Columns widm seizoen 22

Klim in je pen!

Uit ervaring weten we dat er heel wat gediscussieerd wordt over de identiteit van de Mol. Maar daarnaast valt er ook heel wat te zeggen en te schrijven over het wel en wee gedurende de serie. Iedereen heeft wel een mening over het programma, de kandidaten, de onderlinge verhoudingen, de opnames, de organisatie, de presentatoren, enz. Een mooie manier om je mening te geven, is in de vorm van een column. Voel jij er wat voor om zo'n column te schrijven? Haal die innerlijke Aaf in je naar boven en stuur jouw schrijfsel via pm naar putyourHANSup!. Met een beetje geluk verschijnt jouw column op de site en kunnen je mede-forummers HIER in het topic hun mening geven over jouw column. Wie weet word je wel ontdekt door een uitgever!

Ontaard

vveerraak
Er komt een man uit het bos. Hij heeft een aardachtige kleur, en sjouwt een pak papier met zich mee. Bijna glipt het pak uit zijn handen, wanneer hij struikelt over een losse tak.
- Godverdomme!
Een voorbijganger kijkt de gestalte verrast aan. - Pardon?
- Mijn excuses. Ik had u niet gezien. Ahum. Kunt u mij misschien de weg naar de bewoonde wereld wijzen? Ik uhm… ben een tijdje onder de grond geweest.
- Even kijken… Dan moet u een paar kilometer naar het noorden lopen, linksaf bij die zendmast in de verte, en dan ziet u Hilversum liggen.
- Dank u. Kunt u mij misschien ook vertellen welke dag het is vandaag?
- Zondag 23 januari.
- Van welk jaar?
- 2022.
- 2022? Wat… hoe…? Nee, dat kan niet! U houdt me voor de gek!
- Mag ik vragen, gaat het wel goed met u? U lijkt een beetje, nou ja, verward.
- Dat wil ik niet ontkennen. Ik heb mijzelf juist tot het uiterste ingespannen. Ik ben namelijk uit een tunnel ontsnapt.
- Zat u al lang in die eh… tunnel van u?
- Sinds 2010.
- Dat meent u niet.
- Weldegelijk. Het was ooit een weergaloos mooie tunnel. Rode tapijten, open haard, kunstige versieringen… En druk bevolkt, ook.
- Druk bevolkt? Met wie dan?
- Het volk der molloten.
- Kijkers van Wie is de Mol?
- U weet wat molloten zijn? In 2022? Wordt het programma dan nog steeds uitgezonden? Ik had verwacht dat het al jaren gestopt zou zijn. U weet wel, op een gegeven moment wordt het toch een beetje herhaling en is iedereen er wel klaar mee.
- Integendeel. Er kijken elke week bijna 4 miljoen mensen.
- Dat past nooit allemaal in één tunnel! Of tien tunnels.
- Elf, dit jaar, om precies te zijn.
- Neemt u mij niet kwalijk. Zoals u merkt, ik ben niet op de hoogte. Want ik kom net uit de diepte.
- Waarom heeft u twaalf jaar in een tunnel gebivakkeerd?
- Het was niet met opzet. De tunnel was ingestort.
- Aha.
- In eerste instantie kon ik niet bevatten wat er was gebeurd. Mijn mol, Frits… niet de mol? Ik zat lang in een ontkenningsfase. Mijn medemolloten waren op tijd de tunnel ontvlucht, maar ik was halsstarrig blijven zitten. Het kon niet anders dan dat Frits de mol was. Toch zat ik daar ineens tussen het puin.
- Het was Kim.
- U zegt het.
- Hoe hebt u al die jaren overleefd?
- Ik had een voorraad eten en drinken aangelegd, want we vierden regelmatig feestjes in die tunnel. Ah, die goeie oude tijd…
- Wat hebt u met uw tijd gedaan?
- Ik hield me bezig met mijn onderzoek. Ziet u, eens was ik een vermaarde professor die onderzoek deed naar een besmettelijke ziekte, genaamd, M-koorts. Mijn onderzoek bracht mij naar de tunnels der molloten. Helaas werd ik zelf geïnfecteerd. Na het instorten van de tunnel heb ik mijn ervaringen verwerkt tot een omvattend boekwerk, waarmee ik hoop opnieuw de academische podia te kunnen bestijgen. Zegt u mij alstublieft, bestaat M-koorts nog steeds?
- Het bestaat nog wel, maar is tegenwoordig meer een seizoensgriepje.
- En de community, de fora, bestaan die nog?
- Dat zou ik niet weten, meneer. Ik volg alleen YouTube.
- Oh hemel. Ik heb wat in te halen.
- Zeg dat wel, meneer.
- Ik ben benieuwd. Zouden de opdrachten in 2022 beter geworden zijn? Is er een fabuleuze mol aangesteld? Zijn de hints van superieur niveau? Zeg me, wat vindt u?
- U moet geen hoge verwachtingen hebben. Wie is de Mol? is een amusementsprogramma, geen hogeschooluitdaging.
- Dus het is makkelijker geworden om de mol te ontmaskeren?
- Ja. En nee. Er zit wel iets met maskers in dit jaar, maar of het een hint is, moet nog blijken. Het kan ook een grote afleiding zijn.
- Wilt u me nog één ding vertellen?
- Gauw dan, want ik moet ervandoor.
- Wie is volgens u de mol?
- Als ik op de rest van Nederland moet afgaan… Arno.
- Dank u. Dan weet ik vast welke tunnel ik kan opzoeken om mijn onderzoek voort te zetten.
- Hopelijk heeft u dit jaar meer geluk.
- Dat hoop ik ten zeerste.
- Een fijne dag gewenst.
- Insgelijks.
En met ferme tred vervolgt de man zijn weg.