Spotlight

 


Op deze pagina zetten we elke week één theorie in de spotlight! De leukste, beste of vergezochtste theorie krijgt hier een week lang alle aandacht. Wil je nog meer theorieën lezen? Klik dan hier om naar het volledige theorieënoverzicht te gaan.

Aflevering 9

Na de Spotlight van vorige week met argumenten waarom Jan, Olcay en Ruben allemaal niet de mol zijn, deze week deel 2: een selectie van argumenten waarom ze wel de mol zijn. Want hoe graag sommige forummers ook zouden willen dat Simone, Stine of zelfs Ron nog terugkomt; één van de finalisten is toch echt de mol.


Ruben is wel de mol, omdat...
...hij bij de marktopdracht de briefjes dubbel belegt en briefjes laat wegwaaien.
...hij niet gaat ziplinen tijdens de "Rode Draad"-opdracht.
...hij tijdens de opdracht "Oplichten" het mingeld niet meetelt in de buizen en op het verkeerde bedrag uitkomt.
...hij bij "Car-aoke" maar weinig liedjes goed raadt.
...hij geen kokers pakt tijdens de Geldstroom-opdracht.

Olcay is wel de mol, omdat...
...ze bij de "Tijd is Geld"-opdracht met het hoogste bedrag, €750, wordt uitgeschakeld.
...ze bij de Chaos-opdracht afgaat met het hoogste bedrag.
...ze bij de opdracht "Woordzoekers" chaos veroorzaakt door te suggereren dat Tbilisi een woord is.
...ze bij de "Geluids mix"-opdracht voorstelt om koor 5 maar gewoon ergens bij in te delen.
...ze bij de Geldstroom-opdracht een koker met mingeld pakt.

Jan is wel de mol, omdat...
...hij in aflevering 1 €1000 verbelt voor een hint die hij al had.
...hij bij de marktopdracht de briefjes dubbel belegt en de punaises waarmee je ze vast kon prikken apart houdt.
...hij bij de Tunnelvisie-opdracht naar de verkeerde tunnel wil gaan en goede informatie negeert.
...hij tijdens "Lada's met Lading" de auto zo vol laadt dat er geen passagier meer bij kon voor €250
...hij tijdens "Perongeluk" een grote chaos maakt van zijn coupé waardoor lastig te controleren viel of hij het wel goed deed.

Het is duidelijk dat er voor allemaal ook goede argumenten te bedenken zijn waarom ze wel de mol zijn. Maar wie het nou is? ...dat ziet u volgende week.

Aflevering 8

Een enorme verrassing deze week - de grote meerderheid van het forum moet onder het puin van de ingestorte Simone-tunnel vandaan komen en op zoek naar een nieuwe mol. In plaats van de gebruikelijke Spotlight doen we daarom de komende twee weken iets anders: een overzicht waarom Ruben, Olcay en Jan wel of juist niet de mol zijn. Deze week beginnen we met een aantal argumenten waarom ze het allemaal niet zijn.


Ruben is niet de mol, omdat:
...hij in de meeste Follow The Money overzichten het meeste geld heeft binnengehaald.
...hij bij de "Tijd is Geld"-opdracht met maar weinig geld afgaat, en daarmee de rode auto's afleidt van de andere auto's met meer geld.
...hij bij "Kwestie van Vertrouwen" eerlijk zegt waar het hoogste bedrag ligt.
...hij vaak maar weinig invloed heeft op wat er gebeurt, zoals bij de Chaos-opdracht.
...hij vaak goede suggesties geeft, zoals koor 5 los willen houden bij "Geluids mix".

Olcay is niet de mol, omdat:
...ze in aflevering 1 als eerste ontdekt dat er hints op de achterkant van de blaadjes staan.
...ze bij de marktopdracht doorheeft dat er nog een keer briefjes gewisseld moeten worden.
...ze bij de Molcast veel goede antwoorden heeft genoteerd.
...ze bij de Tunnelvisie-opdracht één van de aanwijzingen spot.
...ze veel liedjes goed uitbeeldt en raadt bij "Car-aoke".

Jan is niet de mol, omdat:
...hij fanatiek is en bij opdrachten zoals "Opscheppen" met een goed werkend plan lijkt te komen.
...hij bij de "Tijd is Geld"-opdracht met het idee komt de auto met de verdubbelaar over de streep te duwen.
...hij bij de Molcast veel goede antwoorden heeft doorgegeven.
...hij bij de "Rode Draad"-opdracht als eerste gaat ziplinen en daardoor anderen aanzet om dit ook te doen.
...hij veel liedjes goed uitbeeldt en raadt bij "Car-aoke".

Volgende week volgt deel 2: een aantal argumenten waarom Ruben, Jan en Olcay wel de mol zijn.

Aflevering 7

Is de theorie van dit jaar gevonden? Al na aflevering 6 viel het iemand voor het eerst op dat Simone op de groepsfoto steeds de plek van de laatste afvaller inneemt, en na deze aflevering begon het andere mensen ook op te vallen. De exacte uitleg, inclusief afbeeldingen die de theorie verduidelijken, kun je hier vinden.


Eén kleine aanmerking is er wel te maken op deze hint: in de groepsfoto van aflevering 2 staat Simone niet op de plaats van Ron. Hier valt uiteraard wel weer tegenin te brengen dat Ron eigenlijk pas in aflevering 2 echt afviel, omdat hij de kans nog had om terug te komen. Daarom kan het nog toeval zijn - soms kloppen zulke hints een aantal afleveringen lang, en dan toch ineens niet meer. En als de kandidaten zelf mogen beslissen waar ze staan op de groepsfoto, kan dit zelfs nog de actie zijn van een kandidaat die zichzelf verdacht wil maken.

Desondanks is dit typisch een mooie, subtiele Wie is de Mol-hint. Als Simone volgende week op de plek van Stine staat in de groepsfoto, maakt dat het toch wel een zeer overtuigende theorie.

Aflevering 6

Een vergezochte hint of zit er toch iets in? Al vanaf het begin van het seizoen zijn er in de afleveringen regelmatig shots te zien van grote cirkels zoals rotondes. Deze cirkels doen wat denken aan het logo van het NOS-journaal, en worden daarom door sommige forummers gezien als doorlopende hint naar journaallezeres Simone.


Natuurlijk komen ronde vormen vaker voor, en kan dit allemaal puur toeval zijn. Toch is de hint niet helemaal onmogelijk. In 2014 verwezen allemaal vissers en vissersbootjes tenslotte ook naar de mol Susan Visser, terwijl deze ook gewoon vaak in de omgeving voorkwamen. En de hint is ook makkelijk uit te leggen in de laatste aflevering, wat vaak een goed criterium is om te kijken of een hint aannemelijk is of niet.

Ondanks het feit dat de hint op het eerste gezicht wat vergezocht lijkt, moeten we hem dus misschien toch niet meteen afschrijven. En als het toch geen hint blijkt te zijn, hebben we ons in ieder geval naast "Wie is de mol?" ook goed vermaakt met het spelletje "Waar is de cirkel?".

Aflevering 5

Er is al veel over gespeculeerd op het forum: de woordzoeker die in de leader zat. Voordat de opdracht überhaupt in de aflevering zat hadden forummers de hele woordzoeker al opgelost op basis van de beelden die we tot dan toe hadden, en hadden ze in tegenstelling tot de kandidaten de oplossing, "Streepte de mol de mol weg?", al gevonden.


Het is dan ook vanzelfsprekend dat er ook in de woordzoeker weer uitgebreid is gespeurd naar hints. En mogelijke hints zijn er zeker gevonden! "Streepte de mol de mol weg" kan natuurlijk heel goed een hint zijn dat de mol bij deze woordzoeker ook daadwerkelijk moest zorgen dat hij of zij het woord "mol" of zijn/haar eigen naam doorstreepte.

De eerste die dan verdacht lijkt te zijn is Stine: zij streepte zowel haar eigen naam als "mol" weg. Maar ook Jan streept dat woord weg, namelijk in de zin "wie is de mol". En ook Simone kan haar eigen naam doorgestreept hebben - het is namelijk niet in beeld gekomen wie haar naam wegstreepte. Zo zou de hint ook juist op haar kunnen slaan. Zij is de enige van wie we deze informatie niet hebben, en dus blijft de vraag of de mol de mol heeft doorgestreept. Eén ding is echter zeker: in de finale zullen we het antwoord horen!

Aflevering 4

Het is nu al het meest besproken onderwerp van de aflevering: hebben we misschien de mol voorbij kunnen zien lopen in opdracht 2, al dan niet verkleed? Het zou natuurlijk een heel mooie terugblik kunnen zijn achteraf, dus de meesten lijken het er wel over eens dat we inderdaad een glimp van de mol op hebben kunnen vangen.

Maar wie van alle zichtbare voorbijgangers is het dan? Sommigen menen een onverklede Ruben te zien in elke man met donker haar en een baard, anderen zijn ervan overtuigd dat de mol zich heeft verkleed als clown en zichtbaar is terwijl hij een foto maakt. Weer anderen denken Simone te herkennen in een vrouw met een rode paraplu, of Stine, Loes of Olcay in een vrouw met een petje en blond haar dat lijkt op een pruik. Ook Jan is al een paar keer gespot - en dan is er nog een mysterieus figuur met een zwarte hoodie, die elke kandidaat wel kan zijn.


Toch is zeker dat maar één van de kandidaten daadwerkelijk de mol is en daar heeft rondgelopen, en dat maar één van de potentiële verklede mensen de mol kan zijn geweest. We kunnen speuren tot we een ons wegen, maar een sluitende conclusie gaan we niet kunnen trekken. En dat is maar goed ook. Want we willen toch niet echt nu al zeker weten wie de mol is?

Aflevering 3

Niet één, maar wel twee mogelijke kledinghints naar Simone zijn er gevonden door forummers! De kans dat er twee van zulke hints waar gaan blijken te zijn is natuurlijk niet zo groot, maar in deze Spotlight zullen we beide hints eens onder de loep nemen ::vergroot::

In de eerste mogelijke hint past Simone haar kleding steeds aan de omgeving aan. Zo was het diverse forummers al opgevallen dat Simone bij de graafopdracht in aflevering 2 een trui aan heeft die opvallend veel lijkt op de kleur van de Lada, de auto waarmee Art de afstand meet. Maar ook deze aflevering had ze haar kleding aangepast aan de opdrachten: zo had ze in opdracht 1 een rode trui aan - dezelfde kleur als de auto's - en in opdracht 2 een blauw met witte sjaal - net als de lucht en de wolken hoog in de bergen.


En dan hebben we nog hint 2: Simone heeft dezelfde kleur kleding aan als de afvaller die het rode scherm krijgt. In aflevering 1 draagt Ron een rood shirt als hij zijn rode scherm ziet, en we zien Simone de hele tijd biechten in een trui met de kleur rood erin. In aflevering 3 draagt Bella tijdens de executie haar gele regenjas, en vlak daarna zien we Simone biechten in.. jawel, een geel shirt. Enkel in aflevering 2 gaat dit niet op, omdat Jean-Marc nooit een rood scherm heeft gezien. Wijst Simone als mol de afvallers aan?

Om erachter te komen of deze hints kloppen zullen we de komende afleveringen maar eens onze innerlijke Olcay op moeten roepen, en goed op de kleding van de kandidaten letten.

Aflevering 2

Is er dit jaar misschien een hint met het getal 18, verwijzend naar de 18e mol? Vorige week al kwamen verschillende forummers met theorieën rond dit getal: zo bleek dat de klok achter Jan en Jean-Marc om 1 over 8 stond, en kwam Simone als eerste met de oplossing "M18", waarmee ze zichzelf mogelijk als 18e mol aanwijst.

In aflevering 2 komt daar nog bij dat één van de loges in de theateropdracht het nummer 18 had. Het is dan geen gekke redenatie dat de mol misschien wel in die loge zat. Dan zou het kunnen verwijzen naar Bella of Emilio, die aan het begin van de opdracht in deze loge zaten. Maar het kan ook goed een hint zijn naar Simone, die er aan het einde van de opdracht had moeten zitten. En dat is interessant, want dat betekent dat er mogelijk zelfs al 2 hints naar Simone te vinden zijn met het cijfer 18!


Zo vroeg in het seizoen kunnen we hier natuurlijk nog geen keiharde conclusies aan verbinden, zeker niet als het nog naar meerdere personen kan wijzen. Maar als het getal 18 nog vaker gaat verschijnen, zouden we hier best wel eens een hint op het spoor kunnen zijn.

Aflevering 1

"Tijd voor de test. Twintig vragen over de identiteit en het doen en laten van de mol. Degene die het minst weet, ligt uit het spel. Behalve de mol, die hoeft nooit naar huis". Zo kondigt Art normaal de test aan, maar het is velen op het forum opgevallen: deze laatste zin ontbrak! En wat het helemaal opvallend maakt, is dat in Moltalk: The Kickoff nog een quizvraag zat over hoe deze volledige tekst luidde.


Wat heeft dit te betekenen? Is dit een fout, een nieuwe tekst, een hint? Wijst het erop dat de mol deze aflevering de test niet heeft gemaakt, en dus één van de 6 kandidaten is die direct door mochten vliegen naar Tbilisi? Of geeft het misschien wel aan dat de mol dit jaar een rood scherm kan krijgen, en Ron zomaar nog terug kan komen en dan zelfs de mol nog kan zijn?

Om te weten wat dit betekent zullen we volgende aflevering af moeten wachten om te zien of Ron inderdaad terugkomt, en of deze laatste zin weer zal ontbreken in de "testtekst". Tot die tijd heeft dit opvallende feit in ieder geval de allereerste Spotlight op Realitynet gehaald.