Verslag aflevering 2

Grote passen, snel thuis

Bariloche, West Argentinië. Zeven kandidaten maken zich klaar voor de nacht. Ze hebben net afscheid genomen van Geert Hoes, de eerste afvaller van Wie Is De Mol 2006. Vele kilometers verderop genieten Roderick en Liz van hun dansavontuur in Buenos Aires. Ze hebben geen idee wat er zich in de andere groep afspeelt. En ze weten al helemaal niet wie er naar huis is gestuurd.
De kandidaten in Bariloche komen in een oude blokhut terecht. Inclusief open haard en smerige bedden. Terwijl eerstgenoemde wordt aangestoken, ontdekken Mary-Lou en Chris een ‘bericht van de mol’. Milouska moet naar buiten. Ze doet wat haar wordt opgedragen en gaat de kou in. Wat de kandidaten niet weten is dat dit een grapje is van Toine van Peperstraten, hij wilde wat meer vuur in het sper creëren. Ze is nog niet weg of de telefoon gaat. Chris neemt op, luistert en hangt weer op. Volgens Chris was het Roderick die belde.
Hij zou gezegd hebben: ‘Wat je ook doet, de zwaarste moet je nemen.’ Milouska komt weer binnen en is helemaal niet happy met de situatie. Het was nat en koud buiten en nu heeft ze het rare bericht gemist. Ze vertrouwt het zaakje niet. De kandidaten speculeren er rustig op los wat de opmerking van Roderick betekend zou kunnen hebben.
Verderop in Buenos Aires oefenen Liz en Roderick nog altijd op de tango. Het gaat wel steeds beter, maar ze zullen het nóg beter moeten doen, willen ze niet opvallen én dus een vrijstelling winnen. Liz biecht ondertussen op dat ze het eigenlijk best raar vindt om van de groep gescheiden te zijn. Ze hoop dat ze de goede keuze heeft gemaakt.
Inmiddels breekt ook bij de andere kandidaten de ochtend aan en is het tijd voor een nieuwe opdracht. De kandidaten moeten in 1,5 uur een vlot bouwen. Nog altijd spookt de opmerking ‘Je moet de zwaarste nemen’. De kandidaten gaan direct aan de slag, maar er zit geen lijn in. Niemand neemt de leiding, uiteindelijk neemt Chris die taak op zich, omdat hij wel eerder een vlot heeft gebouwd. Chris legt zijn idee uit. Milouska oppert ook wat ideeën, maar die vallen niet in goede aarde. Het wantrouwen richting elkaar neemt toe. Ondertussen dansen Liz en Roderick nog altijd de tango. Volgens Liz begint het steeds meer ergens op te lijken.
Tig kilometer verderop besluit Richard zich verdacht te maken, door niks uit te voeren. Na 1,5 uur is het vlot klaar.  Karel meldt dat hij graag één kandidaat wil. Chris oppert direct Richard, omdat hij ‘de zwaarste’ is. Maar niet iedereen is direct overtuigd. Met name Peggy en Milouska twijfelen eraan of dit wel de bedoeling van Roderick is. In de chaos wordt Peggy in eerste instantie naar voren geschoven, omdat zij de lichtste is. De kandidaten denken dat zij het vlot op moet. Maar omdat Peggy twijfelt stapt Richard naar voren en de rest gaat uiteindelijk akkoord.
Liz en Roderick nemen een break van het dansen. Ze spreken hun tactiek nogmaals door. Roderick neemt volgens Liz te grote stappen, maar ze moet zichzelf meer laten leiden. Voor Richard is inmiddels het moment van de waarheid aangebroken. Hij moet op een weegschaal gaan staan: de score is 117 kilogram. De gok om Richard te nemen bleek juist. Zijn gewicht gedeeld door 7 is namelijk het gewicht (16 kilogram) aan bagage per persoon wat er voor de rest van het spel mee gaat. De kandidaten gaan driftig aan de slag met ompakken. Dan komt de echte opdracht om de hoek kijken. Niet de kandidaten gaan op het vlot, maar de bagage, samen met enkele stukken hout. Per stuk hout dat de toch van 5 kilometer overleeft, komt er 500 euro in de pot. De kandidaten varen met een stuurman mee in een rubberboot. Het vlot raakt snel de kant, maar daarna gaat het prima. Alle stukken hout halen de overkant en er wordt 5000 euro voor de pot verdiend!
Terwijl Roderick zich van het feit bewust is, dat de kans groter is dat de mol in de andere groep zit, worden in de andere groep de eerste tactische besprekingen gevoerd. Chris zit zonder jokers en wil erg graag drie van Toine hebben. Toine heeft immers genoeg jokers over van aflevering 1, want hij won er een vrijstelling. Liz en Roderick gaan ondertussen op outfitjacht voor de tangowedstrijd. De anderen bereiden zich voor op de 2e opdracht, op de ranch van Fortin Chacabuco. Karel wil graag de grootste Amsterdamkenner uit hun midden en daarom houdt hij een korte quiz met vragen. Deze wordt gewonnen door Frédérique. Zij wordt kort weggestuurd. De rest maakt duo’s. Chris en Mary-Lou werken samen, hetzelfde geldt voor Toine en Peggy en Richard en Milouska vormen het laatste koppel.
De duo’s gaan ’s middags te paard door ‘Amsterdam’. Nou is het een open vlakte, maar de kandidaten moeten zich inbeelden dat het Amsterdam is. In totaal moet elk duo langs 4 plekken om geld op te halen. Ze moeten dit binnen de tijd bij de Nederlandsche Bank brengen. Al het geld wat daar binnen de tijd is, komt in de pot. Frédérique coördineert het spel vanuit een centraal punt. Zij weet welke groep waarheen moet én heeft een plattegrond van Amsterdam.
De communicatie verloopt stroef. Alleen Chris en Mary-Lou komen vlot op gang. De anderen weten eigenlijk niet wat ze moeten doen en rijden maar wat rond. Peggy vertrouwt op de kennis van Toine, maar die laat nogal te wensen over. Richard weet zelfs helemaal geen contact met Frédérique, pas als Milouska de walkietalkie maakt lukt het ‘m. Frédérique speurt op de kaart, maar kaartlezen blijkt niet haar sterkste eigenschap. Chris en Mary-Lou hebben het Anne Frankhuis gevonden, maar daar moeten ze niet zijn. Peggy vindt ook geld, trekt het van het bord, maar komt dan tot de ontdekking dat het niet bij haar hoort. Ze hangt het terug, maar als Richard en Milouska bij het Anne Frankhuis aankomen, is het geld weg. De rest van het spel verloopt net zo chaotisch. Chris en Mary-Lou raken elkaar, als ze een berg langsgaan, tijdelijk kwijt.
Richard en Milouska zijn op hun paarden niet vooruit te branden. Toch wordt er redelijk wat geld opgehaald en gedeponeerd bij de Nederlandsche Bank. Richard en Milouska schieten echter niet op, ze lopen op elkaar te snauwen en zijn bijna te laat binnen. Ze worden letterlijk over de finish getrokken. Maar ze zijn op tijd. Het geld wordt geteld en de score is 1750 euro! Dan heeft Karel nog een ‘leuke’ mededeling. Op diezelfde heide mogen ze met een tentje overnachten! De kandidaten zijn totaal niet blij, want ze zijn al zo verkleumd.
In Buenos Aires genieten Roderick en Liz juist van de zon. Ze lopen in luchtige kleding door de binnenstad. De rest begint met het opzetten van een tent. Ze rillen van de kou. De tangodansers genieten van een luxe maaltijd in een echt Argentijns steakrestaurant. De rest filosofeert in de donker over hun kansen en verdenkingen. Ze duiken hun tent in en gaan slapen. De volgende ochtend nemen Roderick en Liz een heerlijk ontbijt, terwijl de rest verkleumd uit hun tentje kruipt.
Alleen Milouska en Chris hebben redelijk geslapen, de rest is helemaal brak. Terwijl de groep zich opwarmt bij het kampvuur, komt Roderick tot de conclusie dat de opdracht hem best zwaar valt. Hij moest eens weten...

Vlak voor de test worden nog wat snode plannen gesmeed. Mary-Lou en Toine hebben besloten elk één joker aan Frédérique te geven, om haar zo in het spel te houden. Maar Frédérique is niet helemaal blij, want Toine had er eerst twee beloofd. Toine probeert met deze tactiek een concurrent kwijt te spelen. Mary-Lou vindt het matennaaierij, maar Toine heeft zoiets van: so be it. Toine en Mary-Lou maken het openbaar en Chris is niet blij, want hij had ook aan Toine jokers gevraagd. Toine heeft de keuze gemaakt Frédérique te steunen en als ie daarom een matennaaier is, dan is dat maar zo.
De jokers worden bij de test weer massaal ingezet. Alleen Chris en Richard hebben niks en alsof het zo moet zijn, blijven zij bij de executie als laatsten over. Chris gaat eerst … en krijgt een rood scherm. De groep reageert geschokt. Chris stond bij veel kandidaten hoog op de verdachtenlijst. Richard was er zelfs al van overtuigd dat hij moest gaan. Maar niet hij, maar Chris moest gaan. Hij had in aflevering één gegokt en al z’n jokers ingezet. Vervolgens probeerde hij zichzelf wat verdacht te maken … maar het heeft niet mogen baten. Chris = exit.