Verslag aflevering 5

Artistiek gemol

Dag 7 Adelaide.
Op de mat van de hotelkamer vindt Jim een brief en begint die voor te lezen: "Vandaag flikken jullie een kunstje…" De groep wordt in tweeën opgedeeld. Groep 1 wordt Yvon, Marc-Marie, Sander en Isabelle en groep 2 wordt Victoria, Gijs, Lottie en Jim.
Groep 1 gaat naar de Art School Adelaide. Zij moeten 2 kunstwerken gaan maken waarvan de beste van die twee in een kleine expositie wordt geplaatst. Het gaat hier om objecten als een kistje met sokken, een soort sixpack met lege flessen en meer van die onbegrijpelijke moderne kunst. Een erkende kunstkriticus zal de objecten beoordelen en de bedoeling is dat hun kunstwerk niet wordt herkend tussen de andere.
Groep 2 gaat naar de Goodwood Elementary School. Daar moeten een aantal schoolkinderen hen binnen een uur het populaire lied Waltzing Matilda aanleren. Bij de uitvoering moet dit foutloos gezongen worden en als dit lukt, levert dit 2500 euro op voor de pot en een bonus voor degene die het best het lied heeft gezongen.

Jim kreeg een dag eerder een brief. Hij mag dit keer voor hulpmol spelen en wordt gevraagd een duidelijke verspreking te maken tijdens het zingen. Daarmee kan hij 3 vragen goed verdienen tijdens de test. Hij vindt dit maar een raar voorstel, want als zanger maakt hij zich wel erg verdacht als hij de zangopdracht verknalt natuurlijk.

Marc-Marie en Sander gaan samen het ene kunstwerk maken. Volgens MM moet achter kunst een gedachte zitten en daarom kiest hij als thema de aboriginals, omdat dat volgens hem nog steeds een gevoelig onderwerp is in Australië. Op zoek naar materiaal doorkruisen ze heel Adelaide tig keer en beschuldigt Marc-Marie Sander van mols gedrag. Yvon en Isabelle gaan op zoek naar een hardware store om spullen voor hun kunstwerk te gaan maken. Dit wordt een soort waslijn gemaakt van veel houtjes en touwtjes.
Ondertussen zijn de zangers druk aan het oefenen maar het lied blijkt toch lastiger in te studeren dan verwacht, hoewel Jim beweert het binnen binnen 2 minuten uit zijn hoofd geleerd te hebben.

Het wordt tijd het lied uit te gaan voeren. Het Unley Oval Football Stadion vormt hiervoor het decor. Geblindoekt en met een diskman op worden de kandidaten het veld op geleid. En voor Jim het in de gaten heeft, begint het orkest al te spelen en is de helft van wat hij moest zingen al voorbij. Kortom zijn optreden is één grote verspreking en dus voldoet hij prima aan zijn opdracht als hulpmol. Ook Gijs en Victoria vergaat het niet heel veel beter. Weliswaar weten zij meer tekst te produceren maar overtuigend is het allerminst. De beste is uiteindelijk Lottie en zij wint de bonus die eerder door Angela in het vooruitzicht werd gesteld. En die bonus is heel verrassend… een vrijstelling!

In de Art School wordt lekker geknutseld. Marc-Marie vergelijkt het met het maken van een Sinterklaassurprise. En dat is dan ook wel een beetje waar hun kunstobject uiteindelijk op lijkt: "Barbie en Ken op een bebloed krukje." Yvon en Isabelle hebben een veel "echter" kunstwerkje gemaakt en dit wordt dan ook gekozen om de kunstkenner om de tuin te leiden. De kunstkenner gaat er boter en suiker in. Tingelingeling… kassa. 2500 euro erbij in de pot.
De zangers die hun opdracht hebben verknald, krijgen een herkansing en mogen ook een poging wagen het kunstwerk van Yvon en Isabelle te herkennen en hiermee nog eens 2500 euro te verdienen. Vanwege het verdroogde gras in het kunstwerk lukt ook hen dit niet.

Voor de volgende dag moet de groep opgesplist worden in 3 links georienteerden, in 3 rechts georienteerden en 2 controll freaks. En alweer vullen hele discussies over een groepsindeling de avond.

Dag 8 Adelaide.
Lottie en Yvon, als controllfreaks, doen hun blinddoek af en bevinden zich in een voor hen onbekende hotelkamer. Zij zullen de links en rechts georiënteerde groepen langs 2 pleinen moeten leiden. Alleen mag het links georiënteerde groepje niet rechtsaf slaan en het rechts georiënteerde groepje niet linksaf. Op de pleinen bevinden zich aanwijzingen, die uiteindelijk moeten leiden naar de finish. En dit alles binnen anderhalf uur. De opdracht gaat ondanks wat communicatieproblemen redelijk goed alleen veel te langzaam. De aanwijzingen blijken kaartjes met nummers erop te zijn en al snel haalt men hier een telefoonnummer uit, wat van een andere telefoon in de controllroom is. Dit blijkt de finish voor de groepen te zijn. Alleen voor ze dat in de gaten hebben en als hele groep in het Hilton zijn, is de anderhalf uur alweer voorbij. Helaas kost deze speurtocht 4000 euro uit de pot en is er nog maar 12.250 euro in de pot over.

Tijd voor de test. Mogelijke mollen worden genoemd: Lottie, Gijs, Yvon, Jim. Maar wie is het nou écht de mol, want met al die hulpmollen wordt het er niet makkelijker op.

De kandidaten nemen plaats op en rond een gezellig bankje. Het percentage juiste antwoorden wordt gecheckt. Vorige keer was dat nog 39% en nu… 40%. Er hoeft dus opnieuw maar 1 persoon naar huis. En dat is niet Lottie want die heeft een vrijstelling verdiend. Hulpmol Jim krijgt zijn 3 extra goede antwoorden.

Angela tikt de namen van de kandidaten één voor één in: Jim… groen, Isabelle… groen, Yvon… groen, Sander… groen, Gijs… groen. Twee kandidaten blijven over: Victoria en Marc-Marie. Nadat Marc-Marie zijn groene scherm heeft gekregen, is het duidelijk: Victoria moet naar huis. Uiterlijk niet heel erg teleurgesteld neemt zij afscheid van de groep. Blijkbaar straft God ook in tweede instantie…