Verslag aflevering 8

 

Na de executie van Dunya zijn Patrick en Regina totaal beduusd. Ze waren er heilig van overtuigd dat Dunya de mol was en toen was daar opeens het rode scherm. Maar het spel gaat door en het vertrouwen in elkaar slinkt naar mate de groep kleiner wordt. Vooral Patrick is het mikpunt van kritiek door het jatten van de topito’s van Dennis en Dunya.

Maar veel tijd om verder te kibbelen hebben ze niet. PieterJan wacht op hen voor de volgende opdracht. Deze vindt plaats op een luxe cruiseschip. Op vier verdiepingen is geld te vinden. Elke kandidaat krijgt een kaart van een verdieping. Op die kaart staat aangegeven waar het geld te vinden is. Echter, de kandidaat mag dat geld niet zelf gaan pakken maar moet één van de andere kandidaten instructies geven om het geld te vinden. Communicatie onderling gaat via portofoons. De kandidaten mogen elkaar onderweg niet tegenkomen. Zien ze elkaar wel, vervalt al het geld. Binnen een uur moeten de kandidaten op de eindlocatie zijn. Dit zijn vier kamers in het midden van het schip.
De kandidaten praten tijdens de opdracht onwijs veel door de portofoon om de anderen naar het geld te leiden. Dit lukt aardig, al komt het spel moeilijk op gang. Doordat Patrick en Regina steeds de lijn bezet houden met aangeven waar ze precies staan, kunnen Edo en Dennis slecht communiceren en duurt het even voordat de eerste envelop met geld gevonden wordt. Toch is het Dennis die het eerste geld binnenhaalt. Ook Regina vindt, na lang zoeken en hulp van Patrick, een envelop met geld.
Edo wordt door Regina naar het volgende geldpunt geleidt en vind daar € 100,-.
Terwijl Patrick op de veertiende etage door de portofoon staat te praten, komt Regina de trap af vanaf de vijftiende etage. De twee zien elkaar en liggen dus uit het spel. Ook het geld wat ze verzameld hebben valt weg.
Dennis en Edo balen flink maar laten de moed niet zakken en gaan als gekken op zoek naar het geld.

Edo schakelt zelfs de hulp in van een stel onwetende toeristen. Dennis is op zoek naar een tienerdiscotheek maar kan deze moeilijk vinden. Toch vinden ze nog een aantal enveloppen met geld.

De tijd dringt en Edo zegt tegen Dennis dat hij naar het eindpunt moet gaan. Dat is op de verdieping waar Dennis zich op dat moment bevindt. Bijna lopen ze elkaar nog tegen het lijf en zijn ze het geld kwijt maar de opdracht is geslaagd en er is € 500,- verdiend. Dat bedrag had veel hoger kunnen zijn, namelijk € 2400,-.
Onderweg naar de nieuwe slaapplaats horen de kandidaten in de auto weer de Wie is de Mol tune. Daarna horen ze een man een tekst zeggen in een voor hen onbekende taal. Ze schrijven deze tekst zo fonetisch mogelijk op en gaan aan de lokale bevolking vragen wat het betekend. Eerst weten ze het niet maar later komen ze erachter dat de tekst in het Maya’s is vertaald. De precieze betekenis is echter nog steeds onduidelijk.

Die avond wordt er op het strand overnacht in hutjes. Maar voor het zover is wordt er nog één opdracht gespeeld. De kandidaten moeten een tijdsysteem maken. De bedoeling is om een aantal uren bij te houden hoe laat het is, zonder dat ze beschikking hebben over een horloge, klok of andere apparaatje. Zodra het volgens hen middernacht is, moeten ze op een knop drukken waardoor er een klok stop wordt gezet.
De kandidaten mogen gebruik maken van flessen. Ze kiezen ervoor om water door de flessen te laten lopen en te meten hoe lang dit duurt. Ze mogen namelijk het eerste kwartier met de klok meten.
Ze moeten de tijd bijhouden van kwart over acht tot middernacht precies. Ze hebben een marge van twee minuten en als de opdracht slaagt krijgen ze € 3000,-.
Ook is er nog discussie over het meenemen van het kistje waarin de klok zit. Uiteindelijk nemen Regina en Dennis het kistje mee.
Uiteindelijk loopt heel de opdracht in de soep, niemand heeft mee enig benul van tijd en dus besluiten ze om als laatste wanhoopsdaad toch maar het knopje om te zetten en de klok te stoppen.
Dat doen ze en de volgende ochtend laat Pieter Jan zien wat het resultaat is geweest.
Nou, helemaal niets dus. De klok staat op 01:07. Dat houdt in dat ze ruim een uur te lang hebben gewacht met het stoppen van de tijd.
Veel tijd om daar over na te denken, hebben ze niet. De volgende opdracht wacht. De kandidaten worden opgesplitst in twee teams. Edo en Patrick gaan samen, net als Regina en Dennis.
Ze worden met een jeep naar een stuk rots gereden. Daar krijgen beide teams van Pieter-Jan een spel kaarten. In deze spellen ontbreken twee kaarten. Deze liggen onder rood en blauwgekleurde vlaggetjes die op het terrein verspreid staan.
Er staat een vrijstelling op het spel en dus gaan beide teams als een gek op zoek naar de kaarten. Maar als snel blijkt dat ze dieper moeten dan ze eerst gedacht hadden. Onder de rots waarop de vlaggetjes staan is namelijk een grot met water. De kandidaten moeten zwemmend de kaarten opsporen en het team wat als eerste terug is bij Pieter-Jan mag verder spelen voor de vrijstelling.
Regina en Dennis zijn goed op weg en hebben al snel de eerste kaart gevonden. Het duurt even eer dat ze ‘m opgedoken hebben maar de voorsprong op de andere kandidaten wordt snel groter. Patrick en Edo dobberen ondertussen wat in de grot rond, tevergeefs op zoek naar één van de ontbrekende kaarten van hun spel. Ook zei vinden de eerste kaart.
Maar Regina en Dennis zijn al bijna uit de grot, met de twee kaarten. Edo en Patrick verliezen het eerste gedeelte van deze opdracht.

Regina en Dennis gaan strijden voor de vrijstelling. Dit doen ze door een spelletje poker te spelen. Maar Edo en Patrick zijn nog niet helemaal uitgeschakeld en mogen ook meedoen.
Wie na een half uur spelen het meest geld heeft, wint. Als Regina of Dennis wint, krijgt één van hen de vrijstelling. Winnen Edo of Patrick, verdwijnt de vrijstelling uit het spel en komt er € 3000,- bij in de pot.
Het spel gaat in eerste instantie gelijk op.
Patrick, die het spel niet goed kent, doet het toch erg goed en Regina en Dennis worden behoorlijk nerveus.

Als er nog maar vier minuten op de klok staan, zet iedereen vol in. Edo komt uiteindelijk als winnaar uit de bus.
Dat betekent dat er geen vrijstelling aanwezig is bij de komende executie en dat de pot wordt gespekt met € 3000,-
Dan is het tijd voor de test. Twintig vragen over de identiteit van de mol. Dennis maakt de test als eerste en stemt, volgens zijn biecht, op Patrick. Dan komt Edo. Ook hij stemt, volgens de beelden, op Patrick.
Patrick is de volgende. Hij is een beetje onzeker, lijkt. Regina is als laatst en moet switchen omdat Dunya eruit is. Ze stemt ook op Patrick.
De executie. Met op de achtergrond de geluiden van de zee moet er weer iemand vertrekken, zo vlak voor de finale.
Regina is de eerste die groen krijgt. Ook Edo zit in de finale. Dan gaat het nog tussen Dennis en Patrick. Die laatste krijgt het rode scherm en moet helaas vertrekken.