Wie is... de Mol? 2018

 

Waarschuwing: Lees dit bericht niet als je: 1) Niet wil weten wie de Mol is, 2) Niets snapt van Wie is de Mol? en 3) Als je Wie is de Mol? niet leuk vind...

Voorafgaand:
De vooravond van het grootste geheim van Nederland. Bijna gaat het beginnen: de zoektocht waarop ik 2 jaar heb moeten wachten om hem volledig te kunnen uitmelken. Afgelopen jaar was ik namelijk niet in de gelegenheid om live te kijken (en moest ik het schrijven over het beste televisieprogramma ooit, daardoor helaas ook laten schieten). Gelukkig kan nu alles weer ingehaald worden, want dit jaar zal ik met alle liefde, plezier en Mollotigheid weer gaan schrijven alsof mijn leven er vanaf hangt. En eigenlijk ís dat ook zo, toch?

Om het gezellig te maken zou ik er, als ik jou was, even een kopje thee bij pakken, wat chocolade en vooral je speurneus weer op gaan zoeken, want we gaan beginnen! Zoals altijd zullen we heel professioneel alle Kandidaten bij langs gaan, ze even ontmoeten en vooral onder de loep leggen. Want één ding is zeker: dit seizoen zal alles anders zijn en zullen alle zekerheden wegvallen, aldus meneer Rooijakkers. Laten wij ons dan maar vasthouden aan de zekerheid dat we 10 Kandidaten hebben. Toch?

De volgorde waarin we ze gaan bekijken zal lekker niet willekeurig zijn, want ik begin met de mensen die ik nog niet kende. Gelukkig gaat daar al héél snel een soort van verandering in komen, aangezien de 10 BN’ers zo ongeveer tot in mijn bed aanwezig zullen zijn deze maanden, maar daar hoor je dan weer niemand over.

Laten we beginnen met de man die waarschijnlijk niemand kende, maar toch ook iedereen; Jean-Marc van Tol. Mocht je je nog niet hebben verdiept in dit seizoen (shame on you), meneer van Tol heeft (naast bijna dezelfde achternaam als Mol Kees Tol in 2013) veel ervaring met tekenen. Tekenend is dan ook dat hij achter Fokke & Sukke zit. De ganse natie hoopt nu al dat meneer van Tol zijn broek wél aanhoudt. Of hij de Mol is? Hij is wel een beetje oud (ik bedoel: hij is 50 jaar, sorry lezers van 50+, maar eerlijkheidshalve is dat wel een beetje oud) maar dat zou juist ook een dekmantel kunnen zijn om dingen wel of juist niet te kunnen... In het Kandidatenfilmpje kwam hij vrij wijs op mij over, dus dat zou hij ook goed kunnen gebruiken als eigenschap om juist de Mol te gaan ontmaskeren. Daar is’ie weer: NIETS IS WAT HET LIJKT!

Dan door naar een Kandidaat die je niet eens zou kúnnen kennen, zelfs als je dat met alle wil van de wereld zou willen. Bella Hay heeft namelijk niet eens een Wikipedia-pagina, dus dat zegt genoeg... ^^ Ze is denk ik wel iemand die zich gemakkelijk in de groep kan mengen, maar aan de andere kant een kat-uit-de-boom-kijker. Met haar band heeft ze trouwens al een keer opgetreden in De Wereld Draait Door, dus ze heeft al iets van de wereld gezien, kunnen we concluderen. In de gaten houden, maar meer ook niet, denk ik. Benieuwd hoe ze het er af gaat brengen...

Stine Jensen is trouwens nu al een beetje mijn favoriete Kandidaat. Moet je nou toch eens kijken hoe ze zichzelf in de filmpjes tegenspreekt, bijna aandoenlijk. En hoe heerlijk is het om een filosoof in de groep te hebben, want met een Wikipedia-loze zangeres en een tekenende oudere heb je wel een vrouw nodig die de wereld aan kan. Stine geeft mij aan de ene kant het gevoel dat ze nog net weet hoe ze haar koffer moest inpakken om mee te doen, maar aan de andere kant lijkt ze zich ook heel erg (bijna té erg) bewust te zijn van wat ze doet en welke effecten ze heeft op de mensen in haar omgeving. Ik hoop dat ze er lang in blijft en dat ze ons mooie filosofische tegeltjeswijsheden gaat geven. ‘Stines Finest’ (uitgesproken op z’n Dunglish natuurlijk) lijkt me nu al een leuk wekelijks onderdeel in mijn blog, dus hier komt de eerste: “Ik ga de waarheid liegen.” MEID, HOE DAN?!

Over Loes Haverkort kan ik Haverkort zijn: lijkt mij een too obvious Mol, maar moet je ook zeker nog niet gelijk afstrepen. In haar Kandidatenfilmpje lijkt ze zichzelf wel heel erg interessant te vinden en goed over haar woorden na te denken. Bijna zo erg dat ze wil dat ik dit zou opschrijven. Heeft ze lekker d’r zin gekregen. Ik kende haar trouwens nog niet, terwijl ik toch het gevoel heb dat ik met mijn tv-kijk-talent haar eigenlijk wel al had moeten kennen. Gelukkig gaat ze denk ik we een paar weken mee, dus gaan we vanzelf zien wat voor iemand ze is. Ben benieuwd!

En dan zijn we aangekomen bij de laatste Kandidaat die ik nog niet kende, hoewel ik al wel van z’n broer gehoord had. We hebben het natuurlijk over Emilio Guzman, cabaretier en tsja, dat was het dan ook wel. Hij is denk ik een ideale Hulpmol: zo iemand die half Nederland en de rest van de Waddeneilanden al snel verdenkt door zijn manier van doen, om er dan achter te komen dat de andere helft van Nederland zonder Waddeneilanden tóch goed zat door hem niet te verdenken. Bent u er nog bij? Het komt erop neer dat hij mij een super leuke Kandidaat lijkt, die de groep er goed bij kan gebruiken!

Op naar de 5 Kandidaten die ik dit jaar ken! Wat ben ik toch slim, zou je bijna denken. Maar helaas valt dat toch tegen, want zo middenin deze blog lijkt het me goed om even aan te kaarten dat we nog altijd niet exact weten WAAR we dit jaar naar gaan kijken. De richting waarin, weten we al wel; het lijkt erop dat we onze televisieschermen naar het Oosten moeten draaien, aangezien Georgië toch wel met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid bezocht zal worden als locatie van Wie is de Mol? 2018. Maar door de woorden van Art Rooijakkers himself, lijkt het erop dat er meerdere landen zullen worden aangedaan. Armenië? Azerbeidzjan? Of zelfs toch nog Rusland? Wat ook nog tot de mogelijkheid behoren kan, is dat dit seizoen start in Nederland... Zou dat kunnen? Geen idee, maar sinds niets is wat het lijkt zou het me ook niets verbazen als ze zoiets geflikt kunnen hebben!

Over Azerbeidz-jan gesproken: presentator Jan Versteegh doet mee! En naast het feit dat hij een enorm leuke Kandidaat en aanwinst lijkt voor dit programma, is hij ook nog eens de meest verdachte Kandidaat op dit moment, volgens de Wie is de Mol?-site. Eigenlijk alleen daardoor al kunnen we hem wel gaan afstrepen, want eerlijk: dat zou too obvious zijn. Wel hoop ik dat hij er eindeloos in blijft, want hij doet me zo denken aan Tim Hofman, waar we ook nationaal van genoten hebben. Wist u trouwens dat Jan Versteegh gymleraar is geweest (wat best handig kan zijn bij sommige opdrachten)? En dat hij toen in die tijd nog geen Wikipedia-pagina had? Vast nog niet. Wéér wat geleerd.

Iemand die míj dan weer dagelijks wat leert, is Simone Weimans. En wat vind ik het leuk dat ze meedoet! Wat mij betreft doen we elk jaar een Journaalpresentator want Rik van de Westelaken zijn we ook nog lang niet vergeten. Toevallig vertelde Simone dat ze met Rik heeft gezeten voordat ze weg ging. Nu hopen we maar dat Rik haar heeft verteld hoe ze enveloppen moet gaan vinden, want dat lukte hem zelf nog niet zo goed toen hij meedeed. Ik zou het enorm leuk vinden als ze de Mol is en ik verwacht dat ze dat ook nog eens goed zou kunnen. In de gaten houden, deze dame. Trouwens, ze is ook een enorm groepsdier. Ik zie nu al Afleveringen voor mij waarin Simone in heetgebakerde discussies uitroept: “Kinderen, we moeten geen ruzie maken, we zijn geen ik-en, maar samen Wei-mans.” Badum tss.

Ruben Hein is trouwens een beetje een raadsel voor mij. En dan bedoel ik niet wat nou eigenlijk precies z’n voor- of achternaam is. Ik ken hem namelijk hoogstwaarschijnlijk van Linda’s Zomerweek (ja, beste lezer, ik kijk veel tv en u mag dan best even gniffelen om mijn genres), maar ik weet dus niet zeker of ik hem ken: hoewel z’n hoofd mij wel bekend voor komt. Hoe dan ook: mijn Mol-gevoel steekt wel flink op wanneer hij praat. Ik weet niet waarom, maar ik krijg wat flashbacks naar het afgelopen seizoen met Thomas Cammeart. Lijken zij (te)veel op elkaar? We gaan het zien...

Iemand die ik ook ken door mijn tv-verslaving is Olcay Gulzen. Zij komt altijd al een beetje zenuwachtig op mij over, maar in haar Kandidatenfilmpje maakt ze het wel erg bond. Ze is voor mij de grote verrassing dit Seizoen, want ik had haar nooit als Kandidaat gezien. Ik vind het super leuk om te zien dat ze meedoet. Ik ben gewoon enorm benieuwd hoe zij de sprong van achter de desk bij RTL Boulevard naar een groot avontuur in een onbekend land gaat maken. Zou ze het redden? Ik denk dat ze zeker haar mannetje wel kan staan en voor ophef en reuring in de groep kan zorgen. Precies waar ik van hou!

Vorig jaar deed mijn jeugdheld Jochem van Gelder mee en dit jaar doet een andere jeugdheld van mij mee: Ron Boszhard. Funfact: hij heeft zichzelf opgegeven/aangemeld voor Wie is de Mol?! Een enorm enthousiaste Kandidaat dus, waar we dit jaar volgens mij wel wat van kunnen gebruiken. Ik ben enorm benieuwd hoe hij in de groep gaat zijn en of het hem lukt om even ver als Jochem van Gelder te komen (Verliezend Finalist!). Eerlijk gezegd denk ik van niet, maar wat zou het geniaal zijn wanneer hij stiekem toch als onverwachte Mol uit de hoed komt!

De kop is eraf! Dit zijn de 10 Kandidaten waar we deze maanden tegenaan moeten gaan kijken. Een leuke, gevarieerde en fanatieke groep, zo komen ze tenminste op mij over. Er zijn nog enorm veel dingen onduidelijk omtrent dit seizoen, maar wat we wél weten is M=M, Niets is wat het lijkt én Trust Nobody. En ohja, weet u nog dat ik 2 jaar geleden een hint in mijn blog had gestopt? Misschien doe ik dat dit jaar weer enthousiast...? Of misschien helemaal niet...?

Traditiegetrouw ga ik in deze Voorbeschouwing geen lijstje maken met Molverdenkingen: want hoe kan je dat doen als er nog niet eens gespeeld is? Voor nu rest mij jullie dus alvast een heel Mollotig nieuw jaar te wensen en hele fijne feestdagen: maar let op, kan je iedereen aan de Kersttafel wel vertrouwen?

Graag tot ziens en sorry voor de lappen tekst: hopelijk vond je het toch stiekem wel leuk om te lezen... ;)
Wil je reageren op deze column? Dat kan op het forum!