Chat met Rick

 

In 2020 werden we aangenaam verrast met een extra seizoen. Oud-kandidaten mochten nog ťťn keer in de herkansing in ItaliŽ. Rick McCullough, regisseur vanaf de eerste aflevering, deelt met ons alle ins-en-outs. Lees bijvoorbeeld over het eiland waar de kandidaten niet naar toe gingen en over hoe ze bij de opnames gespot zijn door Nederlandse toeristen. Hieronder tref je de chatlog van onze chat op 31 oktober 2020.


Rood: Rick
Groen: host (Molcrazy)

 

<@Molcrazy> goeieavond allemaal
<@Molcrazy> vandaag hebben we niemand minder dan WIDM-regisseur Rick McCullough in ons midden!
<@Molcrazy> Rick, dank dat je tijd maakt voor ons
<@Molcrazy> hopelijk zit je er klaar voor?

<@Renaissance> Hallo allemaal, dank voor de uitnodiging. Ik ben Rick (Renaissance voor vanavond)

<@Molcrazy> we geven dadelijk het woord aan de eerste vraagsteller
<@Molcrazy> misschien eerst een algemene vraag Rick: hoe kwamen jullie op Toscane als setting voor dit jubileumseizoen?

<@Renaissance> De NPO wilde iets meer doen met geschiedenis en ik dacht dat Toscane uitermate geschikt was en ook dichtbij, fijn in een jaar waarin we twee seizoenen moesten maken.

<@Molcrazy> het was genieten van het prachtige landschap
<@Molcrazy> hoog tijd om van wal te steken, Vermoljoen, kom er maar door!

<+Vermoljoen> Hey Rick, om te beginnen bedankt voor dit fantastische seizoen, want het het idee om 10 kandidaten een nieuwe kans te geven is enorm goed uitgepakt! Maar hoe zijn jullie op het idee gekomen om zoiets te doen? En zijn jullie misschien van plan om zoiets nog eens te doen?

<@Renaissance> eens! ik ben er verschillende keren op vakantie geweest, en vind het een heel mooie plek in de wereld.
<@Renaissance> omdat het een jubileum seizoen was, wilde ik iets anders dan anders doen. Zo ontstond het idee van tien oude deelnemers. Dus we maakten lijsten van mensen die we graag wilden hebben en de voorwaardes die we hadden waren: geen verliezende finalist. Geen winnaars en geen mol. En geen twee mensen uit hetzelfde seizoen. Ik zou het graag nog een keer doen!

<+Vermoljoen> Als het van mij afhangt, mag dit zeker nog eens worden gedaan!

<@Molcrazy> graag!

<@Renaissance> eens!

<@Molcrazy> we gaan verder met vveerraak

<+vveerraak> Ha Rick, bedankt voor weer een mooi molseizoen! Mijn vraag gaat over de executie van Horace. Waarom was die anders? En waarom mocht Horace geen afscheid nemen, wat was het idee hierachter?

<@Renaissance> Wij wilden de groep uit elkaar hebben om richting Florence, Da Vinci en Caprese te laten gaan, dus vandaar de splitsing.

<+vveerraak> waarom dan splitsen tijdens de executie?

<@Renaissance> Zodat de kandidaten niet wisten wat er aan de hand was, met andere woorden: dat ze naar drie verschillende plekken zouden gaan.

<+vveerraak> dank je voor het antwoord. jammer voor Horace toch...

<@Molcrazy> op naar MollenvangR!

<+MollenvangR> Hoi Rick, voor ik mijn vraag stel wil ik even beginnen met een bedankje en een complimentje: een bedankje voor het eerbetoon met de namen van forumleden (waar ik er 1 van mocht zijn)/bedankje voor het bonusseizoen en 2. het meer toevoegen van visuals en kaartjes tijdens de opdrachten dat is een zeer gewaardeerde aanvulling!

<@Renaissance> ja, maar Horace heeft bij de finale  iedereen weer kunnen zien. En het is een hele hechte groep geworden!

<+MollenvangR> en dan nu mijn vraag: Hoe was het voor jou als regisseur om zoals vroeger de touwtjes/de kandidaten los te laten door ze onder andere zelf te laten rijden, eten, slapen, bij de opdracht op Elba en gaan we dit soort opdrachten in de toekomst weer vaker zien?

<@Renaissance> Dank voor je complimenten. ik vond het ontzettend leuk om ze los te laten en omdat we ze kennen uit het verleden, konden we redelijk inschatten hoe zij daarmee om zouden gaan.

<+MollenvangR> En zou je zoiets met toekomstige groepen ook doen?

<@Renaissance> Dit idee ontstond eigenlijk uit seizoen 17 in Oregon, toen we ook kandidaten weghaalden van de groep. Ik was al lang op zoek naar zoiets.
<@Renaissance> Ja ik denk het wel. het ging ontzettend goed en het is heel spannend voor de kandidaten en dat is altijd goed!

<@Molcrazy> zeker!
<@Molcrazy> maar ook al zijn het ervaren spelers, toch steekt die tunnelvisie af en toe weer de kop op. De volgende vraag is van Tunnelvisie:
<@Molcrazy> Jeroen was een mol met lef, bij 'achter je rug' bijvoorbeeld. Maar het was ook risicovol. Hoe gaan jullie als makers om met die stress?  En wat gaat er door je heen als Nikkie Jeroen spot in aflevering 1?

<+MollenvangR> Interessant! En grappig om te horen hoe bepaalde ideeŽn pas jaren later dan tot uitvoer komen. Dank voor je antwoord Rick!

<@Renaissance> Je moet als Mol brutale risicoís durven nemen. En het bewijst dat kandidaten er echt wel achter kunnen wie die Mol is, als ze maar goed kijken. En het gaf haar nog geen vrijbriefje voor de finale. Ze moest het spel heel strategisch spelen.
<@Renaissance> Ik vond het zelf wel heel spannend, maar je weet dat mensen dit soort dingen heel erg waarderen in een mol.

<@Molcrazy> inderdaad, en wanneer ben je in WIDM als speler echt honderd procent zeker van je mol?
<@Molcrazy> je kan blijven analyseren
<@Molcrazy> tijd nu voor Rinusoide!

<@Renaissance> in aflevering 10 meestal

<@Molcrazy> haha :D

<+Rinusoide> Goedenavond Rick! Allereerst bedankt voor dit ontzettend toffe seizoen en dat je voor ons tijd vrijmaakt om vragen te beantwoorden!
<+Rinusoide> Mijn vraag is: Welke andere kandidaten hadden ook aangegeven de Mol te willen zijn?

<@Renaissance> graag gedaan!
<@Renaissance> De meesten!

<@Molcrazy> straf
<@Molcrazy> is dat meestal ook zo?

<@Renaissance> Dat is heel wisselend, maar ik denk dat altijd minimaal de helft van de kandidaten de mol wil zijn

<@Molcrazy> toch wel
<@Molcrazy> bedankt voor je vraag Rinusoide

<+Rinusoide> Interessant om te horen :)

<@Molcrazy> we gaan verder met Jacco!

<+Rinusoide> Bedankt voor het antwoord!

<+Jacco> Hey Rick, bedankt voor weer een ontzettend leuk seizoen! Dit is mijn vraag: welke opdracht vond jijzelf het leukst uit dit seizoen?

<@Renaissance> 'Achter je rug' in aflevering 1. De spanning bij mij was om te snijden...

<+Jacco> Haha, dan hebben we dezelfde favoriet. Bedankt voor je antwoord :D

<@Molcrazy> DigiMol, you're next!

<+DigiMol> Hai Rick, als eerste wil ik je graag bedanken voor dit cadeautje; dit extra seizoen was echt welkom in deze gekke tijd! En een geweldige groep met kandidaten ook
<+DigiMol> En dan nu mijn vraag: Het gebeurt in ieder seizoen wel een of meerdere keren dat een opdracht niet door kan gaan en er halsoverkop iets anders bedacht moet worden. Zaten er in dit bonusseizoen ook opdrachten die lastminute in elkaar gezet zijn? En zo ja, welke dan?

<@Renaissance> Wat heet... de opdracht op Elba, wat uiteindelijk heel afl 6 was, was niet gepland uitsluitend op Elba. De tweede helft van de zoektocht zou plaatsvinden op Pianosa. Een klein eiland naast Elba, maar twee dagen van te voren hoorden wij dat het weer zo slecht zou zijn, dat we daar niet naartoe zouden kunnen. We hebben tijdens het draaien van afl 4 alles omgebouwd naar Elba

<@Molcrazy> best pittig

<+DigiMol> Oh, wow, dat is snel schakelen dan!

<@Renaissance> Je ziet op de poster in het theater dat de voorstelling heet: de eilanden der verbanning. Dat was omdat we twee eilanden aan zouden doen...

<@Molcrazy> aah

<+DigiMol> Het lijkt me heel lastig om dan ineens de hele planning weer om te gooien!

<@Molcrazy> iemand die we hier niet zullen verbannen is VermoljERoen want hij heeft nog een vraag!

<@Renaissance> daarvoor hebben we een geheim wapen: Momo Zarroue

<+Vermoljoen> Hoi Rick, hier ben ik weer met een nieuwe vraag: de kandidaten waren toen ze Tina zagen niet echt verbaast om haar te zien terwijl seizoen 20 nog niet was uitgezonden tijdens de opnames. Hoe zit dat precies?

<@Renaissance> De kandidaten waren in twee groepen aangekomen in ItaliŽ. Dus sommige kandidaten hadden elkaar al gezien. 

<+Vermoljoen> Aaaahh dat verklaart veel! Maar de andere groep dan? Vonden zij dat niet vreemd?
<+Vermoljoen> Of hebben jullie er bewust voor gekozen om de verbazing bij de anderen niet uit te zenden om verwarring bij kijkers te vermijden?

<@Renaissance> nee, want we hebben gezegd dat we kandidaten uit alle seizoenen zouden kunnen vragen, ook uit seizoen 20, die nog niet uitgezonden was. En lets be honest: hoe leuk is het dat Tina erbij was?!

<+Vermoljoen> Tina was inderdaad enorm leuk, jammer dat ze weer zo snel afviel!

<@Molcrazy> eee Rick, de nieuwe vraag komt van Erik

<@Renaissance> ontzettend jammer! In het volgende jubileum mag ze wat mij betreft weer, haha

<+Vermoljoen> hahahaha ik zeg geen nee!

<+Erik> Hoi Rick, supertof dat je tijd voor ons maakt! En na zo'n mooi seizoen! :)

<@Molcrazy> :D drie keer scheepsrecht?

<+Erik> Mijn vraag: wat is jullie gedroomde finalescenario: kijkers verdenken alle finalisten evenveel; of: de meeste kijkers zitten op de juiste mol; of: kijkers zijn massaal misleid en verdenken vooral de verkeerde?

<@Renaissance> alle finalisten evenveel, het is echt heel belangrijk dat een deel van de kijkers het goed geraden heeft, omdat het anders overkomt als onmogelijk.

<@Molcrazy> is ook weer zo
<@Molcrazy> Sven8, you're up!

<+Erik> Volgens mij is dat nu behoorlijk goed geslaagd!
<+Erik> Dank!

<@Renaissance> zeker weten

<+Sven8> Dag Rick, wat fijn dat je weer tijd voor ons maakt en wat verwen je ons toch in deze tijden! In een mum van tijd weten we ook de kandidaten van het 2021-seizoen (neem ik aan?). Mijn vraag sluit daar ook op aan: dit seizoen wisten we de kandidaten niet van te voren. Is dat iets wat bevallen is, en we vaker terug gaan zien? Of is dit puur gedaan omdat er toch al genoeg gehyper was omdat het oud-kandidaten betrof en we ze ťigenlijk dus al kenden

<@Renaissance> We proberen jullie  elk jaar met de bekendmaking van zowel de kandidaten als het land te verrassen. Hopelijk verandert dat nooit!

<+Sven8> ik ben benieuwd wat je voor de komende maand in petto hebt!

<@Renaissance> geduld...

<+Sven8> genoeg om naar uit te kijken in elk geval ;-)

<@Molcrazy> in afwachting doen we nog een vraagje namens Tunnelvisie
<@Molcrazy> Afgezien van het handschrift waren er dit jaar geen hints. Is dat een bewuste keuze of hebben we een hint over het hoofd gezien? En hoe doen jullie dat in de komende seizoenen?

<@Renaissance> Twee seizoenen in een jaar maken is behoorlijk pittig. Dit extra jubileumseizoen is in meerdere opzichten net iets anders dan jullie gewend zijn. En dus ook een keer een seizoen zonder extra hints.

<@Molcrazy> dat zal zeker pittig geweest zijn!
<@Molcrazy> maar we zijn er wel blij om ;)

<@Renaissance> voor wie teleurgesteld was... in seizoen 21 komt het goed

<@Molcrazy> :D
<@Molcrazy> we keren terug naar Rinusoide

<+Rinusoide> Hoi Rick, daar was ik weer. Ik heb nog een vraag:
<+Rinusoide> Wat was er gebeurd als Nikkie en Tygo niet op tijd de helikopter hadden bereikt? Hadden jullie daarvoor een plan B dat min of meer dezelfde uitkomst had?

<@Renaissance> ik ging er vanuit dat ze het zouden halen. Zo ver was het ook niet en ze hadden ruim de tijd. De routebeschrijving was expres vrij simpel

<@Molcrazy> of de volgende vraag simpel wordt, valt nog te bezien, kom maar MrChipie

<+Mrchipie> Heeeey Rik Ik wil aller eerst zeggen, dankjewel voor dit seizoen in deze rare tijden we hebben er allemaal super erg van genoten! En ook leuk dat je tijd voor ons vrij wil maken voor onze vragen
<+Mrchipie>  Wie had er ook kunnen afvallen bij de executie met ellie? want het ging op tijd.

<@Renaissance> Dat wil ik niet beantwoorden, er moet iets van mysterie overblijven. We vertellen dit nooit, ook niet aan de overige kandidaten, want dat zou hun speltactiek veranderen.

<+Mrchipie> Aaaah, snap ik. Er moet ook mysterie blijven toch

<@Molcrazy> zeker en vast
<@Molcrazy> we gaan naar Pjotr!

<+Pjotr> Ha Rick, bedankt voor je tijd!
<+Pjotr> Mijn  vraag: Waarom werd Patrick in aflevering 1 door Rik aangewezen als penningmeester ipv dat de groep het moest overleggen? Wilden jullie graag dat hij een sleutelpositie kreeg bij Gastenlijst?

<@Renaissance> Nee, dat hebben we puur gedaan omdat oa wij dachten dat de kandidaten (omdat ze het spel al een keer gespeeld hadden) zouden denken: wij weten precies hoe dit werkt. Daarom wilden we hen zo snel mogelijk verrassen.
<@Renaissance> zoals de stoel naast Rik bij de executie in afl 2

<+Pjotr> Oke, duidelijk.. Dankjewel!

<@Molcrazy> ja, die was leuk
<@Molcrazy> Rick, geen idee of je hier iets over kan/mag zeggen maar hebben jullie oud-mollen gecontacteerd die niet konden/wilden verschijnen in de serie?

<@Renaissance> We hebben met heel veel oud mollen gesproken en iedereen wilde, maar niet iedereen kon tijdens de draaiperiode. Maar we waren superblij met de 10 oud mollen die wel konden. Ik vond het echt waanzinnig dat ze meededen!

<@Molcrazy> erg leuk! In het begin dacht ik dat ze alle 20 zouden verschijnen zelfs ;) maar het moet natuurlijk ook passen voor hen.
<@Molcrazy> we gaan terug naar vveerraak!

<+vveerraak> Hoi Rick, nog een vraag: waarom hebben jullie besloten in aflevering 7 al te onthullen dat Tygo niet de mol was?

<@Renaissance> Ik wil graag af en toe een onverwachte wending geven. Dit heb ik ook gedaan in seizoen 14 met Susan, Sofie en Freek.

<+vveerraak> grappig dat daarna nog steeds mensen dachten dat hij toch de mol was ;)

<@Molcrazy> soms is niets wat het lijkt ;)

<@Renaissance> ongelooflijk... soms is 'niets is wat het lijkt' wel wat het lijkt

<@Molcrazy> haha

<+vveerraak> mooie tegeltjeswijsheid

<@Molcrazy> opnieuw een vraag gesteld door Mrchipie

<@Renaissance> hahaha

<+Mrchipie> Heeey ben ik weer
<+Mrchipie> Hoe zijn jullie erin geslaagd om een nieuw seizoen op te nemen dat we vanaf januari zullen zien? Zullen er bepaalde dingen anders zijn dan dat we gewend zijn?

<@Renaissance> We zijn ontzettend dankbaar dat het is gelukt om op een veilige manier een nieuw seizoen op te nemen. Ik ga uiteraard nog niets verklappen, maar jullie kunnen er vanaf 2 januari gewoon weer 10 weken van genieten.

<@Molcrazy> heerlijk!
<@Molcrazy> op naar Marmolleke!

<+Marmolleke> Dankjewel Rick, voor dit mooie cadeau! Ik heb ervan genoten. Mijn vraag gaat over wat hier op het forum het inzetten van de mol als productieassistent wordt genoemd. Taken die de mol Ďmoetí doen om een opdracht te doen slagen (bijvoorbeeld zorgen dat de groep niet verdwaalt op weg naar Elba). Ik denk zelf dat dat helemaal niet vaak gebeurt, maar komt dit voor? Of is de mol er alleen om te mollen?

<@Renaissance> De mol focust uitsluiten op Mol zijn ťn kandidaat zijn. De mol is nooit betrokken bij de productie. De mol heeft voorkennis, maar hoeft alleen zijn of haar eigen rol te spelen. Dat is al genoeg...

<+Marmolleke> Ah gelukkig! Dankjewel!

<@Molcrazy> we keren nog eens terug naar MollenvangR

<+MollenvangR> Hoi Rick, ben ik weer! Hoe hebben jullie ervoor gezorgd dat jullie op een plein vol toeristen(want toen was er nog geen corona natuurlijk) in het prachtige Florence niet gespot zijn door Nederlanders?

<@Renaissance> Het was natuurlijk een zeer groot risico, maar soms wil je gewoon op bijzondere plekken kunnen draaien. Dus die gok hebben we genomen. En verloren. We zijn wel gespot door een Nederlands stel. Die mol fans zijn. We hebben een prettig gesprek met ze gehad en ze hebben beloofd om niets te zeggen. En dat hebben ze ook niet gedaan. Mijn dank is nog steeds groot.

<@Molcrazy> ja, gelukkig
<@Molcrazy> dan is de tijd bijna om

<+MollenvangR> Ah! ja het was ook echt een hele toffe locatie! (maar dat waren ze eigenlijk allemaal!) gelukkig hebben ze niks gespoilerd!

<@Molcrazy> Rick, het is tijd voor die ene vraag
<@Molcrazy> Heinz, stel hem maar!

<@Renaissance> wie is de mol?

<@Heinz> Hoi Rick. Leuk dat je dit doet weer en bedankt voor het mooie jubileumseizoen!
<@Heinz> In een van de podcasts (hele leuke toevoeging!) vertelde je over je eigen molmuseumpje thuis. Heb je weer een mooi item aan het museum toegevoegd? En wat zijn de openingstijden? ;)

<@Molcrazy> haha

<@Renaissance> we zijn in verband met Corona dicht voor publiek... en ik moet zeggen ik heb de allereerste molmunten 'geleend'
<@Renaissance> hahaha

<@Molcrazy> :D

<@Heinz> hahha. gaan we die nog terugzien?
<@Heinz> molmunten

<@Renaissance> ik verklap niets... maar ze zijn heel mooi

<@Molcrazy> haha
<@Molcrazy> breng de topito's terug!

<@Renaissance> wie weet...

<@Molcrazy> Rick, we danken je hartelijk voor je tijd en je antwoorden! Dank ook aan het hele team voor dit mooie jubileumseizoen!
<@Molcrazy> ook dank aan het RN-team, de vragenstellers ťn iedereen die aanwezig was :)

<@Renaissance> Heel graag gedaan! En het hele team bedankt jullie ook, waar zouden we zijn zonder onze molloten
<@Renaissance> En Molcrazy: bedankt voor het begeleiden!

<@Molcrazy> graag gedaan!

<DigiMol> Bedankt Rick dat je hiervoor tijd hebt vrij gemaakt!

<Brtdm> Bedankt!

<Pac> Dank Rick! :D

<vveerraak> bedankt Rick voor de antwoorden!

<sel> heel erg bedankt Rick

<Pjotr> Bedankt Rick!

<@Loezel> Heel erg bedankt Rick

<Jacco> dankjewel Rick!

<Pac> Was weer leerzaam :)

<@Hans> Bedankt Rick voor de chat en voor een fantastisch seizoen! Het staat in mijn top3 aller tijden :D

<Marmolleke> Dankjewel dat je hier was!

<ennasil> Bedankt voor je tijd Rick, was heel leuk om te lezen!

<hetoord> Rick bedankt!

<Agnes22__> Top , fijn om weer wat wijzer te worden !

<Malcolm> Het was erg leuk

<Erik> Bedankt Rick en ook bedankt voor dit prachtige unieke bonusseizoen! :D

<DigiMol> Het was een fantastisch bonusseizoen!

<Daisy> dankjewel Rick voor je tijd en antwoorden. Weer genoten dit seizoen, op naar de volgende!

<Mariekemol> Bedankt Rick!

<@Renaissance> Tot 2 januari allemaal!