Verslag

We keken de Mol recht in de ogen...

Alex zagen we vorige week vertrekken. Paul had het zeker niet verwacht. Hij zat vol op Alex als Mol.. en dus moet hij nu iemand anders kiezen. Eva stond met tranen in haar ogen Alex uit te zwaaien. Ze had het hem meer dan wie ook gegund, om nog wat langer in het spel te blijven.

Aan het begin van de aflevering, krijgen de kandidaten van Karel een kistje met stembiljeten. Op de stembiljetten moeten ze een top 3 maken met kandidaten, die ze het minst een vrijstelling gunnen. Aan het eind van de dag moeten ze het kistje weer inleveren. Dick stemt als eerste, en vult Nadja, Eva en Renate in. Renate gaat als tweede en ook zij gaat voor Nadja op 1. Dan volgen Dick en Inge.Nadja komt ook op 1 bij Inge, Dick op 2 en Renate op 3.
Dan is Eva die stemt. Haar lijstje is 1. Nadja, 2. Inge en 3. Paul komt als voorlaatste aan de beurt, en ook op bij hem is het Nadja die hij geen vrijstelling gunt. Ook bij Dick en Eva heeft hij zo zijn twijfels. Nadja, de laatste kandidaat, heeft een tactiek hiervoor. Zij heeft op de mensen gestemd die ze het minst verdenkt. Op 1 staat Eva,  op 2 Inge en Paul volgt als derde.
Tijdens het diner krijgen de kandidaten de opdracht om de groep in tweeën te verdelen. Een fitte groep, en een minder fitte groep. Ze moeten zich een weg door de jungle zien te banen, op zoek naar Karel. Het fitte team gaat bij de eerste splitsing links, de minderfitten rechts. De teams staan met elkaar in concact via een portofoon. Het minderfitte team, bestaand uit Inge, Eva en Paul vindt als eerste een aanwijzing. Een foto van Nadja hangt in een boom te bungelen. Ook Dick zien ze al snel, en ze besluiten om alle foto’s mee te nemen. Het andere team ziet nergens foto’s, maar komen wel een bordje tegen met de tekst: ‘Ken je plaats, laat het hoofd niet hangen’. Ze melden dit aan de andere groep, maar ook zei weten niet precies wat er wordt bedoeld. Ook het hoofd van Renate prijkt aan een tak, ook deze foto wordt weer meegenomen.
Paul, Eva en Inge komen als eerste bij Karel aan. Bij een prachtig waterval liggen zes keien naast elkaar. Elke kei stelt een kandidaat voor. Ze moeten zorgen, dat elke kandidaat bij de juiste kei staat. Ze mogen maximaal 12 keer raden. Paul denkt meteen terug aan de vorige avond, toen ze een top 3 moesten maken voor een vrijstelling. Hij denkt dat dit te maken heeft met deze opdracht, en de rest van de groep gaat hier in mee. Ze proberen drie keer een volgorde uit, maar alle keren gaat het mis.

Dan besluiten ze, in overleg, te wachten op de Renate, Dick en Nadja, die het duidelijk zwaarder hebben gehad, en er ook langer over hebben gedaan. Karel geeft hen een hint: “Koester het moment, dat jullie met z’n tienen waren”. De tijd gaat in en ze hebben nog 15:00 minuten om 9 keer te proberen op de juiste plaats te staan. Na wat gekibbel, doen ze nog een poging zonder resultaat. Één persoon staat maar op de juiste plaats. Ook poging 5 levert dat op. Gekibbel en gekakel, de tijd is om en de pot wordt niet gespekt met € 5000.
Tijd voor de tweede opdracht. Deze wordt op verschillende niveaus gespeeld. De opdracht wordt namelijk gespeeld in een lift. Karel stelt elke kandidaat drie vragen. Dick is de eerste, zijn antwoord ‘Siam’ op de vraag ‘Hoe heette Tailand toen het nog geen Tailand heette?’ brengt hem op de vierde verdieping. De deuren gaan open, en Karel stelt de volgende vraag. ‘Wat leverde Inge in bij de bagageopdracht?’. Dicks antwoord luidt ‘Reisgids’, en daarmee stijgen ze 3 etages, naar 7. ‘Hoe lang was de route die jullie hebben gewandeld in Chinatown’? is vraag drie. Dick denkt drie kilometer, en op verdieping veertien staat de Mol, als hij alle vragen goed heeft beantwoord. Karel wenst hem een goede reis, stapt uit de lift en Dick wacht in spanning totdat hij op de 14e verdieping aankomt. De deuren gaan open en Renate staat met een uitgestreken gezicht naar hem te kijken.
Nadja is de volgende kandidaat die de lift betreedt. Als eerste moet ze vertellen hoeveel ze voor de jokers heeft betaald tijdens de veiling. € 6700 brengt haar op etage 1. Dan wil Karel weten hoe de rivier heette, waarop ze keek toen ze in de control-room zat tijdens een opdracht uit aflevering 2. Keuze C stuurt de lift naar verdieping 5. De laatste vraag luidt: Hoe oud was de olifant die voor jullie de kist optakelde. Nadja denkt dat ie 48 was.. bij drie goede vragen ziet ze de Mol op de 9e verdieping. Daar zien we Eva staan, en

Dan is Eva aan de beurt. De eerste vraag gaat over de muziek in het filmpje over Sander in de eerste opdracht. Eva antwoord Beatles, 7 wordt ingedrukt bij de liftknopjes.
‘26 keer’, antwoord Eva, die het aantal cafébezoeken van Paul in één jaar moet noemen. Na vraag twee daalt de lift naar verdieping 3. Vraag drie luidt: ‘Hoeveel kruispunten waren er op het pacours waar met de buggy’s werd gereden?’. Eva gokt negen, en als de drie vragen goed zijn beantwoord staat ze oog in oog met de Mol op de 12e verdieping. En daar staat Paul.
Inge is de volgende kandidaat. Ze moet Karel vertellen wat er op de voorkant van de koerier stond tijdens de opdracht in Chinatown. Het is een meerkeuzevraag, Inge kiest B. Vraag twee luidt: ‘Welke zin hadden jullie moeten maken in de opdracht met de Taise letters’? Geef Karel een hand, luidt haar antwoord. De lift gaat dicht, opent zich weer en vraag drie wordt door Karel gesteld: ‘Hoe hoog waren de kisten tijdens de opdracht met de olifanten?’ Inge denkt 130 centimeter, en gaat naar etage 4 om de Mol te zien. Het is Nadja die haar lachend aankijkt.

Paul mag als voorlaatste in de lift. Hij moet zeggen hoe ver het hemelsbreed was van het beginpunt tot aan de waterval tijdens de opdracht eerder in de aflevering. Paul kiest A, 800 meter en de lift brengt hen naar de 12e verdieping. Bij vraag twee moet Paul de juiste volgorde geven van de onderste rij kisten bij de opdracht van de olifanten. 4-7-6 is zijn antwoord en ze dalen naar verdieping 2. De laatste vraag luidt: Hoeveel schietschijven zaten er op de buggy van Menno en Dick. Paul was niet aanwezig bij die opdracht, maar gok dat het er drie zijn. Bij drie goede antwoorden staat Paul oog in oog met de Mol op verdieping 9. En daar zien we Inge staan.
Renate is hekkensluiter, ook zij krijgt drie vragen. De eerste luidt: ‘Op welke positie stond het vat met jouw naam erop langs de rivier?’ Renate denkt dat haar vat als 7e voorbij kwam, daarmee gaan ze naar de derde verdieping. De naam van de tweede straat, die rechts werd ingeslagen.. dat is wat Karel wil weten bij vraag twee. Renate gokt B, en ze komen aan bij verdieping 6. Dan wil Karel de naam weten van het tweede spoorstation wat ze tegen kwamen tijdens de nachttreinreis. Ook dit is een gok voor Renate, op de elfde verdieping ziet ze de Mol, mits ze alle vragen goed heeft. En daar staat Inge, met een brede lach op haar gezicht.

De kandidaten hebben nu wel genoeg van liften en ze moeten een hele hoge trap opklimmen om bij Karel te komen. Hij verteld hen dat er met de liftopdracht ook nog geld kon worden verdiend, € 1000 voor elke kandidaat die de Mol in de ogen heeft gekeken. Dat wordt dus pas bekend aan het eind van de serie.
Dan is het tijd voor de volgende opdracht. Ze moeten naar een soort pleintje gaan, waar tientallen mensen lopen. Veel toeristen, dus veel flitsende camera’s. Eén van die ‘toeristen’ is er opuit om de kandidaten één voor één te fotograferen. Wordt een kandidaat gefotografeerd, ligt deze uit het spel. Maar.. de kandidaten krijgen zelf ook allemaal een fotocamera. Als het hen lukt om de de geheime fotograaf te fotograferen, voordat hij hen uit het spel heeft gespeeld verdienen ze €5000.

De groep besluit, om zich te verdelen in groepjes van twee. Iedereen loopt om zichheen te loeren, om te kijken of ze iemand verdacht zien fotograferen. Paul en Renate zitten in één groepje, en zien een man en een vrouw verdacht foto’s maken. Dat blijkt niets te zijn. Dan is het Karel die Inge bij zich roept. Zij is als eerste gefotografeerd, maar ze heeft het niet gemerkt. Ook Dick volgt als afvaller. En direct daarna komt ook Paul in het rijtje foto’s voor.
Eva en Nadja lopen ook samen. Die twee blijven uiteindelijk over, samen met Renate.
Nadja loopt even weg van Eva en gaat op zoek naar Renate. Die denkt dat Nadja samen met haar wil werken, maar de oplettende kijker heeft allang gezien dat Nadja de geheime fotograve is. Ze probeert Renate steeds te fotograferen, en uiteindelijk lukt haar dat.
Ook Renate ligt dus uit het spel, alleen Eva is dus nog over om het geld binnen te halen. Maar Eva is niet dom, en krijgt door dat het Nadja is die de boel bedonderd. Helemaal als ze de foto’s bekijkt die Nadja op haar camera heeft staan. Nadja probeert Eva te fotograferen, maar die laatste houdt een doek over haar hoofd, houdt haar hand voor de lens. Het is voor Nadja onmogelijk om een duidelijke foto van Eva te maken. Andersom lukt het wel, en Eva rent naar Karel om een foto van Nadja te laten zien. Daarmee verdiend ze € 5000 en drie jokers gaan aan de neus van het kleine meisje voorbij.
Dan is het tijd voor de test. De biechten gaan voornamelijk over de liftopdracht, die indruk heeft gemaakt op de kandidaten. Niemand weet zeker of ze écht de Mol hebben gezien. Paul overweegt dat Inge de Mol is, maar weet het nog niet zeker. Nadja is de tweede die de test maakt. Inge vindt Nadja verdacht, en Eva begrijpt de matige reactie van Dick niet op het slagen van de opdracht. Dick had zijn bedenkingen bij de foto van Renate, die op haar beurt Nadja zeer verdacht vindt. Maar.. zoals ze ook zegt: Niets is wat het lijkt.

Met het vliegveld in de rug, voltrekt Karel de excecutie. Eva is de eerste die zekerheid wil, en wordt als eerste ingetikt. Het scherm wordt groen. Als tweede komt Dick. Een bloedrood scherm volgt. Dick moet het spel verlaten. De andere kandidaten hebben medelijden met Paul, die als enige het mannelijke geslacht vertegenwoordigd en ook vinden het jammer dat Dick naar huis moet, maar zetten zich er snel overheen en gaan ‘een bakkie doen’.