Verslag aflevering 9

De ontknoping laat nog even op zich wachten ...

De kandidaten zitten in de auto aantekeningen te maken in de mollenboekjes. Roderick vertelt dat hij slecht heeft geslapen nadat Peggy een rood scherm kreeg. Hij had Peggy namelijk als mol. Hij moet nu een keuze gaan maken tussen de twee overgebleven dames en dat hield hem de hele nacht wakker. Milouska vond de reactie van Roderick tijdens de executie erg raar. Ze vond dat hij zich teveel liet zien en ze denkt niet dat hij de mol is. Frédérique twijfelt nog. Ze vond de reactie van Milouska op haar groene scherm raar. De bus brengt hen naar één van de zoutmeren van Argentinië. Omdat het hoog in de bergen ligt is het meer verdampt en is het zout overgebleven.
Karel staat hen midden in het meer op te wachten. Hij wenst hen goedemorgen en vertelt dat de 250 euro die Roderick kon verdienen tijdens het diner bij de familie Gonzales Diaz verloren zijn gegaan omdat Peggy nu uit het spel ligt. Dan legt hij hen de laatste opdracht uit. De kandidaten moeten met een houten slee rode zoutblokken ophalen die in het meer zijn neergezet. Bij elk blok ligt een envelop met geld. Ze hebben één uur om geld te verzamelen en terug naar de finish te komen. Als ze het niet halen, dan kunnen ze fluiten naar het geld.
Ze gaan met de slee achter zich op weg en in het begin gaat het best soepel. De slee weegt nog niet veel en na 4 minuten lopen zijn ze bij het eerste blok. Roderick tilt het blok op de slee en Frédérique maakt de envelop open. Er zit 100 euro in. Op de voorkant van de envelop staat dat ze bij de volgende stapel 800 euro vinden.
Bij het tweede rode blok vinden ze inderdaad 800 euro en op de envelop staat dat belangrijke informatie over de mol te vinden is bij het volgende blok. Aangekomen bij blok drie lezen ze dat de molaanwijzing pas te vinden is bij blok 6. In de envelop zit geen geld en de slee wordt nu snel zwaarder.
Bij de volgende stapel vinden ze 250 euro. Nu moeten ze beslissen of ze nog één blok pakken of dat ze teruggaan. Uiteindelijk hakken ze de knoop door en ze beslissen dat ze nog één blok verder gaan. Daar vinden ze 200 euro én een envelop met ‘onomstotelijk bewijs over de mol’. De envelop mogen ze niet openmaken. Ze beslissen gezamenlijk dat ze teruggaan naar Karel.
Het is een zware tocht en de lucht is ijl op 3400 meter hoogte. Ze besluiten even op adem te komen bij elke stapel waar ze een blok hebben gehaald. Met nog een kleine vijftig seconden op de klok komen ze bij Karel aan. Karel constateert dat ze een bedrag van 1350 euro hebben gewonnen met deze opdracht. Het eindbedrag van de pot is 24.475 euro. Dat is het bedrag dat de winnaar mee naar huis neemt.
Dan is het tijd voor de molaanwijzing. Karel stelt een vraag: “Wie van alle kandidaten had een afwijkend gekleurde bloem tijdens het diner met de familie Gonzalez Dias.” Uiteindelijk geeft Roderick het goede antwoord: Richard.

Karel vertelt dat ze op de zoutvlakte blijven slapen.

Roderick loopt van de groep weg om de molaanwijzing te lezen. Zijn reactie daarop spreekt boekdelen: “Wat heeft díé goed gespeeld”.
Ze hebben heel de middag om bij te komen van de opdracht en dan gaan ze de tenten opzetten. De kandidaten krijgen hulp van een aantal Argentijnen.

In de biecht vertelt Milouska ons dat ze Roderick absoluut niet verdenkt. Ze denkt dat zijn verbazing na het vertrek van Peggy oprecht was.
Er steekt een storm op en de tenten moeten weer worden afgebroken. Van de twee auto’s van de productie wordt een bunker gemaakt waarachter de tenten kunnen worden opgezet. De tenten waaien zo niet weg. Roderick maakt voor iedereen een bord Spaghetti Bolognese en hij ziet de lol er wel van in. De volgende ochtend piept hij wel anders: hij heeft, net als Frédérique, heel erg slecht geslapen.
De kandidaten reizen per busje terug naar Salta en ze komen terecht in een paspoortcontrole. Maar de paspoorten van de kandidaten zijn in beslag genomen door de productie. Na overleg van de politie wordt besloten ze mee te nemen naar het politiebureau. Maar ze rijden naar het paleis van Justitie waar Karel hen geruststelt. Hij neemt hen mee naar een rechtbank waar ze worden geconfronteerd met fouten die ze de afgelopen weken gemaakt hebben.
De afgevallen kandidaten hebben ook hun oordeel gegeven waarom de overgebleven drie de mol zouden kunnen zijn.

Eerst is Frédérique aan de beurt. Peggy vond het verdacht dat ze bij de rozen-opdracht alle rozen had laten liggen terwijl dat juist de opdracht was. Toine vond dat Fréd echt aan het mollen was geslagen tijden de autorace opdracht.
Karel hoort haar uit en haalt een aantal punten aan, zo ook de opdracht met de mol in de kapel: ze noemde de naam Belgrano terwijl ze dat graf nog nooit had bezocht. Maar er zijn ook verklaringen afgelegd die dienen als ontlastend bewijs: Liz vindt dat Fréd de mol niet kan zijn omdat ze heel erg haar best doet, zichzelf is en loopt te genieten.
Dan is het voor Frédérique tijd voor de allerlaatste test: 40 vragen over de mol. Wie de meeste vragen goed heeft, wint het spel.
Tijdens haar test wordt het duidelijk dat ze vól op Milouska gaat. Het is voor haar dus alles of niets.

Milouska is als tweede aan de beurt. Richard doet zijn zegje over Milouska en hij vertelt dat hij het erg verdacht vond dat ze bij een badkamerspecialist een boekenkast was gaan zoeken.
Karel confronteert ook haar met een aantal potentiële molacties: zoals de opdracht ‘foto’s zoeken in boomtakken’, waarbij Milouska was vergeten haar bril op te zetten. Maar niet alleen bij die opdracht is het raak, ook bij het memory-spel was Milouska mollig bezig. Ze draaide direct 2 x – 1000 om. Milouska heeft echter ook een aantal vrijpleitingen door reeds afgevallen kandidaten: Toine vindt haar te zenuwachting tijdens testen en Chris vindt Milouska vooral zichzelf ‘spelen’.
Ook Milouska maakt de laatste test. Ze denkt dat Frédérique de mol is en ze denkt dat ze voordeel heeft ten opzichte van Roderick, omdat Roderick de eerste dagen niet in de groep was.

Als laatste is Roderick aan de beurt. Peggy verdenkt Roderick omdat hij zo weinig in zijn mollenboekje heeft geschreven. Karel wil het echter ergens anders over hebben. Hij doelt op de zonnebril, die eerder in de serie ‘mollenbril’ werd genoemd door Frédérique. Ook confronteert hij Roderick met zijn grote fout tijdens de opdracht in de metro maar Roderick redt zich er goed uit. Liz verdenkt Roderick niet, maar dat baseert ze op haar intuïtie.
Roderick begint aan de test. Het is voor ons, als kijker, niet duidelijk wie hij verdenkt. Logisch... hij weet, of denkt te weten, wie de mol is door de aanwijzing die hij eerder deze aflevering gekregen heeft.

Dan vervolgt Karel de rechtzitting: hij gaat de uitslag bepalen... “Over 7 dagen...”

In het “volgende week”-filmpje zien we dat elke kandidaat zijn of haar oordeel nog 1 keer geeft. Wie is de Mol?

We zien het...volgende week.