Archief molacties

WIDM 6: De molacties van Milouska

Milouska: "Ik heb vanaf het begin een bepaald persoon neer willen zetten. Eigenlijk Milouska maar dan heel erg overdreven. Naïef en onhandig en stuntelig en een beetje 'ik weet niks'. En dat vond ik nog het moeilijkst. En om daar altijd mee door te gaan want ik kon natuurlijk niet ineens uit mijn rol vallen. Om er altijd en altijd mee bezig te zijn, steeds maar weer de stomste vragen te stellen over opdrachten terwijl ik precies wist hoe de opdracht in elkaar zat. Ja, dat was best wel moeilijk. En wat ook heel moeilijk was is dat ik wist en ik zag het in hun ogen dat iedereen me ook echt zo ging zien. Af en toe heb ik het wel geroepen hoor van joh, denk je nou echt dat ik zo ben?"

Bij aankomst in Argentinië vraagt Karel naar een man en een vrouw die de groep moeten verlaten. (Die de tango zouden leren.) Milouska: "Ik wist natuurlijk dat er twee mensen weg zouden moeten. Ik kon geen van beide mensen zijn want de Mol die gewoon ergens ver weg gaat zitten en het hele begin mist, kan natuurlijk niet."

In Nederland nam Milouska de vragenlijsten van de kandidaten door. Ze wist dus precies welke vragen ze kon stellen en welke antwoorden ze moest geven tijdens de speeddate (aflevering 1). Het favoriete drankje van Geert (bier met wodka) bleek een mooi aanknopingspunt om haar eigen lievelingsdrank aan te koppelen. Maar dan net ietsje anders (bier met whisky) zodat Geert in de war zou raken, wat gebeurde. Milouska terwijl ze door Geerts vragenlijst bladert: "Geert drinkt graag wodka, ik ook. Gaan we samen dronken worden, Geert."

Karel tegen Geert: "Met boter en suiker ben je erin gegaan." Toch twijfelde eerste afvaller Geert bij het maken van de test tussen Milouska en Toine als Mol. Kennelijk heeft hij amper vragen daadwerkelijk op Milouska ingevuld.
 
De kandidaat die het eerst over de spoorbrug zou lopen moest als laatste twee bordjes omdraaien bij het memoryspel (aflevering 1). Milouska slaagde er in om als laatste over de brug te lopen, nog na de doodsbange Mary-Lou, zodat ze als eerste aan de beurt kwam bij het memoryspel. Van tevoren kreeg Milouska te horen waar op het memorybord de bordjes met de -1000 bedragen lagen. Zo kon ze als eerste makkelijk 'per ongeluk' duizend euro van de pot halen door twee keer -1000 te draaien. Milouska: "Het enige waar ik me zorgen over maakte was dat ik wel echt geschrokken over moest komen, dat ik er wel echt van moest balen dat er duizend euro vanaf ging."

Mary-Lou tegen Milouska: "Het enige waarom ik ben gegaan is omdat jij zei dan ga ik ook niet. Die chantage was de enige chantage die hielp. Ik dacht van ja, shit hé, dat kan ik niet maken..." Milouska: "Ik stond daar met mijn handen in het haar, ik dacht van nee, nee, dit is mijn eerste opdracht! Ik wil de boel gewoon versjteren en ik wil beginnen!"
 
Milouska's strategie in de Amsterdamopdracht (aflevering 2) was om vooral zichzelf te zijn aangezien ze volgens eigen zeggen van nature een slecht gevoel voor oriëntatie heeft en niet kan paardrijden. Omdat Richard niet meeging naar De Nederlandsche Bank had zij alle kans om twee keer 350 euro te laten wegwaaien, zonder dat iemand dat merkte. Milouska: "Wat me echt verbaasd heeft is dat niemand heeft geteld. Karel heeft briefje voor briefje al die euro's bij elkaar op zitten tellen en niemand heeft gemerkt dat er 700 euro minder in de bank zat."
 
Voor aanvang van de boomtoppenopdracht (aflevering 3) had Milouska alle jeugdfoto's goed bestudeerd en wist ze waar in het bos welke foto zou liggen. Ze wist ook al dat zij de vraag over Mary-Lou zou krijgen. Milouska: "Dat Frédérique mee was, was heel lastig. Toen ze Mary-Lou zag bij nummer 6 toen wist ze het zeker: dat is Mary-Lou. Ja, natuurlijk, dat zie je ook heel duidelijk. Dus ik kon niet met Frédérique in discussie gaan. Maar ja, bij de uitslag kon ik natuurlijk wel 'per ongeluk' vergeten wie nummer 6 was geweest." Wat goed uitkwam bij deze opdracht was dat Milouska ook nog haar bril 'vergeten' was.

Ook Milouska vond het overduidelijk dat paar 2 uit de tango-opdracht (aflevering 3) bestond uit Liz en Roderick. Ze wilde zich daarom niet te verdacht maken door een ander paar aan te wijzen. Maar Richard, Peggy en Mary-Lou hebben het werk van de Mol gedaan en kozen het verkeerde paar.
 
In Nederland heeft Milouska met de atlas in de hand geoefend op de plaatsnamen en afstanden die in de metro-opdracht (aflevering 4) aan bod zijn gekomen. Ze kon Mary-Lou zonder veel moeite overtuigen dat Darwin verder weg ligt dan Kuta. Hierdoor was ze er zeker van dat Kuta, de verste plek, niet aan de finish zou komen. Missie geslaagd; 5000 euro uit de pot. Milouska: "Ik had het niet kunnen doen als al die mensen niet zo waanzinnig dóm spelen!"

Milouska geeft Roderick en Liz die de eerste dagen afgezonderd waren van de groep elk een joker. Milouska: "Omdat ik wil dat Roderick en Liz nog een kans hebben want ik vind ze leuker in het spel." Karel: "Peggy voelt zich grotelijk belazerd. En er gaat geen lampje branden?" Peggy: "Ik vond het weer een domme zet van 'r. Ik denk wat heeft ze daar nou aan? Waarom geef je je twee jokers weg? Nou als jij zo dom met je jokers omgaat dan verdien ze je niet. Ik heb haar echt zo zwaar onderschat."

Milouska: "Als Mol is het mijn taak om geld uit de pot te halen. Maar ik heb meer te doen. In de fabriek (aflevering 4) bijvoorbeeld had ik de kans om Richard vrij te laten. Want ik wist dat ie daar zou staan en ik had helemaal geen behoefte om 'm vrij te laten. Ik vond het veel interessanter om te zien wat de rest van de groep zou doen en hoe dat dan weer het spel zou beïnvloeden. Ik heb trouwens in de fabriek geld laten liggen. Heeft niemand me naar gevaagd. En wat ik wel extra veel heb meegenomen zijn jokers want ja, daar heb ik lekker niks aan en de rest wel dus waarom zou ik ze niet meenemen?"
 
In de rozenopdracht (aflevering 5) werd Milouska gekozen als persoon die achter moest blijven en coördineren; als spin in het web. Milouska: "Dus middenin het web zitten, lekkers uitzetten en dan binnenhalen die buit." Ze gaf alle informatie tot in detail door aan iedereen waardoor het overzicht kwijt was. Natuurlijk heeft ze niemand eraan herinnerd om de rozen mee te nemen en vond ze zogenaamd het eindpunt niet.

Omdat Milouska wist dat er een tweede ronde zou kunnen komen in het sprookjesdorpspel (aflevering 5) moest ze in het winnende team zitten. Op die manier kon ze ervoor zorgen dater 5000 euro van het gewonnen bedrag af zou gaan door voor de supervrijstelling te pleiten. Dit lukte helaas niet.

Richard tegen Milouska: "Dat had te maken met dat jij zo irritant was aan het begin. Dus wij hadden eigenlijk samen zoiets: wat er ook gebeurt, we doen alles wat Milouska niet wil." Karel: "Was ze zo irritant dat je dacht: krijg de pest maar?" Roderick: "Twee dingen: ik heb het haar niet gegund. En 5000 euro uit de pot vond ik echt teveel want ik ging voor de pot." Karel: "Dat is het effect van een irritante vrouw op een overigens aardige man. Zie je dat?"
 
In de schoolopdracht (aflevering 6) probeerde Milouska zoveel mogelijk voorwerpen te kopen die niet op de lijst stonden, wetende dat de andere drie het Spaanse woord voor die voorwerpen niet zouden weten. Milouska: "En ik heb wel een beetje geprobeerd om buiten de tijd te komen. En ik heb mezelf verdacht gemaakt door heel veel tijd te besteden aan een boekenkast zoeken." Ze zocht zelfs in een badkamerwinkel. Milouska: "Ik heb zelfs geprobeerd in een televisiewinkel om aan die man te vragen of ie niet een goedkope televisie voor heel veel geld wilde verkopen."

Milouska was hier op pad met de finalisten die haar op dat moment nog niet verdachten. Roderick: "Frédérique en ik dachten allebei: nou, daar heb je Milouska weer. Weer irritant gedrag..."

Karel: "Heb je het op enig moment kwetsend gevonden dat ze zo lang bleven geloven dat je zo dom was?" Milouska: "Ja, heel vaak. En dan kwam ik dus weer met een feitje uit het leven van Milouska. Even zo tussendoor om even aan te geven van eh, denk even na, het kan toch niet..." Peggy: "Met terugwerkende kracht maakt jou dat alleen maar extra briljant dat je dat voor elkaar krijgt." Milouska: "Ik heb ervan genoten dat het dus zo blijkt te werken dat als mensen eenmaal een idee hebben, dat ze daarbij blijven."
 
Tijdens het diner met Jorge González Diez (aflevering 6) waren er voor Milouska nog twee enveloppen met opdrachten over. Vijftien minuten stil zijn was te makkelijk, maar iedereen een mop laten vertellen lukt nooit. Milouska heeft alles op alles gezet om het toch te proberen zodat iedereen zou denken dat ze erg haar best deed om de opdracht te laten slagen.

In de race-opdracht (aflevering 6) moesten de kandidaten in 24 minuten 6 rondes rijden. Milouska heeft een heel stuk erg langzaam gereden wat de kans op slagen enorm verminderde. Milouska: "Op het gegeven moment dacht ik van nou nu moet ik wel even gassen want anders loopt het echt té erg in het oog. En vlak voor de finish gaf ik weer gas en ben ik met 100/110 op de finish afgestevend. Ze hadden me een stuk hard zien rijden dus iedereen dacht dat ik een hele goede tijd had gemaakt. Het was echt dé perfecte klus voor de Mol." Doordat Frédérique nog langzamer ging rijden om zichzelf verdacht te maken mislukte de opdracht. (Voor vertrek leerde Milouska ook hoe je een auto kunt fiksen en onklaar kan maken.)

Niemand kreeg de Mol in de kapel (aflevering 7) te zien. Milouska: "Niemand heeft goed opgelet. Het is echt zonde want het is echt de grootste prijs die je ooit hebt kunnen winnen volgens mij in geschiedenis van de Mol. En met mij als Mol had je er echt een makkie aan om me te herkennen. Zelfs in het pikkedonker."

Karel: "En Milouska die zich rot schrok toen ik alleen maar mijn stem liet horen had met haar "schrik" ook de presentator heel in de maling genomen. Chapeau."

Milouska: "Vandaag heb ik keihard gerend voor de gaucho's (aflevering 7). Maar keihard rennen betekent dus ook dat je heel veel kans hebt om te vallen. Ja, het is een ongelijke grond met allemaal bulten en hobbels. En ja, ik heb mijn veters niet gestrikt. Ik ben ook best wel vaak gevangen. Een keer bijna. Een keer ben ik heel hard gevallen. En dat was ook niet helemaal de bedoeling. Maar ik heb me twee keer laten vangen met geld in mijn handen. Dom, dom, dom. Ik heb mijn molshirt (met een 'M' erop) er weer bij aangetrokken vandaag. Het voelde echt heel lekker."
 
Milouska heeft met veel mensen gepraat om de bekende Argentijn/Nederlander-opdracht (aflevering 7) zoveel mogelijk te vertragen. Uiteindelijk kwam ze met het idee om de bloemenjongen te fotograferen. Ze verwachtte wel dat mensen in Salta zouden weten wie hij was maar niet dat ze zijn naam zouden weten. Helaas is dat niet goed uitgepakt; Peggy en Roderick vonden de jongen zelf. (Bron: wieisdemol.nl)

Bij de fietsopdracht [aflevering 8] besloot Milouska om heel langzaam te fietsen. Karel: "Peggy is nog kwaad." Peggy: "Zij ging zo langzaam. Ik dacht verdomme, dit kan toch niet! Niemand fietst zo langzaam!" Milouska: "Nee! Daarom! Alleen een Mol!" Roderick: "Ik  heb me nog in de luren laten leggen omdat er op de Antillen waar jij geboren bent mensen niet leren fietsen." Milouska: "Ja, waar ik geboren ben en waar ik al 28 jaar niet meer woon, haha!"

Karel: "Toen uiteindelijk Frédérique op weg naar de top ging hield even ons spel op. Er was geen Mol meer, er was geen 'Wie is de Mol?' meer. Frédérique was heel ziek geweest en weer - toen - genezen naar huis gestuurd. En die ging voor de top. En dat was het einde van ons spelletje die dag."
 
Bij de dilemma's [aflevering 8] kreeg Milouska de volgende vraag: Je mag Madonna interviewen. Je mag alleen maar vijf, door de platenmaatschappij voorgekauwde, slechte vragen stellen. Als je het niet doet krijg je nooit meer een tweede kans. Doe je het interview? Milouska antwoordt 'ja' terwijl ze eigenlijk voor de journalistieke integriteit gekozen zou hebben. De andere kandidaten schatten haar antwoord fout in en dit kost geld. De tweede vraag, aan wie ze haar plaats in het spel zou afgeven, beantwoordt Milouska met 'Geert' terwijl ze bij de anderen steeds inschatte dat zij 'Liz'  zouden zeggen. Hierdoor dachten de anderen dat Milouska haar plek aan Liz af zou staan.
 
Milouska heeft het kamertje verhuren [aflevering 8] van tevoren eindeloos geoefend. Maar ook hier speelde ze alsof ze het niet helemaal snapte. Ze maakte in het begin een foutje waar Frédérique voordeel uit haalde (ze bemachtigde Rodericks molboekje). Daarna was het niet zo heel erg verdacht toen ze nog een 'foutje' maakte en daardoor 1000 euro van de pot afhaalde.

Op het zoutmeer (aflevering 9) heeft Milouska zich uitgesloofd om zo ver mogelijk te komen. Want hoe verder je gaat, hoe langer de weg terug. Helemaal op 3400 meter hoogte en met 150 kilo aan zout op het sleetje. (Bron: wieisdemol.nl)

Richard: "Het stomme was dat we allemaal ook tegen elkaar zeiden: jezus, iedere keer gaat er met haar wat mis. Maar ja, de Mol kan ze niet zijn want dat kan echt niet..." Roderick: "Dat is volgens mij de grote val geweest waar wij allemaal in zijn gestapt: dat jij zo onwaarschijnlijk fanatiek was. En jij alleen maar voor jezelf ging. Jouw fanatisme dat heeft iedereen in de luren gelegd. Want wij dachten allemaal: OK, jij gaat voor de poet."

Frédérique: "De Mol was een ongelofelijk avontuur. Jezelf onder te dompelen in een spel vol vertrouwen en wantrouwen. Van intriges, van oude en nieuwe vriendschappen. Het was één groot feest. Maar vooral drie weken lang weer kind zijn. Ongestraft mogen liegen, jezelf verdacht maken. Voortdurend klooien. Heerlijk. Hoewel: heerlijk? De spanning van de executies was bijna onverdragelijk. Klooien, liegen, verdenkingen en dan winnen. Te winnen van de anderen, de Mol te ontmaskeren. Dat was geweldig. Hoewel ik op 4000 meter hoogte na het fietsen voor mijzelf al gewonnen had. Mezelf overwonnen had. Zo moet het eigenlijk altijd zijn, het leven. Een feestelijk en hartstochtelijk spel, gespeeld met nieuwe en oude vrienden."

>> Terug naar archief molacties. <<