Archief molacties

WIDM 19: De molacties van MerelMerel: "Het was een ongelofelijk onvergetelijk avontuur. Heel spannend af en toe. Je hebt constant het gevoel dat iedereen op je zit te letten, je bent constant alert. Maar je krijgt ook een unieke kans om het spel als bedrieger en als kandidaat te spelen dus je leeft eigenlijk twee levens binnen het spel."

Bond- en kamergenoot Jamie: "Twee en een halve week op die kamer... Ik heb haar dronken ondervraagd, meerdere avonden. Ik heb er alles aan gedaan om die vraag uit je te krijgen en het is me gewoon niet gelukt."

Rik: "Toen Jamie vertrok was je in tranen. Was dat echt?" Merel: "Ja, dat was absoluut echt. Ik verloor mijn bondje. En ik verloor daarmee ook een beetje een veilige plek. Iemand die me vertrouwde. Dat vond ik heel erg." Rik: "Had je last van je geweten?" Merel: "Nou een echte Mol heeft natuurlijk nooit echt last van zijn geweten."

Merel: "Mijn strategie in het spel was eigenlijk om een kameleon te zijn. Om al die eigenschappen die ik in me heb te vergroten. Dus door soms warrig te zijn, door rommelig te zijn, door chaos te creëren. Door soms te doen alsof ik opdrachten niet helemaal goed begreep. Maar wel ervoor te zorgen dat ik in sleutelposities terechtkwam. En de chaos die er soms al was - en als ie er niet was probeerde ik 'm te creëren. En zo te balanceren tussen de ideale kandidaat: bloedfanatiek waarvan iedereen misschien zou denken nou die kan nog weleens dit spel gaan winnen tot de Mol zijn en proberen zoveel mogelijk geld uit die pot te trekken."

Rik: "Ben je tevreden met het resultaat, die laagste pot ooit?" Merel: "Ja, ik ben heel blij dat ik Margriet van der Linden van de troon kan stoten."

Merel: "Als Mol wil ik natuurlijk dat we zoveel mogelijk kisten (aflevering 1) naar boven halen. Want ik weet wat er straks komen gaat. Hoe meer kisten we omhoog halen hoe meer kans op vrijstellingen." Als de kandidaten de vrijstellingen opgeven krijgen ze van Rik 2500 euro voor de pot. Bij de eerste stemming stemt Merel mee om de vrijstellingen te behouden. Later bij de definitieve stemming gaat Merel (zogenaamd) ineens voor het geld. Merel: "Een Mol zou natuurlijk nooit stemmen voor het geld. Tenzij ie weet dat het uiteindelijk toch niet in de pot terechtkomt." De meerderheid kiest voor het behouden van de vrijstellingen.

Bij de opdracht "Ver tellen" (aflevering 2) geniet Merel van de chaos in de groep en voedt ze deze. Merel neemt het voortouw in het verkeerd beantwoorden van een vraag. Merel in een biecht: "Vijf (goede antwoord) personen slapen op hun zij. Dat zijn dus twee lepeltje-lepeltje setjes. Helder toch?" Ze lijkt ermee weg te komen maar Niels corrigeert haar. Merel geeft Niels gelijk maar ziet kans om haar foute antwoord (twee) in een ander fout antwoord (vier) te veranderen.

Merel: "Ik moet zorgen dat ik [bij de laseropdracht, aflevering 2] zo snel mogelijk het speelveld in kom. Nu valt er nog veel te halen." Merel stelt voor dat "leider Sinan" als eerste gaat en zorgt dat zij als tweede gaat. Merel: "Als Mol moet je natuurlijk kunnen multitasken. Ik moet de ideale kandidaat uithangen maar ik moet natuurlijk ook mijn tijd als Mol goed gebruiken. Dus ik geef netjes alles door wat ik zie op het parcours. En dan heb ik nog wel genoeg tijd over om hier en daar misschien wat uit te halen." Merel komt als "ideale kandidaat" met 250 euro terug bij de groep. Ondertussen heeft ze van elke kandidaat wat geld gepikt. Bij een naambordje van Rick Paul laat ze zelfs maar 50 euro liggen wat hem uiteindelijk verdacht maakte. Merel: "1500 euro. Dit geld ga ik stiekem bewaren. Dat ga ik misschien nog wel nodig hebben."

Bij het potje Jenga (aflevering 3) staat er geen geld op het spel en besluit Merel een beetje te dollen door een blokje met het Mol-logo erop tegen haar voorhoofd te houden en dit lachend aan haar medekandidaten te laten zien.

Rik: "Hoe durf je! Wat een stalen zenuwen moet je hebben." Merel: "Maar het was ook heerlijk. De groep was super gefocust op het gegeven moment. En ik had de hele dag al een beetje met Nikke zitten dollen, ik noemde haar Molly, zij noemde mij Molly. Ik had het een beetje ingeleid. Ik dacht ook: nu is het moment, ik moet ook een beetje gaan genieten van mijn rol. Het was zalig. En misschien was het een beetje overmoed want je kan ook een beetje overmoedig raken dat je denkt nou ze hebben me volgens mij niet door, ik kan het wel maken."

Nikkie: "Ik had Meer zeker in mijn vizier. En toen ze dit deed dacht ik o jezus, ze kan het niet meer aan."

Voorafgaand aan de opdracht met de hotelbalkons (aflevering 4) stemt Merel onder het motto "hoe ingewikkelder hoe beter" ervoor om zonder molboekjes te werk te gaan, voor meer geld. (Deze stemming is niet in de uitzending te zien geweest.) Merel: "Als Mol weet ik natuurlijk wat mijn balkon is. Maar om daar nou meteen verkeerd te gaan staan, dat kan opvallen en het is ook lang niet zo leuk. Ik hou wel van een beetje uitdaging. Ik ga er gewoon voor zorgen dat er nog een paar verkeerd staan. Kijk, we zijn natuurlijk allemaal van elkaar afhankelijk. Om op het goede balkon te staan moet je de juiste informatie met elkaar delen." Merel geeft de ene na de andere verkeerde informatie door. Merel: "Feiten checken hoort bij mij. Daar hebben jullie toch wel begrip voor? Niet zo stressen joh, we halen de deadline heus wel." Uiteindelijk staat Merel samen met nog drie andere kandidaten verkeerd.

In de studio vertelt Niels dat hij Merel in de gang betrapt dacht te hebben toen hij zag dat ze heel rustig aan het wandelen was en van hem leek te schrikken. In dit extra filmpje van wieisdemol.nl zien we Merel inderdaad rustig over de gang van het hotel lopen.
 
Voorafgaand aan de koffie-opdracht (aflevering 4) drinkt Merel een kop koffie "om goed scherp te zijn". Merel: "De 40 vragen heb ik natuurlijk ruim van tevoren allemaal al bestudeerd. Zodra het mogelijk is ga ik een sleutelpositie innemen. Die sleutelpositie is natuurlijk achter een van de tablets. Ik heb op het gegeven moment behoorlijk wat geld ingezameld. Ik had heel veel goede antwoorden in die tablets ingevuld. Ik besluit nog heel even te wachten voordat ik toesla." Merel vult een fout antwoord in waardoor de goede antwoorden teniet worden gedaan. Merel: "Er zit behoorlijk wat tijdsdruk achter deze opdracht. Veel stress, ongeduld ook van mijn medekandidaten." Merel hoort Niels een fout antwoord opperen en vult dit meteen in. Merel: "Mijn twee tablets allebei een rood scherm. Dat is toch weer 500 euro uit de pot."

Niels in de studio: "Dat deed je wel echt heel snel ja. Zeker nu ik het ook terugzie. Dan moet je echt snel schakelen." Merel: "Dat was ook een beetje wat ik probeerde; opportunistisch zijn in het moment."

Merel: "Ook bij [de opdracht "Parkeergeld", aflevering 5] is de sleutelpositie van groot belang. Ik moet bovenop die toren komen. Zodat ik zo kort mogelijke woorden kan vormen. Ik weet Niels, jij bent natuurlijk ook heel goed met woorden. Maar deze journalist ga jij echt niet tegenhouden. Ik ga die toren op." Merel vertelt dat ze ooit Lingo heeft gewonnen en dat vindt de groep een overtuigend argument om haar de sleutelpositie te geven. Merel: "Het gaat heel goed met die vijfletterwoorden. Ik ben helemaal lekker bezig. Het kost de meeste tijd, het levert het minste geld op. Top. Tot grote ergernis ook van Jamie en Niels." Jamie weigert zelfs verder te spelen als ze alleen maar korte woorden blijven vormen. Merel: "Dan komt er opeens een stoorzender de toren op. Gaat Robčrt in een keer een zevenletterwoord leggen. Super knap Robčrt, ouwe puzzelaar. Maar dat is natuurlijk totaal niet de bedoeling. Maar ja, gelukkig hadden we hoofdzakelijk vijfletterwoorden. Precies zoals ik ze graag heb."

Winnares Sarah hield Merel op dat moment al goed in de gaten en wilde daarom per se met Merel de toren op, ondanks haar dyslexie.

Merel: "Ik ben een beetje gespannen want ik moet er bij [de opdracht "Links/Rechts", aflevering 6] voor zorgen dat ik als eerste twee enveloppen pak. Maar dat als eerste iets pakken dat is nogal een rode vlag. Iemand die daar alles van weet is oud-Mol Margriet van der Linden. Die moest ooit als eerste een koffer pakken. En dat vonden sommige kandidaten echt heel opvallend. Maar het moet. De bovenste envelop van de 1 en de onderste envelop van de 2. De hoogste bedragen moet ik eruit halen. Twee keer vijfhonderd euro." Merel slaagt erin dit vrij subtiel te doen. Merel: "Ik had nog wat wisselgeld, vakkundig verzameld bij de laseropdracht. Dus ik heb die 500 euro verwisseld voor 250 euro. Als Mol besluit ik dat het wel handig is om heel even weer de ideale kandidaat uit te hangen. Dus de eerste links/rechts-ronde ben ik prima op tijd. En ik lever mijn envelop in bij Rik. Maar daar zit die 500 euro natuurlijk niet meer in." Ronde 2. Merel: "Jamie werd heel ongeduldig maar hij wist natuurlijk niet dat ik nog even bezig was met mijn administratie. Dus die 500 euro gaat eruit en dan lijkt 50 euro voor de pot me wel meer dan genoeg. En zo breng ik in ronde 1 250 euro binnen voor de pot en in ronde 2 verlies ik 50 euro." Op deze lepe en vooraf grondig ingestudeerde wijze houdt Merel toch 800 euro uit de pot.

Merel wilde meegaan met Rick Paul die een omslachtige oplossing voor de opdracht "Getouwtrek" (aflevering 7) uitrekende. Helaas voor haar kwam Jamie met een makkelijkere oplossing. (Zie dit extra filmpje op wieisdemol.nl.)

Merel: "Ik weet als Mol natuurlijk hoe er vandaag [op de bananenplantage, aflevering 7 geld verdiend kan worden. Of beter gezegd: hoe er geen geld verdiend kan worden. Wat de kandidaten nog niet weten: blauwe trossen, gele trossen, groene trossen, het is allemaal hartstikke oninteressant. Het gaat vandaag om de oranje trossen, daar zit het geld in. Dus hoe minder oranje trossen er aankomen bij het eindstation hoe minder kans op geld in de pot. Ik begin bij een station waarvan ik weet dat er vijf oranje trossen liggen." Merel haalt de oranje lintjes van de trossen en verstopt ze in haar broek. De trossen zonder lintjes dumpt ze verderop. Van de 12 trossen brengen de kandidaten er uiteindelijk 7 binnen. Merel: "Ik weet dus vijf van die loodzware trossen weg te houden van het eindstation. Maar ik heb echt pech. Het geld zit in kokers in die trossen. OK, kalm blijven, scherp blijven, de schade beperken." Merel doet alsof ze een koker in een van de trossen niet ziet. Merel: "Gelukkig heeft niemand me gecheckt. Toch nog 500 euro niet geoogst."

Rik tegen Sinan die op dat moment wel Merel verdacht maar niet haar tros checkte: "Ik weet dat je als onderzoeksjournalist grondiger bent dan dat. Hier kwam Merel goed weg."

Bij de opdracht "Vuurproef" [aflevering 8] gooit Merel zoveel mogelijk verkeerde bedragen in het vuur. Merel: "Hoe meer verkeerde matches er worden verbrand, hoe meer unieke bedragen er overblijven. Daar stonden we dan met onze armen vol schijven. Toen wist ik het al: opdracht is geslaagd. De Mol-opdracht om precies te zijn. 30 schijven hadden we over. Veel te veel."

Merel: "De groep was zo leuk en zo gezellig en het waren zulke bijzondere individuen, dat ik het ook heel fijn vond om af en toe best wel veel geld te verdienen omdat je dan zo heel hartelijk onthaald werd en geknuffeld en dat iedereen blij met je was, dat was echt zalig."

>> Terug naar archief molacties. <<