Maar dan moeten alle vier de deelnemers hun vrijstelling inleveren. Omdat de sukkeltjes van de klas het vraagteken wisten te pakken, komt Art. Het vraagteken geeft de zes het recht om één vrijstelling ongeldig te maken. Jochem stelt voor dat ze kijken naar degene van wie ze verwachten dat die de test het slechtste maakt – zodat die eventueel kan afvallen. Art deelt dit mee aan de vier geluksvogels, om hun dilemma nog een extra laag te geven.
Pittock Mansion. De allereerste test en de allereerste executie. Yvonne verdenkt Vincent, Thomas en Jeroen. Thomas spreidt over Roos, Vincent en Jeroen en hij houdt de vrijstelling zelf. Imanuelle verdenkt Sanne, Sanne verdenkt Sigrid, Imanuelle en Thomas. Jeroen verdenkt Vincent en zet zijn vrijstelling in. Diederik spreidt over risicokandidaten. Roos vertrouwt Sigrid niet en ook zij houdt haar vrijstelling voor zichzelf. Sigrid richt zich op het viertal Sanne-Roos-Vincent -Jeroen. Jochem verdenkt Diederik, Sanne, Roos en Jeroen. Vincent verdenkt Thomas en Sanne. Vincent zet als enige zijn vrijstelling in voor de groepsvariant.

Het is tijd. Rood of groen. Geen groepsvrijstelling, omdat enkel Vincent zijn vrijstelling heeft ingeleverd. Hij was toch al ongeldig, omdat de zes sukkeltjes hadden gekozen om zijn vrijstelling ongeldig te laten verklaren. Art begint met typen. Sigrid krijgt groen. Sanne heeft ook groen. Jochem heeft als derde groen. Yvonne krijgt als vierde haar scherm te zien: groen. Vincent heeft scherm nummer vijf: rood. Vincent Vianen, een van de spraakmakers van de eerste aflevering, moet het spel verlaten. Hij leek teveel zijn eigen spel te spelen – verwarring te zaaien, bondjes te smeden en gretig te grijpen naar de vrijstellingen. De sukkeltjes van de klas blijven met een schuldgevoel achter. Het spektakel is begonnen. Volgende week portofoons, laserpistolen en een rechtbank – het belooft een mooi seizoen te worden.