Aflevering 6 – Wijzer worden

Hulpdakdekker
Na het afvallen van Jeroen Kijk in de Vegte, de kandidaat die nooit de mol had kunnen zijn doordat alle hints uit flauwe (wellicht zelfs uitzichtloze) woordgrappen zouden zijn geweest, zijn de helft van de kandidaten nog over. Art loopt ze even na, voor als we hun namen weer zouden zijn vergeten. Sanne, Ima, Thomas, Diederik, en Jochem van Gelder. Drie mannen, twee vrouwen, vier kandidaten, een mol, en een high five voor Arts mooie rijtje.

De kandidaten beginnen in Pendleton, een stadje dat drijft op z’n cowboy-image. Na enkele suggestieve opmerkingen van Jochem dat hij zoveel liegt en dat ze overnachten in een bordeel (voormalig bordeel. Voormalig. Hoewel een shot van halfnaakte Working Boy Thomas anders doet vermoeden), gaan de kandidaten via een winkeltje, ondergronds. Kelders in Pendleton werden doorgebroken om ondergronds een gangenstelsel te maken, voor alle illegale dingen die het leven leuk maken (en/of voor het huisvesten van buitenlandse moderne slavenarbeiders).


Opdracht 1: Ondergronds gangenstelsel
De kandidaten zijn daar niet voor een interessant lesje geschiedenis, nee, ze moeten geld verdienen. Eigenlijk net als de illegale chinezen die er een eeuw eerder zaten – wat mooi thematisch. Art zoekt twee kandidaten met een goed geheugen, wat Sanne en Thomas worden. Jochem komt er makkelijk onderuit door de “ik ben oud en vergeetachtig”-kaart te spelen, en ook Diederik vindt al dat mentale gedoe blijkbaar niets voor zichzelf.
Sanne en Thomas moeten de gangen door, onthouden waar geld ligt; en nadien de anderen instrueren waar geld te pakken gaat zijn. In die gangen zitten allemaal mannequinpoppen te kaarten. “Gatver”, aldus Sanne – die desalniettemin vervolgde met een perfecte popimpressie.
Thomas pakt de linkerkant van de ruimte, terwijl Sanne rechts doet. Zo gaan ze van ruimte naar ruimte; via houten deuren die niet nog meer zouden kunnen kraken als je het zou proberen. Al snel komen ze geld tegen in een wastobbe; mingeld en plusgeld – links min, rechts plus. Verderop op een tafel is daarentegen links plus, en rechts min. Je voelt al waar dit naartoe gaat. Zeker omdat ze ook moeten onthouden hoe ze hebben gelopen (rechts, rechts, doorlopen, links, nu gaan we weer rechts). Gelukkig weet iedereen goed het verschil tussen rechts en links: “Rechts is plus; nee links links links” (behalve dat driemaal links ook rechts is #molhint). “Dus we hadden voor onszelf bedacht: bij de bar daar ligt niets, en dan doen we rechts links links, en dan bij de harten-2 lag het positieve geldbedrag”.
Nadat de verspieders klaar zijn, krijgen ze twee porto’s om de anderen rond te gaan leiden. Het drietal heeft echter draaglampen in plaats van dat de verlichting aan is; en zijn de poppen vervangen door mensen (of door uiterst geavanceerde poppen, die niet te onderscheiden zijn van mensen – niets is wat het lijkt!). Spoooooky. Dit wordt echter niet doorgesproken, zodat het drietal vrolijk filosofeert over hoe blind Sanne is, dat ze mensen voor poppen aan ziet. Terwijl Ima uitgebreid hun voortgang door de porto’s heen babbelt, stuurt Thomas ze naar enkele juiste geldenveloppen.
Bij de kaartende mannen lijkt het nog even fout te gaan. Aangezien de kaartende mannen (in tegenstelling tot de inactieve poppen) aan het kaarten zijn, heeft geen van hen nog de harten-2 in handen. Nadat ook de laatste twee enveloppen zijn gepakt (de buitenste twee bij bowling attributen), is de opdracht over.
Art komt erbij, maakt de enveloppen stuk voor stuk open, voor een eindbedrag van 400 euro. Dat verdienden die illegaal werkende Chinezen een eeuw terug vast niet, alhoewel de Euro toen ook nog niet bestond, dus je kunt het ze nauwelijks kwalijk nemen.
Complotjesintermezzo
De volgende ochtend ging Sanne op Politiek Pad om bondgenootzieltjes te winnen. Na het vertrek van Jeroen had ze immers geen complotgenoten meer; dus ging ze eens buurten bij Diederik en Thomas. Dat was succesvol; waarna Sanne besloot om ook gewoon een bondje (nu met echt bont!) met Jochem aan te gaan. Zij naar Jochem (van Gelder) om dat supersneaky met de cameraploeg erbij te bespreken. Jochem wees haar avances tot bijvrouw echter af – tot zo ver de hoop voor Sanne van Gelder.
Opdracht 2: Grasmaaien
Het gezelschap gingen verder het platteland in; waarbij Jochem, Ima en Thomas boer gingen spelen. Zij moesten met landbouwtrekkers grasmaaien, en zodoende letters vormen die op grote afstand te lezen waren. Sanne en Died speelden wegwerker; zij moesten achteroverleunend kijken hoe anderen aan het werk waren (en achteraf het geschreven woord spotten). Jochem was als een kind zo blij dat hij mocht grasmaaien: spectaculaire unieke onvergetelijke ervaringen, leuk, maar grasmaaien.. beter dan dat wordt het niet.
Het woord moest zo lang mogelijk zijn, hoe meer letters, hoe meer geld het zou opleveren als het zou worden geraden. Het maximum was een woord van 10 letters, dat 2000 euro zou opleveren. Jochem bedacht daarop dat het handig was om te mikken op een lang woord, dat ook nog een woord was als het korter was – en liefst met letters die makkelijk te schrijven waren, zoals een O of een L. Al snel werd besloten tot molboekjes, dat desnoods te verkorten zou zijn tot molboek of molboekje.
Thomas ging de M maken, Jochem de O, en Ima de L – waarna ze het volgende blok van 3 letters zouden maken. Jochem maaide alleen niet daadwerkelijk; de maaier was niet naar beneden, zodat hij tweemaal in een rondje kon rijden. Het kijkende tweetal ontwaarde al snel de M van Thomas; en konden gaan raden naar de verschillende woorden die dat kon opleveren. Zoals molshoop, Molukkers, of molenaars. Ima ging verder met de B, met enige moeite en creativiteit hoe een B eruit ziet; waarna Thomas met één handje aan het stuur de tweede O begon te schrijven.
Desalniettemin ontwaarden ze uiteindelijk de B, na lang twijfelen of het niet een E, P of R was. Sanne puzzelde zodoende molboek bij elkaar, terwijl de laatste drie letters nog werden geschreven. Alleen of het molboekje of molboekjes was, was niet helemaal duidelijk. Died suggereerde daarom op safe te spelen, om voor molboekje te gaan – dat ze zeker wisten. Aangezien het vrijwel niets anders dan een S kon zijn; vetoode Sanne hem, en kozen ze voor molboekjes. 2000 euro in de pot erbij.
Opdracht 3: Staren naar bustes in een mensenmassa
Er werd meteen verder gegaan naar de volgende opdracht. Een rodeo, met stieren, paarden, en cowboys, en.. publiek. Want de kandidaten moesten niet daadwerkelijk gaan hotsen en botsen op grote beesten – ze moesten naar het publiek kijken. Er waren namelijk 8 personen in het publiek met een mol-badge op, en een portofoon. Als een kandidaat die had gelokaliseerd, kon dat via de portofoon aan Art worden gerapporteerd. Slechts de eerste 4 meldingen telden, totaal. Hoewel het logisch zou zijn om dan voor de vier hoogste bedragen te gaan (de verstopte publiekelingen waren tussen de 0 en 1000 euro waard) – was er een substantieel extraatje voor degene die het hoogste geldbedrag wist te vinden. Die hoefde, net als twee andere kandidaten naar diens keuze, het executiescherm niet te zien; een soort vrijstelling.

Dit was natuurlijk een prachtige opdracht. Alles waarbij hysterisch druk zoekende buitenlanders zoveel mogelijk bustes af staren bij nietsvermoedend publiek staat garant voor succes. Zeker wanneer je bij het publiek van een dergelijke redneck conservatieve happening je Flying Spaghetti Monster-shirt gaat dragen. Succes gegarandeerd. En gênante situaties gegarandeerd – ohhhh top televisie.
Ima had als eerste beet, bij iemand met een badge van 10 euro. Slim natuurlijk om meteen zoveel mogelijk goedkope badges te incasseren, om het uiteindelijk gewonnen bedrag te minimaliseren. Molletje. Of gewoon kandidaats door voor de overwinning te gaan.
Ongeacht de interpretatie, Thomas spotte de 10 euro optie ook, maar liet ‘n moedwillig liggen. Toen Sanne vervolgens de 10 euro eveneens spotte, en er wel voor ging, bleek dat Sanne te laat was. Sanne had niet zo haar aflevering. Thomas intussen cashte even 100 euro bij een toeschouwer helemaal bovenaan een tribune. Diederik voelde zich uitermate niet op z’n plaats, en begon maar te becommentariëren dat dit toch echt bestond – niet alleen in films.

Thomas ging vlijtig door met in, op, en naar het staren van boezems, en ook borsthaar – maar zonder daarbij extra badges te spotten. Diederik begon zich steeds meer socially awkward te voelen, en leek voornamelijk nuttig te lijken te zijn voor de camera, zonder daadwerkelijk mensen te moeten storen. Ima verkende een nieuw terrein via een achteringang, en voila, ze had meteen beet. Een vrouw met 500 euro. En spotte vervolgens meteen iemand met 20 euro te spotten en door te bellen. Daarmee waren 4 bedragen doorgebeld, waarvan 3 door Ima. Zeer intrigerend, molletje.
Behalve dat Jochem 750 euro spotte! Maar dat helaas net te laat aan Art kon doorbellen (“De opdracht is bij deze over, over.”). Toch, goede poging.. molletje. Sanne en Died hadden in de opdracht compleet gefaald.. molletjes. Dus aangezien zij alle vier de mol zijn; zal het wel Thomas blijken. Dat lijkt me duidelijk. Thomas die overigens ook net te laat was helaas met het doorgeven van 50 euro. Molle.. Misschien zijn ze allemaal de mol. Plottwist!
Het Privilege
Totaal werd 630 euro voor de pot verdiend, waarbij Ima het privilege kreeg. Ze hoefde zelf haar scherm bij de komende test niet te zien, en twee andere kandidaten naar keuze ook niet. De overige kandidaten vonden dit een uitstekend moment om zichzelf naar voren te schuiven als grootste vriend(in) van Ima. Na de opdracht gingen de kandidaten door naar een nieuwe locatie, Shanika, dat voornamelijk bestond uit vermolmd hout, roest, en herinneringen aan betere tijden. Ook hier probeerde ieder elkaar zwart te maken.. en zichzelf wit.. opdat ze na de test maar niet hun scherm hoefde te zien.

Na een muzikale overgang van Leonard Cohen met Avalanche (#molhint! De mol is een ijskoude), moesten de kandidaten er toch aan geloven. De test. En executie. Of niet. Maar in ieder geval de test. Ima verdacht hoofdzakelijk Diederik; Diederik verdacht Sanne maar bleef spreiden op Jochem; Jochem leed aan zelftwijfel, maar besloot de test toch zo goed en snel mogelijk te maken. Sanne verdacht Jochem van Gelder, maar spreidde ook op Diederik, en een beetje op Thomas. Thomas verdacht Sanne, en spreidde voor de zekerheid ook op onbekende andere kandidaten.
Ima was natuurlijk al door, doordat ze haar scherm niet hoefde te zien – en nam op dezelfde manier bondgenoot Jochem, en Diederik mee. Bad luck Thomas en Sanne. Sanne zag er not-amused uit, maar dat doet ze feitelijk altijd. Thomas.. GROEN! Sanne.. GROEN! Deze aflevering, geen afvallers.