Verslag aflevering 10

Het einde?

We eindigen deze serie waar we 9 afleveringen geleden ook zijn begonnen; kasteel Keukenhof in Lisse. Het bezoek aan het kasteel is niet om elkaar te leren kennen, maar om de afgelopen serie te evalueren en voor de afvallers is er nog altijd de vraag: Wie is de mol?
Jim en Roeland komen als eerste twee het kasteel binnen. Samen blikken ze door middel van een video in een kamertje terug op hun ervaringen met elkaar, en hun verdenkingen voor elkaar. Angela wacht de kandidaten een voor een op in een andere kamer, waarin ze een streek van de mol te zien krijgen. Roeland spreekt als eerste kandidaat met Angela. Hij ziet een filmpje over de frisbee opdracht in aflevering 1, waarin Yvon tijd probeerde te rekken door diep en lang te graven naar iets.
Victoria en Yvonne stappen als tweede het kamertje binnen waar eerder Jim en Roeland ook hebben gezeten. Ook zij krijgen een video te zien, waarin hun, niet al te beste relatie in het programma wordt uitgelicht.  Victoria vond het aan het programma liggen, zelf heeft ze geen probleem met Yvonne, “het waren de omstandigheden”.

Yvonne bezoekt als tweede afvaller Angela. Ze krijgt een filmpje waarin ze de uitleg van de Mysteriebox ziet. Yvon was op de hoogte van het feit dat Gijs in de box zat, dus riep ze express Brad Pitt om geld van het totaal bedrag af te halen. Nadat Yvonne haar filmpje gezien heeft, gaat ze naar de hoofdzaal waar Roeland al op haar wacht. Samen wachten ze op de rest van de kandidaten.
Victoria en Gijs kijken samen naar een filmpje over hun relatie tijdens de mol opnames. Het hoogtepunt in het filmpje is vooral de val van Gijs in aflevering 1, Victoria twijfelde aan de echtheid van de val en meende tijdens een dagboek praatje dat het erop geschminkt was. Om de echtheid van de val te bewijzen toont Gijs zijn knie aan Victoria, waarop nog steeds een litteken prijkt.
Als derde afvaller kwam Victoria bij Angela. Haar filmpje ging over de links, rechts opdracht in aflevering 5. Yvon legt uit dat ze constant op de rode knop van de mobiel heeft gedrukt, waardoor er geen contact gelegd kon worden tussen de lopers en de controlefreaks. Door deze streek is de opdracht voor een gedeelte mislukt.

Na Victoria is het de beurt aan Jim om een filmpje te bekijken van de mol. Jim, de vierde afvaller, ziet net zoals Victoria een filmpje over de links, rechts opdracht van aflevering 5. Deze hint gaat ook over de telefoons, alleen verteld Yvon er nog wel even bij dat ze constant bezig is geweest om verkeerde of halve informatie door te geven aan de lopers, zodat ook zij niet wisten wat ze nou precies moesten doen. Nadat Jim en Victoria de filmpjes gezien hebben gaan ze naar Yvonne en Roeland in de grote zaal om samen met hun na te praten over hun ervaringen.

De buurt is nu aan afvaller vijf, Gijs. Hij ziet een filmpje van de krokodillen opdracht die in aflevering 6 zat. De mollenstreek die Yvon daar leverde, was dat ze net deed of ze aan het klunzen was met de polaroid camera, al wist ze donders goed hoe dat ding werkte. Gijs vertrekt na het filmpje enigszins verontwaardigd naar de rest van de afvallers in de grote zaal.
Lottie en Sander zijn inmiddels ook op het kasteel gearriveerd. Samen kijken ze, net als de andere afvallers, naar een filmpje over hun verdenkingen van elkaar en de belevenissen die ze met elkaar hebben gehad. Na het filmpje met Lottie te hebben bekeken is het tijd voor Sander om naar Angela te gaan. Afvaller zes Sander krijgt een filmpje te zien van de trein opdracht in aflevering drie, hij ziet daarin terug dat Yvon opzichtig aan het mollen is met de mobiele telefoon en de postzakken. Terwijl hij zelf nog dacht dat Yvon de mol niet kon zijn omdat ze zo opzichtig aan het mollen was. Sander gaat na het zien van het filmpje naar de grote zaal, daar ziet hij de rest van de groep.
Marc-Marie en Isabelle kijken samen naar een filmpje over de momenten die ze samen hadden. Isabelle verdacht Marc-Marie eigenlijk nooit, maar in de aflevering waarin ze afviel was ze op hem geswitcht als mol, maar dat kostte haar de finale plaats.

Isabelle krijgt als afvaller zeven bij Angela een filmpje te zien over de kunst opdracht in aflevering 5 en de foto opdracht in aflevering 7. In beide afleveringen deed Yvon samen met Isabelle de opdrachten. Beide keren molde Yvon, maar Isabelle is het nooit opgevallen. Isabelle bewust van haar fouten gaat ook naar de groep in de grote zaal.

Lottie kijkt samen met Jim naar een filmpje over hun goede contact in de uitzending. Ze zien de truckopdracht van aflevering vier en het vertrek van Jim in aflevering zes waarbij Lottie moest huilen bij het afscheid. Na het bekijken van het filmpje is het de buurt aan de verliezer van deze serie Lottie om het hint filmpje van de mol te gaan bekijken. Lottie ziet de links, rechts opdracht van aflevering vijf, daarin drukte Yvon de telefoon constant weg en brieft ze halve informatie door aan de rest van de kandidaten. Dit deed Yvon zo sneaky dat Lottie het geen seconde heeft doorgehad. Ook ziet Lottie een filmpje van de laatste aflevering, Daarin moest Yvon zoeken naar een “Nyoman” (de derde geborenen in een gezin) omdat ze de vraag fout beantwoord had die Angela stelde na het golfen. Tijdens de aflevering zag je dat Yvon er geen een kon vinden, alleen bleek dat Yvon er wel degelijk negen had gevonden zonder dit te melden aan de rest. Zo verprutste ze geld voor de pot. Lottie vermoedde dit al, maar nu werd haar vermoeden dus echt bevestigd bij het zien van het filmpje. 
Als laatste kijken Yvon en Marc-Marie met z`n tweeën naar een filmpje over hun complot tijdens de serie. Marc-Marie probeerde het slim te spelen maar Yvon had dit natuurlijk allang door en speelde mee in het complot.

Marc-Marie krijgt als winnaar van deze serie ook nog een filmpje van de mol te zien. In het filmpje ziet hij de keuze die Yvon express maakte voor Gijs in plaats van Sander. Dit deed ze dus om Lottie en Marc-Marie te misleiden.

Nadat ook Marc-Marie en Lottie bij de groep zijn, gaat de groep naar het kamertje waar de eerste opdracht werd afgewerkt. Als de groep compleet is roept Angela Yvon bij de groep. Zo ziet de hele groep Yvon als mol.
Zodra Yvon plaats genomen heeft krijgt de groep de sabotage momenten van Yvon als de mol te zien. Na het filmpje overheerst er vooral een “ heb ik dat niet gezien?” stemming. Angela wil de groep ook nog een filmpje laten zien over de verborgen hints die in het programma zaten. In het filmpje was te zien dat de cijfers 4 en 5 in de koffertjesopdracht  dik gedrukt en groter waren dan de rest van de cijfers. 4 staat voor D, 5 staat voor E en op 6 stond Yvon, De mol. Tijdens de duikopdracht stond er achter op de foto van Yvon, De Mol. Lottie was dit totaal niet opgevallen. Nadat het filmpje tot zijn einde kwam werd winnaar Marc-Marie naar voren geroepen om het bedrag van 23.000 euro in ontvangst te nemen waar hij als winnaar recht op heeft. Dit heeft de groep verdiend en is dus voor Marc-Marie. Als laatste wordt er een toast uitgebracht op de geweldige serie.

Helaas zijn de tien weken gevlogen. Yvon als mol die ons geweldig om de tuin leidde, Marc-Marie als verdiende winnaar en de acht andere “verliezers’, Bedankt, jullie hebben mij en nog velen met mij een geweldige tijd bezorgt.

Op naar volgend jaar opzoek naar een nieuwe mol met misschien wel nieuwe streken...