Alles voor niets

 

De mol reist verder. Twaalf uur lang in de trein van Bangkok naar Chang Mai. Geen cent werd er verdient. Wel raakten vier kandidaten hun molboekje kwijt. En ze verloren ook nog eens Paul. Maar voor altijd of voor even?

De kandidaten filosoferen wat er met Paul gaat gebeuren. De meesten denken wel dat hij terugkeert. Maar voorlopig moeten ze het zonder hem doen. De nieuwe opdracht is voor 7 personen. Karel valt direct met de deur in huis. Met deze opdracht is een vrijstelling te verdienen. De groep wordt in 2en gesplist: een groep van 2 en een groep van 5 personen. Elke groep maakt kans op één enkele vrijstelling. De twee kandidaten zijn straks op de vlucht voor de anderen in een buggy. Als het hen lukt 20 minuten uit de handen van de andere groep te blijven, mogen ze de vrijstelling onder hen verdelen.
De andere groep wordt in drieën gesplitst. Één kandidaat gaat de lucht in en de anderen worden ook over twee buggy’s verdeelt. Zij kunnen met paintbal geweren het vluchtende duo afschieten. Als het hen lukt binnen 20 minuten de anderen af te schieten, krijgt dit vijftal de vrijstelling. Echter, op het parcours ligt ook nog €5000,- verspreid. Op het moment dat de opgejaagden worden afgeschoten stopt het spel en kan er geen geld meer worden verdient. Uiteindelijk komt de volgende verdeling tot stand: Dick en Menno worden de vluchters, Eva gaat de lucht in en de andere 4 splitsen zich in de volgende duo’s: Renate en Alex stappen in één buggy en Nadja en Inge nemen de andere.

Dick en Menno gaan er als een haas vandoor. Menno ziet een voordeel als blijkt dat zij geen kaart hebben en de andere duo’s niet. Eva zit in de lucht, maar niemand kan haar verstaan. Haar rol in dit spel lijkt bij voorbaat zinloos. Als snel spotten Alex en Inge de eerste €1000,- en ook Nadja en Inge vinden geld. De jagers besluiten eerst voor het geld te gaan. Dick en Menno verstoppen zich. Ze wachten af. De jagers vinden onder tussen de ene €1000,- na de andere en binnen 10 minuten is al het geld binnen. De jacht op Dick en Menno kan beginnen.
Renate en Alex krijgen al snel zicht op Menno en Dick. Menno bestudeert de kaart en Dick slingert over de weg om het de schietende Alex zo lastig mogelijk te maken. Eva probeert ondertussen vanuit de lucht een ‘verfbombardement’ uit te voeren op Dick en Menno, maar ze mist. Dick en Menno rijden een doodlopende weg in, maar met snel handelen weten ze uit de klauwen van Renate en Alex te blijven. Maar dit duo zet snel weer de achtervolging in. Nadja en Inge gaan ook op zoek naar Dick en Menno. Ze rijden het tweetal bijna klem, maar de heren weten te ontsnappen. Dit zorgt wel weer ervoor dat Alex en Renate de aansluiting vinden. En dan raakt Alex vol de buggy van Dick en Menno. Het spel is over. Dick en Menno zijn geraakt.

Menno vermoedt dat hun buggy langzamer was dan de andere. Maar de anderen geloven er niks van. Inge is vooral blij dat ze €5000,- hebben gewonnen. Dick is chagerijnig. Eva meldt op de grond dat ze niks van de andere duo’s verstond. En dat blijkt wederzijds. De vijf jagers krijgen van Karel één minuut om uit te maken wie de vrijstellig krijgt. In paniek wordt besloten dat Dick en Menno een getal onder de tien moeten kiezen en dat zij dan moeten raden. Renate vraagt zich af of dat wel verstandig is. Maar Menno en Dick komen terug en de anderen mogen ‘raden’. Uiteindelijk is Nadja de gelukkig die met getal 3 er met de vrijstelling vandoor gaat.
Renate blijft twijfelen over de beslissing om Dick en Menno in te schakelen. Dick en Menno realiseren zich pas achteraf dat ze ook te lang over een getal hadden kunnen nadenken om zo de tijd te laten lopen. Echter, er is wel geld verdiend voor de pot. Slechte zaak voor de mol. Of toch niet?

De volgende dag krijgen de kandidaten een rondleiding in een schitterend appartementen complex. Luxe kamers met een jacuzzi, douches, bubbelbad met uitzicht, je kan het zo gek niet bedenken. De kandidaten genieten. Ze kunnen een relaxte dag goed gebruiken. Maar eerst is er weer een opdracht.
Alle kandidaten worden geblindoekt en naar een open veld gebracht. Één voor één worden ze naast elkaar opgesteld. Tussen hen staat een scherm, zodat ze niet kunnen zien wie naast hen staat. De blindoeken gaan af. De kandidaten gaan meedoen aan een veiling, waarbij het verboden is om ook maar één woord te spreken. Ze kunnen items kopen ... met het geld van de pot. De kandidaat die het één-na-laatste bod uitbrengt, wint het item. Tevens wordt geheim gehouden wie het winnende bod heeft uitgebracht, behalve bij het eerste item. De vraag is: hoe ver gaan de kandidaten? Gaan ze voor zichzelf, of voor de pot?

De eerst item is een overnachting in de kamer waar ze zojuist een rondleiding hebben gekregen. De winnaar mag, met een medekandidaat naar keuze, daar luxueus overnachten. De rest van de kandidaten wordt na de veiling met in totaal €100,- in de stad gedropt, waarvan ze moeten eten en een overnachting zien te regelen. Het eerste bod is €100,-, telkens wordt er €50,- bijgeboden. Uiteindelijk gaat de kamer maarliefst voor €1000,- eruit. Dick omschrijft het als een catastrofe.
Het volgende item zijn 3 jokers. Erg gewild natuurlijk bij de kandidaten. Het bedrag schiet omhoog en de pot raakt leger en leger. Dick weigert zijn hand op te steken. De drie jokers gaan er voor maarliefst €2550,- uit. Dan komt het interessantste item van de veiling: Paul en de 4 molboekjes. De kandidaten twijfelen. Moeten ze hier op bieden? Dick heeft het als enige door. Als niemand biedt, behalve de mol, gaat het spel niet door. Maar er wordt toch geboden. Inge heeft wel op Paul geboden, vanwege haar boekje. Maar ze heeft er veel spijt van. Want achteraf realiseert ze zich pas, dat de boekjes gaan naar de winaar van de veiling: en laat dat niet Inge, maar Nadja zijn.

Dan tovert Karel weer een joker tevoorschijn. Dick blijft stokstijf staan. De kandidaten zijn wanhopig. Ze willen allemaal die joker hebben. Het kost de pot  €1750,- voor één jokertje. Dan komt het laatste item tevoorschijn: niet één, maar vijf jokers. Die wil iedereen hebben. Het gaat als een trein. Iedereen realiseert zich dat hij of zijn de de één-na-laatste bieder moet zijn voor deze prijs. Het bedrag schiet de hoogte in. Dick realiseert zich dat dit een zwarte dag gaat worden. De rest blijft ondertussen maar doorbieden en de pot raakt leger en leger. Elk bod kan het beslissende bod zijn. Alex vindt het niet leuk meer worden en haakt af. De rest gaat verder. Karel besluit dat elk bod nu per €100,- gaat, want het spel duurt nu wel erg lang. Dick’s vrees komt uit. De pot raakt leeg. Er wordt €6800,- geboden. Precies het bedrag dat er voor de vijf jokers nog in de pot zat. De pot is leeg. Na vier afleveringen hebben de kandidaten geen cent verdient. Alles voor niets.
Dick is bloed chagerijning. Hij snapt er niets van. Hij wil zijn waardigheid niet verliezen. Dan ligt hij er maar uit. Eva snapt niet dat er iemand €1000,- biedt voor een hotelkamer. De verbazing is echter enorm als blijkt dat zij het winnende bod heeft uitgebracht. Ze mag samen met een medekandidaat overnachten in een luxueze kamer. Ze kiest Alex uit. De overige kandidaten worden met de resterende €100,- uit de pot in de stad gedropt. Ook Paul gaat mee. Hij is weer terug in het spel.
Karel verdeelt de overige prijzen. Elke kandidaat moet apart bij Karel komen om zijn prijs of prijzen af te halen. Inge gaat eerst. Ze heeft niets gewonnen. Ook Menno blijft met lege handen. Nadja is gelukkiger. Ze heeft de molboekjes gewonnen én de vijf jokers. Het pas maar net in haar tas. Alex is de gelukkige winner van één joker. Beter iets dan niets. Eva blijkt naast de hotelkamer ook nog drie jokers gewonne te hebben. En dan hebben logischerwijs Dick en Renate niets gewonnen.

Alle prijzen zijn verdeeld. Terwijl Alex en Eva van een heerlijke avond genieten, moeten de overige kandidaten op zoek naar een slaapplek. Ze willen voor iets eenvoudigs gaan, maar dat blijkt toch niet helemaal aan hun eisen te voldoen. Uiteindelijk vinden ze iets beters net binnen hun budget. Ondertussen twijfelen Eva en Alex welk bad ze moeten nemen. Renate brengt ondertussen een sinische toost op het duo uit.

De volgende ochtend bereiden alle kandidaten zich voor op de test. Behalve Nadja, want zijn ‘won’ een vrijstelling. Paul probeert ondertussen allerlei feitjes los te peuteren bij andere kandidaten. Alleen Eva hapt toe. En dan komt te test. Twinting vragen over de identiteit van de mol. Wie het minste weet, moet direct naar huis.


Het is weer tijd voor de executie. Nadja heeft een vrijstelling en kan gerust toekijken. Paul wordt als eerste uit zijn lijden verlost ... zijn scherm is groen. Eva is de volgende ... groen. Alex ... groen ... Inge ... groen ... Menno ... ROOD. Menno ligt eruit. De groep is de meest fanatieke kandidaat kwijt. De kandidaat van alle feitjes en weetjes. Behalve van één: wie is ... de mol.