"meer dan normaal"

 

Doflie
Na het vertrek van Roos gaan de overige 7 deelnemers richting het “Wilde Westen”.

Dag 7 Pendleton

De groep belandt bij de Pendleton Roundup. Een cowboy en een cowgirl rijden met 2 lasso’s over een arena die bezaaid ligt met hooibalen. De deelnemers moeten om de beurt naar de overkant van het veld rennen, waarbij ze onderweg een lasso moeten oppikken. Ze kunnen hierbij 1500 euro verdienen, maar als de laatste deelnemer de overkant weet te halen, met 2 lasso’s,  wordt het bedrag dat ze tot dan toe verdiend hebben, verdubbeld. Haalt die laatste deelnemer het niet, dan wordt de opbrengst gehalveerd.
Jeroen gaat als eerste van start en haalt met lasso de overkant. Sigrid is de volgende maar wordt halverwege gevangen door de cowgirl. Jochem is de volgende die gevangen wordt en brengt zodoende ook geen geld in de pot. Sanne rent als een stoer wijf regelrecht naar de overkant en laat zich niet pakken.


Dan mag Diederik. Als een volleerd veulen huppelt hij door de wei en brengt het publiek op de banken met zijn actie. Imanuelle laat zien dat ze nergens bang voor is en haalt ook veilig de overkant. Dat is dus 1000 euro voor de pot. Dan mag Thomas als laatste deelnemer. De cowboy start in het veld wat de oversteek bemoeilijkt. Thomas weet 2 lasso’s te pakken, maar op de streep wordt Thomas alsnog gevangen. Er gaat 500 euro van de opbrengst af, blijft over 500 euro voor de pot.
Jochem gaat ’s avonds langs bij Imanuelle om een nieuw bondje te smeden. Imanuelle vraagt aan Jochem 3 keer zijn handtekening te zetten op een stuk papier, voordat ze akkoord gaat met dit voorstel. Jochem doet dit waarop Imanuelle een geldbriefje laat zien met een handtekening, waarvan ze denkt dat die van de mol is.
Dag 8 Pendleton/Hermiston

Aan het ontbijt stelt Jeroen voor om eens van penningmeester te wisselen en geeft aan dat hij het wel wil doen. De groep gaat hiermee akkoord.
Voor de tweede opdracht gaan de deelnemers naar een boerderij waar een grote hoeveelheid hooibalen in een vierkant liggen opgestapeld. Daarin ligt in het midden geld verborgen. Ze krijgen een kwartier de tijd om de hooiberg te doorzoeken.


Er wordt driftig met hooibalen heen en weer geschoven en gesmeten. Strategie in het doorzoeken, ontbreekt op alle fronten. Jochem vindt als eerste een pamflet met daarop 250 euro. In de verzengende hitte zoeken ze met alle macht verder naar het geld. Het is zoeken naar geld in een hooiberg.  Ineens ziet Sigrid een pamflet liggen met daarop 500 euro gedrukt.  Dat is 750 euro voor de pot waarop het totaal uitkomt op 8080 euro.
Art loopt weg van de hooiberg, met het verzoek nog wel even alles netjes terug te leggen. “Zak erin Art” zegt Jochem in de biecht.

Jeroen en Sanne bespreken samen nog even hun “bondjes” en besluiten samen een bondje aan te gaan. Bij de volgende opdracht zal Sanne Jochem en Diederik in de gaten gaan houden en Jeroen zal Imanuelle en Sigrid in de gaten houden.

De laatste opdracht van deze aflevering speelt zich af op de Veeveiling van Hermiston.
Art vraagt alle kandidaten stuk voor stuk wat ze over zouden hebben voor 3 jokers, te beginnen met Sigrid. Zij zegt dat ze er wel 1500 euro voor over zou hebben. Imanuelle heeft er niks voor over. Thomas 2000 euro, Jochem 0 euro, Diederik 3500 euro en Sanne 750 euro. Jeroen krijgt te horen dat het gemiddelde wat de rest van de groep over heeft voor 3 jokers, 1300 euro is. Ze mogen straks gaan bieden op de veiling. Tot 1300 is het bieden gratis. Jeroen kan de pot verzekeren bij Art volgens een ingewikkelde rekenformule. Jeroen denkt dat de groep niet zo dom is om de pot leeg te trekken en verzekert de pot voor 200 euro bij. Dit kost hem de helft van dit bedrag, is dus 100 euro.


De deelnemers gaan de veiling binnen waarna het bieden begint. Er komt een klein koetje binnen met een joker om zijn nek. Vol verbazing zien we dat de ene kandidaat nog hoger biedt dan de ander. De eerste joker wordt gekocht door Diederik voor 2700 euro, de tweede door Sanne voor 2000 euro en de derde joker gaat naar Jochem voor 3500 euro. De gezichtsuitdrukkingen van de deelnemers tijdens het bieden zijn werkelijk onbetaalbaar. Ze hebben in totaal 8200 euro uitgegeven voor 3 jokers! De verzekering was voor 1500 euro afgesloten. Dat betekent na een snel rekensommetje 6700 euro weg, verdwenen uit de pot. Daar komt dan nog 100 euro bij voor de verzekering, blijft er nog over in de pot na 8 dagen WIDM: € 1280,-.

Test en executie

Nadat alle deelnemers de test hebben ingevuld, waarbij de 3 jokers zijn ingezet vindt de executie plaats.
Als eerste krijgt Sanne haar scherm te zien: groen. Dan volgen Jeroen en Jochem: beiden ook een groen scherm. Dan is de beurt aan Sigrid. Met een bleek vertrokken snuitje krijgt ze een rood scherm te zien. Dramatisch afscheid volgt. Een tot tranen geroerde Sigrid verlaat het strijdtoneel. “Ik ben nog niet klaar om terug te keren naar het normale leven.”