Karel van de Graaf

Biografie

Hij wordt geboren als Karel van de Graaf op 4 december 1950 in Rotterdam: groeit op in een klassiek arbeidersmilieu in Hoek van Holland. Vader werkt op een scheepswerf en moeder maakt schoon bij een arts. Karel is enig kind.
Opleiding: hij bezoekt verschillende middelbare scholen (hbs en havo), maar voltooit slechts de MULO-opleiding. Op elfjarige leeftijd weet Karel dat hij later journalist wil worden. In november 1962 organiseert hij op twaalfjarige leeftijd in Hoek van Holland de plaatselijke Open het Dorp-manifestatie en haalt daarmee, met foto, de lokale kranten.
Nadat Karel op zeventienjarige leeftijd van huis is gelopen en regelmatig in een jongerencentrum slaapt, komt hij via een jongerenmedewerker in contact met de AVRO. Karel krijgt een baantje aangeboden bij “Stuif-es-in”.
Nog geen jaar later is Van de Graaf eindredacteur van de jeugdomroep ‘Minjon’ en in vaste dienst van de AVRO. Hij werkt daarna mee aan verschillende programma’s. In oktober 1984 gaat hij naar de televisie en krijgt er het praatprogramma “Karel”. Later wordt hij ook presentator van “AVRO’s Televizier” en vervolgens vaste presentator van “Netwerk”.
Karel woont samen met Adrianne van Rheenen en heeft twee zoons: Reimer en Bardo.

Karel over WieIsDeMol

Karel Van de Graaf vond het geweldig om 'Wie is de mol?' te maken. "Ik heb nooit, werkelijk nooit, kunnen bedenken wat een onvoorstelbaar ingewikkelde klus dát is."

Journalist/Programmamaker/Presentator/Acteur

Karel van de Graaf ziet het als een uitdaging om ingewikkelde zaken in eenvoudige beelden en taal aan kijkers door te geven. Hij beweert dat in hem een ‘oude schoolmeester’ zit. Karel van de Graaf is in feite een autodidact en een zondagskind. Ondanks een matige opleiding weet hij het ver te schoppen in Hilversum al knaagt soms wel dat gebrek aan een universitaire opleiding. Maar hij is een echte doorzetter, nieuwsgierig en wil precies weten hoe alles in elkaar zit.
Karel vindt het heerlijk, dat hij door zijn vak met zoveel uiteenlopende mensen in contact komt. Van kardinaal Simonis (waarmee hij ruzie maakt) tot Bouterse-aanhangers (die schoten lossen tijdens de uitzending). Karel is al meer dan dertig jaar een bekend AVRO-gezicht. Wanneer Joop van de Ende hem in 1989 graag bij TV-10 wil inlijven, doet de AVRO hem een tegenbod en Van de Graaf blijft behouden voor de publieke omroep. In de loop der jaren maakt de brildragende Van de Graaf ook fysiek een metamorfose door. Van een beatnik met lang haar en een vlasbaardje uit begin jaren zeventig naar de gladgeschoren en kale presentator van nu.

Een greep uit zijn loopbaan

1969 – 1979
Vanaf 1969 werkzaam bij het jeugdprogramma “Stuif-es-in”, waar hij consumptiebonnen uitdeelt aan de deelnemers van het programma.
Hij wordt gevraagd eindredacteur te worden van ‘Minjon’, de jeugdomroep van de AVRO. In 1969 treedt Karel in dienst bij de AVRO-radio: werkt mee aan “Mikadoo” en schoolradio-uitzendingen.
In dat zelfde jaar is hij ook voor het eerst te zien op televisie in “AVRO’s Televizier”, waar hij tijdens een discussie zijn mening mag geven als radiomedewerker.
1980 – 1990
Voor zijn radiowerk ontvangt Karel van de Graaf in 1981 de Zilveren Reiss Microfoon: het “Journaal” laat de prijsuitreiking zien. In 1982 presenteert Van de Graaf samen met Jan Steenman op Hilversum 3 het popmuziekprogramma “Vol gas”.
“Een paard in de hand” is een zevendelige televisieserie waarin de journalist Wout (gespeeld door Karel van de Graaf) tegen zijn zin opdracht krijgt om een serie te schrijven over de paardensport. Ook is Van de Graaf als presentator (en als commentator vooral te horen) te zien in “AVRO’s fietscross”.
Karel wordt gevraagd voor een wekelijks praatprogramma, dat “Karel” zal gaan heten. Het programma komt moeizaam op gang. Na negen afleveringen denkt men er hard over om “Karel” van het scherm te halen. Maar dan is op 3 december 1984 de vechtpartij tussen voor- en tegenstanders van het regime Bouterse in “Karel”. Tijdens de rechtstreekse uitzending worden er twee schoten gelost in de studio. Het schietincident wordt in vierenvijftig landen uitgezonden en de presentator van een Argentijns nieuwsprogramma kondigt het onderwerp geheel in stijl van onder zijn bureau aan. De AVRO-leiding besluit met het programma door te gaan.
Vanaf 1986 is Van de Graaf regelmatig presentator van de actualiteitenrubriek “AVRO’s Televizier”. Karel presenteert in 1987 “Morgen gebeurt het”, een themaprogramma dat handelt over de invloed van huidige technologische innovaties op het dagelijks leven.
1990 – heden
Wanneer in januari 1991 de Golfoorlog uitbreekt, is Van de Graaf namens de AVRO de man die meewerkt aan de gezamenlijke uitzendingen in “Oorlog in de Golf”.
Wanneer het parlement de nieuwe vergaderzaal in gebruik neemt, brengt Karel vanuit de oude zaal met de groene bankjes het programma “Afscheid van de Tweede Kamer”.
Een speciale uitzending van Van de Graaf is “Karel in Berlijn” over vóór en na de val van De Muur.
Jarenlang stelt De Graaf de wekelijkse vragen in “Gesprek met de minister-president” (NOS)
Karel van de Graaf is van 1996 tot heden de vaste AVRO-presentator van “Netwerk”.

Prijzen en onderscheidingen

  • De Zilveren Reiss Microfoon (1981).

Karel als acteur

  • Gedurende enkele jaren is hij discjockey bij de drive-inshows van “Top Pop”.
  • Maakt samen met regisseur Rob Herzet een tv-film over het korps Commandotroepen  (1972).
  • Speelt de rol van politieman in ‘Dr. Glas’(1979).
  • Speelt zichzelf in een aflevering van de dramaserie “Diamant”.
  • Speelt de rol van Wouter in de zevendelige serie ‘Een paard in de hand’ (1984).