Verslag aflevering 4

Jokerjacht in een doolhof

Na het vertrek van Richard en het terug bij de groep komen van Roderick en Liz, bestaat de groep nog uit 7. Ze toasten op elkaar, maar het wantrouwen is er stiekempjes toch. Roderick beseft dat er moeilijk tussen de groep te komen is en ook Liz beseft dit. Maar ze geeft ook aan hier totaal geen zin in te hebben.
Karel haalt de groep naar buiten waar hij ze achter een aantal koffers neerzet. Ze moeten ieder een koffer kiezen en daarna 1 kandidaat. Dit gaat even mis, want de kandidaten vormen meteen koppels, maar het is de bedoeling dat er gewoon 1 iemand uitgekozen wordt. Dit wordt Toine.
De opdracht speelt zich af op de blauwe lijn van de metro in Buenos Aires: de primera junta. Op elk perron moet er iemand uitstappen en die moet wachten tot er iemand anders op komt dagen. Toine moet op het eerste metrostation uitstappen, waar hij Liz vindt. Ze moeten ieder hun koffer openmaken en vinden daarin een sticker met de naam van een stad. Er moet bepaald worden welke stad het verste van Buenos Aires af ligt en degene met die koffer moet door naar het volgende station.
Als vervolgens de koffer met de juiste plaatsnaam bij de finish komt, wint de groep 5000 euro. Is het een foute koffer, zal er 5000 euro afgetrokken worden van de pot.

Toine en Liz vinden respectievelijk Sydney en Quebec in hun koffer en aangezien Toine er zeker van is dat Quebec het verste weg ligt, reist Liz door naar metrostation 2, waar ze Peggy aantreft.
Peggy heeft Lissabon in haar koffer en samen met Liz besluit ze dat Lissabon verder van Buenos Aires af ligt dan Quebec. Dus Peggy reist door naar Frédérique op metrostation 3.
Daar moet beslist worden of Lissabon of Edinburgh het verste weg ligt en aangezien Peggy zeker is over Edinburgh, reist Frédérique door naar Milouska, op metrostation 4.
Milouska blijkt Darwin in haar koffer te hebben en ze weet zeker dat Darwin, in Oost-Australië verder weg ligt dan Edinburgh in Schotland. Dus Milouska is de volgende die verder reist.
Op metrostation 5 moet er beslist worden of Darwin of Kuta (op Bali) het verste ligt. Milouska weet zeker dat het Darwin is en daarom moet Mary-Lou met Kuta achterblijven op metrostation 5.
Roderick staat op metrostation 6 te wachten op wie er komt en dat is dus Milouska met Darwin. Roderick heeft Lisse en nu moet er bepaald worden wat er verder van Buenos Aires ligt: Nederland of Australië. Ze denken allebei Lisse en dus mag Roderick door naar de finish.
Helaas voor de kandidaten blijkt de stad die het verst van Buenos Aires ligt Kuta te zijn, op Bali en niet Lisse. Er gaat dus 5000 euro uit de pot waardoor er 6250 euro overblijft. Meteen hierop geeft Karel aan, dat het al tijd is om de test te spelen.
In de tussentijd vertellen Liz en Roderick dat Milouska hulp wilde van hen. Ze wilde informatie over hun eerste deel van de reis met de tangolessen en het verblijf in Buenos Aires. Hiervoor bood ze hun allebei een joker aan. Liz en Roderick willen wel weten of ze de joker dan ook echt krijgen en of Milouska de jokers terugverwacht. Milouska zegt, dat ze wel een IOU (I owe you) wil, maar niet meer om de jokers terug zal vragen. Hierop accepteren Liz en Roderick de joker, wat de rest van de groep erg achterdochtig en boos maakt.
Toine is de eerste die de test mag gaan spelen. Het vindt plaats in een oude fabriek waar een doolhof is gemaakt van gangen en deuren. Er zijn jokers te vinden en op sommige plaatsen ligt geld, maar om daar bij te komen moeten soms extra sleutels gevonden worden. Het is zaak om zo snel mogelijk je test te maken, maar de kooi waar de laptop in staat zit op slot en dus moet je zo snel mogelijk de testsleutel zien te vinden om bij de laptop te komen.
Toine gaat goed van start en vindt meteen 250 euro en 2 jokers. En al spoedig erna heeft hij ook de testsleutel te pakken. Met de lift gaat hij naar beneden en daar staat plotseling Richard in een kooi. Richard vertelt Toine dat hij 2 jokers kan pakken die op een tafeltje naast de kooi liggen, maar hij kan er ook voor kiezen om hem te bevrijden en dan een enveloppe te krijgen met mogelijk waardevolle informatie over de Mol. Toine denkt echter de jokers hard genoeg nodig te hebben en laat Richard in de kooi zitten.
Met 4 jokers schuift hij achter de laptop, maar hij besluit er maar 3 in te zetten. Na een tijdje twijfelen tussen Peggy, Frédérique en Liz, kiest hij toch voor Liz als Mol, omdat hij denkt dat Peggy en Frédérique té bang zijn om af te vallen en Liz het relaxt is.

De tweede die het doolhof in mag is Milouska. Ze heeft er veel moeite en kan moeilijk deuren ontdekken. Als ze bij een tafeltje aankomt met jokers en een bordje erbij met “pak 1 joker”, pakt ze 2 jokers en gaat dan verder. Ook de 2 jokers op het tafeltje bij Richard pakt ze mee en ze laat, evenals Toine, Richard in de kooi staan. Bij de test spreidt ze haar antwoorden tussen Toine en Mary-Lou en ze zet 4 jokers in.
Roderick is derde in het doolhof. Hij mist her en der wat zwaailichten en aanwijzingen, maar weet toch 2 jokers te veroveren. Als hij bij Richard aankomt, biecht hij op dat hij hem verdenkt als Mol, maar toch bevrijdt hij hem uit de kooi. Bij de test zet hij 3 jokers in en geeft aan dat hij Peggy het meeste verdenkt als Mol.
Als vierde mag Frédérique het doolhof in. Zij komt Richard niet meer tegen en staat dus niet meer voor de keuze van de jokers. Bij de test vertelt ze dat ze eerst voor Liz ging als Mol, maar dat ze nu overgeschakeld is naar Roderick, vanwege zijn opoffering op het vliegveld als partner van Liz.

Mary-Lou volgt op Frédérique en duikt als vijfde het doolhof in. Ze vindt Toine verdacht en Milouska érg verdacht. Juist daarom denkt ze dat Milouska níét de Mol is.
De zesde kandidaat voor het doolhof is Liz. Als Liz bij het tafeltje aankomt waar ze 1 joker mee mag nemen, twijfelt ze even of ze er niet meer meeneemt. Maar dat doet ze toch maar niet. Later weet ze nog een joker te vinden. Bij de test geeft ze aan dat ze Peggy, Toine en Milouska het meeste verdenkt.

Als laatste mag Peggy het doolhof in. Ze verdient 500 euro en 2 jokers en deze jokers zet ze bij de test meteen in. Ze vertelt dat ze Toine tot op heden het meeste verdacht heeft, maar dat ze Frédérique ook steeds meer gaat verdenken. Daarom spreidt ze haar antwoorden tussen deze 2.
Inmiddels is Peggy nog steeds druk bezig om jokers te stelen van Milouska. Milouska krijgt het door en confronteert de groep met haar openstaande tas. Liz begrijpt niet goed waarom Milouska de jokers niet zelf gebruikt.
Hoewel Milouska op haar hoede was, weet Peggy toch 1 joker te verduisteren van Milouska door hem in haar sok te laten glijden. Milouska roept de groep samen maar krijgt totaal geen medeleven. Frédérique lacht haar zelfs uit. Peggy wordt onmiddellijk verdacht door Milouska, maar doordat ze glashard ontkent, komt ze er onderuit.
Dan wacht ons alleen nog maar de uitslag van de test. Voor Karel bekend gaat maken wie er terug naar Nederland gaat, haalt hij Richard terug bij de groep. Iedereen is verbaasd, zeker als Karel de “waardevolle” envelop openmaakt en bekend maakt dat er door de vrijlating van Richard een vrijstelling in het spel komt. Énnnn, dat deze voor Richard zelf is!
Ook wordt de inhoud van de pot verteld. Nadat er bij de doolhofproef 2000 euro verdiend werd, staat deze op 8250 euro. In totaal zijn er 16 jokers meegenomen door de kandidaten en de tijden waren dramatisch!
Het enige wat ons nu nog rest, is de uitslag. Karel vraagt de kandidaten wie er het eerst zijn scherm wil zien en dat is Mary-Lou. Tot ieders verbazing is deze rood, maar zelf gaat ze er vrij nuchter mee om: “Het scheelt een hoop spanning.”
De 2 jokers die ze nog had, geeft ze aan Peggy. Karel snapt niet dat ze deze niet ingezet heeft bij de test, maar Mary-Lou geeft aan dat ze er 1 vergeten was. Helaas voor haar, anders had ze er misschien nog ingezeten ...