Verslag aflevering 7

Met 4 mollen naar Bali

Een kleine twee weken geleden begonnen in Australië 10 bekende Nederlanders met hun zoektocht naar de mol. Van hen zijn inmiddels Roeland Fernhout, Yvonne v/d Hurk, Victoria Koblenko, Gijs Staverman en Jim de Groot naar huis. De overige 5 vervolgen hun reis naar het Indonesische eiland Bali.

Als de kandidaten lekker zitten te eten krijgt Marc-Marie telefoon. Het is Angela die hem informatie geeft over de eerste opdracht. De groep moet zich splitsen in twee mensen die zonder woorden kunnen communiceren, één persoon met een harde stem, iemand die goed gebekt is en tenslotte iemand die goed kan zwijgen. De groep gaat in overleg en voor het eerst zijn ze er binnen no-time uit. Lottie en Yvon gaan zonder woorden communiceren, Isabelle heeft een harde stem, Marc-Marie is goed gebekt en Sander kan goed zwijgen. Yvon is helemaal in haar nopjes met de snelle beslissing, zodat de groep kan genieten van hun vrije avond.
De volgende ochtend krijgen Lottie en Yvon een korte duikcursus. Zij moeten straks de zee in. Daar liggen 5 foto’s van kandidaten en 5 eigenschappen. Ze mogen zelf bepalen welke eigenschap bij welke kandidaat hoort. Als ze dat bepaald hebben moeten ze op een tekenbordje de desbetreffende kandidaat tekenen. Dit mogen geen gezicht of letters zijn, maar een paar symbolen die op de kandidaat kunnen slaan. Daarna wordt het bordje aan de eigenschap vastgebonden en naar de oppervlakte gebracht. Isabelle, die zich op een boot op het water bevind, moet dan bepalen wie zij denkt dat Lottie en Yvon bedoelen. Zij geeft dit door aan Marc-Marie met behulp van een megafoon. Hij moet voor elke kandidaat een voorwerp zoeken en dit bij de eigenschap op een tafel leggen. Tenslotte moet Sander raden welk voorwerp en eigenschap bij een bepaalde kandidaat past. Als alle 5 de kandidaten juist geraden worden is er €6000,= voor de pot, bij 4 juist is er €4000,=, zijn er 3 juist verdient de groep €2000,=, bij 2 juiste antwoorden verdienen ze niks, bij 1 juist antwoord gaat er €2000,= uit de pot en als Sander alles fout noemt, gaat er zelfs €4000,= uit de pot!
Al direct in het begin gaat het mis. Yvon is misselijk en durft niet meer onder water te gaan. Hierdoor moet Lottie de opdracht alleen uitvoeren. Ze mag bepalen welke eigenschap bij welke kandidaat hoort. De eerste tekening bij de eigenschap positief wordt echter al verkeerd begrepen. Yvon en Isabelle denken dat deze bij Isabelle hoort, maar Lottie bedoelde zichzelf. Inmiddels schreeuwt Isabelle dit door de megafoon aan Marc-Marie. Hij hoort haar wel, maar Isabelle ziet Marc-Marie niet. Ze blijft maar schreeuwen en Marc-Marie wordt er knettergek van. Marc-Marie denkt echter dat de eigenschappen vooraf al vast stonden en vermoedde daarnaast dat zijn mol Yvon ook flink aan het saboteren was. Hij besluit dus zijn eigen spel te spelen en wat bij de eigenschap te gaan goochelen. Uiteindelijk laat hij de eigenschappen bijdehand en eigenwijs bij Isabelle en Yvon liggen, zoals ook Lottie had bedacht, maar verplaatst positief naar Sander (i.p.v. Lottie), kritisch naar Lottie (i.p.v. zichzelf) en ongeduldig naar Marc-Marie (i.p.v. Sander). Dan gaat hij op jacht naar enkele voorwerpen. Voor Isabelle haalt hij een sigarettenpeuk, voor Sander een pilsje, voor Lottie een ijsje, voor zichzelf een hoed en tenslotte voor Yvon een kinderjurkje. Hij legt deze bij de eigenschappen, zoals hij ze zelf had ingedeeld.
Dan komt eindelijk Sander in het spel. Helemaal uitgerust na een dagje relaxen in het hotel, moet hij de voorwerpen en eigenschappen aan de kandidaten gaan koppelen. Maar het gaat faliekant mis. De sigarettenpeuk van Isabelle is zo geraden, maar dan gaat het fout. Hij plaatst het pilsje bij zichzelf, maar die eigenschap had Marc-Marie al verwisseld en dit geldt ook voor het hoedje van Marc-Marie, maar die eigenschap klopt niet meer. En tenslotte draait Sander, tot ongeloof van de rest de voorwerpen van Lottie en Yvon om, waardoor deze twee ook fout zijn. Er wordt slechts 1 eigenschap juist geplaatst, waardoor er weer 2000 hardverdiende euro’s uit de pot verdwijnen. Marc-Marie heeft de pot echter niet bij zich. Angela geeft tot slot de groep een opdracht mee voor de volgende dag. Voor tweede opdracht zijn er 2 mensen met een heldere blik nodig en de overigen moeten houden van een Nederlandse activiteit in het Balinese landschap.

Na een lange discussie, iedereen bleek opeens een heldere blik te hebben, vormen Isabelle en Yvon een koppel en gaan Sander, Marc-Marie en Lottie iets Nederlands doen. Dit Nederlandse blijkt fietsen te zijn. Ze moeten een route door een stad afleggen. Deze route hebben Yvon en Isabelle even daarvoor met de auto gereden. Ze mochten onderweg foto’s nemen en aan de hand daarvan moeten ze de andere 3 binnen 2 uur naar de eindlocatie loodsen, waar zij ondertussen een maaltijd bereiden. Lukt hen dit, is er €3000,= voor de pot. De communicatie tussen de 2 groepen loopt per telefoon.
Als Yvon en Isabelle bij de eindlocatie aankomen, laat Isabelle per ongeluk de foto’s vallen. Gelukkig hadden ze ze genummerd. Terwijl ze de nasi opzetten belt het fietsende 3-tal waar ze heen moeten. Ze moeten de weg volgen en langs een bamboehuisje. Dit huisje werd net opgebouwd toen Yvon en Isabelle erlangs reden. Maar nu de fietsers er langs moeten, is het huisje nergens te vinden. Bij een daaropvolgende kruising zouden ze rechts moeten. Maar niemand weet wat Yvon en Isabelle bedoelen, dus rijden ze maar verder. Op een gegeven moment komen ze bij een t-splitsing en blijkt dat ze verkeerd gereden zijn. Ze moeten terug, de heuvel op. De jarige Lottie ziet het helemaal niet meer zitten en ook Marc-Marie en Sander hebben er de pest in, maar ze zetten door. Uiteindelijk vinden ze toch het juiste kruispunt, maar er is natuurlijk een hoop tijd verloren gegaan. Met nog 10 minuten op de klok is de groep vlakbij, maar dan zijn ze weer verdwaald. De volgorde van de foto’s bleek niet overeen te komen met de route die de fietsers hebben gereden. Ze komen te laat aan en de te winnen €3000,= gaat aan hun neus voorbij. Gelukkig wacht er nog een, inmiddels wel koude, maaltijd nasi goreng op hen en zo krijgt Lottie toch nog een leuke verjaardag.
Dan volgt de executie weer. Na de dubbele executie van de aflevering ervoor, speelt het percentage goede antwoorden nu geen rol meer in het spel. Toch meldt Angela dat maarliefst 50% van de vragen over de mol juist is beantwoord. Dan vult Angela weer één voor één de namen in. Lottie, Marc-Marie en Isabelle krijgen een groen scherm. Het gaat tussen Sander en, net als de vorige keer, Yvon. Sander gaat eerst … en tot zijn eigen verbazing kleurt zijn scherm rood. Verbaasd over wat er zojuist heeft plaatsgevonden neemt de meest fanatieke mollenvanger van het stel afscheid en loopt met Angela mee. De mol heeft ‘m op het verkeerde been gezet.