Anita Witzier


Anita Witzier (58) is als presentator niet meer weg te denken van de Nederlandse televisie. 

Als dochter van de plaatselijke begrafenisondernemer studeerde Anita na het VWO en Engelse Taal- en Letterkunde, twee jaar Rechten aan de Universiteit van Utrecht. Via een uitzendbureau belandde zij tijdens haar studietijd als ‘manusje van alles’ bij het programma ‘Tineke’ van Veronica. Na haar opleiding volgde al snel haar debuut als omroepster bij Veronica in 1988. Het bleek het begin te zijn van een flinke omroepcarričre. Alleen al voor Veronica maakte zij tussen 1989 en 1995 een twintigtal programma’s, waaronder Take 5, Veronica Reisgids, de Veronica Goes ..serie, Niet Geschikt voor Uitzending, Lucky lotto live en O, wat ben je Mooi!

In 1996 gaat zij aan de slag bij de KRO (KRO-NCRV) waar zij tot op de dag van vandaag verschillende programma’s presenteert, vaak met een maatschappelijk thema. Een piepkleine greep daar uit: de ASO Show, Hints, Tien voor taal en natuurlijk Memories dat dit jaar z’n 19e jaargang beleefd. Maar ook Blootgewoon, Draagmoeder gezocht en, meest recent, Anita wordt opgenomen (2015-heden) en Liefde voor Later (2013-2016).

Naast het Ridderschap in de Orde van Oranje-Nassau die zij kreeg opgespeld voor haar inzet als ambassadeur voor het reumafonds, won zij in 2001 een Rembrandt, in 2007 de Zilveren Televizier-Ster en een Gouden Beeld (2016) voor de eerste serie ‘Anita Wordt opgenomen’.

Sinds 2001 schrijft zij columns voor het weekblad Margriet waarvan in 2007 een bundel uitkwam ‘Over Leven’ en in 2019 het kookboek ‘Zonder Fratsen’.

(bron: avrotros)