Verslag aflevering 5

Van een begraafplaats naar een sprookjesdorp

Dag 7 begint, voor de zeven overgebleven kandidaten, aan het ontbijt. Liz ontdekt een plattegrond van Buenos Aires en Peggy vindt als eerste geld onder haar servet, in totaal vinden de kandidaten 187 pesos. En er is een gedicht met de volgende tekst:

Dit is al uw kapitaal
Spendeer het niet meteen
(En ook niet te royaal)
En gebruik die mannen allemaal

Vind de zerk van al die helden
Van deze Argentijnse gelden
Onthoud wat cryptes u vermelden

Zo komen er zes rozen op uw pad
En een zevende, de echte schat
De clou waar u het hardst om bad
Op de bankbiljetten staan zes staatsmannen afgebeeld. Op hun graven kunnen de kandidaten een roos vinden. Omdat de zes mannen verspreid over de stad begraven liggen, verdelen de kandidaten zich in 3 groepjes van 2 en gaan op pad. Milouska blijft achter, als ‘spin in ’t web’. Via de telefoon staat ze met de groepjes in verbinding en kan ze, als centraalpunt, alles doorgeven.
Roderick en Peggy gaan op zoek naar het mausoleum van Manuel Delgrano, de ontwerper van de Argentijnse vlag. Daar vinden ze een roos en een stuk perkament, met daarop een gedeelte van een tekst. Roderick belt Milouska om de tekst door te geven. Vervolgens vraagt hij of zij nog iets nieuws heeft en, terwijl ze uitgebreid aan het vertellen slaat, gaat bij Roderick de telefoon vaag doen en hij hoort Milouska niet meer, die onverstoord doorpraat.
Richard en Liz gaan naar de Catedral Metropolitana, waar zich het graf van José de San Martin – een Argentijnse vrijheidsstrijder –  bevindt. Daar vinden ook zij een roos en een stuk tekst, onderdeel van de puzzel.

Toine en Frédérique gaan naar het kerkhof Recoleta, waar de overige vier van de zes graven te vinden zijn. Ook zij vinden de rozen en de stukken perkament, maar de rozen laten ze liggen.
Doordat alle kandidaten tekst hebben doorgebeld naar Milouska, ontstaat er een tweede gedicht:

Verbind nu op een plattegrond

De punten die u eerder vond

En verzeker dat u dan herkent
Dit nationale monument

P.S.

Dit werk moet nog voor tweeën klaar.
Ga snel op weg, ik wacht u daar.
Het verbinden van de punten gaat ze echter niet goed af en ze gaan op de gok naar de 67 meter hoge Obelisk, waar Karel inderdaad op ze staat te wachten met de zevende roos. Omdat Toine en Frédérique er nog niet zijn, besluit Milouska ze te bellen. Wat echter eerder met Roderick gebeurde, overkomt nu Toine ... hij hoort Milouska niet. Uiteindelijk komen ook Toine en Frédérique aan bij de rest van de groep, echter zonder de rozen, waardoor de opdracht is mislukt.
Van de 187 pesos zijn er nog 132 over, dit hadden ze – vermenigvuldigd met tien – aan euro’s kunnen winnen. Dan krijgt Milouska telefoon. Het is de mol ... met een boodschap: geef de jokers aan Toine.

De volgende dag gaan de kandidaten met de bus op weg naar Campanopolis, een soort sprookjesdorp in the middle of nowhere, met adembenemend mooie huizen, gebouwd in verschillende architectonische stijlen. De eigenaar is een rijke Argentijn, die met gebruikte materialen dit dorp liet bouwen. Alles is tot in detail uitgevoerd: pleinen met fonteinen, kerkjes, boerderijen en kastelen. Er hangt een magische sfeer doordat het onbewoond is.
Historisch gezien, staat de pot op een dieptepunt. En uitgerekend vandaag moeten de kandidaten kiezen tussen geld en veiligheid. Karel vraagt wie er nog jokers hebben. Richard, Roderick, Frédérique en Liz hebben geen jokers meer en mogen rond een tafel gaan staan. Iedereen mag slechts één keer pakken. Wat zij niet weten is dat Karel een bak vol jokers heeft. Hij legt er slechts één tegelijk neer en ze pakken te snel. Frédérique, Roderick en Richard weten op deze manier enkele jokers te winnen. Eentje valt er op de grond en Richard schuift deze naar Frédérique. Liz heeft als enige geen jokers en zij wordt afgezonderd van de groep. Er staat een kooi op het terrein, net zo één als waar Richard in de vorige aflevering inzat. Maar Liz wordt gematst ... zij mag ernaast staan.
De andere zes kandidaten worden verdeeld in 2 groepen en spelen tegen elkaar. Toine, Frédérique en Peggy tegen Milouska, Roderick en Richard. Toine en Roderick worden door hun groep uitgekozen om naar een ruimte met tv-schermen te gaan. Daarop hebben zij een overzicht van het hele dorp en de posities van de andere vier kandidaten, die worden gedropt in het dorp. Op hun borst en rug bevindt zich een gedeelte van een adres. Het team dat het eerst het adres van de tegenpartij weet te vinden, kan daar 10.000 euro verdienen.
Peggy draagt nummer 8 en Frédérique draagt P.M.H. Vrijenslaan. Milouska draagt Geert Hoeshof en Richard het bijbehorende nummer 17. Via een walkietalkie staan zij in contact met Toine en Roderick. Al vrij snel heeft Richard Frédérique gevonden en heeft daarmee het adres. Omdat het nummer nog ontbreekt gaan hij en Milouska alle huizen af in de P.M.H. Vrijenslaan en daarbij trapt Richard op de enveloppe met geld, die ergens op een trap ligt. Met het geld komen zij als eerste bij Karel.
Omdat Milouska, Roderick en Richard gewonnen hebben krijgen zij van Karel een voorstel. Voor 5000 euro mogen ze nogmaals het dorp in, op zoek naar een supervrijstelling. Deze is te gebruiken tot aflevering 7 en mag slechts één keer ingezet worden. Milouska voelt daar wel wat voor, zij heeft nog niet eerder een vrijstelling gehad, maar dit wekt ergernis op bij Roderick. En ook Richard vindt het risico en het bedrag te groot voor één persoon. Beiden willen dus geen tweede ronde. Liz wordt erbij geroepen en, samen met de andere groep, krijgt ook zij hetzelfde voorstel van Karel. Maar ook zij besluiten het aanbod af te slaan en zo wordt de pot verhoogd met 10.000 euro.
Het is tijd voor de test. Iedereen zet jokers in, behalve Liz, die niets heeft. Als ze daarna bij Karel komen voor de executie krijgen achtereenvolgens Peggy, Frédérique, Toine en Richard een groen scherm. Het vijfde scherm is voor Liz ... en deze is rood. Liz gaat naar huis.