Verslag

"Iemand mijn molboekje gezien?"

Na de mislukte opdacht door de straten van Bangkok, de abseilopdracht en het rode scherm van Liesbeth, staan de kandidaten weer met beide benen op de grond. Er is de afgelopen twee dagen te weinig gedaan om de pot echt te spekken, en aan het begin van aflevering 3 staat die op € 4.300,-.

Na de abseilopdracht, waar de kandidaten nog vol van zitten, mogen de kandidaten even relaxen op een schip. Ze krijgen lekkere drankjes en hebben onderonsjes met elkaar. Ze praten na over de afgelopen dagen, en er ontstaat zowaar een kleine ruzie tussen Alex en Dick. Alex vindt dat Dick weinig cynisch te zeggen heeft, Dick beschuldigd Alex er op zijn beurt van dat hij de afgelopen dagen € 12.500,- heeft verspeeld in twee afleveringen. Boos gaan de twee uit elkaar.
Dan is het tijd voor opdracht 1. De kandidaten varen naar een tempelcomplex van Budha. In het midden van het complex staat een grote toren, en in die toren staat het beeld van Budha. De kandidaten moeten een route volgen, die ze van te voren niet weten. Eén voor één betreden de kandidaten het gebied. Onderweg kunnen de kandidaten maximaal € 3000,- vinden, dat kan worden gecashed door degene die de toren uiteindelijk beklimt. Ook komen de kandidaten jokers tegen, die mogen ze aannemen. Het geld en de jokers wordt aangeboden door een Taise bewaker van de tempel. Dezelfde bewaker kan het ook hen ‘stoppen’. Dat doet hij zodra door de kandidaat de verkeerde weg is ingeslagen. Als kandidaten een doodlopend pad inslaan, liggen ze automatisch uit het spel.
Eva begint en nadat ze het mannetje in het blauw dat recht voor haar staat heeft uitgebreid beschreven, krijgt ze van hetzelfde mannetje direct een stopteken. Dat houd in dat ze direct uit het spel ligt, en de volgende op rij dus vooral níet rechtdoor moet gaan.
Nadja is die volgende.. ook zij begint bij het begin. Door wat miscommunicatie of een héle domme actie van Nadja loopt ook zij tegen dezelfde man aan als Eva. Nadja is dus de tweede speler die game over is.

Renate is de derde vrouw die het terrein betreedt. Ze kiest ervoor om rechts te gaan en gaat daarna direct weer links. Daar komt ze de man weer tegen, en hij laat haar een envelop van € 200,- zien. Renate neemt die echter niet mee en loopt verder. Ze kiest weer voor links, en loopt recht op de man in het blauw af. Ze is bang dat hij haar stopt, maar hij geeft haar een joker. Dan staat ze bij een pleintje, en kiest om een lager pad te betreden, waar ze vervolgens weer tegen een man aanloopt. Hij stopt Renate, die vervolgens naar het groepje ‘afvallers’ wordt gestuurd.
   
De vierde vrouw op rij is Inge, die dezelfde weg volgt als Renate eerder deed. Maar omdat ze ‘rechtdoor’ kiest, waar Renate links ging loopt ze tegen een berg van stenen op, waardoor ook Inge uit het spel ligt.

Daarna komt Alex. Hij kiest wél de goede weg, en hij loop via de weg die Renate eerder heeft uitgestippeld en komt terecht op een pleintje. Daar staat het mannetje weer, die hem een joker geeft. Alex vervolgt zijn weg, via een smal paadje en opnieuw passeert hij de man, die een envelop met € 400,- laat zien. Alex laat de envelop voor wat het is, en moet kiezen tussen links of rechts. Hij kiest verkeerd, en wordt op de weg naar links gestopt.
Daarna is Dick aan de beurt. De communicatie tussen Menno op de boot, en Dick op het tempelterrein verloopt kort en bondig, wat op de lachspieren werkt van de al afgevallen kandidaten, die mee mogen luisteren via een zender. Dick is ondertussen aan het uitvogelen welke route hij het beste kan kiezen. Hij komt bij een man in het blauw, en de envelop verteld hem, dat ze er € 600,- bij hebben voor de  pot. Maar hij passeert de man met de envelop en loopt richting een t-splitsing. Hij kiest voor links. Hij vervolgt de weg en staat opnieuw voor de keuze rechtdoor, of mannetje. Door enige communicatie met Menno en Paul komen ze er achter dat ze óm de toren zijn gelopen. Daardoor gaat Dick rechtdoor, en op zijn weg passeert hij € 750,-, alweer vastgehouden door een persoon in het blauw. Dan komt Dick vlakbij de toren uit. Daar staat weer een man, en Dick krijgt van hem een joker. Daarna staat er nog een man, met € 1050,- euro. Door tactisch te spelen, geeft Dick op en gaat Menno het spel spelen. Zo kunnen ze de totale € 3000,- binnenslepen, en dat kunnen ze goed gebruiken.
Menno loopt de route vlekkeloos, die kent hij inmiddels uit zn hoofd. Hij neemt elke envelop met geld mee, en als hij bij de toren aan is gekomen, beklimt hij die ook. De pot wordt gespekt met drieduizend euro en staat nu op € 7.300,-.

Meteen na de eerste opdracht meldt Karel dat het tijd is voor de test. Twintig vragen over de identiteit van de Mol.. en wie de meeste vragen fout heeft moet onmiddellijk naar huis. Tenminste.. dat denken ze. Maar na het maken van de test wordt de executie op een andere manier voltrokken. Het scherm, waarop een rood of groen scherm wordt getoond kunnen de kandidaten niet zien. Eén voor één moeten de kandidaten achter Karel gaan staan, die vervolgens hun naam intikt en op enter drukt. De andere kandidaten kunnen dus niet wie er een rood scherm krijgt, alleen de afvaller zelf. Diegene mag niets laten merken en mag het aan niemand vertellen.
Na de onzichtbare executie gaan de kandidaten op reis. Met de nachttrein verplaatsen ze zich naar het noorden. Ze krijgen van Karel een envelop mee, waarin een brief zit met de opdracht. Die moet worden uitgevoerd in de trein. De opdracht luidt als volgt:

Kandidaten,

Geef de eerstvolgende keer dat jullie Karel zien, alle namen van de stations die jullie hebben aangedaan.


Ze besluiten dat ze in ploegendienst wakker zullen blijven. Steeds twee mensen zullen wakker blijven. Als eerste gaan Eva en Alex gaan van 23.00 tot 1.00. Inge en Paul volgen van 1.00 tot 3.00 en Renate en Nadja moeten opblijven van 3.00 tot 6.00. Als laatste gaan Menno en Dick, die van 6.00 tot 9.00 de stations bij gaan houden. Aangekomen bij het eerste station is iedereen nog wakker. Na wat gekakkel en gedoe blijven ze erbij dat Badwandaihin de naam van het station is.
Dan krijgen wij als kijkers een beeld te zien met Karel en Paul. Karel vraagt aan Paul of hij een rood scherm kreeg, waarop hij bevestigend antwoord. Karel geeft hem de opdracht om tijdens de treinreis vier molboekjes van zijn medekandidaten te jatten, en die de volgende morgen aan hem te overhandigen.

Paul heeft besloten om maar direct te gaan jatten, en Eva is haar boekje al direct kwijt. Ze zegt dat ze hem onder haar kussen heeft gelegd, en daar ligt hij niet meer. Ook Paul weet die van Dick te jatten, maar toen Paul in Nadja’s tas zat te graaien, betrapte Eva hem erop.
Eva wil haar boekje graag terug, maar ziet wel in dat haar niet gaat lukken.

Paul weet Inge te overtuigen dat ze haar boekje moet geven, in ruil daarvoor moet Paul vertellen op wie hij heeft gestemd tijdens de laatste test; de test waarbij hij een rood scherm kreeg.
Als Nadja wakker wordt gemaakt om haar dienst met Renate te draaien, vertelt Paul haar dat hij haar mollenboekje heeft. Nadja doet alsof ze er niet om geeft, omdat ze toch wel weet dat ze het boekje niet terugkrijgt. Ook Dick wordt op de hoogte gebracht van het feit dat Paul zijn boekje uit zijn tas heeft gejat. Slaperige Dick kan er niet mee zitten, maar achteraf heeft hij er wel een beetje spijt van gehad.

Na ruim 10 uur reizen, komen de kandidaten aan op het eindpunt. Daar staat Karel op hen te wachten. Hij tovert een lijstje tevoorschijn, met alle stations. Eva leest het eerste station, Badwandaihin, op en wil vrolijk verder gaan. Maar Karel keurt direct het eerste antwoord af, en weg is de € 3000,- .

Dan brengt Karel hen op de hoogte over datgene dat de kandidaten inmiddels al wisten: Paul had het rode scherm. Hij heeft 4 molboekjes kunnen stelen, en blijft dus in het spel.. Maar wordt wel gescheiden van de groep. Terwijl de aftiteling loopt, kibbelen de kandidaten nog even na over het foute antwoord en constateren dat ze beter hadden kunnen slapen, die nacht.