Wie is... de Mol? 2020 in de media

 

Wil je reageren op een artikel of heb je zelf een artikel gevonden over dit seizoen?
Kijk dan even in dit topic en laat een reactie achter.

'Rik van de Westelaken over de Mol en serieus kijken'

NOS Jeugdjournaal
Het NOS Jeugdjournaal in gesprek met Rik van de Westelaken.Bron: NOS Jeugdjournaal, 8 maart 2020.

'Terugblikken met Rick McCullough, regisseur Wie is... de Mol?'

AVROTROS.nl
Rick is vanaf het begin betrokken bij Wie is de Mol? en al jarenlang het creatieve brein van het populaire programma. De van oorsprong Amerikaanse tv-regisseur is heel ambitieus: ieder seizoen probeert hij de lat hoger te leggen, al twintig jaar lang. “Het geheim is evolutie, geen revolutie”.

Twintig jaar Wie is de Mol?
Niemand had twintig jaar geleden durven denken dat deze vraag ooit gesteld zou worden; ik zeker niet. Maar nu kan ik niets anders zeggen dan dat Wie is de Mol? mijn levenswerk is. Als ik aan het programma denk – en dat is 365 dagen per jaar – probeer ik altijd vooruit te kijken, in plaats van terug: wat kunnen we dit jaar bedenken? Hoe kunnen we het programma nog beter maken? Maar als ik terugblik, denk ik gelijk aan het werkelijk onvoorstelbare talent van de mensen die aan het programma gewerkt hebben en nog steeds werken. Je krijgt dit allemaal niet voor elkaar zonder de inzet van hele goede mensen.

Ontwikkeling
In de beginjaren moesten we vooral heel veel leren: hoe de kandidaten het spel zouden aanpakken, welke opdrachten voor zowel kandidaten als kijkers leuk waren en hoe je zo’n programma het beste kon produceren. Eindeloos leren. Toen we dat onder de knie begonnen te krijgen, keken we naar het programma zelf: de opbouw van afleveringen, de draai- en montagestijlen. We hebben in de loop der jaren extra zendtijd gevraagd en gekregen om meer van de landen te laten zien. We hebben als een van de eerste programma’s drones ingezet en er kwam ook steeds meer tijd voor ‘groepsprocessen’, de verwikkelingen tussen de kandidaten buiten de opdrachten om. Als je naar een aflevering uit het allereerste jaar kijkt – niet doen, haha! – en die vergelijkt met nu, is dat een verschil van dag en nacht. Zo gebruikten we in het eerste seizoen nauwelijks muziek; dat is nu onvoorstelbaar.

Het succes
Ten eerste het format: negen mensen die op zoek gaan naar de bedrieger in hun midden, daar begint alles mee. Een andere pilaar is wat ik noem: evolutie, maar geen revolutie. Altijd blijven vernieuwen, nooit stilstaan. Dag in dag uit, jaar in jaar uit steeds weer vragen: hoe kan het beter? Veel kijkers volgen ons al vanaf het begin. Die zijn inmiddels ook twintig jaar ouder, net als wij. Iedereen is anders dan toen en dus moet het programma ook meegroeien en veranderen, maar nooit ten koste van het format. En we maken positieve televisie, zonder de frictie tussen deelnemers.

''In de montage ontstaat het''
Over het algemeen: de montage, als alles samenkomt. De beelden, de effecten, de muziek. Wordt de droom gerealiseerd? Dan zie ik ook pas de biechten van de kandidaten; daarin word ik verrast door hun perspectief. In de montage ontstaat het. De editors Nic Vegter en René van Berge Henegouwen zijn heel goed; het is een voorrecht om te kunnen werken met zulke talenten. Dat vind ik het leukst.

De hoogtepunten
Van alle mooie momenten zou ik een avondvullend programma kunnen maken. De opening van seizoen 11, met de ‘kippenbus’ die uiteindelijk leidde naar de onthulling van Mol Patrick Stoof in de finale. De finales van de seizoenen 12 (in een arena in Spanje) en 13 (met een oude stoomtrein in Zuid-Afrika), de ‘kaarsenlagoon’ in seizoen 14, de ‘Oregon-trail’ in seizoen 17. En de openingsaflevering van seizoen 18, waarbij de kandidaten in vijf verschillende landen waren: ‘Wij zijn niet in Kiev, vriend’ was onvergetelijk. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik het zie.

250 locaties
Wat we in die tijd bereikt hebben is dat dit programma toekomst heeft, en ik ben nog niet klaar. Maar fysiek vind ik het heel zwaar, al het reizen. Elk jaar ben ik tien weken voor het programma in het buitenland en die weken zijn intens. Vooral de researchreizen zijn zwaar. In die periode probeer ik 250 locaties te bezoeken; ik wil alles zien om de beste plekken te vinden. Zestien uur per dag in een bus, mensen ontmoeten, onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van elke plek. Ik vind het heftig. Dat zou de hoofdreden kunnen zijn om het stokje op een gegeven moment over te dragen. Maar nu nog niet.

Bron: 'Uit en thuis', AVROTROS, 3 januari 2020

'Rick van de Westelaken weet dit jaar wél wie de Mol is.'

Nu.nl
Het twintigste seizoen van Wie is de Mol? gaat zaterdag van start. Oud-winnaar Rik van de Westelaken mag voor de tweede keer het programma presenteren en doet dat anders dan de eerste keer: hij weet dit keer wél wie de Mol is.

"De vorige keer wist ik een maand van tevoren dat ik de nieuwe presentator zou worden. Ik had al zoveel aan m'n hoofd: mijn nieuwe rol in het programma ontdekken, of ik de teksten wel zou onthouden en of ik de opdrachten wel goed uitlegde. Dat geheim wilde ik er niet ook nog bij. Maar het is makkelijker het wel te weten als presentator, weet ik nu. Je begrijpt de reacties beter en kan meedenken tijdens de opnames", aldus de presentator in gesprek met NU.nl.

Van de Westelaken nam voor het negentiende seizoen het presentatiestokje van Art Rooijakkers over en voelt zich bij de jubileumeditie nog meer op z'n gemak. "Het helpt dat ik mijn collega's beter ken, het is nu een gespreid bedje waar ik in kom. Vorig jaar was het nog heel erg aftasten en wennen, nu ben ik er vanaf het begin bij geweest en heb ik mee kunnen denken. Daarbij is het handig dat ik zelf heb meegedaan: ik kan me als geen ander inleven in de kandidaten en weet dus heel goed wat ze wel en niet overhebben voor extra geld, een joker of een vrijstelling."

Ieder jaar zit een nieuw seizoen vol twists om het voor de kijker en de deelnemers spannend te houden. Zo werd vorig jaar een joker in het spel geïntroduceerd waarin een vrijstelling verborgen zat. "De makers wilden daar eerst geld in stoppen, maar ik wist dat geen deelnemer daarvoor zou gaan. Je wil als deelnemer toch liever een joker dan de pot spekken. Je offert je joker echt alleen op als er iets beters voor in de plaats komt."

Lekken van spoilers
De fanschare van Wie is de Mol? is trouw en maanden van tevoren wordt op sociale media al druk gespeculeerd over wie dit jaar de boel belazert. Daarbij worden ook socialemediaprofielen van de deelnemers onder de loep genomen en wordt gezocht naar mogelijke locaties. Daardoor worden af en toe beelden met mogelijke spoilers gelekt.

"De komst van sociale media heeft het leven van de makers van Wie is de Mol? niet makkelijker gemaakt. Dit jaar namen wij op in Henan, een provincie midden in het land (China, red.) waar weinig toeristen komen. Daardoor werden wij zelf een toeristische attractie: de bewoners wilden met crewleden op de foto en filmden ons tijdens de opnames. Dat is leuk, maar ik voel me dan ook een beetje ongemakkelijk. Want iedere video en foto is een risico voor de makers", aldus de presentator.

Van de Westelaken drukt daarom fans die de makers tijdens de opnames tegenkomen op het hart de informatie niet te delen. "Je verpest het voor jezelf en de andere kijkers met spoilers. Dat is zonde. We zijn heel blij met het succes en hoe enthousiast iedereen altijd is, maar dit is echt een keerzijde."

Een klein extraatje
Voor de trouwe fans van Wie is de Mol? is de jubileumeditie een hele bijzondere: in de nieuwe reeks zitten een paar verwijzingen naar vroegere seizoenen en oud-spelers. "In de serie zitten kleine verwijzingen in de spellen of de omgeving. Je kunt het zien als een tweede laag voor de fans: alleen als je echt goed oplet en echt al heel lang kijkt, snap je het."

Dat kleine beetje extra uit zich onder andere in het geld waarmee de pot gevuld wordt: de biljetten zijn door fans ontworpen. "Zo heb je biljetten met vlaggen van alle landen waar we ooit geweest zijn en met afbeeldingen van oudere seizoenen. Gewoon, als kleine verrassing."

Kritiek van Amnesty International
Het nieuwe seizoen van het televisieprogramma werd opgenomen in China, wat de programmamakers op kritiek van Amnesty International kwam te staan. De mensenrechtenorganisatie vindt dat Wie is de Mol? ook enige aandacht moet besteden aan de slechte omstandigheden waaronder veel Chinezen leven.

Van de Westelaken begrijpt de kritiek. "Het is heel begrijpelijk dat ze een punt maken in dit geval en ik hoop zeker dat mensen naar aanleiding van ons programma het gaan hebben over de situatie in China, maar ik vind Wie is de Mol? niet het platform om de discussie of het gesprek te voeren. Het is geen politiek programma."

Bron: Nu.nl, 11 januari 2020

MolTalk in de media

Crew WIDM.com
Welingelichte Kringen: "Rop Verheijen uit zijn comfortzone voor MolTalk"
Rop Verheijen vindt het "knetterspannend" dat hij dit seizoen live op televisie met kijkers de Mol mag proberen te ontmaskeren. Samen met Marlijn Weerdenburg vormt hij het nieuwe presentatieduo van MolTalk, de wekelijkse nabeschouwing van Wie is de mol?. "Toen ik werd gevraagd dacht ik: dat kan ik echt niet."

Marlijn en Rop nemen het stokje over van Margriet van der Linden en Chris Zegers, die drie seizoenen lang het AVROTROS-programma presenteerden. Zaterdag neemt het nieuwbakken duo tijdens MolTalk: the kick-off deelnemers van het nieuwe seizoen onder de loep en testen ze de kennis van oud-kandidaten. Daarna ontvangen Rop en Marlijn in Vondel CS iedere week oud-kandidaten en andere gasten om na te praten over de aflevering.

"De nacht voordat we de kick-off opnamen vroeg ik mezelf echt af waar ik aan ben begonnen. Ik vond het zo spannend", vertelt Rop (43), die in 2016 zelf meedeed aan het spelprogramma. Hij moest destijds als zesde kandidaat het veld ruimen. Ook Marlijn (36) kent het programma als kandidaat. Ze was een jaar eerder de verliezend finalist.

Kritisch

"Nadat ik werd gevraagd heb ik wel getwijfeld of ik het moest doen", zegt Rop. "Toen heb ik een screentest gedaan en dat ging goed. Ze waren tevreden, dus nu heb ik er ook wel vertrouwen in. Ik probeer er niet aan te denken dat er zoveel mensen kijken en dat mensen kritisch zullen zijn op hoe we het doen. Ik stel me voor dat alleen mijn moeder voor de televisie zit."

De oud-kandidaat heeft weinig ervaring met presenteren en zei dan ook vooral ‘ja’ vanwege zijn geliefde programma Wie is de mol?. "Het ligt niet zo binnen mijn comfortzone, maar ik hou heel erg van het programma, van het spel", zegt Verheijen, die niet kan wachten om de afleveringen met de kijkers na te bespreken. "Je deelt met z’n allen dezelfde vragen, dezelfde teleurstellingen. Het lijkt me heel leuk om daar met elkaar over te discussiëren en ieder z’n theorie te horen."

Ballen verstand van social media

De opzet van het programma verschilt niet van dat van eerdere seizoenen, denkt hij. Wel zal de sfeer anders zijn. "Wij zijn natuurlijk een heel ander duo dan Margriet en Chris. Zij waren na al die tijd zo goed op elkaar ingespeeld. Maar Marlijn en ik hebben een leuke chemie. We zijn een paar keer met elkaar gaan eten en hebben wat dingen met elkaar doorgenomen. Hoe bereid je je voor, wat vind je spannend, dat soort dingen. Die gesprekken gingen allemaal heel makkelijk. Ik weet zeker dat we voor een feel good-gevoel en een fijne sfeer kunnen zorgen."

In de uitzending zal de acteur onder meer de reacties van kijkers op social media bespreken, de taak die Chris voorheen op zich nam. Dat wordt nog een hele uitdaging, bekent Verheijen lachend. "Ik ben a-technisch, heb de ballen verstand van social media. Ik hou me eigenlijk ver van social media en whatsapp alleen. Dus ik ben heel benieuwd hoe ik het daar vanaf breng."

Bron: Welingelichtekringen.nl, 4 januari 2020.
Televizier.nl: "Moltalk-Marlijn zou mol verklappen als ze die wist"
Marlijn Weerdenburg is blij dat ze als presentatrice van Moltalk niet weet wie de mol is. Ze is bang dat ze de naam live op televisie zou verklappen.
Marlijn Weerdenburg is dit jaar samen met acteur Rop Verheijen het nieuwe presentatieduo van Moltalk, het NPO 3-programma waarin wekelijks wordt teruggeblikt op Wie is de mol?. Net als hun voorgangers Margriet van der Linden en Chris Zegers weten ook Marlijn en Rop niet wie de mol is. En dat is maar goed, zo vertelde Marlijn vrijdag op NPO Radio 2.

Flapuit
“Gelukkig weet ik dat niet. Moltalk is live-tv en ik zie het al helemaal voor me dat ik dan in een gesprek zit en per ongeluk verklap wie het is. Ik zie mezelf dat helemaal doen. Daar moet je toch niet aan denken?!” Wel heeft ze iets meer voorkennis dan haar gasten. “Wij zien de aflevering van Wie is de mol? wel een paar dagen van te voren zodat we ons kunnen voorbereiden, maar dat is alles.”

Fanatiekelingen
Inmiddels heeft Marlijn ook al wat fragmenten van het komende seizoen van Wie is de Mol gezien. “Ik heb het idee dat ze allemaal super fanatiek zijn. Ik denk dat het wel gaat knallen.”

Wie is de mol? start op zaterdag 11 januari op No 1. Moltalk start op NPO 3 al een week eerder met Moltalk the kick-off, een quiz over de voorgaande seizoenen van Wie is de mol?. Daaraan doen onder meer Nielson, Frits Huffnagel en Rick Paul van Mulligen mee.

Entertainmentdeskundige Eric de Munck houdt dit seizoen voor Televizier Moltalk zijn molboekje bij.

Bron: Televizier.nl, 3 januari 2020

Bekendmaking kandidaten

Crew WIDM.com
Linda.nl: "Bekendgemaakt in 'Ladies Night: dít is de laatste 'WIDM'-deelnemer"
Op één persoon na waren alle deelnemers van het nieuwe seizoen van ‘Wie Is De Mol?’ bekend. In ‘Ladies Night’ is woensdagavond de laatste BN’er onthuld.
Het gaat om actrice Tina de Bruin.

TINA DE BRUIN
De 44-jarige Tina zal samen met Claes Iversen, Buddy Vedder, Leonie ter Braak, Johan Goossens, Jaike Belfor, Miljuschka Witzenhausen, Anita Witzier, Rob Dekay en Nathan Rutjes te zien zijn in het nieuwe seizoen van Wie Is de Mol?. LINDA.nl sprak de eerste kandidaat die bekend werd gemaakt: Claes Iversen. “Ik had het nog nooit gezien”, bekent de modeontwerper.

VERRASSING
De onthulling van de tiende en laatste deelnemer van WIDM was niet alleen voor de kijkers een verrassing. Actrice Tjitske Reidinga was hoogst verbaasd toen ze bij Ladies Night hoorde dat haar collega Tina haar deelname maandenlang had geheimgehouden, ook voor háár. “Ze zei dat ze naar een bruiloft in Argentinië was. Ze heeft me keihard voorgelogen.”

‘WIE IS DE MOL?’
Het twintigste seizoen van de kijkcijferhit van AVROTROS is vanaf 11 januari te zien op NPO 1. Rik van de Westelaken neemt voor de tweede keer de presentatie op zich. De reeks zou zijn opgenomen in China. Vorig seizoen kwam Ladies Night-talkshowhost Merel Westrik als saboteur uit de bus. Sarah Chronis was de winnaar en Nielson de verliezend finalist.

Bron: Linda.nl, 27 november 2019
Shownieuws.nl: "Shownieuws onthult negende kandidaat Wie Is De Mol? 2020"
De geruchten gingen al langer, maar het hoge woord is er nu uit. Shownieuws mag haar deelname exclusief bekendmaken: Leonie ter Braak doet mee aan het twintigste seizoen van Wie is de Mol?!

Op de redactie is een mysteriebox binnengekomen en na even wat gepuzzel wordt op de bijgeleverde USB-stick haar deelname duidelijk: onze Leonie staat op de foto.

Leonie stond op het lijstje van verdachte BN’ers die mee zouden kunnen doen aan het succesvolle programma. De Talpa-presentatrice was enige tijd stil op social media en in het buitenland. Tegen de collega’s van 6 Inside zei ze toen: “Nee, ik was in het buitenland voor privézaken”. Wel zei ze graag mee te willen doen. “Als dit nu mij sollicitatie is: ik houd me aanbevolen.” Vorige week confronteerden we Leonie in de uitzending nog een keer met haar mogelijke deelname, en toen ontkende ze dat ze mee zou doen.

Dinsdag werd bekendgemaakt dat onder meer modeontwerper Claes Iversen één van de BN’ers is die in het programma is te zien. Rik van de Westelaken neemt voor de tweede keer de presentatie op zich.

Bron: Shownieuws, 27 november 2019
AD.nl: "Dit zijn de kandidaten van Wie is de Mol? 2020"
VIDEO | Onze Molloot Gudo Tienhooven speurt naar het antwoord op de vraag Wie is de Mol? in zijn videorubriek Gudo Graaft. Hij heeft de eer om de derde kandidaat van het 20ste seizoen bekend te maken. Bekijk de onthulling in bovenstaande video.

Dit zijn de namen van de negen andere deelnemers: voormalig profvoetballer Nathan Rutjes, presentatrice Anita Witzier, zanger Rob Dekay, modeontwerper Claes Iversen, 24 Kitchen-presentatrice Miljuschka Witzenhausen, cabaretier Johan Goossens, acteur Buddy Vedder, SBS-presentatrice Leonie ter Braak en actrice Tina de Bruin.

Het twintigste seizoen van de kijkcijferhit van AVROTROS is vanaf 11 januari te zien op NPO 1. Rik van de Westelaken neemt voor de tweede keer de presentatie op zich. De reeks is opgenomen in China.

Vorig seizoen kwam Merel Westrik als saboteur uit de bus. Sarah Chronis was de winnaar en Nielson de verliezend finalist.

Bron: AD.nl, 27 november 2019
Nu.nl: "Ook Anita Witzier doet mee aan twintigste seizoen van Wie is de Mol?"
Anita Witzier is één van de deelnemers aan het twintigste seizoen van Wie is de Mol?. NU.nl mag dat als eerste bekendmaken.

Ook Buddy Vedder, presentatrice Miljuschka Witzenhausen, modeontwerper Claes Iversen, cabaretier Johan Goossens en vechtsporter Jaike Belfor zullen te zien zijn in het nieuwe seizoen.

Voormalig voetballer Nathan Rutjes, presentatrice Leonie ter Braak, actrice Tina de Bruin en muzikant Rob Dekay werden eveneens aangekondigd als deelnemers.

Rik van de Westelaken presenteert het programma voor de tweede keer. Regisseur Rick McCullough maakte dinsdag bekend dat Wie is de Mol? dit jaar is opgenomen in China. "Een bijzonder land voor een bijzonder jaar", schreef hij op Instagram.

Het nieuwe seizoen start op 11 januari 2020.

De hints die NU.nl ontving: de memory-kaarten verwijzen naar het programma Memories en de tekst op de wijzer naar een reünie. Beide programma's werden door de presentatrice gemaakt.

Bron: Nu.nl, 27 november 2019
Beau: "Buddy Vedder doet mee aan het twintigste seizoen van Wie is de Mol?"
In januari begint het twintigste seizoen van Wie Is De Mol?. Vandaag werden de eerste vier kandidaten bekendgemaakt en wij mochten de vijfde kandidaat onthullen. Dat is niemand minder dan Buddy Vedder.

Bron: RTL.nl, 26 november 2019
Tijd voor MAX: "Tijd voor MAX - Bekendmaking Wie is de Mol?"
Johan Goossens maakte in Tijd voor MAX bekend dat hij één van de kandidaten van Wie is de Mol? is!

Bron: Facebookpagina Tijd voor MAX, 26 november 2019
RTL Boulevard: "Deze RTL Boulevard-deskundige doet mee aan Wie is de Mol? 2020"
Er worden steeds meer kandidaten van Wie is de Mol? bekendgemaakt. Nadat eerder al modeontwerper Claes Iversen als mogelijke Mol naar buiten kwam, mag RTL Boulevard nog een naam bekendmaken.

De makers van het programma maken de namen bekend door verschillende mysterieuze doosjes te versturen. Hierin zitten allerlei hints naar de desbetreffende kandidaat en het land waarin het zich het komende seizoen zal afspelen.

In het doosje welke naar RTL Boulevard is gestuurd zit een waaier, een USB-stick en in ons geval een deegroller. Daardoor is al vrij snel duidelijk geworden dat we niemand minder dan presentatrice en RTL Boulevard-deskundige Miljuschka Witzenhausen (34) in ons Molboekje kunnen noteren als mogelijke Mol.

Ook het land lijkt nu bevestigd te zijn. De deelnemers zijn massaal gaan puzzelen en mollen in China, zo is te zien in onderstaande video:

Ook regisseur Rick McCullough heeft op zijn Instagram bevestigd dat het volgende seizoen van WIDM zich afspeelt in China.

In totaal zijn er tien WIDM-doosjes verstuurd en worden langzamerhand alle namen bekendgemaakt. Het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? is vanaf 11 januari 2020 te zien op NPO 1.

Bron: RTL Boulevard, 26 november 2019