Het gebied van de......Mol!

Darwin en Northern Territory

In 1606 kwam de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Janszoon in Noord-Australië aan. Zonder het te weten was hij de eerste Europeaan die er voet aan wal zette. Tot dan was niemand, behalve de aboriginals, zich van het bestaan van dit continent bewust.
Het Noorden van Australië, de " Top End ", ligt in tropische gebied. Juist hier, in dit uitgestrekte gebied verloopt de overgang van het droge naar het natte seizoen heel heftig en dramatisch, met tropische orkanen, zware regens, onweer en bliksem. Tussen mei en oktober valt het droge seizoen. De gemiddelde temperatuur overdag is zo’n 32º C.
In Arnhemland is ook de hoogste concentratie Aborigines in Australië  te vinden die nog op hun traditionele grondgebied leven of daarop zijn teruggekeerd. Voor hen zijn de verschillen in de klimaat van grote invloed op hun manier van leven, dat zij geen twee maar zes tot twaalf seizoenen kennen.
Darwin is de hoofdstad van het Nortern Territory en een van de noordelijkste steden van Australië. In 1974 werd deze stad getroffen door de orkaan Tracey en bleef er weinig van over. Maar nu 30 jaar later rijst Darwin uit de as en oogt als een levendige moderne stad.
Een van de gezelligste centra van de stad is de haven. Deze is behoorlijk groot. De watersport floreert hier dan ook behoorlijk. Zeilen, maar vooral ook duiken naar scheepswrakken uit de II e wereldoorlog behoort hier tot de favoriete watersportmogelijkheden.
 
Darwin is leuk om te winkelen. Er is altijd wel ergens een speciale markt. De bekendste daarvan is wel de Mindil Beach Sunset Market. Kleurrijk zijn de  fruit- en groentekramen en het is heerlijk snuffelen naar inheemse ambachtelijke kunst. Muziek en straattheatergroepen zorgen voor een gezellige vrolijke sfeer.
Het moderne centrum van de stad kent legio restaurants. Naast de vele oosterse gerechten (Azië ligt tenslotte vlak om de hoek) zul je veel authentieke Australische gerechten vinden op de menukaart. Wat dacht je van krokodil, kameel of kangoeroe? Barramundi is een inheemse vis en schijnt erg lekker te zijn.

Een andere belangrijke attractie van Darwin is het Crocodylus Park, waar de bezoeker kennis kan maken met de flora en fauna van Noord Australië. Hier zijn meer dan 10.000 krokodillen. Ze zijn er te zien in alle maten: van het zojuist uit het ei gekropen kleintje tot het prachtexemplaar van meer dan vijf meter lengte.
Circa 200 km van Darwin verwijderd strekt het Kakadu National Park zich uit, een World-Heritage park bestaat uit spectaculaire  " Flood-Plains' , moerasgebieden, mangrove bossen, lage zandsteen rostformaties en bosrijke vlaktes die overstromen in de natte tijd. Het park is de woonplaats van meer dan 1000 verschillende plantensoorten, meer dan 200 verschillende vogelsoorten, 4500 verschillende soorten insecten en de meest fantastische dieren zoals vliegende vossen, barramundi vissen en pythons en de bekende zoetwater en zoutwater krokodil.
In het Oosten wordt het park begrensd door Arnhemland, woonplaats van Aboriginal gemeenschappen en zonder toestemming verboden voor niet Aborigines. Het dramatische verschil tussen de droge -en de regentijd is van grote invloed op het leven van de Aborigines in dit gebied. Voor de natte tijd vinden geweldige ontladingen plaats en zijn er nergens op de wereld zoveel donder-en bliksem buien.
Het gebied is de magische plek waar 's werelds oudste rotstekeningen van de Aborigines bewaard zijn gebleven. Deze maken deel uit van de meest uitgebreide verzameling prehistorische grottekeningen ter wereld. De tekeningen bevinden zich voornamelijk in het Arnhemland plateau, een gebied van lage rotsformaties van extreem hard zandsteen van maar liefst 1600 miljoen jaar oud.
Aboriginals zijn van oorsprong jagers en leefden van het voedsel (bushtucker) wat de natuur hen bood. Nog steeds halen voornamelijk de vrouwen bush-tucker uit de natuur. Het is nooit de moeite waard gebleken in deze streek nieuwwe gewassen te kweken. Het extreme klimaat en de samenstelling van de grond laat dit eenvoudigweg niet toe. Gedurende meer dan 2500 generaties hebben de Aboriginals een duurzame relatie opgebouwd met het omringende landschap en het klimaat en leven ook nu nog in een perfecte balans met deze bron van leven.