Jim de Groot

 

WIDM crew

Executie: Aflevering 6

Jim vroeger
Jim de Groot, geboren op 26 augustus 1972 en zoon van de bekende zanger Boudewijn de Groot, is een veelzijdig artiest. In zijn jeugd heeft hij op veel verschillende plaatsen gewoond, o.a. in Heemstede, Broek in Waterland, Overveen, Aerdenhout,en zelfs Hollywood. Nu woont hij in Amsterdam. Op het gymnasium waar hij naartoe ging, ontwikkelde hij zijn eerste ambities richting de schijnwerpers, hij schreef er samen met Arnon Grünberg toneelstukken, waarin zij zelf de belangrijkste rollen vervulden. In 1994 rondde hij de opleiding video editing af.

En verder...
Na zijn studie speelde hij in onder andere speelfilms (oa “Vincent en Theo” van Robert Altman), series (oa “Spijkerhoek”), theaterstukken  en musicals (oa “Fame”, “Rent”, “Rocky over the Rainbow” en “Hair”). Maar ook speelt hij in een band: “Babyface Armstrong”, waarmee hij al 3 cd´s heeft uitgebracht.
Meer informatie vind je op de fansite van Jim

Quotes en opvallende uitspraken:

Aflevering 1:

"Je wordt nog wel vaker opgef*cked deze weken", Jim heeft goed opgelet tijdens de vorige series.

Jim en Gijs zijn erg wantrouwend: "Ik vertrouw niemand."

Aflevering 2:

“Bitchfight 1!!” Jim’s droge reactie op het gesteggel tussen de dames wie in de eerste groep gaat voor de eerste proef.

Jim is zeer vleiend over de andere BN-ers: “Vooral omdat we nu te maken hebben met gekende Nederlanders, die hebben een ego van hier tot terug naar Nederland. Ze zijn veel te veel bezig met hun eigen beweegredenen waarom ze hier zijn en zien niet wat er om hen heen gebeurt.”

Jim heeft zo zijn eigen kijk op de rugzakken die hij mee neemt: “Ik dacht ik heb een soort macht over die rugzakken. Als ik een afgrond tegenkom, keil ik de rugzakken erin en zeg ik dat ik ze verloren ben.”

Jim steekt na een uur zijn hoofd boven de grond in de buitenlucht: “I must be on top of the world right now.”

Jim lijkt niet zeker van de mol, maar wel van zijn eigen kansen: “Ik heb het idee dat er 9 mollen in het spel zitten en ik ga er toch gewoon met de pot vandoor.”

Aflevering 3:

Jim’s verklaring op zijn afwezigheid: “Toen heb ik gepiest in een tent waarin ongeveer veertig oude vrouwen zaten te bingoën.”

“Jongens we zijn vrienden, denk je dat ik hier sta te liegen?”  Jim verdedigt zich als hij in de vuurlinie ligt bij Sander en Yvon.  

“Deze mensen zijn echt roekoe!” Jim vindt de achterdochtigheid van Yvon en Sander wel heel ver gaan.

“Schijt aan de otter, dit vind jij leuk!” Jim is kort maar bondig, wanneer Yvon de humor wel inziet van het feit dat ze verkeerd bezig zijn tijdens de proef met de postzakken.

Jim maakt er maar een grapje van als Sander commentaar levert op de vieze broek van Jim die Jim al zes dagen aan heeft: “Pak die zak! Ik bedoel die postzak!”

Jim zag een spelletje ‘wie van de 3’ wel zitten: “Cool Joe zijn was mijn tactiek.”

Jim begroet Gijs met veel humor: “hallo jij bent de nieuwe deelnemer……jij bent toch acteur? Jij zit toch in dat grote blauwe pak die altijd bij Ieniminie en zo is…eh…eh.”
Aflevering 4:

Jim schat Sander toch minder sterk in dan hemzelf: "Die begon zich ineens als een eh eh kuiken te gedragen, hij raaktte een beetje in een soort klein paniekje."
 
"Ik had mijzelf bovenaan gezet, daar doe ik verder ook niet lullig over." Aldus Jim bij de eerste proef.

"Moest ik met Lottie in die vrachtwagen gaan zitten, dat was misschien emotioneel gezien wel het mooiste moment in deze week tot nu toe, want wij zijn klik/klok..." Jim laat het even aan de verbeelding van de kijker over wat er tussen hem en Lottie is.

"Er waren twee momenten waarop Lottie op zijn Lottieaans reageerde." Jim over de reactie van Lottie tijdens de eerste proef.

Na veel geschreeuw en gedoe over een goede tactiek kwam Jim tot een conclusie: "We hadden geen tactiek helaas."

"Goed, want dan haal ik het eind van het spel en jij niet." Jim die er genoeg van heeft dat de drukte Gijs teveel wordt maar er wel bij vermeldt dat het niets persoonlijks is, maar dat dat de hele opzet van het spel is.

Aflevering 5:

Jim profileert zich als een gentleman bij het voorlezen van de eerste opdracht: “Er staat Jim en Lottie maar omdat ik het voorlees zeg ik natuurlijk Lottie en Jim.”

“Hoe kunnen ze mij nou vragen om eh de mol te helpen bij een opdracht die gaat over muziek, dan maak ik mezelf natuurlijk reteverdacht.” Aldus Jim die zich zal moeten bewijzen als hulpmol.

“O fuck you big time.”  Aldus Jim die niet kan geloven waar hij terecht is gekomen voor de uitvoering van de muziekproef.

Jim doet nog even een schepje bovenop de uitspraak van Gijs:  “Ik denk dat we hem daar heel dankbaar voor mogen zijn.”

Jim legt de schuld bij Gijs neer dat de opdracht dreigt te mislukken: “We kunnen niet hollen want we hebben Gijs bij ons!”

Jim heeft geen nare gevoelens bij het afscheid nemen van zijn medekandidaten wanneer er iemand af moet vallen: “Nee ik wil dit spel graag winnen, ik vind dat dus niet zo erg!”

Aflevering 6:

Jim bekent kleur: "Dat ik in mijn broek schijt van dat soort beesten."

Jim heeft stiekem lol: "Ik heb net het boekje van Isabelle gejat en ze staat nu buiten gigantisch te flippen!!”

Jim gaat nog even door over Isabelle: “Maar ze wordt helemaal gek, en daar kan ik eigenlijk wel een beetje van genieten, want het gaat natuurlijk nergens over.”

Jim vertrouwt Isabelle niet echt: “Als ze na 5 minuten al terugkomt en iedereen ligt te pitten dan weten we natuurlijk wel dat er iets niet in de haak is.”

“Daar droom ik al van sinds mijn derde ongeveer om in een vliegtuig gestrapped te worden.” Aldus Jim die zijn jeugddroom in vervulling ziet gaan als hij mag stunten met het vliegtuigje.

Jim denkt aan Sander als mol: "Ik vond Sander opeens heel verdacht."

Aflevering 10:

“Als je de mol maakt met Roeland Fernhout, dan maak je Roeland Fernhout de mol.” Jim verdacht eerst Roeland blijkbaar.

“Die vent, die Sander, die lult maar wat.” Jim heeft Sander nooit echt vertrouwd in het spel.

“Maar ’t is der hé?” Jim heeft toch nog even de bevestiging van Angela nodig om er zeker van  te zijn dat Yvon de mol is.

"Jullie snappen het echt niet hè, door mij hebben jullie überhaupt geld verdient, stelletje kleuters!" Jim snapt niet dat zijn briljante kofferwissel door sommigen als molactie werd gezien.

Verdenkingen & Vrijpleitingen

Verdenkingen:
Aflevering 1 - Opdracht 1 : Liegen en potten
 • Liegt slecht.
 • Geldteller blijft op 500 staan
 • Kiest als jury: Jantien, Nico en Robin
Aflevering 2- Opdracht 1: Mijnenveger en tonnen openen
 • Zijn groep vindt veel sleutels waardoor ze veel tonnen kunnen openen en er niet veel geld in de pot terecht komt.
 • Stelt meteen voor de duurste en goedkoopste ton te openen, om de psychologie van de inpakker in te kunnen schatten.  
Aflevering 2 - Opdracht 2: Grotkruipen en rugzak kiezen
 • Zegt claustrofobisch te zijn, maar hier is niet veel van te merken.
Aflevering 3 - Opdracht 1: Postzakken steken
 • hij wordt door de mol gebeld die hem 3 goede vragen bij de executie aanbied, als hij ervoor zorgt dat de opdracht mislukt. Het is dus de vraag of onderstaande verdachtmakingen zijn gedaan als mol of voor 3 goede vragen bij de executie...
 • hij blijkt 3 vragen bij de executie te kunnen verdienen ipv 5 die Yvon en Isabelle krijgen.
 • hij komt niet op het idee de postzakken aan de daarvoor bestemde beugels op te hangen, waardoor ze lastiger te steken zijn.
 • hij komt pas bij postzak nummer 4 of 5 op het idee om de volgorde te noteren- wat ze gedrie niet doen (de laatste drie zijn bommen)
Aflevering 4 - Opdracht 1: Truckopdracht
 • doet veel moeite om Lottie de juiste instructie te geven, echter achteraf kost het de groep 5000 euro, omdat de prestatie door groep twee moeilijk te evenaren was.
Aflevering 4 - Opdracht 2: Koffertjes wisselen
 • verwisselt op slinkse wijze de koffer, zonder dat iemand dit in de gaten heeft.
 • zegt dat hij als eerste de koffer gewisseld heeft, terwijl Isabelle de eerste was die de koffer gewisseld heeft. Hierdoor komt niet de 3000,- euro van Isabelle in de koffer, maar de 500,- euro van Jim.
 • kan het niet schelen of Gijs het kan redden of niet, 'dat is de opzet van het spel'
Aflevering 5 - Opdracht 1: Zingen en knutselen
 • Hij krijgt, blijkbaar als enige, een brief van de mol. Als hij overduidelijk 1 woord fout zingt, krijgt hij 3 vragen vrijgesteld bij de executie. Hij geeft al meteen aan dat dat moeilijk is voor een zanger.
 • Hij zegt dat hij de tekst binnen 2 minuten uit zijn hoofd kent, maar doet alsof hij erg in de war raakt van ieders gezang. Doet hij dit alleen maar voor de goeie vragen bij de executie?
 • Tijdens het zingen slaat Jim (bewust?) helemaal dicht en weet totaal zijn tekst niet meer.
 • Zijn groep kiest niet de gemaakte creatie van de andere groep waardoor ze geen 2500,- euro verdienen.
Aflevering 5 - Opdracht 2: Navigeren
 • Yvon blijkt alles aan Jim te hebben uitgelegd, maar Jim heeft niets aan zijn groep doorverteld en doet ook net alsof hij van niets weet
 • belt het goeie telefoonnummer. Maar als Lottie opneemt, denkt hij dat dit fout is en hangt weer op.
Aflevering 6 - Opdracht 1: Krokodillen fotograferen en tv kijken
 • raakt zijn foto kwijt waardoor er minder geld in de pot komt. Daardoor mag hij niet tv kijken, dus geen vraag beantwoorden, waardoor hij dus geen geld verdient.

Vrijpleitingen:
Aflevering 2- Opdracht 1: Mijnenveger en tonnen openen
 • De groep waar Jim inzit vindt snel de sleutels.
Aflevering 2 -Opdracht 2 : Grotkruipen en rugzak kiezen
 • Zegt claustrofobisch te zijn, maar kruipt met succes door de grot.
Aflevering 3 -Opdracht 1 : Postzakken steken
 • hij weet zeker hoe de laatste 2 zakken heten. Dit zijn bommen, zodat er geen geld wordt verspild.
Aflevering 3 -Opdracht 2 : Wie van de drie
 • zijn groep weet 3000,- euro te winnen.
Aflevering 4 - Opdracht 1: parcour rijden met truck
 • doet veel moeite om Lottie aanwijzingen te geven.
 • maakt de opmerking dat de foto van Sander beter niet in de breedte geplaatst kan worden maar in de lengte; hierdoor is er een kleinere raakkans.


Hints

1.Initialen De initialen JG zijn in de schouw blauwe salon Lisse verborgen. Op de .nl site staat hierover: 'De schouw wordt bekroond door initialen, waarin men niet zonder moeite de letters HVH en JG onderscheidt, de letters van Hendrik van Hoven en Johanna Groenhout, omstreeks 1690 de eigenaars van Keukenhof. Zulke puzzels voor de bezoekers waren toenmaals zeer in trek.'
2. Grote street In afl 1 komt 'Grote street' in Adelaide in beeld.
3. Spiegel Jim kijkt in afl 1 (Lisse) en afl 3 ('Message from the Mole- telefoontje) in de spiegel wanneer hij het over de Mol heeft. Hierbij wordt gezegd dat hij een rendez-vous met de mol heeft. Ook in aflevering 5 bij de test komt hij in speigelbeeld in beeld.
4. Leeuw in wapen Lisse In afl 1 komt de stad Lisse voor waar de liegopdracht zich afspeelt. Het wapen van Lisse heeft een leeuw. Op de site van Angela is tevens het liedje 'The Lion sleeps tonight' te horen bij de WIDM sectie. In afl 1 vermeldt Jim prominent 'Rocky over the Rainbow' waaraan hij meewerkte. Hierin speelt de leeuw (Wizard of Oz) een prominente rol.
5. Grant's Whiskey In afl 2 wordt na de sleutel & tonnenopdracht aan de kandidaten een fles Grant's Whiskey overhandigd (Grant=Groot)alsmede een gitaar (Jim is muzikant). Men bevindt zich in Hanson Bay, een befaamde Jim is Jim Henson (muppetshow). Nb Jim Hanson is een Country & Western muzikant.
6.Introfilmpje. Het introfilmpje van Jim lijkt als enige niet uti een opdracht te komen.Daarnaast is hij in de gewone zowel als in de lange intro van afl. 1 en 2 slechts te zien "in zijn vrije tijd" (vuurtje maken op het strand).
Vuur komt enkele malen terug, 'flame in the pipe' wat hij vertaalde, Vuurtoren in de eerste aflevering (allereerste shot, Jim heeft rood haar). Dit komt ook naar voren in de eerste muzikale hint.
7. Dagboek Mol In dagboek van DeMol wordt gesproken over 9 mollen. Verwijzing naar biecht van Jim: "Heb idee dat er 9 mollen hier aan het werk zijn, maar ik ga lekker met de poet ervandoor..."
8.Tooperang De plaatsnaam Tooperang (Treinopdracht afl 3) betekent in Aboriginal 'Veel water'- Jim is erg vaak te zien met een fles water in handen.
9. Peter Stateman In afl 4 komt de figuur Peter Stateman voor in de koffertjesopdracht. Stateman= staatsman= groot man. Mogelijk hint naar Peter de Grote. Peter de Grote heeft ook een tijdje voor het VOC gewerkt (link met Voc- landgoed Keukenhof).
10. 3e muzikale hint In de derde muzikale hint hoor je 'oogjes dicht en snaveltjes toe' van mijnheer de Uil uit de fabeltjeskrant. Jim speelde in de musical Hair Carter 'the birdman' Birdy (uil en het terugkerende thema vogels: fluiten, Eagle Rock/ Remarkable Rock).
Enkele malen heeft Schiffers nummers van Boudewijn de groot gedraaid in het programma, enkele plaatsen voor of na de muzikale hint.
11. 4e muzikale hint De vierde muzikale hint is van Joe Jackson. (Be my number two). Een andere befaalmde Joe Jackson is 'Shoeless Joe Jackson', een honkballegende. Jim loopt in deze aflevering met een honkbalshirt en petje op.
12. Horloge Bij het testen komt in afl 1 en afl 5 prominent het horloge in beeld. Dit zou een verwijzing kunnen zijn naar het nummer 'she knows the time' van Babyface Armstrong waarvoor Jim de text heeft geschreven.

Stemgedrag : Op wie stemde Jim?


Afl 1


Afl 2

Afl 3

Afl 4

Afl 5

Afl 6

Afl 7

Afl 8

Afl 9