Verslag aflevering 8

Dit kan ook anders!

In de intro herhaalt Karel nogmaals de inmiddels befaamde woorden dat hij “het voor elkaar heeft”. Zullen we in deze aflevering dan eindelijk te weten komt wat dat betekent?

Dag 14 – Phuket
Eva is helemaal overdonderd van de vorige executie. Nadja Hüpscher, haar Mol, moest het spel verlaten en blijkt nu dus toch niet de Mol te zijn. Ze moet op zoek naar een nieuwe saboteur.

Later die dag wandelen de kandidaten door een overdekte markt. Ze passeren een kraampje waar vieze grote torren verkocht worden. Waarschijnlijk een heerlijke delicatesse. Wat ze nog niet weten (of misschien stiekem toch al wel?) is dat ze deze later zelf ook zullen moeten eten.
Karel vraagt hen om zich op te delen in twee groepen. Twee die gaan bouwen en twee die gaan slopen. Inge wil koste wat het kost slopen en geeft geen duimbreed toe. Inge en Renate gaan dus slopen. Paul en Eva bouwen.
De opdracht speelt zich af in een boksring.
Ronde 1: Jenga: Inge vs Renate
Ze moeten het spel Jenga spelen. Doel van dat spel is om een toren, opgebouwd uit verschillende blokjes, groter te maken door stukjes uit die toren te houden. De opdracht is tijdsgebonden. Degene die de toren omgooit óf die aan de beurt is als de tijd om is, is de verliezer en moet een tor opeten. Inge is aan de beurt als de tijd om is en zij moet nu die vieze tor opeten… Doe ze het of doet ze het niet?

Ronde 2: Kaartenhuis bouwen: Eva vs Paul
Ze moeten een zo hoog mogelijk kaartenhuis bouwen. Degene die de meeste kaarten recht heeft staan als de tijd om is, is de winnaar. De verliezer eet de tor! Het valt niet mee op de gladde tafel en als de tijd om is, heeft Paul niets rechtstaan. Eva heeft wel enkele kaarten staan en wint. Paul moet de tor eten. Doet ie het of doet ie het niet?
Ronde 3: Geen ja en geen nee: Eva vs Renate
Eva en Renate, de winnaars van de vorige twee rondes, nemen het nu op in ‘Geen ja en geen nee’ waarbij ze elkaar vragen moeten stellen en zo de andere uitlokken om ja of nee te antwoorden. Degene die ja of nee zegt, is de verliezer.
Beide dames houden het wel even vol, maar dan laat Eva zich vangen! Ze vraagt Renate of ze een zus heeft. Renate antwoordt dat het klopt en kaatst de bal terug:”Jij toch ook hè?”. Eva antwoordt ja en is de verliezer van deze ronde.
Zij moet nu een beslissing maken. Twee torren moeten minstens gegeten worden voor € 3.000. Als Inge en Paul elk hun tor gegeten hebben, zijn ze al geslaagd. Eva moet inschatten of zij hun tor gegeten hebben of niet. Ze moet proberen het goed te maken. Als ze dus beide torren eet, is ze sowieso zeker van het geld. Eva denkt dat Paul zeker niet de tor gegeten heeft en twijfelt aan Inge. Ze besluit één tor te eten, met veel tegenzin. Het beest smaakt haar zo slecht, dat ze het bij die ene tor houdt.

Later blijkt dat Inge noch Paul de tor gegeten hebben. Eva heeft dus voor niets die ene tor gegeten en ze winnen geen geld! De pot blijft steken op € 10.000.
De kandidaten gaan naar hun hotel. Renate wil bij Eva op de kamer omdat ze het goed met elkaar kunnen vinden en ze haar in de gaten wil houden. Het minst graag zit ze bij Inge op de kamer. Paul pikt hier graag op in en besluit zo om met zijn topverdachte de kamer te delen.

Dag 15 – Tri Trang Beach
De kandidaten krijgen een hoop touw en hout. Boven hen hangen vier enveloppen. Het touw en het hout dat door iemand gebruikt wordt, mag nadien niet meer door iemand anders gebruikt worden. In de enveloppe zit info naar de rest van de opdracht. Ze hebben één uur de tijd.
Paul stelt voor om een ladder te bouwen. Inge wil liever een soort keukentrap bouwen, maar aangezien daar veel materiaal voor nodig is, besluiten ze om Paul’s idee te volgen. Hij kent alles van knopen leggen en legt het de anderen uit. Renate kan geen goede knopen leggen.
Even later is hun eerste ladder in elkaar gestoken en Renate klimt naar boven. Ze grijpt de eerste enveloppe. Deze heeft een papiertje met Thaise letters erop. Ze denken allemaal meteen terug aan de vorige opdracht waar ze Thaise letters moesten vinden die samen de zin ‘Geef Karel de hand’ vormden.
Ze maken de tweede ladder, die stukken zwakker is dan de vorige. Inge wil naar boven kruipen, maar een trede zakt weg onder haar voet. Ze verstevigen de ladder en Inge probeert opnieuw. Ze is er bijna en Paul roept dat ze terug moet komen omdat het te gevaarlijk is. Inge keert terug naar beneden zonder enveloppe. Ze verstevigen de ladder nogmaals en Inge slaagt erin de tweede enveloppe te grijpen. Ze beslissen om met de twee papiertjes de opdracht proberen te ontcijferen en zoeken een Thai om de letters voor te laten lezen. Een man leest “kep” en “hand”. Ze denken dat “kep” “geef” moet betekenen. Plotseling heeft Renate een visioen! Misschien is het “Geef elkaar de hand”. Ze lopen naar Karel en geven elkaar de hand. Een Thai leest vervolgens de volledige zin en het is inderdaad “Geef elkaar de hand”! Door het heldere moment van Renate winnen ze € 3.000. Aangezien Nadja niet de Mol blijkt te zijn, komt het geld in de flessenopdracht dat zij in de vorige aflevering gevonden had, nu ook bij in de pot. Het totaal is nu dus €13.300.
Na de opdracht proberen Eva en Renate het mollenboekje van Paul in te kijken. Dat zit echter achter een slotje. Ze vinden de sleutel, maar het lijkt er niet op dat ze ook daadwerkelijk in zijn boekje hebben kunnen kijken.

Later die dag worden de kandidaten getest op hun eerlijkheid. De computer is zogezegd nog niet klaar voor de test en dus moeten ze één voor één even wachten in een kamer van de productieleden. De kamer zit vol interessante items over het spel! Kaften met info over de opdrachten en de kandidaten, een mand vol jokers, etc.
Renate laat zich niet kennen, ze leest enkel in haar boekje terwijl ze wacht. Vervolgens mag ze de test maken en daarna wordt ze naar een andere kamer geleid. Daar moet ze voorspellen of Paul wél in de kaften spiekt of een joker steelt of wat dan ook. Voor € 1.000 voorspelt Renate dat Paul er niet aan zal komen. En zo geschiedde! Paul raakt inderdaad niets aan en gedraagt zich voorbeeldig. Ze winnen € 1.000. Nadat hij de test gemaakt heeft, moeten Renate en Paul samen beslissen of Inge wél aan het materiaal zal zitten. Renate zegt meteen van wel, terwijl Paul denkt van niet. Plots zegt Renate dat ze denkt dat Inge niets pakt en Paul verandert ook van mening en denkt plots van wél. Ze besluiten samen dat Inge inderdaad iets oneerbaars zal doen.
Inge komt de kamer binnen en doet haar tas open. Niet om er een joker in te steken, maar om er een of ander voorwerp uit te halen. Ze gedraagt zich keurig en kijkt nergens in. Paul en Renate hadden het dus mis en ze winnen geen € 1.000. Renate zegt dat haar eerste reactie meteen was dat Inge het niet zou doen. Een flashback bewijst echter het tegenovergestelde.
Laatste kans. De drie moeten nu beslissen wat Eva zal doen. Enkel Paul denkt dat Eva iets zal pakken of lezen. Renate is er van overtuigd dat ze niets zal doen en Inge gaat met haar mee. Gelukkig maar, want Eva doet inderdaad niets. Daarmee winnen ze nogmaals € 1.000, waardoor hun totaal neerkomt op € 15.300.
Het is tijd voor de allerlaatste executie. Wie zal er vlak voor de finale naar huis moeten? De spanning stijgt… Karel vraagt uiteindelijk wie als eerste zijn lot wil weten en Renate is vrijwilligster. Haar naam wordt langzaam ingetypt door Karel… maar voordat hij op enter drukt, zegt hij:”Dit kan ook anders!”, klapt dramatisch de laptop toe en verdwijnt van het toneel, de kandidaten verbijsterd achterlatend met de vraag hoe het anders kan?

Mijn gok? Ze gaan met vier naar de finale! Maar dat zien we volgende week wel.