Verslag aflevering 9

De ononthullende finale!

Dag 15, Kata Beach

De vier laatste kandidaten – met name Eva, Paul, Renate en Inge – snappen niet waarom Karel zei dat het ook anders kon en waarom niemand het spel moest verlaten.
Dag 16, Takua Thung

Er rest de kandidaten nog één opdracht. Ze moeten navigeren op zee: eerst twee aan twee, nadien individueel. Paul en Inge vormen het ene team, Renate en Eva het andere. Door codes in te vullen in een GPS-systeem, komen de kandidaten de locatie te weten waar ze heen moeten varen. Daar vinden ze dan opnieuw codes die ingevuld dienen te worden en die vervolgens weer de coördinaten weergeven van de plaats waar de kandidaten heen moeten varen.
Paul en Inge varen aanvankelijk gewoon rechtdoor, veel keuze hebben ze niet. Onderweg zien ze een moskee op een eiland en ze praten over de ‘loserspot’ dit jaar waar echt niet veel in zit. De mol heeft goed zijn/haar werk gedaan. Eva en Renate zijn in de tussentijd ook op weg. Er wordt door beide teams gezocht naar nieuwe navigatiecodes die ergens in de buurt van één van de vele eilandjes liggen. Wanneer Paul en Inge bij nieuwe codes aanbeland zijn, wil Inge per sé de bordjes waarop de codes staan, meenemen voor het geval er geld mee verdiend kan worden. Paul vindt dit louter tijdsverlies.
Toch zijn het Paul en Inge die met hun boot als eersten aankomen bij vier gele kano’s: hier eindigt de teamopdracht en start de individuele opdracht. Paul gaat ervan door. Hij vaart een grot binnen en vindt het maar een vieze warme omgeving. Inge volgt hem maar huivert van de grot en keert terug naar buiten. Op dat moment komen Eva en Renate eraan en Inge besluit met hen terug mee naar binnen te varen. Het gevolg is chaos: Renate valt bijvoorbeeld terug naar de laatste plaats terwijl ze zich in tweede positie bevond. Heel de grot zit vol vleermuizen.
Na een tijdje varen, ziet Paul licht aan de andere kant van de grot en hij komt uit op een schitterende plaats waar hij een witte vlag ziet. Aan deze witte vlag hangt een groene enveloppe. Paul scheurt hem open en heeft de keuze: ofwel kiest hij voor €5000 en bijhorende executie ofwel kiest hij voor €0 en een finale met vier.
Paul kiest voor de laatste optie en zorgt zo voor een historische finale met vier personen (althans een historische finale voor Nederland: in de derde Belgische WIDM-reeks kwam dit fenomeen reeds voor ;)). Na deze actie van Paul, beweren de dames dat ze hem voor geen meter vertrouwen.

Dag 17, Plub Pla

In Lisse zitten de zes afgevallen kandidaten: zij moeten vertellen wie hun mol is. Ze kijken samen naar de opnames van dag 17 waarin Karel de feiten overloopt.
Eva heeft weinig geld uit de pot gehouden, ze zorgde net voor extra geld in de pot. Behalve dit heeft ze weinig molacties uitgevoerd en was ze enorm moedig tijdens het abseilen. Paul bracht de verdubbelaar over de streep in de vlotopdracht en offert een joker voor de pot tijdens de opdracht van de rondleiding door Phuket. Inge verdient heel veel geld en probeert na het vertrek van Menno éénheid te vormen in de groep en Renate brengt ook veel geld binnen. Volgens Karel kan niemand van deze vier de mol zijn. Maar wij weten wel beter, toch. Of niet?

Langs de andere kant, Eva zette wel veel geld in tijdens de veiling. Ook koos ze Nadja als maatje voor een fysieke opdracht terwijl beide dames niet de meest sterke fysieke individuen uit de groep waren. Waarom niet gaan voor een fysiek sterkere partner? Paul vindt de combinatie niet wanneer de kandidaten in een bepaalde volgorde moeten gaan staan. Hij dobbert lang rond in een bootje en zorgde ervoor dat er géén €5000 in de pot belandde en dat er maar liefst vier kandidaten naar de finale gingen.
Inge verweerde zich niet toen ze haar vrijstelling in de tentjes op het strand dreigde te verliezen en uiteindelijk ook verloor. Na het abseilen moest ze wenen omdat ze blij was dat ze het afdalen overwonnen had maar ze ging daarna wel proberen mensen te overtuigen om ook te gaan abseilen alsof er niks aan is. Renate had de zwaarste koffer bij in het begin van het WIDM-avontuur. Toen er op de luchthaven zoveel mogelijk bagage geloosd moest worden, besloot Renate alleen een reeds uitgelezen boek uit haar koffer te halen. Eveneens poseerde ze voor Nadja die fotograaf was in de foto-opdracht en op het strand hielp noch zij noch Nadja Paul die problemen had met het aan wal komen. Eigenlijk kunnen ze alle vier de mol zijn.
Na Karels analyse is het tijd voor de finale-test, de test die twee verliezers zal opleveren, één winnaar en natuurlijk ook ... de mol! Eva beweert voor Paul te gaan, Inge beweert voor Eva te gaan hoewel ze eerst aan Renate dacht, Paul beweert voor Inge te gaan en Renate beweert voor Paul te gaan.

Lisse

De zes afgevallen kandidaten speculeren over de mol: Menno gaat voor Paul, Nadja voor Eva. Even later komen ook de vier finalisten binnen. Sander vertelt dat het echt balen was om als eerste te moeten vertrekken. Karel neemt hem mee naar een achterkamertje en toont hem … de mol! Nu wij nog!