Verslag aflevering 8

Om stil van te worden ...

Na het vertrek van Toine fantaseren de kandidaten over de ideale finale. Voor Milouska zou dat met de drie vrouwen zijn. Roderick zit graag met Peggy en Frédérique bij de laatste drie. Frédérique hoopt dat Roderick of Milouska zal vertrekken, zodat ze zeker kan zijn van haar Mol.

De volgende dag in Purmamarca wordt Roderick voor een dilemma gesteld. Hij krijgt de keuze: je mag Nederland in, maar er nooit meer uit OF hij mag Nederland uit maar er nooit meer in. Roderick opteert voor de tweede keuze. Bij de vraag welke afvaller zijn plaats in mag nemen, antwoordt hij Toine. Hij gunt hem een tweede kans.
Op een terras ontvangen de kandidaten een enveloppe die hen informatie geeft over de volgende opdracht. Ze moeten twee teams samenstellen die onderling perfect in balans zijn. Roderick en Frédérique vormen een team, Peggy en Milouska het andere. Hun opdracht? Per fiets een berg beklimmen! Maar alvorens te beginnen vraagt Karel hen een getal onder de zeven te noemen. Onder invloed van Peggy gaan ze voor 5.
Ze fietsen naar de top van de berg in teams. Maar wie als eerste over de finish rijdt, wint een vrijstelling! Ze zullen 1 kilometer in hoogteverschil moeten overbruggen. Per meter hoogtewinst verdienen ze 5 euro, omdat ze getal 5 gekozen hadden. Bij elke wissel kan de opdracht beëindigd worden door de kandidaten in de laadbak. Zo kunnen ze voorkomen dat iemand de vrijstelling wint.
Roderick en Frédérique starten. Het verloopt vrij vlot voor haar. Na 90 meter hoogte, wisselen de teams. Milouska fietst echter erg traag en raakt achterop. Ze fietst in een zwaardere versnelling.
Er volgen nog een aantal wissels, waarbij Frédérique en Peggy de sterkste blijken te zijn. Er ontstaat een discussie over het traag fietsen van Milouska. Zij wil haar best doen en heeft niet het gevoel dat ze dat al gedaan heeft.
Uiteindelijk stopt ze en volgt een wissel en een discussie. Als Peggy en Milouska in de laadbak zitten, oppert Milouska om de opdracht vlak voor de finish stil te leggen, zodat niemand de vrijstelling heeft. Frédérique en Roderick zijn het gezeur meer dan beu, vooral omdat ze nog honderden meters van de finish vandaan zijn. Zij worstelen intussen met een harde wind die is komen opzetten. Ze wisselen, maar Milouska fietst niet meer mee. Het is nu enkel Peggy. In tegenstelling tot Roderick, is Frédérique ervan overtuigd dat ze de top zullen bereiken.
Ze zijn over de helft, maar de wind speelt hen parten. Bovendien wordt de lucht ijl en dit bemoeilijkt de ademhaling. Frédérique neemt het over van Peggy, maar het blijft hard waaien, dus volgen de wissels elkaar snel op. Peggy neemt het nu weer over, maar zij wordt bijna aangereden door een auto! Door de wind sloeg haar stuur om en kwam ze vlak voor een aanrijdende tegenligger terecht, die volop op de rem moest! Peggy komt er met de schrik vanaf en zet keihard door!
Roderick probeert de anderen te overtuigen het op te geven, vooral na het ongeluk dat bijna gebeurde. Ze moeten nog 300 meter in hoogte klimmen en Frédérique neemt het stuur over. Een krop in de keel zet zich op bij het bekijken van de volharding en de inzet van deze stoere dame! In haar eentje redt Frédérique het naar de top. Onder de indruk van haar geweldige prestatie besluiten de overige kandidaten om de opdracht niet stil te leggen en Frédérique de vrijstelling te gunnen. Ook Karel van de Graaf neemt zijn hoed er voor af. En ik doe graag hetzelfde. Deze opdracht is een geweldig eerbetoon aan het doorzettingsvermogen en de volharding van Frédérique. Ze wordt hiervoor niet alleen beloond met 5.000 euro voor de pot, maar wint ook haar plaats in de finale. Wel gefeliciteerd!!
De krop in de keel is nog maar amper verwerkt en de eventueel vochtige ogen net drooggewreven als we de dilemma’s en antwoorden van Frédérique te horen krijgen.
Haar dilemma: Al haar dromen komen uit, maar in ruil daarvoor moet ze al haar herinneringen inleveren.
Frédérique zegt nee. “Ik zou mijn herinneringen niet willen missen. Ik vind dat een heel kostbaar bezit. De ervaring en de bagage die ik heb. De mooie dromen die ik al bereikt heb.”
Karel vertelt haar dat ze dan ook de slechte herinneringen zal hebben. Frédérique: “Maar het leuke is dat als de tijd verder gaat, je de slechte herinneringen vergeet. Je onthoudt alleen de mooie dingen.”
Als ze gevraagd wordt aan welke afvaller ze haar plaats zou afstaan, kiest ze voor Richard.

Dag 15 in Purmamarca.
De kandidaten krijgen de kans om elkaars dagboeken te lezen. Daarvoor spelen ze eerst het spel “Kamertjes Verhuren”, waarbij telkens een muurtje rood gemaakt moet worden. De eerste die alle muren van een vakje weet rood te maken, krijgt de inhoud van het vakje. Dat is ofwel een bom, waarmee je uit de opdracht ligt, geld voor de pot, geld dat uit de pot gaat, extra leestijd en de moldagboeken van de kandidaten.
Hier volgt een lijst van de winst van de kandidaten:
-   Frédérique pakt het boekje van Roderick
-   Roderick kon voor de 1.000 euro gaan, maar doet dat niet
-   Peggy pakt dan de 1.000 euro voor de pot
-   Roderick pakt 5 minuten extra leestijd
-   Milouska ook
-   Roderick pakt het boekje van Peggy
-   Peggy pakt 5 minuten extra leestijd en haalt daarmee tegelijk 1.000 euro uit de pot!
-   Milouska pakt 1.000 euro uit de pot!
-   Frédérique pakt 1.000 euro voor de pot
-   Roderick pakt 5 minuten extra leestijd
-   Peggy pakt het boekje van Milouska en een bom en ligt dus uit de opdracht
-   Milouska pakt het boekje van Frédérique en 5 minuten extra leestijd.

Ze hebben geen geld verdiend aan de opdracht.
Peggy krijgt een aanbod: met ingang van morgen is ze erkend als beste balletdanseres van Nederland met een vaste aanstelling bij het Nederlands Ballet. Maar haar theatervrienden ziet ze nooit meer terug. Peggy weigert het aanbod, omdat ze met haar theater langer door kan gaan.
Haar plaats schenkt ze aan afvaller Chris.
De molboekjesopdracht blijkt een staartje te hebben. Ze moeten het lezen in een donkere kamer. Een medekandidaat moet aan een generator draaien en zo voor licht zorgen. Hiervoor zal onderhandeld moeten worden. Peggy en Frédérique gaan samen en Milouska en Roderick dus ook. Ze besluiten om 5 minuten lang stukken uit het dagboek voor te lezen terwijl de andere het licht laat branden.
Milouska leest eerst. Ze begint bij het begin van Frédériques molboekje en hierdoor leest ze allemaal verdachte zaken over kandidaten die al lang afgevallen zijn. Ze leest ook dat Frédérique geschreven heeft dat Milouska het spel dom speelt en voelt zich beledigd.
Frédérique vindt bijna niks bruikbaars in het boekje van Roderick.
Roderick verzint enkele lijstjes uit Peggy’s molboekje en liegt Milouska voor dat Peggy hem verdenkt om zo de verdenking op hem te krijgen.
Peggy begint vanachter in Milouska’s molboekje te lezen, maar ontdekt enkel een hoop details. Frédérique wil dat ze naar het begin gaat. Ze leest over de diefstal van de joker waarin Peggy beschuldigd wordt. Daarnaast leest ze ook dat Milouska de rest een hoop schreeuwers bij elkaar vond.
Ook Milouska krijgt haar dilemma. Ze mag Madonna interviewen, maar mag enkel 5 vragen stellen die door de platenmaatschappij al voorgekauwd zijn. Het zijn prutsvragen. Doet ze het niet, dan krijgt ze nooit een tweede kans. Milouska zou het doen, omdat het haar enige kans is om haar idool te interviewen.
Ze twijfelt tussen Liz en Geert bij de vraag welke afvaller ze haar plaats zou gunnen. Ze gaat uiteindelijk voor Geert, omdat het zo erg was om als eerste af te vallen.
Nu worden de kandidaten op de proef gesteld. Ze moeten inschatten wat de anderen geantwoord hebben op de dilemma’s. Per goed geraden antwoord, komt er 125 euro in de pot.
Frédériques dilemma wordt goed geraden. Ze zijn ervan overtuigd dat ze haar herinneringen wil behouden. Haar keuze voor Richard wordt echter niet geraden. Milouska denkt Liz, de andere twee denken Mary-Lou. Maar het is dus Richard.
Van Roderick worden beide dilemma’s goed geraden, ook al stelt Milouska aanvankelijk weer Liz voor bij de vraag over de afvaller.
Beide dilemma’s van Milouska worden niet juist geraden.
Peggy’s dilemma’s worden wél allebei correct geraden.
Ze winnen 625 euro. De pot bedraagt nu 23.125 euro.

In de test krijgen we de keuzes van Roderick en Peggy niet te horen, maar Milouska gaat voor Frédérique. Peggy voor een vrouw, vermoedelijk ook Frédérique.
Maar ze heeft het niet bij het rechte eind. Of wel, maar zit iedereen op de juiste Mol en heeft zij de minste vragen juist? Hoe dan ook, Peggy haalt net niet de finale ...