Verslag aflevering 3

Foto's en tango's

Karel voorspelt een spannende aflevering van de Mol want volgens hem weten de kandidaten helemaal niets over de Mol.
DAG 4, Bariloche

De kandidaten biechten nog op wat ze vinden over het vertrek van Chris: dat niet iedereen dit betreurt, wordt duidelijk als we naar Toine luisteren. Hij geeft te verstaan dat hij blij is dat hij Chris van zijn verdachtenlijst kan schrappen.
Ondertussen zijn Liz en Roderick druk aan het oefenen voor de opkomende tangowedstrijd: er staan immers twee vrijstellingen op het spel. Liz wordt nog gebeld door Karel die haar uitlegt wat de opdracht precies inhoudt: zo zullen de dansparen niet tegelijkertijd optreden maar wel één voor één en tevens terwijl ze zich achter een scherm bevinden. Liz vreest een beetje dat de niet-tangodansende kandidaten de jury zullen vormen.

Colonia Suiza

Er staat de grootste groep kandidaten een leuke opdracht te wachten. Ze bevinden zich in een bosgebied waar kabels tussen de bomen gespannen zijn. De kandidaten moeten via die kabels van boom tot boom glijden en letten op foto’s van de kandidaten die tussen de plantengroei verstopt zijn. Het is daarbij heel belangrijk dat ze de volgorde van die foto’s onthouden.
Wie echter dacht dat dit een makkelijke opdracht zou zijn, komt bedrogen uit. Mary-Lou herkent de eerste foto al niet en ook Richard en Peggy hebben er het raden naar. De foto’s zijn niet echt duidelijk wat het de kandidaten uiteraard nog een stukje lastiger maakt.

Als iedereen het hoogteparcours doorkruist heeft, begint Karel aan zijn rondvraag. Mary-Lou gaat voor haar foto voor Toine, Frédérique gaat voor Peggy, Richard gaat voor Milouska, Toine gaat voor Frédérique, Peggy gaat voor Toine en Milouska gaat voor Liz. Na de rondvraag speculeren de kandidaten over de opdracht die Liz en Roderick moeten uitvoeren. Sommigen denken dat ze gewoon dezelfde opdracht moeten doen aangezien er meer dan zes foto’s tussen de bomen verstopt waren.
Dan is het tijd om te kijken hoeveel geld de kandidaten verdiend hebben. Per goed antwoord krijgen ze 500 euro. Frédérique, Richard en Toine hebben hun foto goed, maar Mary-Lou, Peggy en Milouska hebben hun foto fout. Dit betekent dat er 1500 euro extra in de kas komt wat deze op 11250 euro brengt.
Er heerst een beetje een irritante sfeer in de groep. Richard vindt dat Milouska echte aanwijzingen niet in de groep moet gooien maar in een spel als dit voor zichzelf moet houden. Sommige kandidaten vinden het vervelend dat ze zo dicht op elkaar zitten omdat dit de privacy niet echt bevordert.
DAG 5, Buenos Aires

De dag van de tangowedstrijd: Liz en Roderick zullen achter een scherm dansen zodat de jury niet ziet dat ze Nederlanders zijn. In afwachting van de wedstrijd vliegen de andere kandidaten vanuit Bariloche naar Buenos Aires. Tijdens hun vliegreis krijgen ze een boek dat de tango als onderwerp heeft: de kandidaten weten dat ze dit boek niet zomaar krijgen.
Liz en Roderick zijn een beetje nerveus voor de wedstrijd. Ze zetten allebei iets op hun neus om hun profiel anders te laten overkomen in de hoop dat de jury hen niet ontmaskert. Roderick zet voor de gelegenheid zelfs een pruik op. Ze zullen alles op alles zetten voor de vrijstelling. De andere zes kandidaten nemen plaats in de zaal waar de tangowedstrijd gehouden zal worden. Karel verwelkomt hen en zegt dat ze van de vijf dansparen die ze te zien zullen krijgen, moeten onthouden wat ze zien en misschien verdienen ze dan wel 2000 euro.
Milouska vindt het eerste danspaar niet echt ervaren overkomen maar de andere dansparen zorgen er opzettelijk voor dat ze wat stuntelig overkomen om Liz en Roderick te helpen. Na het eerste danspaar komt logischerwijze het tweede danspaar en dat zijn Liz en Roderick. Na hen volgen de laatste drie paren. Als alle dansduo’s geweest zijn, verkondigt Karel aan de andere kandidaten dat Liz en Roderick één danspaar van de vijf dansparen zijn. Als de groep hen kan ontmaskeren, dan verdient de groep 2000 euro voor de groepspot. Als Liz en Roderick de groep om de tuin hebben weten te leiden, dan verdienen ze elk een vrijstelling.
De groep gaat in eerste instantie overduidelijk voor het tweede paar maar dan sluipt de twijfel in het gesprek en na een hoop gediscussieer besluit de groep uiteindelijk voor het vierde stel te gaan.
Dit is echter fout en Liz en Roderick verdienen elk een vrijstelling: ze zijn enorm opgelucht. De reden waarom de groep begon te twijfelen, was dat paar twee overduidelijk was en zó duidelijk kan ‘Wie is … de Mol?’ toch niet zijn? Verkeerd gedacht dus. Geen geld en twee vrijstellingen, de Mol kan tevreden zijn.
Dan is het tijd voor alweer een executie. Jokers zijn nog altijd zeer handig en Peggy en Frédérique zien er wel iets in om jokers te jatten maar dat is een plan voor de toekomst. Eén voor één maken de kandidaten de test en dan volgt zoals altijd de gebruikelijke spanning voor de executie. Milouska? GROEN! Peggy? GROEN! Toine? GROEN! Frédérique? GROEN! Mary-Lou? GROEN! Richard? ROOD ...
Richard moet het spel verlaten. Hij baalt enorm want als hij niet zo fanatiek voor het vierde danspaar had gekozen, dan hadden Liz en Roderick de test ook moeten maken en had Richard een grotere kans gehad om in het spel te blijven. Maar, het zij zo. Benieuwd of de kandidaten volgende week het net rond de Mol een beetje kunnen sluiten ...