Column

De stille (vennoot) mol

Wie Is De Mol in Thailand nadert het eind. We zijn hier en daar onthuts over enkele dingen, of de WIDM redactie zich nu wel of niet aan het format hield, kandidaten die de gedoodverfde mol, dan wel winnaar waren en voortijdig het spel moesten verlaten. Maar dat was nog niet alles. Neen, in 1 opzicht staat WIDM Thailand volledig los van de voorgaande reeksen.

Wie Is De Mol Thailand heeft het voor zeven afleveringen lang zonder mol kunnen stellen. Alsof de echte mol zich ging opstellen als een stille vennoot binnen een commanditaire vennootschap. Het was immers toch niet nodig, men neme een HuppelhŁpsch en daarmee is de kous eraf voor de mol. Eigenlijk hť, moet de mol zich  schamen om het simpele feit dat het kandidate Nadja was die de meeste mollenstreken geleverd heeft.

Maar voor hetzelfde geld, moeten wij, WIDM kijkers, de mol van WIDM Thailand juist complimenteren. Voor het eerst in de geschiedenis der Nederlandse WIDM reeksen opereert de mol heel subtiel, heel stiekem. Stilletjes laat de mol alles in werking stellen. Er mag zeker wel een bedankje gegeven worden aan vrouwe HŁpscher die daarvoor min of meer gezorgd heeft. Zonder haar had de mol vast en zeker, voor onze Zuiderburen, zeker en vast het moeilijker gehad.

WIDM Thailand is wat mij betreft een rare eend in de bijt. Hij wijkt af van alle tradities/gewoontes/normen, ik noem veiling, abseil-opdracht mislukt wegens weigering van kandidaten en het laagste bedrag in de pot ooit. Steevast moeten twee kandidaten achter elkaar het veld ruimen die op eenzelfde kandidaat gestemd hebben als zijnde mol. Niets is wat het lijkt. Ja, dat blijkt maar weer. Er valt gewoonweg geen touw aan vast te knopen.

Mede door hoe alles verlopen is binnen deze reeks ga ik WIDM Thailand uitroepen als de leukste reeks der Nederlandse WIDM reeksen. Voor ons kijker is niets zeker  (niets is wat het lijkt, die lift-opdracht bijvoorbeeld. Kan je er nu wel of niet vanuit gaan dat je daarmee kandidaten kan doorstrepen als mol?) want de montage is het brein achter de manipulatie. Of moet ik zeggen: paranoÔde?.

Langzamerhand word je dat wel als WIDM kijker die lekker fanatiek een theorie probeert te bedenken. Die dan terug te koppelen valt aan de gedragingen van een bepaalde kandidaat. Want waar kan je van op aan? Het is weer eens een reeks zoals vroegah. Ookal deed de montage je doen geloven dat het eenzelfde reeks zou worden als WIDM AustraliŽ 2005 en WIDM ArgentiniŽ.

En de mol? De mol lacht in haar vuistje (het is nu toch 75% zowat zeker dat de mol een vrouw is) De mol glipt mooi overal tussendoor en gebruikt de kansen die ze krijgt zeer goed. De kijker blijft ondertussen in het ongewisse en gaat bij zichzelf te rade wat uiteindelijk kan lijden tot paranoÔde. En dat, dames en heren, noemt men nu een geslaagde WIDM reeks!
Wil je reageren op deze column? Dat kan op het forum!