Historie

Ken je het gevoel dat je op een plek komt waar historie is geschreven? Een plek waar je voelt dat bekende mensen hier ook hebben gelopen. Dat bekende mensen hier bezig waren met een spel. Een spel om de verrader in hun midden te vinden.

Dat moment beleefde ik op 17 juli 2018. Het was een stralende dag en de temperatuur kwam boven de 40 graden uit. Die ochtend keek ik nog snel de aflevering met de opdrachten waar ik die dag zou komen. Het was een klein uur rijden en toen opeens kwam het tevoorschijn. De oude Grieks-Romeinse stad Jerash. Met de vraag van Pieter-Jan nog in mijn hoofd: ''Ik zoek vier mensen die het niet erg vinden om achterna gezeten te worden door een vreemde man?'', liep ik door de triomfboog van Hadrianus. Iets verder lag het hippodroom waar de Ben-Hur opdracht plaatsvond.

Ik was verwonderd hoe groot de baan eigenlijk was. Wat een adembenemende plek en wat zonde dat Anniek hier bijna in de huifkar verstopt zat. De plek leek iets anders dan het eruit zag op televisie in 2009, maar je voelde dat Sebastiaan hier net deed alsof hij heel hard aan het touw trok en dat Rick en Jon hier hadden gediscussieerd over de plaats van de kathedraal in de puzzel. Onder andere door deze omstandigheden faalde de opdracht faliekant, maar wat was het hier prachtig.

Een lange ochtend in Jerash was genoeg om al de ruÔnes te bewonderen, maar iets verder naar het noorden bevond zich nog een speciale plek. Vanaf de snelweg was het kasteel op de berg al te zien. Het kasteel waar de kandidaten destijds hun mol drie vragen mochten stellen. Deze plek in Ajloun had zeker iets speciaals en dat zou ik gaan ontdekken.

Ik probeerde bij binnenkomst de route af te leggen op dezelfde manier als toen, maar een aantal dichte gangen maakte dat moeilijker. De plek waar de televisies met intakegesprekken stonden was hetzelfde gebleven. Hier kon geluisterd worden hoe iedereen het spel zou aanpakken. Ook de duistere kamer waar de vragen werden gesteld was er nog. ''Waarom kocht jij een Hello tijdschrift op het vliegveld van Belfast?'' en ''Hoe heb jij gemold bij het kasteel met de sluipschutters?''. Twee van de vragen die toen in de ruimte werden gesteld. Het was zo mooi geweest als de eenzijdige spiegel er nog was, maar dat was maar een illusie.

Na deze ruimtes bezocht te hebben, ben ik naar het dak gelopen. Een prachtig uitzicht over de bergen van JordaniŽ was het resultaat. Het voelde geweldig en toch ook een beetje mysterieus om hier te zijn. Alsof ik voelde dat hier ooit historie was geschreven.

Victor

De volgende keer over mijn ervaring met het bezoeken van een Wie is de mol? locatie in Sri Lanka