Verslag aflevering 10

De langverwachte ontknoping

Karel introduceert de aflevering: pas na het opnemen van de serie – als de ploegen en de kandidaten naar huis zijn – begint de montage. Halfweg de serie wordt de reünie opgenomen, spijtig genoeg zonder Frédérique.
De kandidaten komen in volgorde van eliminatie naar een luxueuze kamer waar hapjes en drankjes staan te wachten. Ze praten na over hun avontuur. Net voor de ontknoping, proosten ze op Frédérique. Allereerst worden enkele fragmenten getoond van de opdrachten die de kandidaten hebben moeten doen. Ook het joker-débacle wordt aangehaald. Dan komt Karel binnen: de spanning stijgt. De kandidaten bekijken samen het finale-fragment. Eerst maakt Karel de winnaar bekend, dat is Frédérique. Vervolgens volgt het antwoord waar we al zo lang op wachten: wie is de Mol? De Mol is … Milouska! Ongelooflijk maar waar. Roderick, die nooit Milouska had verdacht wegens haar fanatisme, is de verliezende finalist.
Maar hoe deed Milouska het allemaal? Hoe hadden wij als kijker – en de kandidaten als spelers – kunnen weten dat Milouska de Mol was?

In aflevering 1 wist Milouska natuurlijk dat ze niet weg mocht uit de groep want een spel zonder Mol zou redelijk absurd zijn. Voordat het ‘speeddaten’ plaatsvond, had M de vragenlijsten doorgenomen die de kandidaten moesten invullen. Zo wist ze waar er mogelijkheden tot sabotage of misleiding waren.
Ook moest Milouska als laatste over de brug zodat ze als eerste aan het memory-spel kon beginnen en gelijk 1000 euro uit de pot kon halen: ze wist immers waar de bordjes met ‘-1000’ lagen. Toen Milouska even van de groep naar buiten moest en er een molboodschap volgde, wist ze dat dit niet echt kon zijn: zij is immers de Mol!

In aflevering 2 liet Milouska tijdens de paardenopdracht 700 euro vliegen. Gewaagd? Niet als niemand het geld natelt …

In aflevering 3 kende Milouska de foto’s die gebruikt werden in de ‘zoek-de-foto’s-tussen-de-bomen’-opdracht. Ze vergat haar bril en ‘per ongeluk’ ook het goede antwoord dat Frédérique haar gegeven had. Tijdens de tango-opdracht was het tweede danspaar duidelijk Liz en Roderick maar door onenigheid tussen de kandidaten – wat later tot een verkeerd antwoord zou leiden – hoefde Milouska niet te mollen.
In aflevering 4 had Milouska als opdracht om haar Darwin-koffertje langs het Kuta-koffertje van Mary-Lou te brengen. Kuta is namelijk het verst van Buenos Aires verwijderd en dat koffertje mag dus de finish niet halen, anders zou er geld verdiend worden. Mary-Lou is niet echt thuis in de topografie en gaat mee met Milouska’s idee. Gevolg: 5000 euro uit de pot. In de fabriek heeft Milouska geld laten liggen. Jokers daarentegen nam ze volop mee: zij had er niks aan maar haar mede-kandidaten wel.
In aflevering 5 vindt Milouska dat Toine en Frédérique zich enorm verdacht maken door de rozen in de rozenopdracht te laten liggen: voetbal speel je toch ook niet zonder bal? In Campanopolis zorgt Milouska dat ze in het winnende team zit, zodat ze kan pleiten om voor de supervrijstelling te spelen: strijden voor de supervrijstelling zou namelijk 5000 euro uit de pot betekenen.
In aflevering 6wil Milouska dat er veel materiaal naar de school kan en dat er veel geld uit de pot gehouden kan worden. Ze verloor tijd door in een badkamerwinkel op jacht te gaan naar een boekenkast. Tevens probeerde ze buiten de tijd op de school aan te komen. Tijdens het diner met de familie Gonzalez-Diez moeten de kandidaten opdrachten uitvoeren. Milouska zou het liefste de ‘verwissel-met-de-Mol’-opdracht doen omdat die dan gegarandeerd zou mislukken. Die opdracht is echter al gekozen en dus kiest Milouska de opdracht om iedereen een mop te laten vertellen. Dit is praktisch onmogelijk en de opdracht mislukt dan ook grandioos. Wie verwacht nou ook dat zo’n opdracht zou slagen? Mission accomplished. Tijdens het autorijden in het Autodrome Salta heeft Milouska een sluwe tactiek: ze rijdt snel als ze in het zicht is van de anderen, maar eenmaal wat verder uit het zicht begint ze enorm traag te rijden.
In aflevering 7 vindt Milouska het ongelooflijk dat iedereen de kans verprutste om de Mol te zien: ze snapt niet dat niemand 5 vragen goed kon beantwoorden. Het was de kans van hun leven want ze zouden Milouska redelijk goed gezien hebben, alleszins goed genoeg om te weten dat zij het was. Tijdens de opdracht met de gaucho’s rent Milouska hard, maar hard rennen betekent ook vallen en zo reduceer je je slaagkansen natuurlijk enorm. Om de kans op vallen te vergroten, heeft Milouska haar veters niet gestrikt.
In aflevering 8 moeten de kandidaten voordat ze aan de fietsopdracht beginnen een getal kiezen tussen 1 en 7. Milouska wil graag 1 of 2 kiezen maar de groep is het er snel over eens dat het getal 5 wordt. Op dat moment denkt Milouska dat ze het toch niet halen maar dat gebeurt uiteindelijk wel. Karel vertelt dat het even gedaan was met het spel vanaf het moment dat Frédérique naar de top ging.
Tijdens de dilemma’s moet Milouska zeggen aan wie ze haar plaats zou afstaan. Ze zou haar plaats afstaan aan Liz maar omdat dat te makkelijk te raden zou zijn, kiest ze voor Geert … met succes want er wordt geen geld verdiend. Naarmate het spel vordert, wil Milouska meer verdacht worden. Daarom doet ze een shirt aan met een grote ‘M’ op, de ‘M’ van Molouska! Milouska heeft nooit geld verdiend voor de pot maar als niemand dat bijhoudt, valt het natuurlijk niet op. Ze maakte met opzet fouten tijdens het ‘Kamertjes-verhuren-spel’. Tijdens het lezen van de molboekjes – die gewonnen konden worden tijdens het ‘Kamertjes-verhuren-spel’ – zat Peggy dicht bij de ontknoping: op het eerste blad van het molboekje van Milouska staat verticaal geschreven “IK BEN DE MOL”. Het is ongelooflijk dat mensen als Richard, Toine en Peggy zo ver in het spel geraakt zijn ondanks dat ze nooit op Milouska gestemd hadden.
In aflevering 9 op het zoutmeer was het onomstotelijke bewijs over de identiteit van de Mol te vinden. Deze luidde: “de Mol heeft nooit een andere kleur gekregen.” Elke kandidaat heeft namelijk gedurende het verloop van het spel een afwijkende kleur ten opzichte van de andere kandidaten gehad: het rode molboekje van Chris, de rode helm van Peggy, de witte roos van Frédérique … alleen Milouska niet. Er was ook nog een meer verborgen aanwijzing: in aflevering 6 moesten de kandidaten in 24 minuten 6 rondjes rijden en Richard moest zijn gastheer het getal 1972 laten zeggen. In aflevering 7 antwoordde Milouska op de vraag welk getal Richard zijn gastheer in de vorige aflevering moest laten zeggen ‘1973’. Dit was fout, maar de combinatie 24-6-1973 vormt wel de geboortedatum van de Mol.
Tot slot wordt nog geproost op de Mol en op Frédérique die haar gewonnen geld afstaat aan 2 goede doelen: zowel het WereldNatuurFonds als het KinderKankerfonds krijgen de helft van het gewonnen bedrag. Frédérique sluit de aflevering af met een speech over hoe zij het spel ervaren heeft. Ze vond het fantastisch om ‘legaal’ te bedriegen, te klooien en te liegen, ze vond het fantastisch om weer heel even kind te zijn …