Verslag aflevering 9

Mole in one

M minus 55. Dat is het vrijdagavond 11 maart om 20.25 uur. Nog 55 minuten en we weten wie WIDM 2005 heeft gewonnen, en vooral: wie de mol is. Yvon, Marc-Marie en Lottie reizen af naar Tanah Lot, een prachtige golfbaan op Bali. En daar ontdekken ze dat golfen behalve een spelletje en een sport ook nog eens een hele kunst is. Op weg naar de golfbaan realiseert Marc-Marie zich dat-ie niet precies weet waar de pot met geld uithangt. Heeft-ie die nu wel of niet aan Angela in bewaring gegeven? Iedereen blijft echter vrij laconiek onder deze toch mogelijke mollenstreek.
Op de driving range krijgen de drie hun eerste lessen in het golfen. Hoewel, eerste lessen... De mol zal toch wel als onderdeel van zijn/haar pr-mollentraining al een paar uurtjes op de Nederlandse polderbanen hebben doorgebracht! Dus is het vooral opletten op degene die het misschien toch nét iets beter óf iets opzettelijk fouter doet dan de anderen. Lottie blinkt uit in de training - tuurlijk, de aanval is de beste verdediging - terwijl Marc-Marie, áls ie raak slaat, ook goed raak slaat (hm, ook een goede camouflage). Yvon is meer de middenmoot en slaat eigenlijk het meest natuurgetrouw: als een echte beginner met zo nu en dan wat echt beginnersgeluk. Maar ja, we vertrouwen niets en niemand meer.
De opdracht klinkt eenvoudig: iedereen speelt een hole in zo min mogelijk slagen. Tot en met 15 slagen levert dat meteen geld op, en boven de vijftien slagen moet er een extra vraag worden beantwoord die in moeilijkheidsgraad oploopt al naar gelang het aantal slagen. Marc-Marie bijt het spits af, en niet geheel onverdienstelijk. In precies 20 slagen heeft hij zijn balletjes netjes geput, maar dat levert hem wel een lastige vraag op. Wie vervult in het traditionele Indonesische gezin de belangrijkste rol: opa, oma, moeder, oudste zoon of oudste dochter? Na enig nadenken kiest Marc-Marie ‘Oma’. En dat is goed! Knap staaltje deduceren (Marc-Marie: “Vader stond niet in het rijtje, dus blijkbaar vallen de mannen af”), of kende hij de vraag - en dus het antwoord - al van te voren?
‘Tiger’ Lottie ‘Woods’ levert een topprestatie door de bal in precies vijftien slagen van afslag over de fairway op de putting green te jagen en fraai te putten. Voor haar dus direct geld in de pot - heeft ze soms als Mol nog wat goed te maken? Yvon heeft evenals Marc-Marie twintig slagen nodig en krijgt dus een aanvullende vraag van Angela: “Wat is de Indonesische (bij)naam van het derde kind in het gezin?” Er volgen vijf indrukwekkende keuzemogelijkheden die geen enkele aanwijzing naar de juiste oplossing bevatten. En met een kans van één op vijf gokt Yvon... fout. ‘Nyoman’ is het goede antwoord, maar de groep krijgt nog één kans: Yvon moet binnen een half uur in het toeristisch centrum ten minste één Nyoman van straat plukken. Ondanks haar verwoede inspanningen vindt ze iedereen en alles, behalve een derde kind. “Maar”, zo analyseert ze zelf, “In dit gebied waren heel veel buitenlandse toeristen, en aan die heeft ze niets voor deze opdracht.”
‘s Avonds aan het avondeten mijmert Marc-Marie dat ze waarschijnlijk de minst succesvolle Mol-groep zijn ooit, zelfs internationaal. Maar € 19.000,- in kas is natuurlijk toch ook weer niet helemaal niets...

De volgende en laatste dag van dit Mol-2005-avontuur, kunnen de kandidaten laten zien hoe goed ze elkaar kennen. Angela legt ze elk drie gewetensvragen voor, en de andere twee moeten daarna raden wat er is geantwoord.
Yvon krijgt meteen een pittige vraag voorgelegd: Als je ontdekt dat één van je ouders vreemd gaat, vertel je het de ander? Ze aarzelt geen moment en geeft een volmondig JA. Tenminste, ze zou de overspelige ouder dwingen om het de andere ouder zelf te vertellen. Vraag twee: Zou je een onschuldig mens doden als je daarmee de honger uit de wereld kunt krijgen? Na enige aarzeling besluit Yvon dat uiteindelijk het leven van één niet opweegt tegen de miljoenen die daarmee gered worden. Tot slot vraagt Angela: Als je je finaleplaats zou moeten opgeven ten gunste van een reeds afgevallen kandidaat, wie is dat dan? Het blijkt dat Yvon voor Gijs onverwacht veel sympathie heeft gekregen. Gijs krijgt dan ook haar plek.

Vervolgens is het de beurt aan Marc-Marie. Vraag één: Wat heeft je voorkeur: sterven op je 55ste met je geliefde om je heen of op je 75ste alleen? Marc-Marie geeft aan geen seconde zonder z’n vriend te willen, en gaat voor de eerste mogelijkheid. Vervolgens biedt Angela hem een waanzinnige deal die Marc-Marie ongelooflijk rijk zou maken, maar hij mag nooit meer optreden. Zou hij zo’n deal aannemen? Hij aarzelt geen seconde: onmiddellijk! Ook voor hem als derde vraag aan wie hij zijn plaats zou afstaan. Hij kiest voor Sander als gedreven ‘Mister Wie is de Mol’.
Lottie is de laatste die door Angela op de pijnbank wordt gelegd. Haar eerste vraag: Zou je meineed plegen voor een goede vriend die wordt gedaagd voor een ernstig vergrijp? Na enige twijfel schaart Lottie zich aan de zijde van haar vriend. Kiezen tussen haar zang- of acteertalent is het onderwerp van haar tweede vraag, en ze kiest voor zingen omdat dat haar het meest gelukkig maakt. En als antwoord op vraag drie draagt ook zij Sander voor als plaatsvervanger.
In de raad-ronde halen Marc-Marie en Lottie twee van de drie punten binnen. Alleen de keuze van Gijs verbaast hen nogal. Lottie en Yvon raden daarentegen alle antwoorden van Marc-Marie. Yvon en Marc-Marie scoren ook twee uit drie, want het antwoord op de eerste vraag, over de meineed, hadden ze niet van Lottie gedacht. Marc-Marie is daar zelfs een beetje verontwaardigd over.

De finale executie. Voor alle drie de deelnemers niet minder dan veertig vragen. Marc-Marie stemt op Yvon. Yvon stemt op Lottie. Lottie stemt op Yvon. En dat is het moment van de waarheid aangebroken. Angela feliciteert... Marc-Marie! En dus is Yvon de Mol. En Lottie runner-up. Het spel is gespeeld. En hopelijk komt er ooit, ooit nog een vervolg!