Einde verhaal

Vorige week zagen we hoe drie kandidaten verdwenen en uiteindelijk pas in de rechtszaal weer terug kwamen, waar Diederik een vrijstelling verdiende. Yvonne viel af en de groep is weer herenigd.

Dag 5: Portland

Jochem is zijn molboekje kwijt en vraagt een medewerker of deze is gevonden. Jochem vraagt zijn kamergenoot Sigrid of ze iets weet of hem heeft. Ze heeft hem niet,  maar snapt wel waarom iemand hier gebruik van zou maken. Ze heeft zelf de sleutel van de kamer van Thomas en Diederik. Ze gaat stiekem naar binnen en vind de vragenlijst van Thomas. “Ik zit niet op Thomas” geeft ze aan, maar pakt toch de vragenlijst mee. Dan zien we Imanulle grijnzen met het molboekje van Jochem. Ze verlaten nu Portland voor de zee. Daar aangekomen merken ze op dat er twee potten zijn en nog geen penningmeester. Diederik en Jochem leggen het geld bij elkaar en ze bepalen dat een vrouw de pot mag bewaken. Imanuelle wil de pot niet hebben. De meeste stemmen zijn voor Roos, zij is de penningmeester.De eerste opdracht is een estafette. Ze kunnen kiezen voor een snelle route voor 500 euro maar kunnen ook uitwijken en meer verdienen. Als de laatste persoon te laat bij de finish is dan is er niets verdient. Wanneer er halve biljetten worden gevonden en deze het eindpunt halen, dan worden deze automatisch mingeld. Eén iemand kan de positie van coach krijgen, die fungeert als tijdbewaker. Diederik wordt de coach, ze krijgen 15 minuten. Jeroen gaat niet voor een zijpad. Roos gaat voor elk zijpad dat ze tegenkomt. Roos heeft alles gepakt binnen twee minuten en Sigrid krijgt het geld. Sigrid merkt op dat de kartonnetjes aanwijzingen zijn en geen geld. Sanne begint veel vragen te stellen net voordat ze aan de beurt is. Sanne neemt ook alle kartonnetjes mee. Ze geeft alles over aan Imanuelle die alleen een rechte weg heeft. Jochem krijgt het geld en gaat voor een zijpad want er is nog tijd genoeg. Hij mist gelijk een paaltje, wat Imanuelle snel opmerkt. Jochem pakt de halve duizend. Hij geeft alles door aan de laatste, Thomas. Hij pakt nog een zijpad en gaat dan over de finish. In totaal was er 3000 euro te verdienen volgens Art. Het bedrag loopt snel op. 1130 euro staan ze uiteindelijk op. Maar dan is een half biljet van duizend euro meegenomen waardoor ze uiteindelijk op een bedrag komen van 130 euro.


Ze komen aan bij een pizza restaurant. De sfeer is goed, maar dan begint Thomas over de vragenlijst die hij mist. Ze spreken af dat ze niet in iemands bagage gaan zitten. Sigrid houdt haar mond. Jochem zijn molboekje is weer terug. Dan komt een serveerster met een telefoontje voor de groep. Ze gaan zich weer opsplitsen. Twee mensen krijgen een speciale plek, ze moeten niet nachtblind zijn. Thomas, Imanuelle en Sigrid willen graag. Het worden de laatste twee. Art legt uit aan de groep van zes dat ze aanwijzingen in het zand gaan harken die slaan op een kandidaat. Imanuelle en Sigrid moeten deze uiteindelijk gaan raden. Ze krijgen 5 minuten de tijd en mogen geen letters of cijfers gebruiken. Voor elke juist geraden kandidaat verdienen ze 500 euro. Thomas stelt voor om een glas gin tonic voor hem te tekenen. Roos stelt voor om een natuurkundige formule voor Diederik te doen, wat niet mag aangezien dat letters zijn. Sanne stelt voor om ieders lievelingsdrankje te harken. Allemaal slechte ideeën. Roos zegt dat ze gewoon een roos kan tekenen. Voor Diederik doen ze een bril, Sanne een Beatrix, Jochem een Mickey Mouse, voor Jeroen een radio en voor Thomas een blij en verdrietig masker. Als ze tijd over hadden zouden ze de Surinaamse vlag voor Imanuelle te tekenen. Ze maken zich zorgen over het licht. Dan gaat er tijdens de start opeens vuurwerk af. Sanne is erg snel klaar en tekent de Surinaamse vlag. Roos zit vrij dicht bij de zeelijn. Haar roos is aan het verdrinken. Dan is de tijd voorbij en is het aan Imanuelle en Sigrid.


Imanuelle en Sigrid hebben één minuut om te raden. Ook bij hun is er vuurwerk voor het licht. Ze weten dat het brilletje Diederik is, radio voor Jeroen, de vlag misschien Thomas door Soldaat van Oranje. Beatrix is Sanne. Uiteindelijk merkt Sigrid op dat de vlag van Suriname is en bij Imanuelle hoort. Uiteindelijk raden ze Diederik, Sanne, Imanuelle, Jeroen en Jochem juist. Bij het dramalogo gokken ze Sigrid, maar dit moest Thomas zijn. De tekening van Roos hebben ze niet gezien. 2500 euro verdient voor de pot. In het hotel stelt Jeroen voor aan Sanne om een echt verbond aan te gaan. Ze gaan lijstjes naast elkaar leggen. Sanne heeft wel lichte wantrouwen richting Jeroen.


Dag 6: Manzanita

Ook Thomas wil een volwaardig bondje met Diederik aangaan. Stiekem verdenkt Thomas hem een beetje. Het bondje wordt gesloten. Ze gaan terug naar Portland. Ze gaan tijdens de volgende opdracht werken in duo’s. Elke duo zit in een auto waar een deel op staat van de route. Alleen door elkaar te vinden kunnen ze de gehele route lezen. Ze moeten uiteraard de verkeersregels volgen en mogen niet parkeren. Iedere auto heeft vier enveloppen, als ze deze goed weten te koppelen op de eindbestemming dan kan er 2000 euro verdient worden. Ze hebben een uur lang de tijd. Ze spreken af allemaal naar the 5th avenue te gaan. Jochem praat door de portofoon maar krijgt geen antwoord. Thomas en Sanne rijden op de busbaan. Ze vinden elkaar vrij snel, behalve Jochem en Imanuelle. Ze hebben elkaar uiteindelijk gevonden en moeten alleen bij elkaar blijven om de route te lezen. Thomas en Sanne rijden door oranje en verliezen de rest van de groep. De andere drie auto’s gaan door en lezen elkaars route. Roos en Diederik maken zich niet druk en zingen een liedje in de auto. Diederik en Roos nemen een verkeerde afslag en verliezen de groep. Sigrid heeft de leiding en noteert de aanwijzingen. Jochem schept onduidelijkheid over de tiende en elfde aanwijzing. Ze hadden nog de eerste drie aanwijzingen nodig. Deze stonden op de auto van Thomas en Sanne. Dan vinden ze elkaar weer en hebben ze alle aanwijzingen. Sigrid leidt de groep en wil graag voorop rijden omdat ze de weg weet. Jochem stelt voor om weer op de juiste volgorde te gaan rijden, tot ergernis van de rest. Bij de tiende aanwijzing ontstaat er onduidelijkheid over wat de aanwijzing ook alweer was. Sigrid zegt dat ze de tiende en elfde aanwijzing omgedraaid had. Ze proberen dit op te lossen. Thomas ziet een kerkje en ze denken dat het de bestemming had moeten zijn. Ze rijden naar de kerk en daar eindigt de opdracht. Dit is uiteraard niet goed en ze verdienen geen geld. Ze zijn twee keer langs de bestemming gereden. Ze hadden vier boeken moeten vinden in de bibliotheek met behulp van de aanwijzingen in de enveloppen.


Tijd voor de test en executie. Sigrid heeft grote schrik voor de kleur rood. Ze vertrouwt Jochem niet geheel maar denkt dat hij geen geschikte mol is. Jochem gaat van drie naar twee verdachten maar heeft er vertrouwen in. Thomas spreidt op Roos, Jeroen, Sanne en misschien wat op Thomas. Sanne verdenkt Imanuelle het meest. Imanuelle verdenkt Jochem, Sanne, Jeroen en Diederik. Jeroen is de hoofdverdachte. Jeroen en Diederik verdenken elkaar. Roos is niet relaxed en verdenkt iedereen behalve Imanuelle. Afscheid nemen wordt lastiger volgens Art, vandaag in de Rose Garden. Ze gaan door naar het Wilde Westen, op één persoon na uiteraard. Thomas…….Groen! Sanne…..Groen! Diederik….Groen! Jochem……Groen! Imanuelle…….Groen! Roos…….Rood! Imanuelle moet huilen, haar maatje is eruit. Ze moet haar strategie nu aanpassen. Ze verdachten dezelfde mensen. Roos heeft veel plezier gehad en vliegt weer naar huis.