Verslag aflevering 9

Kunt u mij vertellen wie de Mol is?

Daisy
Ze wisten het zeker: Patrick was de mol. En toen kleurde het scherm van Patrick rood. Patrick was niet echt verbaasd, de rest des te meer. De mol bevindt zich onder hun drie. Die ene heeft de rest goed in het ootje genomen. Ze hebben nog maar weinig tijd om te achterhalen wie degene zou moeten zijn. De finale staat immers voor de deur.

De finalisten babbelen nog wat na over Patrick. Edo kan zich wel voor z’n kop slaan, dat hij er al de tijd zo verschrikkelijk heeft naastgezeten. Ook Dennis verbaasd, maar denkt nu wel te weten wie echt de mol is: zijn maatje Edo. Regina baalt ervan dat haar maatje weg is. Ze had al deels gespreid op Edo, dus op dat gevoel gaat ze dan nu maar af.
Dat is het tijd voor de eerste opdracht. Er kan geen geld verdiend worden, maar de opdracht is wel belangrijk voor de volgende, want daar kan immers flink wat geld worden verdiend, namelijk €5000,=! Voor Pieter-Jan liggen 9 eigenschappen. Deze dienen over de kandidaten te worden verdeeld.

‘Oog voor de detail’ is de eerste eigenschap. De kandidaten komen al snel bij Edo uit. De volgende is ‘Leergierig’. Regina en Edo denken dat dit beiden bij hen past, uiteindelijk kiest Dennis voor Regina. ‘Lef’ wordt al snel aan Dennis toebedeeld, en ook ‘Betrouwbaar’ gaat, na een felle discussie, uiteindelijk naar Dennis. Uiteindelijk krijgt Edo nog de bordjes ‘Zelfbeheersing’ en ‘Behending, moet Regina het doen met ‘Topfit’ en ‘Systematisch’ en behoort ‘Je Overgeven’ toe aan Dennis. De laatste bordjes deelt Pieter-Jan zelf uit. Edo krijgt het woord ‘schep’, Regina krijgt ‘kraan’ en Dennis krijgt ‘kist’. Langzaam begint duidelijk te worden waar dit heengaat...
Voorafgaand aan de opdracht buigen Regina, Edo en Dennis zich nog éénmaal over de vreemde zin die zijn in het busje hebben gehoord. Dankzij Patrick weten ze in ieder geval dat het iets uit de Maya taal is. Tot nu toe hebben ze oncijfert dat het iets als ‘Kunt u mij vertellen wie de verkeerde is’ zou moeten betekenen. Regina vermoedt dat ze in de finale een extra kans op meer informatie over de mol krijgen. Om meer duidelijkheid te krijgen spreken ze bediende op het strand aan. Ze proberen wat maya’s te leren. Uiteindelijk blijken ze er al die tijd naast te hebben gezeten. Het woordt ‘ba’ betekent namelijk ‘mol’. En dan wordt de zin: ‘Kunt u mij vertellen wie de mol is?’

Dan is het tijd om geld te verdienen. Dennis wordt in een kist onder de grond gestopt. Regina gaat in een kraan zitten. Ze moet bergen zand afgraven. In die bergen zand bevinden zich goudstaven. Edo moet die goudstaven uit het zand halen. Elke goudstaaf levert €500,= op. Zolang Dennis in de kist onder de grond zit, hebben Regina en Edo de tijd de goudstaven te vinden. Als Dennis uit de kist komt, stopt de tijd is de opdracht voorbij.

Dennis gaat de kist in. Regina begint met graven. Ze gooit het zand in een apparaat met een lopende band. Deze gooit het zand op de kist waar Dennis in ligt. Edo probeert zo snel mogelijk het zand eraf te scheppen, op zoek naar goudstaven. In eerste instantie gaat Regina volgens Edo veel te snel. Dan vinden ze een goudstaaf. De eerste €500,= is binnen.
Edo probeert contact te maken met Dennis in de kist, maar dat is niet zo gemakkelijk. Uiteindelijk met wat klopsignalen laat Dennis weten dat het wel goed gaat. Een tweede en derde goudstaaf worden gevonden. Dennis ligt voor zijn gevoel al een aardig tijdje in de kist. Het wordt erg benauwd binnen. Hij vindt het genoeg geweest en geeft op. Vlak voordat een 4e goudstaaf Edo bereikt trekt Edo Dennis uit de kist. De tijd stop. De goudstaaf gaat verloren. Er is €1500,= verdiend. Niet veel, als je je bedenkt dat er €5000,= gewonnen kon worden. Vooral Dennis is teleurgesteld. Hij had meer verwacht van Regina en Edo.

De avond voor de finale slapen de kandidaten in het oerwoud. De kandidaten slapen in een hangmat maar slecht tussen alle muggen. Ze blikken vooruit naar de finale. De mannen verwachten dat Regina wel eens kan gaan winnen, als ze goed zit. Haar molboekje staat het volst. Dennis schakelt zichzelf echter niet uit, hij staat niet voor niets in de finale. Edo hoopt dat Regina fout zit, anders schat hij de kansen laag in.
Dan schieten we opeens vooruit naar het welbekende kasteel in Lisse. De afgevallen kandidaten blikken terug op hun molavonturen en discussieren over wie wel eens de mol zou kunnen zijn. Nicolette denkt dat Dennis de mol is, maar Annette en Georgina zijn het er niet mee eens. Georgina vertrouwt Regina niet. Maar kijkend naar de TV denkt ze dat het Edo is. Volgens haar liegt Edo de hele dag. Ook Annette denkt dat het Edo wel eens zou kunnen zijn. Maar zeker zijn ze absoluut niet, ze lagen er immers niet voor niets als eerste uit!

Edo is er vlak voor de finale nog niet helemaal uit. Zijn eerste verdenking naar Dennis kwam tijdens de hotelkamer opdracht, toen Dennis er opeens de opdracht met het bandje vandoor ging. Regina vindt hij ook nog wel vaag. Ze doet raar tijdens executies en tijdens de kistjes opdracht vloog ze maar wat af met de helikopter.
Terug naar Lisse. Joris denkt dat Regina de mol wel eens zou kunnen zijn. Volgens hem is degene die je tijdens de eerste twee afleveringen verdenkt, nooit de mol. Dus kon er een streep door haar naam. Maar is bang dat hij dat te vroeg gedaan heeft Ook Koen wantrouwt Regina naarmate het spel vordert. Maar hij denkt dat Dennis de mol is. Joris had snel voor zichzelf uitgemaakt dat Dennis het niet was. Hij heeft zelfs al zijn topo’s aan hem gegeven. En dan realiseert Joris zich ineens dat ie weleens de mol geholpen zou kunnen hebben...

Dennis weet zeker dat Edo de mol is. Edo heeft volgens Dennis het minste geldt verdient. In Lisse verdenkt Dunya Dennis. Patrick heeft Dennis nooit verdacht, maar denkt nu dat hij het wel eens zou kunnen zijn. Patrick denkt dat het een man is, Regina kan het echt niet zijn. Hij vetrouwt haar voorkomen. Edo schat hij wel hoog in. Door divers gekluns heeft hij amper wat geld gewonnen. Patrick zal zich kapot schamen als het toch Regina blijkt te zijn. Dan zal hij nooit meer een woord met haar wisselen.

Regina gaat volledig voor Edo, ook omdat hij bijna geen geld voor de pot heeft gewonnen. Dan is het tijd voor het finale spel. Tussen de maya tempels kunnen de kandidaten vlak voor de finale test nog extra informatie winnen. Ze moeten op een maya kalender de juiste geboortedatum van de mol aanwijzen. Daarna mogen ze een maya priester een vraag stellen. Als ze de kalender goed hebben afgesteld, krijgen ze het juiste antwoord op hun vraag.

Omdat de vragen in maya taal zijn, krijgen de kandidaten eerst een spoedcurus in die taal. Dan is het tijd voor de opdracht. Regina gaat voor Edo. Als ze naar de priester loopt, vermoedt ze dat ze de kalender fout heeft afgesteld. Ze vraagt de priester of de mol bruine ogen heeft. Ze weet niet of ze wat aan het antwoord heeft. Edo heeft voor Dennis gekozen. Hij vraagt of de mol een man is. Het antwoord luidt ja. Dennis weet niet zeker of hij het juist heeft gedaan. Hij vraagt wie de mol is. De priester wijst hem aan. Dennis is geen steek verder.

Dan is het tijd voor de test. Regina vult definitief Edo in. Edo ging al bij de eerste opdracht in de fout. En met name de volgorde opdracht maakte Edo zich enorm verdacht en ook bij de bomopdracht ging Edo opzichtig in de fout. Edo vult de test in op Dennis. Hij is zeker niet 100% overtuigd, maar zijn gevoel heeft hem gebracht. Naast Patrick heeft hij ook regelmatig op Dennis gespreid, zeker naar aanleiding van de speedbootopdracht. Dennis vaarde zo hard dat de dozen niet te zien waren. Dennis gaat op Edo, om dezelfde redenen als Regina. De bomopdracht was te obvious volgens hem.

Dan is het tijd voor de ontknoping. De kandidaten verzamelen zich bij Pieter-Jan. De winnaar, verliezer en mol zijn bekend. En wie dat zijn? ...

... Dat zien we volgende week!