Verslag aflevering 1

Nieuwe wendingen in WIDM

Dag 1
Karel Van De Graaf, onze nieuwe presentator, legt in een prachtige omgeving de regels van het spel uit aan de eventuele nieuwkomers in dit programma.

Vervolgens zien we de kandidaten na een vlucht van 14 uur aankomen in Buenos Aires, Argentinië, waar ze meteen hun persoonlijke bezittingen moeten afstaan. Maar daarnaast moet de groep ook meteen twee kandidaten afstaan. Een man en een vrouw verlaten de groep en komen pas terug in aflevering 3. Als ze er zelf niet uitkomen, zal Karel wel iemand kiezen, maar dat zal hen 1.000 euro kosten!

Liz is vrijwilliger om weg te gaan en Roderick gaat met haar mee. Hij offert zich op voor de groep, om geen geld te verliezen. Ze verlaten de groep en de intro wordt op ons losgelaten. Speurders, opgelet! Uit deze intro valt vaak al af te leiden wie het ver zal brengen in het spel! We zien:
-   Chris Tates, paardrijdend en met walkie talkie.
-   Frédérique Huydts op een mountain bike.
-   Geert Hoes, zwaaiend met een paar houten blokjes.
-   Liz Snoijink, tangoënd.
-   Mary-Lou van Stenis in een metrostation.
-   Milouska Meulens met een mobiele telefoon.
-   Peggy Vrijens, rondlopend met helmcamera.
-   Richard Groenendijk, hangend aan een kabelbaan.
-   Roderick Veelo, ergens… afwachtend bij een gebouw of in een park.
-   Toine van Peperstraten, roeiend in een rubberen bootje.
We worden getrakteerd op een flashback. Plots bevinden we ons in Schiphol, waar we onze nieuwe presentator naar de balie zien wandelen. De stewardess die hem zijn ticket overhandigt blijkt niemand minder te zijn dan ons aller Angela Groothuizen, de presentatrice van de vorige 5 reeksen!

Even later arriveren ook de kandidaten. Zij moeten elkaar in korte tijd zo goed mogelijk leren kennen en horen elkaar daarom nu uit.
Mary-Lou komt van Chris te weten dat hij vandaag al twee keer gelogen heeft.
STUDIO SPORT
Wat nu? Ander programma? Nee, Toine van Peperstraten, presentator van Studio Sport, wordt aan ons voorgesteld. Hij verwacht als winnaar uit de bus te komen met zijn goede tactiek.
COSTA
Peggy Vrijens, actrice in Costa, vertelt ons dat ze over het algemeen vrij lief is.
Mary-Lou wordt naar haar lievelingsdier gevraagd. Een eekhoorn! Want die vliegt vrij van boom tot boom.
VRIENDEN VOOR HET LEVEN
Mary-Lou van Stenis speelde mee in die reeks. Ze verwacht veel luxe, maar beseft dat het afzien zal worden.
Peggy vraagt Chris hoelang hij al rookt. Vanaf zijn 15e.
ROZENGEUR & WODKA LIME
Chris Tates, acteur in Rozengeur & Wodka Lime, bekent dat hij in het spel goed kan liegen, maar in het dagelijkse leven niet.
Frédérique en Toine wisselen uit wat hun lievelingskleur is. Hij houdt van blauw, zij van zwart.
MEIDEN VAN DE WIT
Actrice Frédérique Huydts, uit Meiden van de Wit, vindt zichzelf driftig en enthousiast. Chris integendeel vindt haar rustig.
Richard vraagt Milouska naar haar lievelingsdier. Een kat! Richard Groenendijk is cabaretier en we zien een stukje uit zijn show. Hij vertelt dat hij mensen kan misleiden met een glimlach en daarom goed de Mol zou kunnen zijn.
Toine vraagt Milouska naar haar bijgelovigheid. Zij is heel erg bijgelovig. Voodoo en alles!
JEUGDJOURNAAL
”Een leuke avond nog. Dag!” zo spreekt Milouska Meulens ons toe in een fragment uit het Jeugdjournaal. Ze zegt van zichzelf dat ze opgeruimd en sociaal is, maar ook buiig en snel chagrijnig.
GOEDE TIJDEN SLECHTE TIJDEN
Geert Hoes uit GTST is sociaal, emotioneel en slinks. Althans, dat zegt hij zelf.
Ook van Roderick Veelo zien we een fragment waarvan hij bekend is. Hij heeft het over het aandeel Endemol dat 9 euro noteert. Destijds wist hij waarschijnlijk niet hoe mysterieus dit later in Wie is de Mol zou overkomen. Roderick vindt dat een Mol achterbaks, introvert en stiekem moet zijn. Volgens hem voldoet hij aan al deze eisen.
Terwijl Liz met Roderick in Buenos Aires van de groep wegwandelen, zien we een stukje uit een programma… “Een vrouw volgt haar man in voor- en tegenspoed.”
De achtergebleven kandidaten speculeren over wat Liz en Roderick zullen gaan doen.
In de bus komen we te weten dat Frédérique met iedereen goed kan opschieten. Peggy en Mary-Lou schijnen echter niet zo’n goede band te hebben.
Liz en Roderick komen intussen te weten dat ze de tango moeten leren dansen. In de derde aflevering komen ze terug bij de groep en nemen ze deel aan een tangowedstrijd. Als ze die winnen, krijgen ze beide een vrijstelling, waardoor ze gegarandeerd in de vierde aflevering geraken.
Milouska vertrouwt ons toe dat ze werd benaderd door Richard om samen te werken. Ze lijkt echter niet toe te happen, omdat ze het moeilijk vindt aan elkaar te beloven dat je de Mol niet bent.
De bus stopt bij hun eindhalte. Daar moeten ze vijf vragen beantwoorden. Die vragen bepalen hoe goed ze zullen slapen vannacht. Vijf vragen juist, betekent een vijf-sterren-hotel. Maar als ze slechts één vraag goed hebben, liggen ze met z’n allen op een slaapzaal in een jeugdherberg. Per juist antwoord verdienen ze bovendien 1.000 euro!
De eerste vraag is voor Milouska. Zij moet een man aanduiden die weet wat haar favoriete combinatie van drank is. Ze kiest Geert die zeker van zijn zaak is. Maar hij heeft het helemaal fout. Bier met Wodka in plaats van het goede antwoord: bier met whisky. Geert verzekert ons dat hij niet de Mol is.
Chris beslist dat Peggy moet antwoorden op de vraag vanaf wanneer hij begon te roken. Peggy weet het juiste antwoord: vanaf zijn 15e! De eerste 1.000 euro zijn binnen!
Mary-Lou denkt dat Richard weet met welk dier zij zich vergelijkt. Richard denkt de kat, maar corrigeert zichzelf dat het een eekhoorn is. Te laat!
Chris duidt Mary-Lou aan voor de vraag hoe vaak hij vandaag al heeft gelogen. Zij weet dat dit twee maal is. Wederom 1.000 euro in de pot.
Frédérique is verbaasd over Karels vraag wat zij over tien jaar doet. Uiteindelijk kiest ze Toine, die het antwoord perfect weet: ze wil in het buitenland wonen, hapjes klaarmaken voor haar gasten en misschien acteert ze dan zelfs niet meer. Ze winnen 3.000 euro in deze opdracht. Bovendien slapen ze in een drie-sterren-hotel.
Na de opdracht wordt Chris meteen aan een vragenvuur onderworpen in verband met zijn leugens. Waarover en tegen wie heeft Chris gelogen?
Dag 2
Bij het ontbijt speculeren de acht kandidaten over de opdracht en verblijfplaats van Liz en Roderick. Vervolgens vliegen ze van Buenos Aires naar het koudere, regenachtige Bariloche.

Liz en Roderick zitten nog in het zonnige Buenos Aires en oefenen de tango.

Karel geeft nadere uitleg over de situatie. De twee in Buenos Aires zijn afgescheiden van de groep en zullen straks geen idee hebben wie te verdenken. De andere acht hebben wel de kans gehad elkaar beter te leren kennen, maar hebben er niet veel van terecht gebracht. En dat terwijl de Mol misschien niet eens in hun groep zit!

De acht in Bariloche rijden per bus naar Nirihuau. Karel wacht hen op boven aan een hoge, lange spoorwegbrug over een ravijn. Er valt een vrijstelling te winnen vandaag. De opdracht is simpel: steek de brug over. Hoe sneller ze vertrekken, hoe meer voordeel ze bij de daarop volgende opdracht zullen hebben. Ze moeten één voor één over de brug en mogen niet lopen.
Richard beweert hoogtevrees te hebben en staat er op om eerst te gaan. Mary-Lou is bang en huilt. Na een tijdje vertrekt Richard inderdaad als eerste. Maar heeft hij echt hoogtevrees of wil hij veel voordeel hebben in het volgende spel?
Geert vertrekt als tweede. Hij had het licht ingeschat, maar het blijkt bij iedereen toch enger te zijn dan verwacht. Peggy gaat na hem. De andere proberen Mary-Lou nog te overtuigen om de brug over te steken. Ze wil niet.
Toine vertrekt als vierde, gevolgd door Frédérique en Chris. De personen met de meeste angst, Milouska en Mary-Lou, blijven nog over. Mary-Lou beslist uiteindelijk om kruipend naar de overkant te gaan. Na enige tijd haalt ze het eindelijk en rest alleen Milouska nog. Ze stapt voorzichtig over de balken van de brug, liedjes zingend om zichzelf te kalmeren. Voor ze het weet, is ze al aan de overkant!
Roderick vertelt ons in Buenos Aires intussen dat hij en Liz er voor zullen gaan. Liz denkt niet eens meer aan de groep terwijl zij de tango leren. Ze beseft dat het afgescheiden zijn van de groep wel eens nadelig zou kunnen zijn.

Tijd voor het tweede deel van deze opdracht. De acht kandidaten moeten een spelletje Memory spelen. De kaarten bestaan in vier varianten: geld in de min, geld in de plus, jokers en foto’s van de acht kandidaten.
Als twee dezelfde foto’s worden omgedraaid, ligt die persoon uit het spel. De laatste overblijvende persoon wint de vrijstelling.
De laatste over de brug moet als eerste beginnen. Milouska vindt dit een nadeel, omdat ze nog van geen enkel kaartje gezien heeft wat waar ligt. Toch slaagt ze er in om meteen twee kaartjes met – 1.000 euro om te draaien! Verdacht… Nu hebben ze in totaal (met de vorige opdracht erbij gerekend) nog 2.000 euro in de pot.
Mary-Lou draait een joker om en daarna nog een. Een nieuw aspect van het spel wordt ons uitgelegd: de jokers!
Kandidaten kunnen jokers verdienen en inzetten tijdens de test. Een fout antwoord wordt dan goedgerekend. Ze kunnen de jokers verkopen, weggeven, inkopen,… Mary-Lou mag nog eens draaien en wint meteen weer jokers voor iedereen.
Chris vindt van zichzelf dat hij van geen enkele waarde is omdat hij geen goed geheugen heeft. Hij wint dan ook niets. Frédérique verdient echter de derde joker voor iedereen in de groep.
Peggy draait +2.000 euro. Ze had kunnen weten waar de andere was, maar ze draait de verkeerde kaart om, namelijk de foto van Frédérique? Hierdoor werkt Geert haar uit het spel.
Toine speelt Mary-Lou vervolgens uit het spel en daarna ook nog eens Richard! Vervolgens wint hij ook nog eens 2.000 euro voor de groep! Hun totaal staat nu op 4.000 euro.
Tussendoor krijgen we een weinig interessant intermezzo over de tangostudenten Liz en Roderick.

Peggy wint voor iedereen een extra joker, maar draait daarna per ongeluk haar eigen foto om. Nu speelt Geert haar uit weg.
Toine is weer aan de beurt en speelt Chris weg. Slechts drie spelers zijn over: Geert, Toine en Milouska.
Geert draait tweemaal een -1.000 bordje om en daardoor komt de pot op 3.000 euro te staan. Hij mag nog eens en werkt Milouska uit het spel. Hij moet nu enkel Toine nog wegspelen, maar slaagt daar niet in. Wel wint hij eerst nog een joker voor zichzelf en Toine.
Toine maakt het spel af. In plaats van te gaan voor de 2.000 euro die hij nog kon verdienen, kiest hij voor zichzelf en speelt Geert eruit. Toine van Peperstraten wint de vrijstelling.

De test komt eraan en de kandidaten overwegen of ze hun jokers in zullen zetten of niet. Geert heeft zes jokers, maar besluit om per test twee jokers in te zetten.
De meerderheid van de kandidaten lijkt Geert te verdenken. Alle kandidaten zetten een of meer jokers in (zie Overzicht -> Jokers voor meer info).
De eerste eliminatie gaat van start. En wat niemand verwachtte, gebeurt: Geert Hoes had de minste antwoorden juist en ligt uit het spel! Had hij toch maar al die zes jokers ingezet! Zijn overblijvende jokers mag hij mee naar huis nemen of aan iemand geven. Hij beslist de jokers aan Mary-Lou af te staan…