Artikel

'Cijfercombinatie verraadt de mol'

Monique Brandt
Uit: Limburger, 5 mei 2006
Wie is de Mol 2006 is zonder twijfel de editie van Frédérique Huydts. De actrice overleed begin april aan kanker. De serie was toen al opgenomen en is op verzoek van Huydts gewoon vertoond. Die wetenschap maakt het kijken soms behoorlijk bizar, bijvoorbeeld op de momenten dat ze vertelt over haar dromen en verwachtingen of als ze, stralend en opvallend fit, een geweldige sportieve prestatie levert terwijl je weet dat ze nog geen jaar later zal sterven. Hoe dan ook, de vaste kijkers krijgen eindelijk duidelijkheid: wie is de kandidaat in dit spelprogramma die de groepsopdrachten in het geniep in de war stuurt? Wie konkelt, draait en voert zijn eigen agenda, in de hoop het te winnen bedrag (nu nog rond de 23.000 euro), dat door de kandidaten bij elkaar wordt gespeeld, zo laag mogelijk te laten uitvallen? En wie wint de bij elkaar gespeelde pot met geld, door de identiteit van de mol te onthullen?

Wekelijks moeten kandidaten aan het einde van de aflevering vragen beantwoorden over de mol in hun midden. Degene met de meeste foute antwoorden valt af. Acteurs Chris Tates, Geert Hoes, Liz Snoijink, Marylou van Steenis, Peggy Vrijens en cabaretier Richard Groenendijk werden al eerder naar huis gestuurd, evenals de bloedfanatieke sportpresentator Toine van Peperstraten. Finalisten Milouska Meulens (Jeugdjournaal), Roderick Veelo (RTL 7) en Frédérique Huydts moeten het dus vanavond tegen elkaar opnemen. Is de mol de zich heerlijk verdacht gedragende Milouska, door Molwatchers reeds omgedoopt tot Molouska? Ze draagt dat T-shirt met die grote M op de voorkant toch niet voor niets?

Is het ‘Fred’, die ook door veel van haar medekandidaten werd verdacht? Het zou kunnen, ware het niet dat actrice Peggy Vrijens in aflevering zeven juist afviel omdat zij al haar kaarten op Frédérique als mol had gezet. En de zware fietstocht van Huydts naar de top van een berg van 4170 meter, leverde een maximumbedrag voor de pot op. Juist géén mollenstreek, zou je zeggen. Journalist Roderick Veelo, die zich de eerste drie afleveringen voor een vrijstelling van de vragenrondes én gratis tangolessen afzonderde met Liz Snoijink, lijkt buiten elke verdenking te vallen. Alleen Frédérique Huydts heeft hem als mol in het vizier, wat de reden zou kúnnen zijn dat zij nog in het programma zit. Tenzij ze zelf de mol is natuurlijk...

Volgens de Mol-kenners wijzen alle muzikale hints, wekelijks gegeven in het radioprogramma Schiffers FM echter in Veelo’s richting. En het feit dat hij in de voorlaatste aflevering probeerde zijn medekandidaten te overreden de zware fietsopdracht af te breken, is ook bedenkelijk.

Voor mensen die de serie niet volgen, klinken deze feiten volstrekt absurd en onbegrijpelijk. Liefhebbers van complottheorieën beschouwen de vele internetforums die aan het programma zijn gewijd echter als een waar genot. Bovendien zijn op de website van het programma reisnotities van de mol te lezen en worden extra hints gegeven die de fans weer volop bezighouden met het verzinnen van de meest fantastische scenario’s. Scenario’s die volgende week in de gebruikelijke terugblikuitzending (gedeeltelijk) worden ontzenuwd. Milouska ziet slecht zonder bril, een mol is blind, dus Milouska is de mol, zo redeneert de één. Trouwens, ze is donker en een mol is ook donker, luidt de briljante conclusie van een ander. Over Roderick: ‘Iedereen maakt de vragen met een muis aan de laptop vast. Roderick met het toetsenbord. Houden mollen niet van muizen?’ En: ‘Als je de muzikale hint van aflevering drie achterstevoren draait, hoor je: ’Roderick is de mol’.’

Helemaal fout, Frédérique is het. Deze doodsimpele rekensom vormt volgens een Mol-fan het sluitende bewijs: „Als je een foto van haar uit de kandidatenlijst wil opslaan, krijg je een cijferreeks: 124.188565. Als je dit bekijkt met de letters van het alfabet kom ik tot de volgende conclusie: 124=DE, 12=L, 4=D, samen de laatste en eerste letters van De Mol. Als je dan de overige drie letters bij elkaar optelt, E=5, M=13 en O=15, kom je op het getal 33 en dat is evenveel als de tweede reeks cijfers van de foto 1+8+8+5+6+5=33. Logisch toch?”

Wie is de Mol, finale, Ned. 2, 20.30 uur