Interview Anton Jongstra

WIDM for Gouden Televizierster!

Op www.televizier.nl is het stemmen voor de Televizieruitreikingen begonnen. Ook WIDM is genomineerd om de Gouden Televizierster in de wacht te slepen. We peilden bij Anton Jongstra, eindredacteur en hoofdverantwoordelijke voor WIDM, naar de kansen van WIDM voor de Gouden Televizierster.Waarom zou WIDM de Gouden Televizierster moeten winnen? Wat zijn de sterke punten van WIDM? Wat heeft WIDM dat andere programma’s niet hebben?

Het belangrijkste verschil tussen WIDM en veel andere programma’s in het genre is, dat WIDM al 8 seizoenen lang een aanvaardbare kwaliteit heeft. Het zou arrogant van ons zijn om dat zelf te zeggen en daarom staaf ik bovenstaande bewering met de kijkcijfers én de waarderingscijfers. Het afgelopen seizoen bijvoorbeeld is (samen met seizoen 5) het best bekeken ooit, met een gemiddeld waarderingscijfer van een 8,1. De laatste aflevering kreeg van de kijkers zelfs een 8,3. Ik kan eerlijk zeggen dat wij er trots op zijn om in een achtste seizoen, zo’n prestatie neer te zetten. Kortom: laat die ring maar komen!


WIDM is al, tot vreugde van heel veel fans, toe aan zijn negende seizoen. Je hebt ondertussen een pak ervaring opgedaan. Welke evolutie heeft WIDM in die tijd meegemaakt? Wat is er bv nu veel beter dan het 1ste seizoen?

Er zijn een paar grote verschillen.

Ten eerste: in het eerste seizoen wisten wij én de kandidaten niet waar we aan begonnen. De kandidaten waren lief voor elkaar en wij waren lief voor de kandidaten. Vanaf seizoen twee merk je dat er een groot verschil is in hoe het spel door de kandidaten wordt gespeeld. Als je aan de mol meedoet, dan is het bijna een kwestie van belazeren, of belazerd worden. En in het eerste seizoen wisten de kandidaten niet eens de titel van het programma, laat staan dat het een spel is dat om verraad draait.

Ten tweede: de opdrachten zijn beter geworden. In het eerste jaar konden wij de genialiteit van het Vlaamse origineel nog niet helemaal doorgronden en kwamen we niet verder dan het spelen van spelletjes en puzzeltjes. Ik weet, dit is een beetje kort door de bocht, maar in essentie is het wel zo denk ik.

Ten derde: er is veel meer vaart gekomen in de afleveringen. De montage is veel sneller dan voorheen.


Maakt WIDM ook daadwerkelijk een kans om de prijs in de wacht te slepen? Mag WIDM één van de favoriete kandidaten genoemd worden?

Aan de ene kant zeg ik: nee. WIDM loopt al acht seizoenen, dus waarom zouden we nu opeens winnen? Aan de andere kant zeg ik: ja. Toen wij voor het eerst in de finale van de ring stonden met ons tweede seizoen, verloren we van Spoorloos dat op dat moment al elf jaar liep!


Wie verdient volgens jou de Zilveren Televizierring voor beste presentator? En wie voor beste presentatrice?

Pieter Jan natuurlijk! Ex aequo met Karel en de beste presentatrice is Angela, maar ik geloof dat we dit jaar niet op deze twee kunnen stemmen.


Dit jaar verscheen de eerste serie van WIDM Junior. Maakt het programma kans op de Gouden Stuiver?


Ik vind dat wij de Gouden Stuiver ook moeten winnen.


Stel dat er een tweede reeks van WIDM Junior zou komen, kan WIDM Junior spannender/beter worden in vergelijking met de eerste reeks?


Elk seizoen kan spannender en beter dan het voorgaande seizoen. Dat geldt ook voor de gewone WIDM.


Wat is het grote verschil tussen WIDM en WIDM Junior?

Het zijn niet de opdrachten of de locaties die het grote verschil maken tussen de jr. en sr. mol. Nee, het zijn de kandidaten. Als je met kinderen een molserie maakt, dan heb je met andere mechanismen te maken dan als je zo’n serie met volwassenen maakt. Bij de grote mol anticiperen we op de tactiek die de kandidaten gaan gebruiken. Aan de ene kant om een opdracht tot een goed einde te brengen en aan de andere kant om de mol te ontmaskeren. Bij kinderen is die tactiek heel ver te zoeken. Maar nou moet ik niet overdrijven: bij de volwassenen is die tactiek soms nóg verder te zoeken. Het is in ieder geval net zo leuk om een jr.-serie als een sr.-serie te maken.


Tot slot, wat zijn je komende televisieprojecten? Of heb je zelf ideeën voor televisie-programma’s die je graag zou willen realiseren?


Ja, maar geheel in de moltraditie laat ik daar niks over los…


Hartelijk bedankt Anton!