Column

Als wie is de mol je leven is...

Af en toe wordt er ineens een tipje van de sluier opgelicht van wat de Mol in mensenlevens aan kan richten.
Als voorbeeld nemen we een nietszeggende, regenachtige zondagmorgen ergens in februari...
Na een slapeloze nacht, ga je vol goede moed naar een plek waarvan je niet eens weet waarom je er heen gaat, met mensen die je ternauwennood kent, met een chauffeur waarvan je niet eens weet of 'ie ooit eerder een auto van binnen heeft gezien.
Na een complete analyse van het forum en je mede-forummers, arriveer je na een half uur gehots en geklots in een te volle auto op een plek waarvan niemand weet wat er gaat gebeuren, ergens in een verlaten oord in hartje Nederland.
Dapper de regenstormen trotserend, strompel je een verlaten hockey kantine binnen, schichtig om je heen kijkend, speurend naar opvallende dingen.
Een videoscherm! Een vrouw achter de bar! Een glas heineken op de bar! Een snoeppapiertje op de grond!
Nauwkeurig en op je hoede bestudeer je alles om je heen, tot je een aanwijzing ontdekt.... de scheidsrechter buiten heeft een geel pakje aan. Dat met een hint zijn!
Voorzichtig benader je de mensen om je heen en fluister je hen je conclusie in. Nog even kijken of er molshopen op het speelveld liggen, maar helaas.
Nog steeds is er geen mol te bekennen, maar wellicht heeft de barvrouw een aanwijzing.
Grondig lettend op haar kleur blouse en de hoeveelheid vullingen in haar kiezen, stap je op haar af en vraag je of je hier goed zit.
De vrouw kijkt verbaasd en lacht wat mysterieus, en verteld vervolgens dat ze geen idee heeft waar je het over hebt. Zie je wel! Ze liegt dat ze barst, want niets is wat het lijkt.
Tevreden voeg je je weer bij de andere mensen en wacht op wat er komen gaat. En wat er komen gaat. En wat er komen gaat. En wat er...
komen gaat?
AAAAAAAHHHH! EEN EEEEEEEEEEES EEEEEEEEM EEEEEEEEEES!
Volg de tuk tuk?!  Als een volslagen idioot ren je achter de massa aan naar buiten, bijna een cameraploeg verpletterend die nog net op tijd weg kan duiken.
Voor een interview heb je geen tijd, want de tuk tuk moet gevolgd worden!
Wr is die tuk tuk? De massa idioten is bijna niet meer te houden en afgebeten nagels vliegen in het rond.
Ho.. daar!!!!
Als een kudde op hol geslagen olifanten komt de massa in beweging, rennend en gillend door de plassen met voorop een autootje uit Verweggistan en omstreken. Karel trapt nog eens lekker op de gaspedaal en hier er daar stort een molfan ter gronde.
Na 40 km vol oerkreten en gehijg staat diezelfde filmploeg bij de ingang van een kartbaan, en kan wederom net op het nippertje de kudde op hol geslagen olifanten ontwijken.
Proppen, duwen, slaan, schoppen, naar binnen wil je! En eenmaal binnen.... waan je je in een paradijs op aard.
5 kandidaten, zittend in een rij.... snakkend naar adem en naar een vleug wie is de mol, plof je neer op een stoel.
n snelle blik op je schoenen verteld je genoeg, die plassen onderweg hebben je gezondheid, en zeker je schoenen, geen goed gedaan.
De Groote Heer der Wie is de Mol kondigt een persconferentie aan. Onmiddelijk gaat je hartslag van 80 naar 160, en een vragenvuur rolt uit je mond.
Waarom heeft Karel een grijs pak aan? Waarom kauwt Inge kauwgom tijdens aflevering 3? Waarom gaf Eva Alex een knuffel? Hoe duur was het abseilen? Hoeveel lagen verf had het hout uit de kisten opdracht? Waarom ligt er in aflevering 1 een bananenschil op de grond?
Helaas kan op de helft van de vragen wegens geheimhoudingsplicht geen antwoord gegeven worden.
Na de persconferentie proberen de kandidaten angstig weg te vluchten, maar ze worden al gauw verpletterd door de massa. Compleet verblind door alle foto flitsen probeer je nog een glimp op te vangen van Karel, die druk in gevecht is met een mede-mol fan wegens een meningsverschilletje.
Als Dick en Paul eindelijk los gekomen zijn duiken ze uit wanhoop snel een kart in en vluchtten weg.
Helaas, drie andere mol fans hebben ze gezien en beginnen een inhaalpoging.  Paul vlucht weg, maar arme Dick kan al die jonge mensen niet bij houden. Compleet verpletterd door die mol idioten staakt hij zijn poging om te vluchten en wordt finaal ingemaakt.
Hoe het verder af is gelopen zullen we nooit weten.
Maar n ding is zeker; het leven van een ware Mol fan gaat lang niet altijd over molshopen...
Wil je reageren op deze column? Dat kan op het forum!