Aflevering 9

 

Ongelofelijk hoe mooi de cirkel rond is nu! Adembenemend hoe het kippenvel op alle plekken opnieuw aanwezig was toen bleek dat de Finale écht liver-dan-live gaat zijn. Bizar hoe spannend het ook deze laatste ‘officiële’ Aflevering was om de Mol aan de slag te zien. Wát een kwaliteit heeft het team van Wie is de Mol? geleverd aan ons dit jaar! Prachtige locaties, hilarische en diepe Opdrachten, mooie mensen en vooral enorm veel gepuzzel. En niet alleen een groot deel van ons had moeite met puzzelen: ook de Kandidaten leken het er moeilijk mee te hebben deze keer. Nogal wiedes ook, wanneer je zo ongeveer een derde deel van de puzzel niet in bezit hebt. Daar vliegt je achterbak spontaan van open. En je motorkap spontaan van dicht. Sowieso was er al veel ervaring met auto’s dit seizoen, maar blijkbaar wist tóch niet iedereen alles wat je zou kúnnen weten.

Na de prachtige vertolking van Thriller bij de car-aoke afgelopen week, kwam niet Olcay Gulsen, maar Art Rooijakkers himself deze week met de Moonwalk. Hij liep van maan naar maan en zag ondertussen hoe de Kandidaten de sterren van de hemel speelden en de eerste Opdracht tot een goed en maanzinnig einde brachten. [grapje van Marco Borsato, misschien een hint] De puisten werden persoonlijk door Jan Versteegh in de laatste seconde uitgeknepen en terwijl Ruben eerst iets opperde over met z’n drieën op zoek gaan naar de juiste plekken, riep meneer Hein even later dat het er in zijn koepel uitzag als het jaar 18-3. CIJFERS! INTERESSANT! Dit is seizoen 18 van Wie is de Mol? en er zijn nog 3 mensen als FINALIST over. Doelde de Afleveringstitel op dit interessante jaartal dat Ruben noemde? Niets is wat het lijkt, maar dit jaartal komt toch wel erg random uit de lucht gevallen. Zelfs zonder telescoop zag ik die aankomen...

Hadden we vorige week Stine nog gemist, vandaag bleek Olcay toch écht wel te lang een bontje gevormd te hebben met mevrouw Jensen: ineens kwamen er diepe levensovertuigingen uit haar ziel tevoorschijn! Ze ontdekte haar gevoel van eindigheid, voelde zich een onderdeel van het heelal en per slot van rekening werd ze zelfs emotioneel hiervan! Een filosofe in de dop, let op mijn woorden!

Olcay slingerde zich tijdens de tweede Opdracht netjes tussen de pionnen door en hoewel dat alles behalve de juiste route was, benadrukte Jan nog even hoe bijzonder het is dat hij na 18 seizoenen óók nog eens een keer de route naar de Finale gevonden had. Kerel, wat fijn dat je dat ziet als iets gelijkwaardig aan ongeveer de eerste mens op de maan. Trots op je fanatisme, Jan!

Ondertussen had Olcay ongetwijfeld gezocht naar websites zoals hoebeginikmijneigenfilosofenpraktijk.nu en Googelde ze op termen als ‘emotieregulatie’ om er uiteindelijk achter te komen dat de batterij van haar smartphone leeg was. Logisch, snappen wij dan ook wel weer. Hoewel dat allemaal niet zo praktisch leek, waren gelukkig Ruben en Jan volledig in duidelijke en goede communicatie met elkaar. Per slot van rekening moesten ze niet alleen oppassen op de tijd, de mist en hun puzzelstukjes: maar bleken er ook nog wilde dieren rond te lopen! Eén en al paniek. Niet geheel verrassend bleek deze Opdracht dan ook te hoog gegrepen. In principe maakte dat Ruben als Mol natuurlijk niks uit (hij was zelfs de grote aanstichter van het geklungel), zocht Olcay nog altijd een oplader en was Jan nog steeds onder de indruk dat hij tijdens de eerste Opdracht een zaklamp kreeg, waardoor eigenlijk niemand echt ondersteboven leek van het faliekante mislukken.

Gelukkig ook maar, want toen kwam dé Finaletest. Hét moment waarop je moet knallen! Alleen Olcay besluit om het geld links te laten liggen, wat natuurlijk een interessante move is. Als Kandidaat kan ik het begrijpen: je kan toch niks winnen als je de Test niet snel genoeg maakt. Maar ook als Mol kan het natuurlijk interessant zijn om geld te laten liggen. Alleen, waarom zou de Mol dan zo lang en zoveel moeite hebben om die Test te vinden? Vreemd... Jan rent alsof hij nóg een zaklamp kan vinden door het hele terrein, om uiteindelijk met een beetje extra geld de Test te kunnen maken in een nette en prima tijd! Tot slot is Ruben aan de beurt en ook hij gaat voor het geld. Ding is alleen: het viel mij op dat zijn enveloppe open is terwijl hij voorbij rent! Zou hij er geld hebben uitgehaald op het moment dat hij bovenop die toren stond? Zou toch fantastisch zijn én het zou zonder twijfel verklaren waarom de Mol toch nog wat geld pakt! In elk geval is het logisch dat hij als laatste gaat: hij moest natuurlijk eerst nog een positie in het park hebben om gezien te worden door de Kandidaten.

Al met al een mooie Aflevering met een bijna sluitend einde. Alles stopt zoals het begon, met als één verschilletje: het spel is gespeeld. Alle spellen zijn voorbij, alle bondjes gesmeed, alle Executies overwonnen en alle speurtochten afgerond. Er is niks meer dat dit kan veranderen en nu is het voor zowel de Kandidaten maar ook zeer zeker voor ons de vraag: Wie is de Mol? Een mega spannend einde en het geeft gelukkig weer genoeg stof tot nadenken over wat er nu toch allemaal gemold is! Art zei het niet (voor het eerst sinds mensenheugenis), maar ik doe het lekker wel: “Dat ziet u, volgende week.”

Mijn antwoord op de vraag wie de Mol is, wist u allen al vanaf dag 1. Maar hoe heerlijk is het om dit elke week weer bevestigd te zien worden. Maar héél eerlijk: ik zou er ook totale vrede mee hebben mocht Jan of Olcay nu stiekem tóch de Mol blijkt te zijn. Het zou voor mij een PRACHTIG seizoen alleen maar nóg mooier maken. Maar eerlijkheidshalve: ik zou natuurlijk liegen als ik zeg dat Ruben Hein als Mol mij niks zou doen. Het zou de eerste keer worden dat ik met mijn scherpe ogen de Mol onherroepelijk zou hebben gevonden, nog voordat de Afleveringen goed en wel op tv waren. We gaan het zien...

En ook jij zou ‘het’ nu, na 9 Afleveringen en 10 schrijfsels, helemaal moeten kunnen zien. Zie je het tóch nog niet? Dan lees je het volgende week wel. Houdoe!

Wie is de Mol?: Ruben Hein!
Wil je reageren op deze column? Dat kan op het forum!