Verslag

Laagvliegers op hoog niveau

Sander is exit. Maar het spel in Bangkok gaat verder. Met nu nog maar 9 kandidaten kan er wederom geld verdient worden gaan voor de pot. Maar ongetwijfeld heeft de mol andere plannen. Want in de eerste aflevering zijn er behoorlijk wat streken geleverd. Eens kijken of de kandidaten deze aflevering meer geld kunnen verdienen.

In de eerste opdracht wordt de groep in 4-en gesplitst. Nadja, Eva en Dick bemannen een controlroom. Vanuit deze post moeten ze 3 duo’s naar Thaise letters leiden, die over de gehele stad hangen verspreid. Deze letters vormen samen een zin. Met kaarten en een computer kan de commandopost de 3 duo’s naar de letters sturen. Om de letters te vinden, moeten de kandidaten gebruik maken van verschillende vervoersmiddelen, maar elk vervoersmiddel mag maar één keer worden gebruikt. De kandidaten hebben anderhalf uur de tijd om de zin te ontleden. Als dat lukt, verdient de groep €3000,- voor de pot.
Terwijl de duo’s zich afvragen wat ze moeten doen, stort de controlroom zich op de kaarten. Alex en Inge krijgen als eerste van Eva uitleg over het spel. Maar ze vergeet Alex de tijdslimiet te vermelden. Ook aan de uitleg aan Menno en Renate schort een hoop. Nadja probeert Paul en Liesbeth te bellen, maar haar telefoon doet het niet. Onderussen probeert Dick op de kaart de locaties van de duo’s te achterhalen, maar hij kan helemaal niet kaart lezen. Maar aangezien de dames de telefoons hebben, moet hij wat.

De duo’s gaan op weg naar hun eerste locatie. Liesbeth en Paul duiken een taxi in. Ze moeten naar een school. Maar ze vertrouwen het niet. Menno en Renate zijn nog op weg naar hun eerste locatie, als Nadja hun de tweede locatie wil doorgeven. Nadja schreeuwt en lacht en Menno snapt er niks van. Hij vertrouwt het voor geen cent, en schrijft maar wat op. Alex en Inge filosoferen ondertussen hoe de mol dit spel zou opstellen. En ondertussen komt de angst van Liesbeth en Paul uit: ze zitten totaal verkeerd.
Alle teams dwalen door de stad. De beschrijving van hun locatie lijkt in de verste verte niet op wat er is gezegd door Eva, Dick en met name Nadja. Liesbeth en Paul gaan op zoek naar een postbus met blauwe vlakken. En dan zien Menno en Renate opeens iets wat lijkt op Thaise letters. Ze tekenen de letters na op papier en nemen dat mee. Inge en Alex stappen in een taxi, met een chauffeur die geen Engels spreekt. Deze belt vervolgens een vriend voor Alex, omdat deze wel Engels spreekt. Inge krijgt de slappe lach als vervolgens Alex’ telefoon afgaat. Nog meer onnodig tijdsverlies.

Menno en Renate komen aan bij een tempel. Ze zoeken een rode poort. Geen enkele Thai komt het bekend voor. Ze zitten totaal verkeerd. Dan stuiten gelukkig Liesbeth en Paul plots op een Thaise letter. Voor wat het waard is, want de tijd is zo goed als om. Als de duo’s in de controlroom aankomen, realiseren zij zich dat opdracht falikant mislukt is. De Thaise zin wordt niet ontleed. De betekenis is: “Schudt Karel de hand.” Er wordt niks verdient voor de pot. Morgen een nieuwe kans.
De duo’s filosoferen waar het fout is gegaan. Vooral de controlroom ligt onder vuur. De aanwijzingen waren onduidelijk en klopten totaal niet. Eva concludeert dat de mol in de controlroom gezeten moet hebben, want er is zoveel misgegaan. Dan blijven er voor haar niet veel verdachten over.

De volgende ochtend gaan de kandidaten naar het Baiyoke Sky Hotel. Dit hotel is met 300 meter de hoogste toren van Thailand. In een glazen lift schieten de kandidaten omhoog. Sommige kandidaten genieten, andere kandidaten vrezen wat er komen gaat. Want als je boven staat, moet je ook weer omlaag... "Wie hoog stijgt, zal diep dalen."

Er kan met de nieuwe opdracht €2500,- worden verdient. In totaal moeten vijf vrijwilligers over de rand en naar beneden tokkelen. Na overleg besluiten Dick, Nadja, Inge, Menno en Liesbeth te gaan. Voor €2500,- over de rand van het hoogste gebouw van Thailand.
Dick is de eerste die gaat. Het blijkt nog een hele klus. Maar dan gaat hij langzaam naar beneden. Sommige kandidaten kijken facinerend toe, anderen worden al misselijk van het idee. Dick komt enthousiast beneden. Een geweldige ervaring. Dan komt hij Karel tegen. Karel legt Dick een dilemma voor. Hij kan €10.000,- verdienen, als hij de andere 4 kandidaten ook overhaalt om naar beneden te gaan. Als hem dit niet lukt, wordt er niets verdiend. Echter kan hij ook op safe spelen, het zo laten en voor €2500,- gaan. Dick twijfelt niet lang. Hij is er zeker van dat Alex niet gaat, hij laat het zo.

Nadja gaat ondertussen genieten naar beneden. En ook zij krijgt hetzelfde aanbod van Karel. Zij twijfelt echter langer. Maar ook zij besluit het niet te doen. Ze denkt niet dat Paul en Alex het doen. Inge gaat als derde naar beneden. Ze heeft enorme hoogtevrees, maar besluit toch haar angst te overwinnen. Ze is er geëmotioneerd van. Ook zij krijgt het aanbod. Ook zij twijfelt over Alex. Maar volgens Inge moet Alex om zich te bewijzen ("Hij heeft ons al zoveel geld gekost.") het doen. Ze aanvaard het aanbod. Dit tot grote verbazing van Dick en Nadja. Volgens Dick gaat Alex nooit te nimmer over die rand.
Menno is de vierde man. Voor iemand die Jules Unlimited heeft gepresenteerd is het geen probleem. Als Liesbeth als laatste naar beneden gaat, filosoferen de kandidaten boven wat er nu gaat gebeuren. Paul is er van overtuigd dat het nog niet is afgelopen. Er zit er nog een addertje onder het gras. De rest knikt instemmend. Maar wat zal het zijn? Menno is verbaasd als hij hoort wat voor aanbod Inge heeft aanvaard. Hij is er van overtuigd dat Alex niet gaat.

De 5 dalers komen enthousiast terug naar boven. En dan vertelt Inge wat het plan is. Alex’ maag draait drie keer om. Maar Paul twijfelt niet. Hij gaat. Eva twijfelt, maar als ze de enige is die niet gaat, gaat ze. Maar Alex wil niet en ook Renate twijfelt hevig. Menno probeert de moed erin te houden. Ze moeten geld verdienen. Het is alles of niets.
Dan gaat Paul naar beneden. Hij blijft tegen zichzelf praten dat het mooi is, en dat Alex het ook zou kunnen. De rest van de groep kijkt enthousiast toe. Ondertussen wordt wederom een poging ondernomen Alex’ en co over te halen te gaan. Het is niet eng, je kijkt niet over de rand en je kan hooguit last krijgen van brandende handen als je te snel gaat. Renate heeft geen zin het onder druk te doen. En dan besluit Eva te gaan. Knop om en gaan.

Paul en Eva worden als helden onthaalt. Maar dan Alex en Renate. Ze durven echt niet. Renate moet er van huilen. Dan vindt Karel het mooi geweest. Het is nu of nooit. En beiden zeggen nee. Het is gedaan met €10.000,-. De groep heeft helemaal niets verdiend. En die avond moet er nog iemand naar huis. Als de groep op weg is naar te test, denkt de groep over de gebeurtenissen. Met name de tranen van Renate doet de kandidaten twijfelen. Zijn het mollentranen?

De test is gemaakt. De groep verzamelt zich om de uitslag te bekijken. Karel vertelt ze dat nog nooit een groep het zo slecht heeft gedaan. Maar dan moet er toch iemand naar huis. Eva mag als eerste en krijgt een groen scherm. Alex is de volgende ... groen. Renate ... groen. Paul ... groen. Liesbeth ... rood. Liesbeth is tweede afvaller. De groep is er stil van. Ze hadden het niet verwacht. En Liesbeth evenmin. Maar toch is het zo. Liesbeth moet naar huis. Het vliegtuig wacht...