Verslag aflevering 7

De mol geeft zich bloot

Dag 12 Salta
De overgebleven kandidaten keuvelen nog even over het vertrek van Richard. Volgens Roderick was Richard verkeerd bezig: hij was twijfel aan het zaaien onder de kandidaten en heeft daarbij anderen maar stom genoeg ook zichzelf op het verkeerde been gezet en moest daarom weg.

Op een plein in het centrum van Salta wordt de groep opgesplitst. Peggy en Roderick moeten bekend worden op het plein. Ze krijgen anderhalf uur de tijd om ervoor te zorgen dat er binnen drie minuten iemand op het plein is te vinden die hen herkent van een polaroid. Deze persoon moet hun namen correct uitspreken. Frédérique, Milouska en Toine moeten een polaroid van een “bekende” Argentijn maken. Deze moet zo bekend zijn dat minstens het halve plein hem of haar bij naam van de foto herkent.
Peggy en Roderick kiezen, naar eigen zeggen, voor de zogenaamde “campagnestrategie”: het persoonlijk benaderen van de mensen en uitleggen wie ze zijn om hen zo hun naam te laten onthouden. Helaas voor Roderick kunnen de meeste mensen zijn naam niet uitspreken. Maar niet getreurd, Rodrigo -sin o- (zonder o) lijkt wel aardig op Roderick. Op deze manier proberen ze de Argentijnen toch zijn naam te laten onthouden.

Het andere groepje, dat op zoek is naar een bekende Argentijn, probeert de lokale verkiezingsheld Santíago Godoy te spotten. Helaas, zoals vaak met politici, als je ze nodig hebt zijn ze nergens te vinden. Dus als alternatief gaan de kandidaten naar het plaatselijke voetbalstadion om een bekende speler op de foto te zetten. Helaas zijn de spelers net bezig met een partijtje voetbal en om “veiligheidsredenen” mogen ze (zelfs geen minuutje) gestoord worden.
Milouska komt op het lumineuze idee om de bloemenverkoper van het plein dan maar uit te roepen tot bekende Argentijn en Toine probeert vervolgens van deze kleine held een foto te nemen. Alleen klungelt hij zo met de camera dat de dames dit erg mollig vinden.
      
De groepjes zijn gelukkig net op tijd klaar met hun opdracht en van Karel moeten ze elkaars opdrachten gaan controleren. Peggy en Rodrick moeten dus binnen 3 minuten een Argentijn vinden die het bloemenjongetje herkent en zijn naam ook kent. Vrij snel komen ze erachter wie hij is en laten het bloemenjongetje (Nelson) zijn eigen naam zeggen. Opdracht geslaagd: 1500 euro erbij!
Frédérique, Milouska en Toine gaan op zoek naar iemand die de namen van Peggy en Roderick kan uitspreken. Verder dan “Peggy en Jorge” en “Peggy en Rodrigo” komen ze helaas niet. Opdracht mislukt en dus geen extra 1500 euro erbij in de pot.
’s Avonds zijn de kandidaten te gast op Finca Lesser (een paarden- en runderenfokkerij). Tijdens de barbecue wordt er gesnoept van coca bladeren.
Later die avond krijgen de kandidaten de mogelijkheid om de mol te zien. Eén voor één staan ze voor een kapelletje waarvan de deuren opengaan. Er is een silhouet van de mol te zien. Indien een kandidaat 5 vragen goed beantwoordt, krijgt hij of zij de mol helemaal te zien. De mol beoordeelt de antwoorden zelf door het luiden van een klok: één keer bellen is een juist antwoord, meerdere keren bellen is een fout antwoord. Verrassend genoeg ::) weet niemand de 5 vragen goed te beantwoorden en dus krijgt niemand de mol te zien.
Dag 13 Finca Lesser

Een nieuwe dag breekt aan en Karel wrijft het er nog even lekker in. De mol was bereid zich te vertonen, maar de kandidaten zijn gewoon te slecht voorbereid. En vandaag… nou kunnen ze hun lol op!
Drie gaucho’s gewapend met lasso’s gaan de strijd aan met de kandidaten. Op een veld liggen een aantal zadeltassen verspreid met daarin totaal 3000 euro. De bedoeling is om zoveel mogelijk tassen naar de finish te brengen. Eénmaal bij de finish gekomen, mag je niet meer terug. Door een lasso gevangen kandidaten staan letterlijk buitenspel tenzij ze verlost worden door een mede-kandidaat.  Binnen een kraal (omheining) op het speelveld is een kandidaat veilig. “Geen leuke dag voor mensen met bindingsangst” volgens Karel. Met “Vaya con Dios, mochachos” wenst hij de kandidaten succes.

Door de geweldige rijkunsten van de gaucho’s die daarbij erg doeltreffend zijn met hun lasso, door het warme weer en door veel nodeloos heen en weer gedraaf van de kandidaten weten alleen Toine met 3 tassen en Frédérique zonder tas (wat dus totaal geen zin heeft) de finish te bereiken. Dat betekent slechts 600 euro in de pot erbij wat het totaal in de pot brengt op 17.500 euro.
      
En dan is het weer tijd voor de test. Jokers zijn alleen nog tijdens deze test geldig, daarna niet meer. Peggy, de enige nog met een joker, wil deze eigenlijk bewaren voor de finale of deze, eerder van Milouska gestolen “sjekkel”, weer teruggeven aan de rechtmatige eigenaresse mocht ze eerder afvallen. Maar in dit geval besluit ze hem dan toch maar zelf te gebruiken.

Molverdenkingen tijdens de test:

Roderick verdenkt Peggy...
Peggy verdenkt Frédérique... (en een beetje Toine) en zet haar sjekkel in.
Frédérique verdenkt Roderick...
Milouska verdenkt nog steeds Toine...
Toine verdenkt Frédérique...
De executie begint. Eerst Peggy… groen. Daarna Milouska… groen. Dan Roderick… groen. Toine is de volgende. Maar hij wil niet. “Waarom eigenlijk niet?” vraagt Karel. “Een bepaald voorgevoel.” antwoordt Toine. Frédérique dan maar… groen. “Je mag als laatste, Toine” zegt Karel. “Graag!” antwoordt Toine licht sarcastisch. En uiteraard is het rode scherm voor hem. “Je hebt het linkerrijtje gehaald. Maar daar blijft het bij.” aldus Karel.