Column

Duo aetatis hebdomadorum

De zevende serie van Wie is de Mol is al bijna ten einde. Nog even en we weten alles. Alles wat de mol heeft gedaan, wie er heeft gewonnen en wie er heeft verloren. Waar het geld naartoe zal gaan, en natuurlijk alle reacties van de medekandidaten. En natuurlijk de reacties van de mensen thuis, wij, het publiek. We zullen natuurlijk met verbazing achter onze tv zitten als we er achter komen wie de mol is. Ten minste, dit gebeurde de afgelopen jaren in ieder geval wel...
In alle seizoenen is het klaarblijkelijk nooit gelukt om de ´rode-draadhint’ Ontdekt. Dit omdat ze gewoon erg goed verstopt waren. “De mol heeft nooit een andere kleur gehad” was ook voor Roderick een lastige opgave. Hij had geluk dat Milouska gekleurd was en voor haar ging, anders had Roderick misschien niet eens dichtbij Frederique gezeten. In serie 5 was er een gevaarlijk makkelijke hint die vreemd genoeg niemand heeft ontdekt. Het eerste nummer van het album waar de muzikale hint vandaan kwam was “Yvonne is the one”. Waarom zien wij dit soort dingen niet? Wanneer gaan onze ogen op een normale manier open en gaan we niet op karel als mol zitten of sterker nog: Twee mollen in het spel?
En dan toch, in seizoen 7 krijgen we het voor elkaar om de hint te vinden. Inge’s handgebaren zijn overduidelijk en in deze column zal ik er dus ook gewoon van uitgaan dat zij de mol is. Twee weken lang zijn we allemaal door het dolle heen dat we de hint hebben gevonden. Wat zijn we goed, wat zijn we geweldig, wat zijn we trots!!! Maar moet je wel zo trots zijn?
Want na die twee weken beginnen mensen te spreken over een anti-climax. Wat vervelend dat de hint is gevonden. En laten we eerlijk zijn, de hint was overduidelijk. Ik heb nog nooit zo iemand zien staan als Inge bij aflevering 8. Ze maakt hier de O. De hint was gewoon TE overduidelijk. Is dit expres gedaan om het iets makkelijker voor ons, de hysterische fans die zoeken naar alsmaar meer? Of was het gewoon anders gegaan dan gapland? Had Inge de handgebaren eigenlijk op een andere manier moeten maken? Of had er gewoon een andere hint moeten zijn? Dit zijn vragen waarop je het antwoord alleen maar van insiders kan krijgen. Ik vind het belangrijk dat dit dus ook gaat gebeuren.
Ik had het eigenlijk veel leuker gevonden als ik bij aflevering 10 als een dol hondje op het puntje van mijn stoel ga zitten bij de ontknoping van weer een onwijs mooi en geweldig seizoen van Wie is de Mol. Maar dat zal het dit jaar niet worden. Of in ieder geval veel minder. Maar eigenlijk is het toch wel heel erg dubbelzinnig, niet? We zijn met zijn allen zo op zoek naar de hints, de antwoorden en de mol, dat we vergeten dat we misschien het antwoord helemaal niet vroegtijdig willen weten. Sta hier voorde grap is bij stil. Ik zeg niet dat iedereen deze mening heeft, maar opvallend vind ik het wel bij veel mensen. En zeker toen ik de L zag in aflevering 9 wist ik dat de ontknoping een stuk minder leuk ging worden. Vervelend? Die mening laat ik aan jou over. Maar denk er eens over na...

Hoe dan ook, we horen alles in duo aetatis hebdomadorum. Ik wens jullie allen een fijne en toch verrassende ontknoping.
Wil je reageren op deze column? Dat kan op het forum!