Artikel

Jonge vrouw met oerkracht

Ab Zagt
Uit: Algemeen Dagblad, 4 april 2006
ROTTERDAM - ,,Alsof ik in de verkeerde film was beland’’. Zo nuchter en naar eigen zeggen ‘ijzig kalm’ reageerde actrice Frédérique Huydts (1967-2006) op het slechte nieuws in 2004 toen zij te horen kreeg dat zij aan darmkanker leed.

,,Ik wilde het niet accepteren, het paste niet in mijn scenario’’, zei de maandag op 38-jarige leeftijd overleden actrice en televisiester. Ze vond het vooral vreselijk voor haar ouders die eerder al een zoon op jonge leeftijd aan zelfmoord hadden verloren.

In alle interviews die Huydts in de laatste jaren van haar leven gaf, sprak zij zeer openhartig over haar slopende ziekte. In dat opzicht doorbrak zij enkele taboes in de Nederlandse mediawereld. Ook toen het beter met haar leek te gaan, nam de in Scheveningen geboren actrice geen blad voor de mond. ,,Tijdens de ziekte blijkt dat je veel sterker bent dan je vooraf had kunnen denken. Er komt een oerkracht in je naar boven, daar heb je geen idee van. Als ik van tevoren geweten had wat me te wachten stond had ik mijn kop onder tramlijn 10 gelegd.’’

Kernachtig, gedetailleerd, soms met humor en met een voor Nederlandse begrippen ontwapenende directheid stelde Frédérique de buitenwacht op de hoogte van haar gezondheidsproblemen. Ook was zij niet te beroerd om te melden dat haar toenmalige vriend de benen namen, juist op het moment dat zij aan haar chemokuur begon. ,,Samen waren wij niet tegen de kanker opgewassen. Vreselijk was dat. Mijn ex rende weg en ik wilde met hem meevluchten, een onmogelijk verlangen’’, vertelde Huydts vorig jaar in een interview met het tijdschrift Linda.

Alle aandacht rond haar turbulente privéleven vertroebelde de laatste jaren enigszins het beroepsmatige beeld van Frédérique Huydts, die toch beschouwd moet worden als één van de meest getalenteerde tv-actrices van haar generatie. Net als Monique van de Ven werd zij van de Maastrichtse Toneelschool geplukt om een rol te spelen, in dit geval in de tv-serie De Brug van de NCRV. Daarna ging het snel met Huydts.

Bij het grote publiek brak zij door in de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden, waar zij anderhalf jaar schitterde als de doktersassistente Annette Dekker-Van Thijn. Haar huwelijk in de serie met huisarts Simon (gespeeld door Rick Engelkes) leverde de beste kijkcijfers ooit op voor een Nederlandse soapserie. Daarna maakte zij ook furore in de succesvolle dramaserie Meiden van de Wit, waar zij in 2002 mee begon.

Ook speelde zij rollen in hoog gewaardeerde tv-serie als Diamant, Wij Alexander en In Naam der Koningin. Eveneens bewees Frédérique dat zij op het toneel ook goed uit de voeten kon. Zij was onder meer te zien in Puzzles, David Copperfield, Gek van Liefde en Mussen en Zwanen. Het is moeilijk om de veelzijdige Huydts als actrice te typeren. Tijdens haar korte carrière bewees zij wel alle genres te beheersen.

Gaandeweg begon zij ook als Bekende Nederlandse in andere televisie-disciplines haar sporen te verdienen. Voor het reisprogramma Dreamtravel bezocht zij diverse landen. Gisteren besloot Net 5 om deze reeks, waarvan deze week de eerste aflevering zou worden uitgezonden, te stoppen

Zo is zij deelneemster in het programma Wie is de Mol? dat door de Avro wordt uitgezonden en dat op haar verzoek wordt voortgezet. Volgens haar familie was dit één van de leukste uitzendingen waaraan ze mocht meewerken, ‘’omdat zij weer gewoon kind mocht zijn.’’

Frédérique Huydts wordt eind deze week gecremeerd.