Archief molacties

WIDM 4: De molacties van Elise

Elise: "Ik heb me eerst even lekker ingewerkt in de groep. Beetje credits opbouwen. Dus geprobeerd om juist dingen goed te doen. En ik doe me een beetje voor als een domme doos. Een beetje naïef-ig. Ik merkte wel dat ik ze allemaal zo aardig vond en ik dacht o wat ga ik ze allemaal aandoen? Gemeen." Elise op dag 1 bij het kampvuur: "Proost! Dat we er allemaal maar drie weken in mogen blijven!" 
 
Elise kiest er tijdens de wandeltocht (aflevering 1) voor om het vertrouwen van de groep te winnen door goed mee te werken. Elise: "Vrolijk meedoen en zo."

Tijdens de laseropdracht (aflevering 1) klungelt Elise maar wat aan. Zo zorgt ze er onder meer voor dat een statief uit elkaar valt, zodat de spiegel niet gemonteerd kan worden. Hierdoor kan de laserstraal niet goed begeleid worden. Elise in biecht op dommige toon: "Ik snap er helemaal niets van, het statief doet het gewoon niet. We moeten opschieten, we hebben haast." "Ik heb ook elke keer foutjes gemaakt met die spiegel en daar anderen de schuld van gegeven."
 
Elise: "Aan de ene kant is Mol zijn wel heel erg leuk. Maar toen Louis weg moest voelde ik me voor het eerst ook echt buiten die groep staan."
 
Vlak voor de zeilopdracht (aflevering 2) krijgt Elise nuttige informatie van René. Hij vertelt haar dat ze op moet letten wie de telefoon neemt omdat dat waarschijnlijk de Mol is. Elise besluit om van de telefoon weg te blijven. Wel zorgt ze ervoor dat ze het zeil slecht vastknoopt waardoor het scheurt en er veel tijd wordt verloren. Elise geeft het goede antwoord op de vraag wat de leeftijd van Leonardo Di Caprio is. Elise: "Maar iedereen zei van nee, hij is geen 28, die kerel is al 32..." Vervolgens kon Elise makkelijk met een fout antwoord instemmen. Elise: "Ja, dat is perfect. Dat ik het goede antwoord kan geven en niemand me dan gelooft. Daardoor word ik wel echt verschrikkelijk onschuldig."
 
De opdracht met de cijfersloten (aflevering 2) mislukt door Ferdi die verdacht doet over de vraag wiens geheime wens het is om te trouwen. Elise lachend: "Ik dacht wat doe je nou? Wat ben je nou stom bezig? Het lijkt wel een mollenstreek! Nou, perfect. Ik hoefde weer niet zoveel te doen. Dus ik moet eigenlijk eerlijk zeggen dat ik wel sta te popelen om binnenkort eens een grote slag te slaan."

De mogelijkheid om die grote slag te slaan doet zich voor tijdens de tweede executie. Halverwege de procedure legt Angela deze stil, en doet ze de groep een voorstel: lever de 18.000 euro uit de pot in en de executie gaat niet door. Elise meteen: "Ja, doen we." Ze doet haar best om de groep te overtuigen.

Elise tegen de groep: "Ik denk dat je een keuze moet maken tussen geld, of dat je gewoon met een aantal mensen nog heel veel plezier kan hebben, twee dagen lang." Elise in een biecht: "Ik heb er echt heel hard voor beargumenteerd, maar er was gewoon te veel tegenstand." Angela: "Hoe ver kan je dan gaan? Want dat is natuurlijk best eng." Elise: "Ja, dat was heel link en ik vond het eigenlijk het eerste echt enge moment. Maar ik heb toch heel erg geprobeerd om vanuit mijn eigen persoonlijkheid, dat ik een sociaal persoon ben die veel om mensen geeft, het zo te spelen. Dat ik het echt heel erg zou vinden, en dat het mij gaat om het spel en niet om het geld." Angela: "Ja ik geloofde je, dat begrijp je natuurlijk."

Angela: "Julien, achteraf zie je dat de Mol ontzettend haar best heeft gedaan om jou in het spel te houden, verdorie." Julien: "Ja, ontzettend bedankt." Elise: "Jij niet bedankt." Julien: "Ik vond het op dat moment vrij sentimenteel. We weten toch allemaal dat dit een spelletje is waarbij mensen afvallen? Dus bij Elise had ik zoiets van dat is iets van haar, ik zocht er niets achter. Maar bij Aafke zocht ik er juist wel wat achter."
 
Tijdens de lintjesopdracht (aflevering 3) slaat Elise dan toch echt haar eerste grote slag. Ze doet alsof ze verdwaalt en blijft lange tijd in het bos, maar komt wanneer ze weet dat de opdracht niet gehaald is toch nog net op tijd binnen zodat de door haar gevonden lintjes de groep geld kosten. Ferdi laadt ondertussen de verdenking op zich door een hele berg lintjes mee te nemen.

Elise: "Ik was echt verschrikkelijk zenuwachtig toen die videoboodschap van de Mol (aflevering 3) kwam. Want ik weet gewoon hoe ik hem heb ingesproken en ik dacht echt van mensen gaan me herkennen. Ik stond daar te trillen op mijn benen."
 
"Toen Angela om een vrijwilliger vroeg [lumberjacken/verwendag (aflevering 4)] wist ik meteen dat ik het moest zijn, en toen heb ik uit puur enthousiasme heel snel mijn hand omhoog gestoken." De Mol wordt een dag in de watten gelegd én zit op de perfecte plek om geld te verspelen. Angela tegen Elise en Ferdi: "Als jullie juist weten in te schatten hoeveel wedstrijden er straks gewonnen worden, hebben jullie een vrijstelling te verdelen. Mocht het zo zijn dat een van jullie die vrijstelling neemt, dan gaat het gewonnen geld van de pot af." Ferdi: "Ik wil het geld." Elise in een biecht: "Ik wilde natuurlijk zeker dat die vrijstelling genomen werd omdat dat gewoon heel veel geld uit de kas zou kosten. Dus ik heb mijn hele zenuwachtigheidsact weer opgevoerd; dat ik toch echt die vrijstelling nodig had en dat het geld me echt geen bal interesseerde als ik maar in het spel bleef." Ferdi: "Ik hou niet zo van vrijstellingen. Ik vind gewoon het spel moet gespeeld worden, hoe eerder de mensen naar huis gaan hoe beter het is." Elise: "Ik vind een vrijstelling is ook een spel, is ook deel van het spel." Ferdi geeft Elise haar zin, maar geeft de vrijstelling niet weg. Elise: "Dus toen hebben we geloot en Ferdi heeft gewonnen. Gelukkig was Ferdi zo opportunistisch om toch die vrijstelling voor zichzelf op te eisen waardoor de aandacht ook weer een beetje van mij werd afgeleid."
 
"Toen Aafke mij ging interviewen (aflevering 4) was ik heel erg bang om door de mand te vallen. Het was een heel ongemakkelijk moment. Omdat je bang bent dat je jezelf verspreekt. En omdat het ook zo intiem is ineens. Normaal heb je toch de dekking van de groep. Ja, een heel eng gevoel."

"De blinddoekopdracht (aflevering 4) was lastig. Op het gegeven moment voelde ik bij een boom de knobbel waarbij we rechtsaf zouden moeten gaan." Terwijl ze aan de boom voelt, beweert Elise doodleuk dat de groep nog een stuk verder moet lopen. Deze actie kost de groep veel tijd maar zorgt er niet voor dat de opdracht mislukt.
 
Elise: "Ik heb [bij de quiz/canyoning (aflevering 5)] geprobeerd om tijdens de autorit verwarring te zaaien en door een beetje om te laten rijden tijd te verliezen. Ik ben ook gewoon de kerk ingerend terwijl ik allang wist dat die informatie gewoon veel eerder te vinden was bij de informatiebalie. En heel mooi meegenomen is dat ik Chandrika daar in kon meeslepen en dat die nog fanatieker werd dan ik. Die dook gewoon de kelder in. En dat maakte haar heel erg verdacht terwijl ik deed als of mijn neus bloedde."

"Ik denk dat ze me gewoon onschuldig, lief en een open boek vinden, en dat ik daardoor niet in staat zou kunnen zijn om de Mol te zijn."
 
Bij 'ik ga op reis en ik neem mee' (aflevering 5) noemt Elise de vreemdste voorwerpen op. Ze weet dat Chandrika en Ron deze voorwerpen moeten proberen te vinden. Elise: "Ik begon met een yogamatje en daarna Doornroosje...  Het werd echt leuk." Ook Patricia begint de gekste dingen op te noemen.

Tijdens de opdracht waarbij Chandrika, Ferdi, Patricia en Ron van het eiland (aflevering 6) af moeten zien te komen, probeert Elise de portofoon zachter te zetten en weg te moffelen. Hiermee bereikt ze dat de vier op het eiland maar moeilijk contact kunnen krijgen met de twee in het hotel: René en de Mol. Elise: "Maar ja, René zat er zo bovenop. Ik durfde daar toch niet teveel te doen."
 
Angela: "Toen René uiteindelijk op jou zat, toen zat hij ook wel flink op je huid hè?" Elise: "Ja, ik heb peentjes gezweet, dat was echt verschrikkelijk. Hij heeft de druk heel hoog opgevoerd en ik dacht echt ik weet niet hoe ik dit ga volhouden, want het was echt verschrikkelijk." Angela: "Ja, een politieman hè..."
 
Elise: "Ik wist [bij het paintballen (aflevering 6)] natuurlijk al lang dat Ron mij dood zou schieten, dus ik heb het gewoon voor Ron heel makkelijk gemaakt." Door op Elise te schieten, die als laatst overgeblevene de helikopter bereikte, verdiende Ron een vrijstelling en zorgde hij ervoor dat er maar liefst 10.000 euro niet in de pot ging. Elise: "Ron heeft me een geweldige dienst bewezen. Het feit dat ik Ron een enorm schuldgevoel heb aangepraat over het feit dat ie me heeft doodgeschoten terwijl ik dat allang wist, was ik echt heel trots op."

Angela: "Ron, weet je nog het moment dat je dacht het is Elise?" Ron: "Vooral het lumberjacken is voor mij het moment geweest van de Mol die heeft gezeten bij de twee die met de verwendag zijn. Daar wordt beslist over de opdracht."
 
Elise weet voor de start van de opdracht 'klusjes in Montreal/zoek de vreemde gast' (aflevering 7) dat ze de middelste envelop van Angela aan moet pakken. Hierin staat de opdracht 'tien koffers naar kamers brengen'. Elise: "Daardoor wist ik dat ik naar een hotel toeging waar ik iemand zou ontmoeten." Die persoon is George, de Mol van serie 3, die Elise voor vertrek voorbereidde op haar rol als Mol. Elise: "Ik vond het heerlijk om George weer te zien. Mijn partner in crime is hij eigenlijk. Ik heb hem voordat ik naar Canada vertrok ontmoet en hij heeft me gewoon heel veel tips gegeven en hij heeft me ook het gevoel gegeven dat ik het wel zou kunnen. En dat is natuurlijk heel belangrijk, dat het je een bepaalde zekerheid geeft. Ik heb ook met hem heel erg genoten van voorpret. En dat is ook wel heel erg belangrijk. Ik had er gewoon enorm veel zin in toen ik vertrok. En dat heb ik wel echt voor een groot deel aan hem te danken."
 
George: "Je bent een factor in het spel, dat moet je je realiseren als je Mol bent. Dan wordt het ook leuk om Mol te zijn." De opdracht om de vreemde gast (George in vermomming) te vinden, kan Elise makkelijk laten mislukken doordat Ron haar een verkeerd tijdstip doorgeeft. Elise in een biecht: "Ik wist natuurlijk wel wat het goede tijdstip was, maar ik heb me gewoon keurig gehouden aan het tijdstip dat Ron me heeft doorgegeven. Weer had ik ontzettend geluk dat René zei neem een taxi, terwijl het onwijs dichtbij was. Daar heb ik gewoon heel lang over gedaan." Elise: "Ik wacht even rustig af en zal straks nét iets te laat aankomen op het metrostation. En dan is de opdracht mislukt. Sorry jongens. Moet je toch beter op je aanwijzingen letten! Maakt mij wel heel makkelijk zo!"
 
Elise: "Vlak voor de eigenschappenopdracht (aflevering 7) kreeg ik te horen welke eigenschappen bij welke persoon hingen. En toen ik daar dus voor stond wist ik wat er moest veranderen. Het was nog best wel lastig om dat een beetje subtiel te doen." Elise wisselt de eigenschappen van haar en Chandrika om. Elise: "Ferdi ging daar helemaal in mee, dus dat was gewoon geweldig. René die baalde onwijs, want die ging er tegenin, maar niet hard genoeg. Dus opdracht verknald."
 
Tijdens de opdracht autoslip leren (aflevering 7) komt Elise er achter dat zowel Ferdi als René wel eens een slipcursus hebben gehad. Elise: "En ik dacht shit... wat moet ik nou doen? Dus wat ik toen heb gedaan: ik heb mijn eerste slip perfect gemaakt, en mijn tweede slip ben ik te ver doorgedraaid, en daarna zogenaamd in paniek achteruit gereden. Daardoor is ie net afgekeurd, echt net op het randje." Voor vertrek had ook de Mol een slipcursus gekregen, als voorbereiding op deze opdracht.

Bij de liedjesopdracht [aflevering 8] in de camper weet Elise welke liedjes er gezongen moeten worden. Elise neemt het initiatief en zet het ene na het andere liedje in, die allemaal niks opleveren.
 
Elise: "Ferdi heeft een pact gesloten met de Mol. Ja, dat is gewoon heel erg slecht voor hem. Ik kan niet anders zeggen, want hij heeft gewoon echt helemaal niks aan mij. Ik vind het wel heel leuk dat hij echt gewoon 100% zeker is dat ik het niet ben." Ferdi: "Het enige probleem was dat ze zei dat ze René verdacht. Toen dacht ik nou ja, ongelooflijk..."
 
De vriend van Elise stelt haar bij de monitorenopdracht [aflevering 8] een vraag waarop twee antwoorden mogelijk zijn. Elise geeft het foute antwoord waardoor de kandidaten bij hun eerste poging een verkeerd telefoonnummer bellen. René achteraf in de auto: "Bij wie zat de fout nou eigenlijk?" Elise: "Bij mij." René: "Dus we hebben 1000 euro verspild?" Elise: "Ja."

Elise in een biecht: "Ik moet eerlijk zeggen dat ik gewoon niet begrijp waarom niet iedereen doorheeft dat ik de Mol ben. Want als je echt alles op een rijtje zou zetten dan moet je het toch eigenlijk wel weten ook. Ik heb geen cent in de pot gebracht, ik heb alleen maar geld gekost, ik doe rare dingen..."

"Ik heb vandaag een hele goede daad verricht. Ik heb namelijk heel veel goede antwoorden gegeven op raadsels (aflevering 9), omdat ik die antwoorden namelijk al wist. Dat heb ik gedaan om weer een beetje credits op te bouwen om daarna weer dingen verkeerd te kunnen doen. 400 in de pot, valt wel mee. En gelukkig is het daarna meteen rechtgezet."
 
"René had een plan [bij het parkeerspel (aflevering 9)] en ik heb zelf een beetje rondgerend en iedereen gefrustreerd door te zeggen 'ja, jongens dit lukt gewoon niet, dit lukt niet'. En vooral René liet zich daardoor erg opnaaien. Mij interesseerde het niet dat die opdracht mislukt was, ik was er zelfs wel erg blij om want ik was bang dat ie zou lukken."

"Af en toe ben ik gewoon bang dat René het me echt kwalijk neemt dat ik dat soort dingen doe. Zonder Mol is er geen spel en het is een spel wat je heel graag wilt spelen en als ik er niet ben is er geen reet aan. Ik hoop gewoon dat ie dat inziet."
 
In de 'wie spreekt de waarheid?'-opdracht (aflevering 9) komt Elise per toeval op de sleutelpositie terecht en weet ze geheel op eigen kracht Ron als waarheidsspreker te ontmaskeren. (Klik hier voor de aantekeningen die Elise maakte bij het verhaal van Ron. Onderaan de enveloppe met aantekeningen heeft Elise 'doet wel erg twijfelachtig' geschreven; voor haar een aanwijzing dat Ron speelde dat hij loog.)

>> Terug naar archief molacties. <<