Verslag aflevering 5

Een duivels trilemma...

Sprien
Dag 7, Mexico City

De kandidaten zijn erg geschrokken van de laatste executie. Coen, die als eerste zn hand op stak, kreeg meteen een rood scherm. Edo mist zn maatje Coen. Hij wisselde veel informatie uit met de 3FM Dj en die info loopt hij nu mis. Het is duidelijk dat de spoeling dunner en sommigen hebben het gevoel dat ook het spel harder wordt.
Het decor van de eerste opdracht is een pretpark, en dan met name de grote “Wooden Coaster” in dat park. In het eerste ritje krijgen de kandidaten allemaal een envelop met daarin een vraag en een antwoord. Helaas horen deze niet bij elkaar en aan de kandidaten de taak om het juiste antwoord bij de vraag te vinden. Dat moet allemaal gebeuren tijdens de helse rit in de achtbaan.
De kandidaten mogen de envelop pas openmaken zodra de achtbaan op het hoogste punt is. De kandidaten schreeuwen wat door elkaar . Na het eerste rondje blijkt dat alleen Joris het goede antwoord kan geven op de vraag ‘wat is het onderwerp van de afstudeerscriptie van Regina’.
Omdat Joris na het ritje een goed antwoord heeft gegeven, krijgt hij informatie over het tweede ritje. Iedereen krijgt weer een envelop, met daarin een kaart met een getal erop. Deze moeten bij elkaar opgeteld worden en alleen Joris weet dat. De andere kandidaten hebben dit ook al snel door maar zijn zo wijs om alleen maar het kaartje omhoog te houden. Joris zat voorin en telde alle getallen bij elkaar op.
Als PieterJan aan het eind van de opdracht aan Joris vraagt wat het antwoord is, zegt hij 1815. Helaas, de opdracht is mislukt want het goede antwoord was  1615. En helaas, geen geld in de pot.

Na de opdracht kibbelen de kandidaten nog wat af over de opdracht, en hoe die helemaal fout is gelopen. Iedereen geeft elkaar de schuld en iedereen vind elkaar verdacht.
De kandidaten mogen bijkomen van de achtbaan in het mooiste en meest luxe hotel van Mexico. Tenminste, dat hangt ervan af. De kandidaten moeten namelijk één voor één bij PieterJan komen. Hij stelt hun twee vragen. Iedere kandidaat wordt gevraagd of ze een nachtje in het hotel willen slapen.
De consequentie is dat er € 1000 uit de pot gaat. De tweede vraag is, of de kandidaat een vrijstelling wil kopen, voor hetzelfde bedrag. Later blijkt dat er maar één vrijstelling te vergeven is.
Uiteindelijk blijkt dat helemaal niemand in het hotel wil slapen. De kandidaten zullen dus moeten slapen in een spotgoedkoop hotelletje met de dunste matrasjes en de hardst krakende bedden.

Geen geld uit de pot dus, zou je denken. Maar nee, er is wel 1000 euro uitgegeven. Niet aan een overnachting.. maar aan een vrijstelling.  Sommige kandidaten begrijpen niet waaraan die 1000 euro is uitgegeven. Aan hun is duidelijk niet de vraag over de vrijstelling gesteld. Al die kandidaten komen na Regina en dus moet zij wel de vrijstelling hebben aangenomen. Later blijkt dat dit ook zo gebeurd is.
Na de opdracht gaan ze allemaal naar het andere hotel, om de kamer te bewonderen. Het blijkt niet veel soeps te zijn maar ze doen het er mee. Van Pieterjan hebben ze een spel kaarten gehad, met het advies om te leren pokeren. Ze oefenen er hard mee, voordat ze gaan slapen.
De volgende morgen , dag 8, wordt duidelijk dat Regina verdwenen is. Al haar spullen zijn achtergebleven maar haar bed is leeg. Iedereen ligt zich duf af te vragen waar ze gebleven kan zijn, aan het ontbijt wordt er meer duidelijk. PieterJan vertelt de kandidaten dat het allemaal te doen heeft met de volgende opdracht.
Regina zit ergens verstopt in de stad. De kandidaten moeten binnen twee uur zien te vinden. Lukt dit, is Regina haar vrijstelling kwijt en komt automatisch de 1000 euro weer in de pot. Lukt het niet, blijft alles bij het oude en hoeft Regina geen test te maken.
Om Regina te vinden, worden de kandidaten verdeeld in drie teams. Twee teams van twee personen, die in de stad worden gedropt. Eén kandidaat staat op de hoogste toren van Mexico City.
Na wat gekibbel zijn Patrick & Dunya en Edo en Dennis een koppel. Joris gaat weer in zn eentje. Hij staat op de toren. Vanboven af moet hij erachter zien te komen wat de telefoonnummers van de twee teams zijn. Als hij de nummers weet kan hij ze bellen om het adres door te geven waar Regina zit. Alleen hij weet dat namelijk.
De teams moeten aan Joris laten weten wat het nummer van hun telefoon is. Patrick en Dunya hebben nog geen idee hoe ze dit aan gaan pakken.
Edo en Patrick hebben al wel plannen gemaakt, ze willen met A4 papier en tape de cijfers op de grond gaan plakken. Ze gaan op zoek in de stad naar winkels die deze spulletjes verkopen. Dat valt nog niet mee.
Dunya en Patrick brainstormen over een manier om Joris te bereiken, terwijl ze onderweg zijn naar de toren. Ze willen papier kopen en daar het nummer opschrijven. Dit lijkt hun later een slecht plan. Ze willen eerst Joris’ aandacht trekken en dan nummers uitbeelden door op de grond te gaan liggen.
Maar dat eerste lijkt nog niet zo makkelijk, dat laatste gaat best goed. Het winkelende publiek kijkt wel een beetje vreemd maar daar trekken Dunya en Patrick zich niets van aan.
Joris ziet wel wat gebeuren, maar kan hier niet zo snel het nummer uit halen. Hij begrijpt niets van hun gestuntel daar beneden en wordt er een beetje pissig van. Er ligt een envelop op de toren met daarin muntgeld. Daarmee kan hij een verrekijker activeren. Maar Patrick en Dunya zijn al weggelopen, om een betere plaats te vinden. Ze willen het dit keer proberen door op een dak van een gebouw te gaan staan. Daar gaan ze het zelfde uitvoeren als zojuist op straat.
Maar ook dit blijkt niet te werken. Joris ziet ze niet en dus geven Patrick en Dunya het op.
Edo en Dennis daarentegen zijn een stuk beter bezig. Ze hebben inmiddels tape en papier gekocht en daarmee zijn ze de cijfers op de grond aan het plakken. Dat doen ze zo groot, dat het niet te missen valt. En ja hoor, Joris kan de cijfers heel duidelijk zien. Maar op dat moment komt de politie Edo en Dennis lastig vallen, in verband met een begrafenis.
Ze moeten al het papier opruimen en de opdracht op een andere plaats voortzetten. Dat doen ze dan ook en de laatste drie cijfers krijgt Joris ook te zien. Hij probeert het nummer wat juist blijkt te zijn. Door het adres door te geven, kunnen Edo en Dennis op jacht naar Regina. Het adres waar ze zit, is vlakbij.
Regina weet nog van niets en zit aantekeningen te maken in haar molboekje. Met nog 4 en halve minuut op de klok denkt ze de vrijstelling al gewonnen te hebben, maar helaas. Edo en Dennis weten haar net op tijd te pakken te krijgen en de vrijstelling is ze dus kwijt. € 1000 gaat weer in de pot en de opdracht is gelukt.
Als het bijna tijd is voor de test, komt PieterJan de kandidaten vertellen dat er nog een vrijstelling in het spel is. Alleen.. deze staat nog niet op naam. Voor de test mag de vrijstelling worden gegeven aan 1 persoon. De kandidaten besluiten om Joris de vrijstelling te geven, met als voorwaarde dat hij de test heel slecht maakt. Alleen dan gaat er niemand naar huis en gaan ze dus met zn zessen door naar de volgende aflevering.
Na de test is het tijd voor de executie, een spannend moment. Krijgt Joris een rood scherm en blijft iedereen in Mexico of is het toch een andere kandidaat die het spel moet verlaten?
Als eerste is Patrick aan de beurt. Hij krijgt een groen scherm. Ook Regina, Dennis en Dunya zien die kleur. Dan is Joris aan de beurt. En jawel, zijn scherm kleurt bloedrood. Joris heeft de vrijstelling, niemand verlaat het spel.