Verslag aflevering 2

Chaotische molshoop

De eerste opdracht gaat gelijk van start. De groep wordt opgedeeld in subgroepen. Bij die eerste verdeling is het een kippenhok en al snel blijkt dat dit ook zo zal blijven. Iedereen wil zijn zegje doen en iedereen heeft zijn ideëen, en wonderbaarlijk genoeg is er niemand die echt gelijk grip op de groep heeft.
De eerste groep gaat per heli naar de andere kant van het eiland alwaar Angela hen opwacht om de opdracht uit te leggen. Er staan een heleboel tonnen waarvan de inhoud gekocht moet worden. De inhoud is van pas voor het overnachten op het strand en de prijzen liggen ver uit elkaar. De tonnen zitten op slot en zullen geopend moeten worden met sleutels. Eén sleutel staat voor 1000,- euro. En voor die sleutels zullen ze hun handen uit de mouwen moeten steken. Ze moeten in het zand graven om de sleutels op te graven.
In afgemeten vlakken mogen zij met behulp van een metaal detector graven, en zullen ondertussen ook aanwijzingen vinden in de vorm van cijfers die weergeven hoeveel sleutels er verborgen zitten in de aangrenzende vlakken. Een opvallend element is dat de eerste groep de opdracht moet uitleggen aan de volgende groep en zo verder, een ideale situatie voor de mol om toe te slaan.
Terwijl iedereen elkaar opjut en gek maakt rent Gijs over het strand en valt daarbij zijn knie kapot, een flinke blessure of een heel opvallende mollenstreek. Hinkend brengt hij de dag verder door tot grote verbazing en verontwaardiging van de anderen. Zoals verwacht gaat het bij het uitleggen van de opdracht een aantal keren mis en dit triggert de achterdocht van alle kandidaten, de verdenkingen schieten over en weer.
Hier en daar zie je stoutmoedige kandidaten hun wantrouwen uitspreken jegens de anderen. Vooral Gijs heeft geen tactiek waarbij hij zich stilhoudt, maar benoemt zijn wantrouwen ten aanzien van Yvon en Marc-Marie.
Als de groep 9 sleutels heeft en 10 vakken omgespit heeft, moeten ze stoppen. De volgende reden tot discussie en kibbelen dient zich aan bij de keuze van welke ton er geopend gaat worden. Nog steeds heeft niemand dé manier gevonden om de chaotische bende onder controle te houden. Na een ellenlange discussie lijken ze te besluiten om sowieso een dure en een goedkope ton te openen. Als een stel kinderen in een snoepwinkel zijn ze niet te stoppen en openen ton na ton. Voor duizenden euro’s kopen ze tentjes, slaapzakken en nog meer overlevingsspulletjes.
De irritaties lopen hoog op- iedereen heeft zijn zegje en niemand ziet zijn eigen aandeel. Prachtige televisie maken ze.  Als ze druk bezig zijn met hun aankopen uitpakken komt Angela afscheid nemen. Ze brengt hen nog een gitaar en een fles whiskey maar daarvoor in ruil moeten ze morgen een getal onder de tien geven aan Angela. Ondertussen is Gijs op zoek naar een verbond, maar wel met mensen die hij verdacht vindt…
De volgende ochtend hebben ze door middel van stemmen besloten het getal zes te nemen, en dit blijkt van invloed op de tijd die zij mogen spenderen aan het opnieuw inpakken van hun spullen in andere rugzakjes. Zes minuten de tijd hebben ze.
De volgende opdracht speelt zich af onder grond. Dertig meter de diepte in moeten ze om vervolgens een uur op handen en knieën, en zelfs tijgerend naar de uitgang van de grot te komen. Elk poppetje wat het einde haalt, levert 1000,- euro op.

Gijs geeft direct te kennen dat hij het met zijn knie niet aan kan en dus niet zal gaan. Victoria ergert zich kapot aan zijn mannelijke manier van omgaan met zijn pijntjes. Zonder moeilijk doen vertrekken Victoria, Jim en Isabelle als eerste, gevolgd door Lottie en Yvon. Roeland stelt voor om met Sander mee te gaan aangezien hij bang is voor kleine ruimtes, aardig aanbod of een mollenstreek?
Terwijl Jim buiten wacht op de rest mag hij twee rugzakjes meenemen en die mogen niet van hemzelf zijn. Elke kandidaat mag een setje uitzoeken en meenemen. Sommige mensen pakken op basis van wat ze weten wat erin zit en denken dat ze met de inhoud zullen moeten leven, anderen denken dat ze het tasje ergens mogen dumpen. Heel apart dat er ook iemand gewoon maar een tasje pakt en zegt dat ze er echt helemaal niet bij nagedacht heeft.
Iedereen behalve Gijs ziet het licht aan het einde van de grot, wat inhoudt dat er 8500,- euro in de pot gaat.
Ondertussen gaan de speculaties over Gijs zijn blessure flink de ronde terwijl men zich mag gaan voorbereiden op de test en eliminatie. Het totaalbedrag in de pot bedraagt 11.250,- euro.

Bij het invullen van de test lijken er een aantal mensen al vrij zeker van hun zaak en sommige hebben echt geen flauw idee wat ze zouden moeten invullen.
Bij de executie wordt eerst bekend gemaakt dat het percentage van vorige week láger was dan dat van nu, ze hebben de grens van 34% overschreden en dus hoeft er maar een naar huis. En al bij de derde wordt duidelijk dat Gijs degene is die met Angela mee mag strompelen…