Column

Argentinië: het land van de mol

Had je een jaar geleden gevraagd waar mensen aan dachten bij het land Argentinië, dan kreeg je waarschijnlijk als antwoord: Maxima, de Tango en “dat ene land daar onder Brazilië, dat ook nog een beetje kan voetballen.”

Stel je dezelfde vraag nu, dan krijg je weer dezelfde antwoorden. Maar als je doorvraagt, dan kom je er ook achter dat er nog iets is waar mensen aan denken bij Argentinië: “Wie is de Mol?” Vele mensen zijn al begonnen met de speurtocht naar de Mol: atlassen en reisbrochures worden erbij gepakt. Stel dat er een gehucht ligt dat toevallig Chrisovia heet. Zou dit betekenen dat Chris Tates de Mol is? Maar misschien is Milouska Meulens ook wel de Mol. Had zij niet ooit eens toevallig een bulletin over Maxima tijdens het jeugdjournaal?

Zo probeert men allemaal links te leggen naar het land met de vraag: Wie is de Mol?
Dit is natuurlijk de hoofdvraag, want ondertussen gaan er ook nog vele andere vragen om in het hoofd van de mensen. Wat voor opdrachten zou je kunnen uitvoeren in een land als Argentinië? Een groot deel van het land wordt voor de veeteelt, en vooral runderen, gebruikt. Dan zit het er dik in dat de kandidaten iets met deze runderen gaan doen. En dan ontstaat er onder de echte mollenvangers weer de vraag: “Heeft een van de kandidaten ooit eens met runderen gewerkt?” of  “Wie woonde of woont op een boerderij?” Op deze manieren belanden we allemaal in een cirkel, en zo blijft het maar doorgaan, totdat iedereen weet wie de Mol is.

Maar is Argentinië niet meer dan dit? Het is een groot exportland van voedsel met een interessante geschiedenis. Buenos Aires is een moderne stad met maar liefst 12 miljoen inwoners. In het land worden maar liefst vijf verschillende talen gesproken en het land is lid van drie belangrijke wereldorganisaties.

Toch zullen veel van jullie dit helemaal niet belangrijk vinden. Er is maar een ding belangrijk en dat is de Mol. En dat is helemaal niet erg, maar als het seizoen is afgelopen, wordt het land weer vergeten en het enige wat overblijft is: “Het land van…” Maar probeer het nu ook eens te onthouden. Let tijdens het programma ook eens op het mooie landschap of de cultuur van het land. Want je moet vooral niet vergeten, er is meer in het leven dan de Mol.
Wil je reageren op deze column? Dat kan op het forum!