Aflevering 5

 

Hartkloppingen van heb ik me jou daar, deze Executie... Maar gelukkig (natuurlijk) bleef Ruben Hein gewoon in het spel. Helaas voor Loes Haverkort eindigt haar avontuur in Wie is de Mol? hier. Keihard is en blijft het spel wat ze spelen. En zelf baal ik er ook van, want het is toch net iets chiller wanneer een verdachte van jezelf afvalt. Na het al weken duidelijk te hebben voor mijzelf, weet nu heel Nederland het: Loes Haverkort is niét de Mol, maar wél bang voor clowns.

Ook bleek het ruimtelijk inzicht of organisatievermogen van Loes Haverkort niet om nou over op te scheppen: ze bezorgde popcorn all over the place, behalve in de speciaal daarvoor gemaakte rij. Ze was ergens vroeger (vast héél vroeger) lenig, maar verloor die lenigheid zo ergens samen met Ron Boszhard in Rusland en tot overmaat van ramp bleek ze volgens mij zó in het spel te zitten deze keer, dat ze niet eens meer anderen heeft gecontroleerd en getest. Juist dat was in mijn ogen iets dat haar een waardig finalist zou maken. Maarja, als je in Aflevering 5 besluit om gewoon vol voor het geld te gaan, dan is dat misschien niet helemaal hoe je in de Finale kan komen...

Al hoewel, Jan Versteegh laat zien aan heel Nederland dat je blijkbaar met al je fanatisme gewoon héél ver kan komen. Bij alles staat hij vooraan, je verwacht het niet, maar hij besloot zelfs om als eerste wóórden te gaan zoeken bij een (ja, echt, ja, heus) woordzoeker. Ruben Hein kent zijn pappenheimers ook wel en besluit Jan maar eens voor zijn Joker-karretje te spannen om daar zelf minstens zo hard van mee te genieten. Helaas houdt het zélfs voor Jan Versteegh een keer op en zien ze die Jokers aan hun neus voorbij gaan. Het fanatisme daarentegen zal Jan niet zo snel loslaten: wat een machtig mooi psychologisch spel is meneer Versteegh daar aan het spelen! Ik hou er van... Finalemateriaal, daar ben ik nu van overtuigd. Volgens mij heeft hij namelijk een mooie combinatie van spelen en speuren gevonden.

Zoals jullie weten schrijf ik mee tijdens de Afleveringen en noteer ik al mijn verdenkingen, opvallende zaken en leuke momenten. Nu moet ik heel eerlijk bekennen dat mijn lijstje rondom Simone Weimans vrij leeg is gebleven dit keer. Ik heb haar eigenlijk weinig zien doen, wat toch best gek is met zo weinig Kandidaten nog over. Eén ding is zeker, ze heeft nu oprecht een andere kant van haarzelf laten zien (and I love it!). De oh-zo-serieuze-nieuwslezer blijkt ook gewoon in paniek te raken wanneer Art Rooijakkers zich voordoet als spreekstalmeester, terwijl er zo’n 10.000 luchtballonnen (liefde en knipogen naar K3, lezen jullie mee meiden?) naar beneden vallen op hetzelfde moment als ze een toren moeten maken. Chaos! Wat is Simone normaal gebleven, niet? Wat mij betreft was haar hoofd bij de Executie wel érg gespannen: gespeeld door de Mol? Of een oprecht onzekere Kandidaat? Weer lijkt ze een vrij leidende rol te hebben, deze keer tijdens de woordzoeker. En aan 1 Joker heeft de Mol niks, dat staat vast. En de Mol wil óók niet dat Ruben een Joker krijgt, ook een feit. Maar wil de Mol dan wél het risico nemen om als eerste de taxi te missen en zodoende vrij baan te geven aan alle andere attributen en bedragen in het spel? Mwah...

Ruben Hein weet zich deze Aflevering toch wel te ontpoppen als “de Kandidaat die zoveel in beeld komt en waarover zoveel wordt gesproken, dat hij wel af móét vallen”, zou je denken. Dacht ik ook even, maar natuurlijk niet voor lang. Niets bleek namelijk minder waar en mijn opluchting was dan ook intens op het moment van zijn groene scherm. Ik zag mijn leven al even aan mij voorbijgaan, om er maar eens een krachtterm in te gooien. Het hele spel is hij al bezig met positionering, lijkt het. HOE TOEVALLIG dat hij dan nét op het enige moment dat je Penningmeester wilt zijn, het stokje overneemt van Olcay Gulsen? Errugh toevallig, ja. Een kwestie van goed en mooi montagewerk? Kan, maar feit blijft dat Ruben Hein de touwtjes in handen had op het moment-suprême. En duidelijk probeerde hij zijn verdeelkeuzes te onderbouwen, maar we weten allemaal dat Jan als een gek zou gaan bij deze Opdracht, maar dat het alleen een kwestie van eigen belang is om die Jokers te bemachtigen voor Ruben, geloof ik niet. Het enige eigen belang was de hoop van Ruben dat fanatieke Jan zou winnen, waardoor er dus geen geld in de Pot zou komen. Daarnaast was deze positie ook de enige interessante voor een Mol in dit spel. Want als renner kon je niks anders doen dan afwachten welke inhoud je zou krijgen. En uitgaande van het feit dat de groep Ruben niet vertrouwd (waarschijnlijk dat hij daarom ook in een eerder Aflevering in de auto met een laag bedrag moest zitten), zou Ruben hoogstwaarschijnlijk met weinig tot niks interessants eindigen: niet de ideale positie. Dat wetende, besloot Ruben om misschien wel het meest enge (en dappere) ooit te doen en een coupe te plegen op HR-manager Olcay, van Olcay Inc. Geslaagd! Dictaturen om ons heen werden er zelfs bang van. En dan de teleurstelling na de 500,- euro winst droop natuurlijk zo bijna rechtstreeks mijn woonkamer in. Ruben duwde die teleurstelling natuurlijk snel op het feit dat hij Jokers misliep, maar wie gaat daar nou nog in mee? En om mijn tunnel dan helemaal af te timmeren: Ruben rende zoveel weg van zijn kaartentoren, dat hij zeker wist dat dat geld niet gewonnen zou worden. Verdacht, niet?

Mevrouw Gulsen had deze Aflevering alweer grootste plannen, misschien nog wel groter dan haar kaartentoren. Olcay Inc. moest namelijk maar eens uitgebreid worden, dus die laffe coupe-poging was dan ook niet echt in haar straatje. Om haarzelf niet geheel weg te cijferen, leek een plekje naast de CEO haar dan het hoogst haalbare. Onderdanige Olcay, zouden we bijna denken. Maar gelukkig bleek Olcay helemaal niet zo afhankelijk als we denken: ze deed een hele mooie poging om nog in de race te blijven bij de Peking Express meets Wie is de Mol? opdracht, maar helaas bleek haar achterstand toch te groot. Mooi meevallertje dat ze daardoor ook weer extra verdacht kon worden. Daarnaast vroeg ze zich deze Aflevering veel af: had dat oude schoonmaakvrouwtje behalve het halve circus ook haar nagels opgeveegd? Waarom zag niemand tegenwoordig meer wat een talentvolle Penningmeester zij al die tijd is geweest? Welke competenties heeft Ruben eigenlijk? En wat is er mis met fashinable late door een Georgische metro rennen? Goede vragen. Levensvragen zelfs. Deze Aflevering heeft ze weer eens laten zien waarom zij eigenlijk geen geld vast moet hebben: bewust of onbewust speelt ze het nooit klaar om hier iets goeds mee te doen. #molcay? Ik begin te twijfelen, het ligt er steeds zo dik bovenop... Maarja, het kán zeker wel.

Tot slot hebben we daar Stine Jensen. Stine wordt veel verdacht online en pas deze Aflevering zag ik wat mensen bedoelen als ze Stine verdenken. Haar reacties lijken zo traag, haar acties lijken zo Mols en sluw en haar Zwarte Vrijstelling lijkt zó ver weg... Wat interessant is, is voor mij het feit dat Stine niet in verbondjes lijkt te zitten, maar hier ook geen moves in lijkt te zetten. Nu kan ik mij voorstellen dat filosofen niet de meest gezellige mensen op feestjes zijn, maar toch... Heeft ze de Mol al door en hoeft ze niet zo nodig informatie te delen? Is het gewoon domme pech en ligt ze gewoon niet zo relaxed in de vrij harde en explosieve groep? Is ze bang om zich open te stellen en moet de Social Worker in mij naar Georgië overgebracht worden? Je zou denken dat de Kandidaten wel graag een bondje of informatie met hun verdachte Mol uitwisselen (keep your enemies close), maar het blijft wel erg stil rondom Stine. Verder wordt ze ook wel érg verdacht gemaakt door bijvoorbeeld het laten zien van het wegstrepen van het woord ‘Mol’ en lijken al haar reacties toch ook wel heel traag over te komen. Stine staat voor mij op een eeuwige Misschien. Waarover ik niet twijfel, is Stines Finest. Die is deze week geworden: “Ik hol gewoon even Simone achterna.” Misschien wel het beste advies wat we van een filosofe konden krijgen en een mooie #lifegoal. Simone is zo normaal gebleven: daar moet je als filosofe dichtbij in de buurt blijven! Hollen of stilstaan, Stine Jensen kan echt alles aan. Al zou het mij verbazen als ze er nog lang in blijft, eigenlijk...

Mijn verdachtenlijstje ziet er nu dus als volgt uit. Met nog 5 Kandidaten in het spel, wordt het voor de Mol steeds moeilijk om ongezien te blijven... Maar heb jij al iets gezien? Of kijk je er de hele tijd gewoon overheen?

Mol: Ruben Hein.
Misschien Mol: Olcay Gulsen & Stine Jensen.
Niet Mol: Simone Weimans & Jan Versteegh.
Wil je reageren op deze column? Dat kan op het forum!